Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στη γρίπη των πτηνών αποδίδουν οι τουρκικές και διεθνείς υγειονομικές αρχές το θάνατο δύο εφήβων σε απομακρυσμένη αγροτική περιοχή της Ανατολικής Τουρκίας.

«Προδόθηκε» μυστικός μάρτυρας

Δ. Το Κρητικό Ζήτημα κατά τη τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας (1869-1898)

Πρόκειται για δύο αδέλφια, τα πρώτα θύματα της θανατηφόρας νόσου εκτός Νοτιοανατολικής Ασίας και Κίνας.

Ο Α1 δήλωσε «παρών» στην αίθουσα, ενώ ο Β1 παρέμεινε σιωπηλός

Η 10/ετής περίοδος που ακολούθησε την εφαρμογή του «Οργανικού Νόμου» (1868-1878), σημαδεύτηκε από την υπονόμευση της δίκαιης εκπροσώπησης των Χριστιανών στα μεικτά συμβούλια, τις απηνείς διώξεις των αντιφρονούντων και τη τροφοδότηση του επαναστατικού κλίματος με τον μουσουλμανικό φανατισμό που εξέφραζαν όλοι οι Τούρκοι διοικητές του νησιού.

Επιτόπου σπεύδει εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την υπόθεση παρακολουθεί στενά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δημογραφικές και οικονομικές συνέπειες εν τω μεταξύ της Επανάστασης του 1866 ήταν τραγικές για το νησί, γι’ αυτό και άρχισαν να συζητούνται τότε διάφορες λύσεις, όπως η παλιά, ν’ αποτελέσει η Κρήτη αγγλικό προτεκτοράτο και η λύση της «ηγεμονίας», κατά το πρότυπο της Σάμου. Ένα κορίτσι 15 ετών έχασε χθες τη μάχη για τη ζωή σε νοσοκομείο της Ανατολικής Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά το θάνατο του 14χρονου αδερφού της από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

«Παρών… Παρών!..» φώναξε ο… μυστικός μάρτυρας από το βάθος της αίθουσας, όταν ο πρόεδρος εκφώνησε από τον κατάλογο μαρτύρων τον κ. «Α1».

Ανακίνηση του Κρητικού Ζητήματος επήλθε όταν με την ευκαιρία της διαφαινόμενης ήττας της Τουρκίας στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878, σημειώθηκαν επαναστατικές κινήσεις στη Κρήτη, και η κυβέρνηση Χ. Τρικούπη τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της νέας Επανάστασης. Άλλα δεκατρία άτομα, τα οποία προέρχονται από την ίδια περιοχή με τα άτυχα παιδιά, νοσηλεύονται με παρόμοια συμπτώματα, ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν πάσχουν από τον ιό.

Όλοι έστρεψαν το βλέμμα, αρκετοί γέλασαν με τη σκηνή (που μάλλον διεκδικεί δάφνες παγκόσμιας πρωτοτυπίας) και η διαδικασία συνεχίστηκε με την επισήμανση του προέδρου ότι εάν ζητηθεί από τους διαδίκους η ταυτότητα του μάρτυρα θα πρέπει να αποκαλυφθεί κατά την κατάθεσή του.

Με τη Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου και τη διορθωτική του Βερολίνου (1878), η ηττημένη πλέον Τουρκία αποδέχθηκε αρχικά τη πλήρη εφαρμογή του Οργανικού Νόμου, και ύστερα υπέκυψε στις πιέσεις της Αγγλίας να παραχωρήσει νέο καταστατικό χάρτη, που επικυρώθηκε με τη «Σύμβαση της Χαλέπας» (Οκτ. 1878), οι διατάξεις της οποίας και κυρίως εκείνη που πρόβλεπε τον διορισμό και Χριστιανού διοικητή, για πρώτη φορά εξέφραζαν τις πραγματικές προσδοκίες του Κρητικού λαού και αποτελούσαν ένα βήμα προς την Ένωση. Ανάμεσά τους τα δύο αδέρφια των εφήβων που πέθαναν.

Με βάση το γράμμα του νόμου 2928/2001, όλα αυτά τα… συνωμοτικά με τους κωδικούς υποτίθεται ότι γίνονται για την προστασία των μαρτύρων.

Οι συνέπειες της εφαρμογής της Σύμβασης της Χαλέπας, ήταν ευεργετικές ιδίως για τη πνευματική ζωή της Κρήτης αλλά τα κομματικά πάθη στους κόλπους του Ελληνικού στοιχείου επιβράδυναν ακόμη περισσότερο την αποτίναξη της τουρκικής κυριαρχίας, αφού οι Κρητικοί πολιτικοί αρχηγοί με την άκαιρη απαίτηση για Ένωση, έδωσαν το πρόσχημα, στον μεν Σουλτάνο να ανακαλέσει τα προνόμια της Χαλέπας στους δε Τουρκοκρητικούς να προβούν σε νέες βιαιοπραγίες κατά των Χριστιανών (1889). Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ, τα μέλη της οικογένειας των δύο νεκρών είχαν καταναλώσει άρρωστα πουλερικά.

Αλλά χθες, ουδείς σκέφθηκε να προστατεύσει τον κ. Α1, έναν αυτοκινητιστή που θα καταθέσει ως αυτόπτης μάρτυρας στην υπόθεση της δολοφονίας του εφοπλιστή Κ. Περατικού.

Η όξυνση του κλίματος τρομοκρατίας σε βάρος του Ελληνικού στοιχείου μεταξύ 1889-1894, οδήγησε τον Σφακιανό πολιτευτή Μ. Κούνδουρο στην επινόηση ενός μεταβατικού συστήματος διακυβέρνησης της Κρήτης ως αυτόνομης ή ημιαυτόνομης πολιτείας υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου και τη προστασία των Μ. Δυνάμεων και στην υποβολή σχετικού υπομνήματος στους Προξένους των Μ. Δυνάμεων.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, ώστε να βοηθηθεί η Τουρκία στην αντιμετώπιση της νόσου.

Κάποιοι συνήγοροι, μάλιστα, έλεγαν στο διάλειμμα της δίκης ότι ο εν λόγω μάρτυρας είναι τόσο «μυστικός», που η μαρτυρία του για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε κάνει το περασμένο καλοκαίρι βόλτα από τα μισά κανάλια…

Η ενέργεια αυτή όμως θεωρήθηκε επαναστατική από τους Τούρκους που τιμώρησαν τον εμπνευστή τους ξεσηκώνοντας έτσι νέο επαναστατικό μένος και την εκδικητική μανία από τους Έλληνες και αναγκάζοντας τις Δυνάμεις να επέμβουν με την επιβολή στο Σουλτάνο της επαναφοράς της Σύμβασης και μάλιστα αναθεωρημένης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε έναν κτηνιατρικό εμπειρογνώμονα στην Τουρκία, ενώ ομάδα εμπειρογνωμόνων απέστειλε στη γείτονα χώρα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο δεύτερος μάρτυρας (Β1), ο οποίος αναφέρεται στη δολοφονία Βρανόπουλου, ήταν πάντως προετοιμασμένος και - ακόμη και αν βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα - δεν δήλωσε «παρών» κατά τη χθεσινή διαδικασία.

Η συνέχιση των βιαιοτήτων που διέπραξαν οι άτακτοι Τούρκοι παρά τις νέες ρυθμίσεις εξώθησε τους επαναστάτες των Χανίων να διακηρύξουν γραπτά, με επικεφαλής τον Ε. Βενιζέλο (25-1-1897),τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την ένωση με την Ελλάδα.

Η ομάδα, την αποστολή της οποίας είχε ζητήσει η Άγκυρα, περιλαμβάνει επιδημιολόγους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την πηγή του θανατηφόρου ιού.

Το δεδομένο που προέκυψε, εξάλλου, από την ανάγνωση του καταλόγου μαρτύρων είναι ότι οι δύο «μυστηριώδεις» μάρτυρες δεν είναι «μετανοημένα» ιδρυτικά μέλη της 17Ν που «έδωσαν» την οργάνωση με αντάλλαγμα την ατιμωρησία τους και την ένταξή τους σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων», όπως ήθελαν διάφορες φήμες των τελευταίων μηνών.

Η νέα επανάσταση γενικεύτηκε και εισήλθε στη τελευταία και πιο καθοριστική φάση της, καθώς προκάλεσε την επέμβαση των Μ. Δυνάμεων αλλά και της Ελλάδας που έστειλε στρατεύματα για να καταλάβει το νησί (1-2-1897), στο όνομα του Βασιλέως Γεωργίου.

Τα συμπεράσματά τους αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες πέντε ημέρες.

0 νόμος

Η απόρριψη της συμβιβαστικής συμμαχικής πρότασης για αυτονομία από τη Κρήτες επαναστάτες και την Ελληνική Κυβέρνηση, έδωσε την αφορμή στη Τουρκία να κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα (1897), η οποία, ηττημένη πλέον, αναγκάστηκε ν’ ανακαλέσει το στρατό και να αποδεχτεί τη λύση της αυτονομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν και άλλα ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην περιοχή.

Ο σχετικός νόμος 2928/2001, όπως επισήμαιναν χθες και συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, αφήνει ουσιαστικά την ανωνυμία ενός μάρτυρα στο έλεος του κατηγορουμένου, που μπορεί να απαιτήσει το ονοματεπώνυμο που κρύβεται πίσω από μια κατάθεση.

Το ίδιο έκαναν και οι Κρήτες επαναστάτες (Απρίλιος 1897).

Όπως προκύπτει από στοιχεία που υπάρχουν, το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών φαίνεται πως κάνει μια μεγάλη στροφή προς τα δυτικά, φέρνοντας στις παρυφές της Ευρώπης τη νόσο που από το 2003 έχει σκοτώσει 74 ανθρώπους στην Ασία.

Όπως ορίζεται στη σχετική διάταξη «… τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλειά του μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή δεν συνεργάζεται για την επιτυχία τους».

Η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε όμως, και έγινε δεκτό, ως απαραίτητη προϋπόθεση αποδοχής της αυτονομίας ,την άμεση εκκένωση της Κρήτης από τον τουρκικό στρατό.

Δείγματα των νοσούντων πουλερικών θα σταλούν τώρα στο εργαστήριο της Ε.Ε. στο Ουέιμπριτζ, κοντά στο Λονδίνο, για να διεξαχθούν τεστ, ενώ σε χωριστό εργαστήριο του ΠΟΥ πρόκειται να εξεταστούν και δείγματα από τα ανθρώπινα κρούσματα, για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του ιού.

«Κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο - τονίζεται στη διάταξη - ο μάρτυρας του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας καλείται με το όνομα που αναφέρεται στην έκθεση εξέτασής του, εκτός αν ζητηθεί από τον εισαγγελέα ή από ένα διάδικο η αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος, οπότε το δικαστήριο διατάσσει την αποκάλυψη.

Ύπατος Αρμοστής ορίστηκε ο Γεώργιος, δευτερότοκος γιος του Βασιλιά των Ελλήνων, ενώ η διοίκηση του νησιού χωρίστηκε σε Αγγλικό, Ρωσικό, Γαλλικό και Ιταλικό τομέα.

Αξιωματούχοι του οργανισμού δήλωσαν πως λίγες αμφιβολίες υπάρχουν ότι οι θάνατοι οφείλονται στο θανατηφόρο ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών.

Την αποκάλυψη μπορεί να διατάξει το δικαστήριο και αυτεπαγγέλτως…

Την απαλλαγή των Κρητών από τον τουρκικό ζυγό, επέσπευσαν οι ωμότητες που διέπραξαν οι εξαγριωμένοι Τούρκοι σε βάρος των κατοίκων του Ηρακλείου στις 25/8/1898,ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον κανονιοβολισμό της πόλης από τους ευρωπαϊκούς στόλους και της καταστροφή της.

Απαγόρευση του κυνηγιού

Αν δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία ταυτότητας του μάρτυρα, μόνη η κατάθεσή του δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου».

Ακολούθησε παραδειγματική τιμωρία των Τούρκων υπαιτίων.

Χθες ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών Οσμάν Πεπέ ανακοίνωσε πως απαγορεύεται επ' αόριστον το κυνήγι άγριων πουλιών στην Ανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξάλλου, το δικαστήριο μπορεί να λάβει κατάθεση από μάρτυρα (επωνύμως) ακόμη και στο σπίτι του, αν αυτός αδυνατεί να εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα, και η μαρτυρία του θα αναγνωσθεί στο ακροατήριο.

Στις 2 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από τη Κρήτη, και στις 5 του μηνός οι Κρητικοί κατέθεσαν τα όπλα για να διευκολύνουν την ειρηνική διακυβέρνηση από τον Ύπατο Αρμοστή που έφτασε στη Κρήτη στις 9-12-1898.

Η απαγόρευση θα διαρκέσει μέχρις ότου λυθεί το πρόβλημα.

Ο ΠΟΥ, που ανέμενε την εκδήλωση ανθρώπινων κρουσμάτων, καθώς στα τέλη της περασμένης χρονιάς ο ιός είχε εντοπιστεί σε άγρια και οικόσιτα πουλιά στην Τουρκία και σε τμήματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δήλωσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι καθίσταται πιθανότερη μια πανδημία της γρίπης των πτηνών. Επιπλέον, τονίστηκε πως δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος να αυξήσει το συναγερμό για παγκόσμια πανδημία από το επίπεδο τρία της εξάβαθμης κλίμακας, στο οποίο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή. Για να αυξηθεί ο συναγερμός στο επίπεδο τέσσερα, πρέπει να υπάρξουν στοιχεία για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο και προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει εντοπιστεί.