Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Για άλλη μια χρονιά το ιερό προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα βάφτηκε με αίμα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια τελετουργίας σε γέφυρα της πόλης Μίνα, ανατολικά της Μέκκας, όπου τελειώνει το πενθήμερο προσκύνημα των μουσουλμάνων.

Απόδοση χημικής αντίδρασης

Τουλάχιστον 345 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν χθες, όταν πιστοί μουσουλμάνοι, που συμμετείχαν σε τελετουργία στην πόλη Μίνα της Σαουδικής Αραβίας, ποδοπατήθηκαν από άλλους πιστούς που ακολουθούσαν. Έστω ότι σε κενό δοχείο όγκου V L προσθέτουμε 4 mol Ν2 και 20 mol Η2, τα οποία αντιδρούν προς σχηματισμό αμμωνίας, με βάση τη χημική εξίσωση: Ν2(g) + 3H2(g) ? 2NH3(g) Σύμφωνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, πιστοί, που προηγούνταν, σκόνταψαν σε βαλίτσες, στα ανατολικά της γέφυρας που οδηγεί στον ιερό τόπο του αλ Τζαμαράτ και έπεσαν, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι που ακολουθούσαν τους ποδοπάτησαν, λόγω της βιασύνης να προλάβουν την τελετή, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη δύση του ήλιου. Θεωρητικά, και εφόσον δεχτούμε ότι η αντίδραση είναι μονόδρομη, περιμένουμε να αντιδράσουν 4 mol Ν2 με 12 mol Η2 προς σχηματισμό 8 mol ΝΗ3.

Οι προσκυνητές μουσουλμάνοι κατευθύνονταν προς το αλ Τζαμαράτ, ένα μνημείο με τρεις κολώνες, το οποίο αντιπροσωπεύει το διάβολο, προκειμένου να το λιθοβολήσουν για να εξαγνιστούν από τις αμαρτίες τους και να προφυλαχτούν από τους πειρασμούς.

Πρακτικά, όμως, λόγω της χημικής ισορροπίας που αποκαθίσταται μεταξύ των αερίων Ν2, Η2 και ΝΗ3: Ν2(g) + 3H2(g) [pic] 2NH3(g) παράγονται 6 mol ΝΗ3, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Ένας τελευταίος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των τραυματιών σε περισσότερους από 1.000, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονταν από χώρες της Ασίας και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

ποσότητες / mol - N2(g) + 3H2(g) [pic] 2NH3(g) αρχικά - 4 + 20 αντιδρούν - 3 + 9 παράγονται - + - 6 ισορροπία - 1 + 11 - 6

Στο σημείο της τραγωδίας έφθασαν δυνάμεις της αστυνομίας, που απομάκρυναν το πλήθος, καθώς και ασθενοφόρα, για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία της περιοχής.

Η απόδοση μιας αντίδρασης, α, κυμαίνεται από 0 έως 100%. Όσο το α προσεγγίζει τη μονάδα τόσο η αντίδραση πλησιάζει τη μονόδρομη, κυριαρχεί δηλαδή η φορά προς τα δεξιά. Αντίθετα όσο το α προσεγγίζει το 0 τόσο κυριαρχεί η φορά της αντίδρασης προς τ’ αριστερά.

Ορισμένοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ριάντ.

Ονομάζουμε απόδοση (α) μιας αντίδρασης το λόγο της ποσότητας της ουσίας που παράγεται πρακτικά προς την ποσότητα της ουσίας που θα παραγόταν θεωρητικά αν η αντίδραση ήταν ποσοτική, δηλαδή: Πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα είχαν συγκεντρωθεί και φέτος στη Μέκκα για το ετήσιο πενθήμερο προσκύνημα των μουσουλμάνων, που ολοκληρωνόταν χθες και το οποίο είχε αρχίσει με κακούς οιωνούς, καθώς στις 5 Ιανουαρίου κατέρρευσε ξενοδοχείο, στο οποίο είχαν καταλύσει πιστοί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 76 άνθρωποι. [pic] Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση πληθυσμού στον κόσμο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, σε μία τελετή αναβίωσης του ταξιδιού του προφήτη Μωάμεθ, η οποία καταλήγει στο λιθοβολισμό του διαβόλου και στον εξορκισμό των πειρασμών στην πόλη Μίνα.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η απόδοση (α) είναι: [pic]

Θρηνούν θύματα σχεδόν κάθε χρόνο

Προφανώς, η απόδοση μιας αντίδρασης που γίνεται στη βιομηχανία έχει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον.

Παρόμοια αιματηρά περιστατικά δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται στη Σαουδική Αραβία, τέτοιες ημέρες, από το πλήθος των θρησκευόμενων μουσουλμάνων που συρρέει στη χώρα και επανειλημμένως έχει τεθεί ζήτημα για πλημμελή μέτρα πρόληψης των σαουδαραβικών αρχών, όχι μόνο για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών, που είναι συνήθη, αλλά και για μέτρα πρόληψης επιδημιών.

Οι χημικοί - χημικοί μηχανικοί επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν την απόδοση (με το μικρότερο δυνατό κόστος), μεταβάλλοντας τις συνθήκες αντίδρασης.

Τα πλήθη των πιστών μουσουλμάνων, που συρρέουν στη χώρα κάθε χρονιά για το ιερό αυτό πενθήμερο, καταλύουν σε σκηνές στο κέντρο της πόλης, καθώς τα ξενοδοχεία δεν επαρκούν και έχουν εκφραστεί ανησυχίες ακόμη και για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Για τους παράγοντες αυτούς, που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση μιας αντίδρασης θα μιλήσουμε στην επόμενη ενότητα.

Το 2004 περίπου 250 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στην ίδια γέφυρα, από την οποία οι προσκυνητές πρέπει να ρίξουν πέτρες στο μνημείο με τις τρεις κολώνες σε μία συμβολική ενέργεια εξορκισμού του σατανά και του πειρασμού. Η πιο πολύνεκρη χρονιά ήταν το 1990, όπου περισσότεροι από 1.400 προσκυνητές ποδοπατήθηκαν στο ιερό προσκύνημα στο αλ Τζαμαράτ.