Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( εθνικη γερμανιασ: ο κλινσμαν απειλει με παραιτηση :: 6/2/2006 20:35:14) 

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: Ο ΚΛΙΝΣΜΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Αρθρώσεις και… εξαρθρώσεις

Β. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ

"Καπέλωμα" με Ζάμερ;

ΓΝΩΜΗ

Είκοσι αιώνες έχουν περάσει από την εμφάνιση του Χριστού στη γη.

Τέσσερις μήνες πριν από τη μέγιστη πρόκληση του εντός έδρας Μουντιάλ, η εθνική Γερμανίας κινδυνεύει να βρεθεί στη δίνη μιας κρίσης με κεντρικό πρόσωπο τον προπονητή, Γιούργκεν Κλίνσμαν…

Τι ήταν η 17Ν; (2)

Η απλή ή βαθιά θετική επίδραση του Χριστιανισμού στον κόσμο είναι ψηλαφητή παντού: στα ονόματα προσώπων, πόλεων, τοποθεσιών και ιδρυμάτων, στις διαπροσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις, στα ήθη και στα έθιμά μας, στη γλώσσα, στα αισθήματα και στις νοοτροπίες μας, στην επιστήμη, στην τέχνη, στο δίκαιο, τελικά σε κάθε μορφή πολιτισμού.

Η πρόθεση της ομοσπονδίας να τοποθετήσει στο πλευρό του 42χρονου τεχνικού τον άλλοτε συμπαίκτη του, Ματίας Ζάμερ, στο πόστο του τεχνικού συμβούλου, προκάλεσε την αντίδραση του Κλίνσμαν, που απείλησε ακόμη και με παραίτηση!

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα όμως ο Χριστιανισμός είναι αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις.

Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα "Bild", το οποίο μάλιστα συνέδεσε με την πρόσφατη πληροφορία που ήθελε τον Κλίνσμαν έτοιμο να δεχτεί ως συνεργάτη του τον προπονητή της εθνικής… χόκεϊ(!), Μπέρνχαρντ Πέτερς, αλλά όχι τον συνοδοιπόρο του στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Γερμανία του 1996, Ζάμερ, με τον οποίο δεν έχουν τις καλύτερες των σχέσεων.

Υποστήριξα στις χθεσινές «Αρθρώσεις και… εξαρθρώσεις» ότι η 17Ν αποτέλεσε μια αριστερή οργάνωση ένοπλης προπαγάνδας, ταυτισμένη με το σώμα της αριστερής ιδεολογίας, όπως αυτή οριζόταν στη δεκαετία του '70. Η δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης, το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, η καθολική σχεδόν κυριαρχία του δυτικού πολιτισμού, η αλματώδης τεχνολογική επανάσταση και το οξύτατο πλέον οικολογικό πρόβλημα, είναι θέματα, που ανάμεσα στα όποια θετικά τους στοιχεία, δημιουργούν νέα προβλήματα στο σύγχρονο άνθρωπο.

Ο 40χρονος Ζάμερ, πάντως, έχει να επιδείξει μια σημαντική εμπειρία σε πάγκους ομάδων της μπουντεσλίγκα (Ντόρτμουντ, Στουτγκάρδη), σε αντίθεση με τον Κλίνσμαν, που πρόπερσι "βαφτίστηκε" αίφνης ομοσπονδιακός τεχνικός αντί του Ρούντι Φέλερ, αν και ποτέ του δεν είχε εργαστεί σε σύλλογο…

Τούτη η διαπίστωση εκτός από τον πολιτικό - ηθικό ρόλο που προσπαθεί να επιτελέσει, ότι δηλαδή η εν λόγω οργάνωση δεν ήταν μια «συμμορία αιμοσταγών δολοφόνων» ακόμη κι αν διέπραξε εγκλήματα, έχει κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερη σημασία για δύο ακόμη λόγους: Τα αδιέξοδα που δημιούργησε η μονομερής κυριαρχία ενός μόνο πολιτισμού, έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου διάφοροι πολιτισμοί θα μπορούν να επιβιώνουν αρμονικά.

"Τείχος" στο Βερολίνο

Αν ισχύει ότι η πολιτική συγκυρία και το «ιδεολογικό κλίμα» της δεκαετίας του '70 ευνοούσαν τη δημιουργία οργανώσεων ατομικής τρομοκρατίας σε ώριμες αστικές δημοκρατίες, όπως η ιταλική, η γαλλική και η γερμανική, γιατί εκπλήσσουν, εξοργίζουν και προκαλούν απορίες (με ευρύτατο πεδίο αναζήτησης απαντήσεων, που περιλαμβάνει από σχεδιασμούς μυστικών υπηρεσιών έως λομπρόζικες ψυχοπροσεγγίσεις και οιδιπόδεια συμπλέγματα) η συγκρότηση, η μακροβιότητα και η - όποια - λαϊκή απήχηση της 17Ν; Πέρα όμως απ' αυτό είναι επείγουσα η ανάγκη για ένα νέο ανθρώπινο ήθος, το οποίο δε θα "βελτιώσει" απλά τον κόσμο, αλλά θα τον μεταμορφώνει με βάση το όραμα της Βασιλείας του Θεού.

Η σκληροτράχηλη Χέρτα αμφισβητεί απόψε την πρωτοκαθεδρία της Μπάγερν στην μπουντεσλίγκα.

Η ελληνική μεταπολίτευση, με την προκλητικά επιφανειακή και αποσπασματική εκκαθάριση των κρατικών μηχανισμών από τα ακροδεξιά και χουντικά στοιχεία, την πάνδημη οργή κατά των ΗΠΑ, την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων και την ατμόσφαιρα «ανυπομονησίας» που συνοδεύει κάθε εποχή μεγάλων ελπίδων - και αντίστοιχων αυταπατών -, με βάση ποιο πολιτικό ή επιστημονικό κριτήριο, ενώ αποτέλεσε θερμοκήπιο για την ανάπτυξη κάθε εκδοχής Αριστεράς, δεν θα ευνοούσε και την εκδήλωση φαινομένων ένοπλης προπαγάνδας; Χρειάζεται δηλαδή ένας πολιτισμός που θα σέβεται το Θεό, τον άνθρωπο, και το φυσικό περιβάλλον.

Οι πρωταθλητές δοκιμάζονται στο "Ολίμπια Στάντιον" του Βερολίνου, ενώ οι διώκτες της, Βέρντερ και Αμβούργο, αγωνίζονται αύριο.

Και δεύτερον: Είναι δύσκολο, τουλάχιστον για όσους θυμούνται ή διαβάζουν, όταν οι αντιλήψεις περί «αλλαγής αμερικανονατοϊκής φρουράς», «κοινοβουλευτικού φασισμού» κ.λπ. ήταν ευρέως διαδεδομένες στην Αριστερά αλλά, έστω επιδερμικά, συναντούνταν και με πεποιθήσεις και βιώματα της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, να κατανοήσουμε ότι κάποιοι - λίγοι, αλλά όχι ασθενείς - θα επέλεγαν αυτές τις απόψεις να τις μεταφέρουν από τον χώρο του «όπλου της κριτικής» στη σφαίρα (με τη διπλή έννοια της λέξης) τής «κριτικής των όπλων»;

Η Ορθόδοξη Εκκλησία με την Παράδοσή της αναπτύσσει και διαρκώς ανανεώνει αυτόν τον πολιτισμό και έχει τις προϋποθέσεις να οδηγήσει τον κόσμο στην αληθινή πρόοδο.

Η 20ή αγωνιστική: Καϊζερσλάουτερν - Κολονία, Ντόρτμουντ - Ντούισμπουργκ, Χέρτα - Μπάγερν, Μάιντς - Αρμίνια (σήμερα), Ανόβερο - Αμβούργο, Γκλάντμπαχ - Σάλκε, Λεβερκούζεν - Βόλφσμπουργκ, Νυρεμβέργη - Άιντραχτ, Στουτγκάρδη - Βέρντερ (αύριο).

Είναι η μικρή ζύμη που μπορεί να "ζυμώσει" όλο το ζυμάρι, το "φως του κόσμου" που διώχνει το σκοτάδι και το "αλάτι της γης" που συντηρεί τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα ενοχλεί τις πληγές του, δηλαδή καταγγέλλει τις αστοχίες του.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ "Ο Ελληνισμός ολοκληρώθηκε μέσα στην Εκκλησία". Η αρμονική σύζευξη των δύο πολιτισμών δημιούργησε το ελληνορθόδοξο πνεύμα και επηρέασε το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. Παρά τις μελανές σελίδες στην ιστορική του πορεία, ο Χριστιανισμός δημιούργησε τον δικό του πολιτισμό και επέδρασε καθοριστικά στη διαμόρφωση όλων των εκφάνσεων του σύγχρονου πολιτισμού. Με την Παράδοσή της, που είναι χώρος φανέρωσης και δημιουργίας του αληθινού πολιτισμού, η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί στη δύσκολη σύγχρονη πραγματικότητα να μεταμορφώσει τον κόσμο και τον πολιτισμό του στην κατεύθυνση της Βασιλείας του Θεού.

ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ; 1. Τι σε ενοχλεί προσωπικά στο σύγχρονο πολιτισμό; Τι θα έκανες για να τον αλλάξεις; 2. Κάποιοι στις μέρες μας ισχυρίζονται ότι ο Χριστιανισμός ήταν η "ταφόπλακα" τον Ελληνισμού. Πώς κρίνεις μια τέτοια άποψη; 3. Πώς η Εκκλησία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού στη σημερινή εποχή; 4. Ανάφερε όσα στοιχεία χριστιανικού πολιτισμού θυμάσαι. Ποιο αξιολογείς ως το σημαντικότερο και γιατί;