Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πορτρέτο

( χουαν χοσε ιμπαρετσε ) 

ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΙΜΠΑΡΕΤΣΕ ΜΑΤΙΕΣ 5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ - Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ - Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Τα βασκικά ονόματα προφέρονται δύσκολα από τους μη Βάσκους, καθώς η πανάρχαια αυτή γλώσσα είναι μια από τις πλέον… ανάδελφες της Ευρώπης.

Βλακόμετρο

Η μόρφωση των παιδιών

Όμως το όνομα του Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε θα γίνει σύντομα οικείο και έξω από την Χώρα των Βάσκων και γενικότερα της Ισπανίας.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η αρμονική ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος είχε τεθεί ως υπέρτατος παιδευτικός στόχος από την αθηναϊκή Πολιτεία.

Ο, 41 ετών, μετριοπαθής εθνικιστής ηγέτης θα είναι ο νέος πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης μετά τη νίκη του Εθνικιστικού Κόμματος των Βάσκων (PNV) στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Χώρα των Βάσκων.

Με ποιήματα, φυσικά, όπως λέει ο Τίτος Πατρίκιος, δεν ανατρέπονται καθεστώτα. Η ανάπτυξη του καλού γούστου, της ευπρέπειας, της κοινωνικότητας και της οξυδερκούς πολιτικής σκέψης ήταν επίσης παραπληρωματικοί στόχοι των εκπαιδευτικών επιδιώξεων.

Στέλεχος από νεαρή ηλικία του PNV, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1980, ο Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε ανέλαβε το 1994 αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική, στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου, Χοσέ Αντόνιο Αρντάνθα.

Επίσης, με συλλαλητήρια δεν αποτρέπονται πόλεμοι. Η μουσική κατέχει δεσπόζουσα θέση σ' αυτή τη μαθησιακή διαδικασία. Κατά κοινή ομολογία, ο νέος Βάσκος ηγέτης είναι ένας ιδιαίτερα διακριτικός άνθρωπος, αλλά και ακαταπόνητος εργασιομανής. Εμείς, όμως, οι απλοί άνθρωποι και ποιήματα θα γράφουμε εναντίον των τυράννων και αντιπολεμικά συλλαλητήρια θα διοργανώνουμε. Ο παιδαγωγός, συνήθως ένας μορφωμένος δούλος, βοηθά στο σπίτι το αγόρι στην εκμάθηση των μαθημάτων του και το συνοδεύει στο σχολείο του. Οι αντίπαλοί του τον θεωρούν άχρωμο και χωρίς έντονη προσωπικότητα. Και κάποτε - αυτό είναι βέβαιον - θα νικήσουμε. Εκεί ο γραμματιστής του διδάσκει γραφή, ανάγνωση και την κατανόηση των ομηρικών επών. Επί πλέον, οι ακραιφνείς εθνικιστές τού προσάπτουν ελλιπή γνώση της βασκικής γλώσσας. Γιατί όπως τραγουδάνε, απογοητευμένοι, αλλά, τελικά, αισιόδοξοι, ο Ρασούλης και ο Λοΐζος, «τίποτα δεν πάει χαμένο…». Ο κιθαριστής διδάσκει στο παιδί μουσική και ο παιδοτρίβης το εκγυμνάζει. Είναι πάντως γεγονός ότι, εν όψει της διεκδίκησης της προεδρίας, ο Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε έκανε πέρσι εντατικά μαθήματα βασκικών, καθώς η γνώση της τοπικής γλώσσας είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διεκδίκηση υψηλών αιρετών αξιωμάτων της Χώρας των Βάσκων.

Συλλαλητήρια σήμερα, λίγο μετά το μεσημέρι, σε όλο τον κόσμο.

Αργότερα, στην εφηβική ηλικία, τα παιδιά των πλούσιων Αθηναίων, που επεδίωκαν μια υψηλή σταδιοδρομία στον πολιτικό τομέα, διδάσκονταν από τους σοφιστές τη ρητορική, την τέχνη της ορθής έκφρασης και της ικανότητας να πείθεις τον δήμο.

Ο νέος πρόεδρος έκανε τις βασικές σπουδές του στα ισπανικά, ήταν άλλωστε δικτατορία και η βασκική γλώσσα υπό διωγμό. Εκατομμύρια άνθρωποι, από το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ και τη Βηρυτό, μέχρι το Μέξικο Σίτι, το Σαντιάγο και το Σάο Πάολο και από το Όσλο μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ και, βέβαια, την Αθήνα θα βγουν στους δρόμους, θα μπουν σε πορείες, θα σηκώσουν χιλιάδες πλακάτ και θα φωνάξουν «Όχι στον πόλεμο», που έχει αποφασίσει να εξαπολύσει ο Μπους κατά του Ιράκ.

Οι σοφιστές ήταν μορφωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν συρρεύσει στην Αθήνα απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και από τις αποικίες, και δίδασκαν στους νέους τη ρητορική με αδρή αμοιβή.

Στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Σαρίκο, έξω από το Μπιλμπάο. Ο Μπους…

Υποδηματοποιείο: μελανόμορφος αμφορέας. (Βοστόνη, Μουσείο Καλών Τεχνών). Μπορείτε να προσδιορίσετε το ρόλο των τριών εικονιζόμενων προσώπων;

Σε ηλικία 25 ετών εξελέγη δήμαρχος της γενέτειράς του Γιόιντο, όπου και εξακολουθεί να κατοικεί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Διάβασα στο «Βήμα» μια συνέντευξη του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Άρθουρ Πεν στον Θανάση Λάλα:

Εργαστήριο αγγειοπλαστικής: ερυθρόμορφος κρατήρας. (Οξφόρδη, Ασμολειανό Μουσείο). Μπορείτε να περιγράψετε τη σκηνή;

Στόχος του είναι η εμπέδωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, στις διαπραγματεύσεις της οποίας πήρε μέρος, επιδεικνύοντας μετριοπάθεια, ευελιξία και μεγάλα αποθέματα αντοχής.

«Αυτή τη στιγμή, τόνιζε ο δημιουργός του «Μπόνι και Κλάιντ», η Αμερική έχει έναν πρόεδρο, ο οποίος για άλλη μια φορά ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο λάθος…

Μάθημα σ' ένα σχολείο: Αττικό ερυθρόμορφο αγγείο. (Βερολίνο, Κρατικό Μουσείο). Ποια μαθήματα διδάσκεται ο μαθητής; Από ποιον συνοδεύεται στο σχολείο;

Η πρόσφατη κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας από τους ακραίους εθνικιστές της ΕΤΑ, η αποστροφή που δείχνει η τοπική κοινωνία στην τρομοκρατία, αλλά και οι ενθαρρυντικές εξελίξεις στη Βόρεια Ιρλανδία, ελπίζεται ότι θα ευνοήσουν την ειρήνευση και την οικονομική ανάπτυξη στη Χώρα των Βάσκων.

Ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν βλάκας, προσπαθούσαμε να τον δικαιολογήσουμε λέγοντας ότι ως νέος είχε προβλήματα και διάφορα τέτοια.

ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ Διότι καθένας από σας συχνάζει άλλος σε μυροπωλείο, άλλος σε κουρείο, άλλος σε σκυτοτομείο και άλλος όπου τύχει και οι περισσότεροι πηγαίνουν σε όσους έχουν τα εργαστήρια τους κοντά στην αγορά, ενώ ελάχιστοι πηγαίνουν σε όσους απέχουν πολύ από αυτήν. Λυσίας, Υπέρ του Αδυνάτου, 20 (μετ. Γ. Κυριαζή)

Ελπίζαμε ότι θα τα ξεπεράσει μεγαλώνοντας.

Όμως, τον νέο, και ιδιαίτερα τον έφηβο, τον βοηθούσε στη διανοητική και αισθητική του ανάπτυξη η όλη πνευματική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στην Αθήνα.

Το γεγονός, όμως, ότι είναι βλάκας, δεν αλλάζει.

«Ελλάδος παίδευσιν» ονομάζει την πόλη ο Θουκυδίδης και αυτή ήταν η πραγματικότητα.

Ο βλάκας, όπως και ο έξυπνος, γεννιέται.

Πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο του ελληνισμού η Αθήνα, παρείχε κάθε δυνατότητα στους νέους να αναπτύξουν όλες τους τις ικανότητες, να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και να αναδείξουν τα όποια ταλέντα τους.

Ο Μπους υπήρξε προνομιούχο παιδί μιας πάμπλουτης οικογένειας και μιας μητέρας η οποία ήταν κέρβερος και σκύλα. Το θέμα μας είναι ότι κανένας μας, όταν ήρθε η ώρα, δεν είπε την αλήθεια γι' αυτόν. Κανένας, ούτε οι καλλιτέχνες ούτε οι δημοσιογράφοι, δεν τόλμησε να πει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν κάνει για πρόεδρος, διότι είναι ένας βλάκας και μισός…».

Αυτό το βλακόμετρο, όμως, έγινε πρόεδρος - με δικαστική απόφαση, παρακαλώ - των Ηνωμένων Πολιτειών!. Και τώρα, έχοντας δίπλα του το αντιπαθέστερο παράσιτο της Ευρώπης, τον Μπλερ, είναι έτοιμος να αιματοκυλίσει, χωρίς κανένα πρόσχημα πλέον, τον πολύπαθο Περσικό Κόλπο! Διαβάζω: «Με το πρώτο χτύπημα στο Ιράκ με πυραύλους και βόμβες, θα σκοτωθούν 50.000 άνθρωποι στη Βαγδάτη και άλλες 30.000 στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας, κατά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Συνολικά, τα θύματα του πολέμου θα ξεπεράσουν τα 500.000, οι Ιρακινοί που θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους θα φτάσουν το 1.000.000, ενώ άλλα 2.000.000 θα μετακινηθούν προς ασφαλέστερες περιοχές στο εσωτερικό του Ιράκ…».

Αλλά δεν είναι μόνον ο θάνατος, η προσφυγιά, η αρρώστια. Η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί τρομακτικό πλήγμα, αφού, αμέσως αμέσως, η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 40 δολάρια το βαρέλι! Όσο δε για την Ελλάδα, το «μπατιράκι», ο λογαριασμός που θα πληρώσει, στον τουρισμό και τον πληθωρισμό, θα είναι πολύ αβάσταχτος…