Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Νέα πάθη στη Μέση Ανατολή προκαλεί η δημοσίευση στη Δανία και τη Νορβηγία σκίτσων του Μωάμεθ, τα οποία χαρακτηρίζονται από ισλαμιστές "βλάσφημα".

Πρόσωπο με πρόσωπο…

Ε. "ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΝΕΚΡΩΝ"

Μάλιστα, ακραίες ισλαμικές οργανώσεις απειλούν ότι θα πλήξουν συμφέροντα της Δανίας και της Νορβηγίας, αναγκάζοντας τις δύο αυτές χώρες να ανακοινώσουν μέτρα για την προστασία των υπηκόων τους που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή.

Γ. Πέτσος και Ελ. Παπαδημητρίου απορρίπτουν το «πολιτικό έγκλημα»

Όταν ο Απόστολος Παύλος κηρύττοντας στον Άρειο Πάγο στην Αθήνα μίλησε στους Αθηναίους για την εκ νεκρών ανάσταση του Χριστού, αυτοί, κοροϊδεύοντάς τον, τον έδιωξαν ευγενικά από το βήμα. Το πρόβλημα, που άρχισε πλέον να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, ανέκυψε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2005, όταν η εφημερίδα της Δανίας "Jyllands-Posten" δημοσίευσε 12 σκίτσα του Μωάμεθ με τίτλο "τα πρόσωπα του Μωάμεθ", που όλα θεωρήθηκαν ασεβή και απαγορεύτηκαν από τη μουσουλμανική θρησκεία.

Και οι δύο υπήρξαν θύματα. Και οι δύο βρίσκονται στα έδρανα της πολιτικής αγωγής. Ένας διπλός, ξεχωριστός ρόλος στη μεγάλη δίκη που δίνει την ευκαιρία στον Γ. Πέτσο και τον Ελ. Παπαδημητρίου να βρεθούν (ως μάρτυρες και ως δικηγόροι) απέναντι στους κατηγορουμένους και να ρωτήσουν «γιατί»; Για τον εαυτό τους και τα άλλα θύματα που εκπροσωπούν.

Ήταν ανοησία κατά τους αρχαίους Έλληνες να αναστηθεί το σώμα, που το θεωρούσαν φυλακή της ψυχής και να συνεχίζει να είναι φυλακή για μια αιωνιότητα. Τα σκίτσα αναδημοσιεύτηκαν στις 10 Ιανουαρίου στο νορβηγικό περιοδικό "Magazinet" "σε ένδειξη αλληλεγγύης" προς την εφημερίδα της Δανίας, ενώ και στη Σουηδία πολλές εφημερίδες με σχόλιά τους διατράνωσαν την προσήλωσή τους στην ελευθερία του λόγου.

Ελευθέριος Παπαδημητρίου και Γιώργος Πέτσος αγορεύουν.

Η Εκκλησία όμως επιμένει στο Σύμβολο της Πίστης της: προσδοκώ ανάστασιν νεκρών.

Ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον της Δανίας και της Νορβηγίας πραγματοποιούνται σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, ενώ στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία μποϊκοτάζ των δανικών προϊόντων εκ μέρους των καταναλωτών.

Χθες και οι δύο πήραν τον λόγο για το ζήτημα της αρμοδιότητας του δικαστηρίου και τον χαρακτήρα των εγκλημάτων της 17Ν, ακολουθώντας τη γενική γραμμή της πολιτικής αγωγής ότι η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν καλύπτεται από τη νομική έννοια του πολιτικού αδικήματος.

Δεν ελπίζει δηλαδή απλά σε μια αθανασία της ψυχής αλλά και σε ανάσταση των σωμάτων.

Χθες, μια ένοπλη οργάνωση στο Ιράκ, ο Στρατός των μαχητών (Τζάιχ αλ μουτζαχιντίν) κάλεσε τους οπαδούς της να επιτίθενται σε κάθε στόχο από τη Δανία ή τη Νορβηγία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εναντίον των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Ο πρώην υπουργός Γ. Πέτσος (στη δίκη εκπροσωπεί την οικογένεια Περατικού) ήταν πρωταγωνιστής και στο Ειδικό Δικαστήριο και με αυτή τη δίκη σχετίζει τη βομβιστική επίθεση που έγινε εις βάρος του, το 1989, όπως άφησε να εννοηθεί κατά την αγόρευσή του.

Και η ελπίδα της αυτή είναι ταυτόχρονα και μια βεβαιότητα.

Κατάληψη και μποϊκοτάζ

«Τα εγκλήματα δεν ήταν πολιτικά.

Αφού ο Χριστός αναστήθηκε με το σώμα του και εμείς με το σώμα μας θα αναστηθούμε.

Στην Πόλη της Γάζας περίπου 15 μασκοφόροι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησαν από τους υπαλλήλους να τα κλείσουν, ενώ η ισλαμική Χαμάς, νικήτρια των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε ανακοίνωσή της προς τους δημοσιογράφους κάλεσε τον κόσμο να κηρύξει μποϊκοτάζ των δανικών προϊόντων.

Χωρίς αμφιβολία υπήρξε πολιτική σκοπιμότητα να δολοφονηθεί ο Πέτσος για να μη φτάσει ποτέ στο Ειδικό Δικαστήριο και να μην μπορεί να μιλήσει.

Ένα σώμα όμως μεταμορφωμένο, πνευματικό αλλά με υλικότητα, όπως του αναστημένου Χριστού, που ψηλάφησε ο δύσπιστος Θωμάς για να πειστεί για την Ανάστασή του.

Στη Βηρυτό ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Φάουζι Σαλούχ καταδίκασε τη δημοσίευση των επίμαχων σκίτσων, ενώ στο Κάιρο ο Μοχάμαντ Μέχντι Ακεφ, πνευματικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, κάλεσε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να μποϊκοτάρουν τα δανικά και τα νορβηγικά προϊόντα, τονίζοντας ότι "η προσβολή του προφήτη, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης, είναι αντίθετη προς όλες τις θρησκείες".

Σκοπιμότητα ναι, αλλά όχι πολιτικό έγκλημα…».

Ένα τέτοιο σώμα δε θα φθείρεται πια, δε θα πεθαίνει και δε θα περιορίζεται από τους νόμους της φύσης (ενώ οι πόρτες ήταν κλειστές -Ιωάν. 20,19· 26- εμφανίστηκε ο αναστημένος Χριστός στους μαθητές του).

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Αράβων Δημοσιογράφων, που εδρεύει επίσης στο Κάιρο, ανακοίνωσε την κλιμάκωση της εκστρατείας της σε ολόκληρο τον κόσμο κατά της "εξάπλωσης του μίσους και της υποκίνησης κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων".

Κατά τον κ. Πέτσο, πιθανότατα θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτικό έγκλημα μια τρομοκρατική πράξη ατομικής βίας «αν υπάρχει συνεργασία του κράτους με την τρομοκρατία, συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών με τους τρομοκράτες».

Η σωματικότητα συνεπώς δεν είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου μόνο στην εδώ ζωή, αλλά θα είναι χαρακτηριστικό του και στην αιώνια ζωή.

Μέτρα Σκανδιναβών

«Εφόσον τέτοιο πράγμα δεν έχει αποδειχθεί με το παραπεμπτικό βούλευμα και κανείς εκ των κατηγορουμένων δεν αποδέχθηκε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες, δεν έχετε μπροστά σας πολιτικό έγκλημα…» είπε στους δικαστές.

Και επιπλέον η ύλη "θα απελευθερωθεί από την υποδούλωση της στη φθορά, και θα μετάσχει στην ελευθερία που θ' απολαμβάνουν τα δοξασμένα παιδιά του Θεού" (Ρωμ. 8,21) μεταμορφωμένη.

Οι σκανδιναβικές χώρες ανακοίνωσαν μέτρα για την προστασία των πολιτών τους στη Μέση Ανατολή.

Οι αναφορές περί «σκοπιμοτήτων», πάντως, έμειναν ασχολίαστες από την έδρα που ζήτησε διευκρινίσεις.

Μόνο ο χριστιανισμός υψώνει την ύλη σε τέτοιο σημείο και δίκαια κάποιοι μελετητές του τον θεωρούν ως την "υλιστικότερη" απ' όλες τις κοσμοθεωρίες.

Ο δανικός Ερυθρός Σταυρός απέσυρε δύο υπαλλήλους του από τη Γάζα και έναν από την Υεμένη, διότι είχαν δεχθεί άμεσες απειλές, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας κάλεσε τους Δανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία, η Συρία και το Πακιστάν.

«Πολιτικές σκοπιμότητες ποιων;

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ - Ο Θεός που από τη φύση του είναι καλός και αγαθός δημιούργησε πολύ καλά κάθε υλική και πνευματική πραγματικότητα. - Ο Χριστός παίρνοντας την ανθρώπινη φύση βεβαίωσε την αξία του ανθρωπίνου σώματος και κατοχύρωσε τη σπουδαιότητα της ύλης. Έδειξε με τη ζωή του ότι η σωτηρία δεν αφορά μόνο στις πνευματικές πραγματικότητες αλλά και στις υλικές. - Η Εκκλησία, συνεχίζοντας το έργο του Χριστού, όχι μόνο αποδέχεται την ύλη, αλλά μέσα από τα μυστήριά της με τη δράση του Αγίου Πνεύματος ενεργεί σταδιακά και αθόρυβα τον αφθαρτισμό της ύλης, για να μετάσχει και αυτή μεταμορφωμένη στη Βασιλεία του Θεού. - Η σωματικότητα είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου και στην εδώ και στην αιώνια ζωή. Αυτή την αλήθεια ομολογούμε με το Σύμβολο της πίστης.

Στη Νορβηγία, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από δύο μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Της οργάνωσης;

ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ; 1. Ο χριστιανισμός είναι μια πνευματική διδασκαλία και δε νοιάζεται για την ύλη. Είναι σωστή αυτή η αντίληψη; 2. Τι θα έλεγες σε ορισμένους χριστιανούς που αισθάνονται άβολα με το σώμα τους και θεωρούν τις λειτουργίες του ακάθαρτες; 3. Με ποιους τρόπους ο Χριστός βεβαίωσε και κατοχύρωσε την αξία της ύλης και του σώματος; Πώς συνεχίζει το έργο του σ' αυτό το θέμα η Εκκλησία; 4. Τι διακηρύττουμε όταν λέμε στο Σύμβολο της πίστης "προσδοκώ ανάστασιν νεκρών";

Στη Σουηδία, εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Σουηδούς πολίτες να μη μεταβαίνουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Δεν είστε διαφανής…» ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου για να απαντήσει ο κ. Πέτσος ότι εάν δεν είχε επιζήσει, δεν θα γινόταν το Ειδκό Δικαστήριο.

Αλληλεγγύη Ευρωπαίων

Από την πλευρά του, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Ελ. Παπαδημητρίου (εκπροσωπεί αστυνομικούς που τραυματίστηκαν από επιθέσεις της οργάνωσης) ανέφερε ότι η δράση της 17Ν ακόμη και αν έχει «κάποιο ψήγμα πολιτικής ιδεολογίας», δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως πολιτικό αδίκημα γιατί «ουδέποτε αποτέλεσε απειλή για την ύπαρξη της πολιτείας ή του πολιτεύματος…».

Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, εάν κάποιες κυβερνήσεις ενθαρρύνουν το μποϊκοτάζ των δανικών προϊόντων.

Ο κ. Παπαδημητρίου, που είχε δεχθεί ένοπλη επίθεση το 1992, σημείωσε ότι «η έλλειψη κοινωνικού ερείσματος και η μη ένταξη των ενεργειών της 17Ν σε έναν ευρύτερο αγωνιστικό σχεδιασμό στερεί από τη δράση της οργάνωσης τον χαρακτηρισμό της ως επαναστατικής».

Όπως δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου Πίτερ Μάντελσον σε Σαουδάραβα υπουργό το Σαββατοκύριακο στο Νταβός, "ένα μποϊκοτάζ κατά της Δανίας θα ήταν ένα μποϊκοτάζ κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Και πρόσθεσε:

Τέλος, η Αυστρία, που ασκεί το παρόν εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., υπενθύμισε την προσήλωση της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου.

«Η δράση της 17Ν δεν ήταν δράση υπέρ της ελευθερίας.

"Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν πλήρη σεβασμό στις θρησκείες, δεν επιθυμούμε να πληγώσουμε κανέναν", διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα.

Ήταν δράση κατά της ελευθερίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών… Οι πράξεις της δεν συνδέονται με κάποια σκοπούμενα και προσχεδιασμένα πολιτικά επακόλουθα. Εγώ αδυνατώ να βρω μια σύνδεση. Οι κατηγορούμενοι οφείλουν να την εξηγήσουν. Και τούτο, με δεδομένο ότι σε μια πλειάδα πράξεων φαίνεται καθαρά πως το αποκλειστικό κίνητρο της δράσης τους ήταν η ιδιοτέλεια…».