Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πορτρέτο

( λι κουν χι ο άξιος κληρονόμος της samsung :: 4/1/2006 21:02:41) 

ΛΙ ΚΟΥΝ ΧΙ Ο άξιος κληρονόμος της Samsung ΑΙΧΜΕΣ

III. ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Λι έκρινε ότι η Samsung έπρεπε να κάνει τη στροφή προς την ποιότητα και την παγκόσμια κυριαρχία. "Αλλάξτε τα πάντα εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά σας", διαμήνυσε στους εργαζομένους του

Επικοινωνιακά τα εγκλήματα

1. Εξάπλωση των Τούρκων και τελευταίες προσπάθειες για ανάσχεσή τους

Παρότι πολύ πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο, έζησε μια προσωπική τραγωδία με το χαμό της μοναχοκόρης του, ο πρόεδρος της Samsung Λι Κουν Χι μπορεί να γιορτάσει αύριο τα 64α γενέθλιά του ικανοποιημένος ότι αποδείχθηκε πανάξιος διάδοχος του πατέρα του και ιδρυτή του νοτιοκορεάτικου κολοσσού.

ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

α. Η αδυναμία του Βυζαντίου

Την προηγούμενη εβδομάδα η Samsung έγινε μία από τις μόλις τέσσερις ασιατικές επιχειρήσεις στην ιστορία που έχουν καταφέρει να σπάσουν το φράγμα των 100 δισ. δολ. σε χρηματιστηριακή αξία.

Το δίλημμα είναι απλό και απλοϊκά διατυπωμένο:

Το Βυζαντινό Κράτος που ανασυστήθηκε από τον Μιχαήλ Η' γνώρισε, κυρίως χάρη στην ευφυή διπλωματία του αυτοκράτορα, μια τελευταία αναλαμπή που διήρκεσε ως τα μέσα του 14ου αι. Η Samsung ιδρύθηκε το 1969 και ξεκίνησε την πορεία της ως μία ταπεινή κατασκευάστρια ασπρόμαυρων τηλεοράσεων. Τα εγκλήματα της 17Ν είναι πολιτικά ή (μόνο) ποινικά; Ωστόσο οι εμφύλιοι πόλεμοι έφεραν γρήγορα την οικονομική και στρατιωτική κατάρρευση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Λι έκρινε ότι ο όμιλος έπρεπε να ξεφύγει από την παραγωγή φτηνών και χαμηλής ποιότητας προϊόντων και να κάνει τη στροφή προς την ποιότητα και την παγκόσμια κυριαρχία.

Αλλά μια τέτοια τοποθέτηση του ερωτήματος είναι λάθος και συσκοτίζει την πραγματική τους φύση.

Το νόμισμα υποτιμήθηκε, ενώ η βαριά φορολογία και η εξαθλίωση προκάλεσαν επαναστάσεις του λαού και της μεσαίας τάξης κατά των ευγενών στη Θεσσαλονίκη και την Αδριανούπολη. "Αλλάξτε τα πάντα εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά σας", διαμήνυσε στους εργαζομένους του, οι οποίοι φρόντισαν να υλοποιήσουν και με το παραπάνω τα οράματα του αφεντικού τους.

Το ερώτημα έπρεπε να διατυπωθεί αλλιώς.

Ο Ανδρόνικος Β' (1282-1328) μείωσε τη δύναμη του στρατού και του στόλου και οι ξένοι μισθοφόροι κυριάρχησαν.

Η Samsung Electronics, θυγατρική του ομίλου, είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης και παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο και εντάσσεται στη λίστα με τις εκατό μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη.

Για παράδειγμα:

Η άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία έγινε τώρα μια αδύναμη αυτοκρατορία των Στενών, που εύκολα καταλύθηκε από τους Οθωμανούς.

Αν εξαιρέσει κανείς τα αμερικανικά μεγαθήρια, η Samsung είναι σήμερα η δεύτερη πολυτιμότερη εταιρεία παγκοσμίως, πίσω από τη βρετανική Vodafone.

- Ποια είναι η φύση των εγκλημάτων της 17Ν;

Καθιέρωση του παιδομαζώματος Όταν με μεγαλοπρέπεια ο κυρίαρχος [ο σουλτάνος Μουράτ] κάθισε στο θρόνο στην Αδριανούπολη, έστειλε το λαλά Σαχίν να κάνει επιδρομές στην περιοχή της Ζαγοράς και στη Φιλιππούπολη […]. Συγκεντρώθηκαν πολλά αγόρια και τα οδήγησαν στον κυρίαρχο. Ο Χαλίλ είπε: «Ας τα δώσουμε αυτά σε Τούρκους να μάθουν τούρκικα. Ας τους κάνουμε κι αυτούς στρατιώτες». Έτσι κι έγινε. Μέρα με τη μέρα μεγάλωνε ο αριθμός τους. Υπηρετούσαν τους Τούρκους αρκετά χρόνια, ώσπου να γίνουν τέλειοι μουσουλμάνοι. Κατόπιν τους οδηγούσαν στο παλάτι και τους φορούσαν άσπρα σκουφιά. Ενώ το όνομά τους από παλιά ήταν «στρατός», τους ονόμασαν «νέος στρατός». Έτσι τότε έγιναν οι γενίτσαροι. Χρονικό του Ασίκ Πασάζαντε, κεφ. 57, μετ. Ε. Α. Ζαχαριάδου, Ιστορία και θρύλοι των παλαιών σουλτάνων (1300-1400), 193-195.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη μόλις 36 επιχειρήσεις έχουν κεφαλαιοποίηση υψηλότερη των 100 δισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ του Πακιστάν!

Έτσι μπορούμε να βρούμε και άλλους χαρακτηρισμούς αυτών των εγκλημάτων.

Όροι-κλειδιά της ενότητας

Όμως ο Λι δεν επαναπαύεται στις δάφνες του.

Ο πιο σωστός χαρακτηρισμός τους για μένα θα ήταν να ορισθούν ως:

Αυτοκρατορία των Στενών, παιδομάζωμα, γενίτσαροι, γαζήδες, κατάληψη Καλλίπολης, μάχες Κοσσυφοπεδίου και Άγκυρας, σύνοδοι της Λυών και της Φερράρας-Φλωρεντίας, «ένωση» των Εκκλησιών.

Στόχος του είναι να συνεχίσει να προσελκύει τα ικανότερα μυαλά όχι μόνο της Νότιας Κορέας αλλά ολόκληρου του κόσμου, προκειμένου να διπλασιάσει τις πωλήσεις του ομίλου και να κάνει τη Samsung νούμενο ένα κατασκευάστρια παγκοσμίως σε είκοσι διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων.

Επικοινωνιακά εγκλήματα. Η φιλοδοξία αυτή εξηγεί και το αμείωτο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή της Samsung, η αξία της οποίας εικοσαπλασιάστηκε μετά το 1997 (μόνο το 2005 ανατιμήθηκε κατά 46%).

Οι φόνοι, οι ρουκέτες, οι βόμβες είχαν έναν και μόνο σκοπό: Εξάλλου ό,τι πιάνει ο Λι μέχρι τώρα γίνεται χρυσός. Να δημοσιευτούν οι απόψεις της 17Ν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κινητή τηλεφωνία.

Χωρίς τους φόνους, τις βόμβες, τις ρουκέτες, τους εμπρησμούς, τα φληναφήματα και τα παραληρήματα της 17Ν, δεν θα τα συζητούσαν ούτε οι φίλοι ούτε οι οπαδοί τους.

Το 1997 η Samsung κατασκεύασε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο.

Πρόκειται για πρωτόγονο αγροτικό μαρξισμό - λενινισμό.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν κατόρθωσε να υπερκεράσει την Ericsson και τη Siemens και είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, πίσω από τη Nokia και τη Motorola.

Με το αίμα όμως, τον φόνο, τη ρουκέτα, τον εμπρησμό, την έκρηξη, τα φληναφήματα αποκτούσαν υπόσταση τρομακτική.

Γεννημένος στις 9 Ιανουαρίου 1942 ο Λι σπούδασε οικονομικά στο Τόκιο και είναι κάτοχος MBA του πανεπιστημίου "Τζορτζ Ουάσιγκτον" των ΗΠΑ.

Γινόταν πρώτη είδηση, έμπαιναν στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων και στο πρώτο Δελτίο Ειδήσεων.

Μιλά κορεάτικα, αγγλικά και ιαπωνικά και από το 1996 είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Εξάλλου, η 17Ν και τα μέλη της ποτέ δεν ισχυρίστηκαν ότι θα έριχναν το καθεστώς, θα γκρέμιζαν τον ιμπεριαλισμό και θα τελείωναν με τον καπιταλισμό, με τους φόνους του Αξαρλιάν, του Μάτη, του Αθανασιάδη ή του Βρανόπουλου - αφού τη θέση των τελευταίων σύντομα θα καταλάμβαναν νέοι τραπεζίτες ή καπιταλιστές.

Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το περιοδικό "Φορμπς", ξεπερνά τα 4 δισ. δολ.

Αλλά πόσο πολιτική μπορεί να είναι μία άποψη που χρειάζεται φόνο, αίμα, εμπρησμό, ρουκέτα, βόμβα για να προσεχθεί;

Τα εγκλήματα, λοιπόν, έγιναν για τις ανάγκες της επικοινωνίας και για λόγους δημοσιότητας.

Και εκ των υστέρων υποστηρίζεται ότι είναι πολιτικά εγκλήματα.

Αλλά με αυτόν τον τρόπο και τα εγκλήματα της νύχτας, των συμμοριών και των νονών, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα, αν συνοδεύονταν από μια προκήρυξη ή αν το υποστήριζαν οι ίδιοι οι εγκληματίες.

Εγκλήματα λοιπόν επικοινωνιακά και δημοσιότητας ήταν τα εγκλήματα της 17Ν.

Εγκλήματα για χάρη της δημοσιότητας ρηχών και ασήμαντων απόψεων.