Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Επιστολή αναγνώστου

( επιστολή παραίτησης :: 27/2/2006 20:30:01) 

Επιστολή παραίτησης

Σχέση που συνδέει την Ka οξέος και την Kb της συζυγούς βάσης

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ, διδάκτωρ φιλολογίας

Η αντίστροφη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη ισχύ του οξέος και της συζυγούς της βάσης μπορεί να γίνει κατανοητή αν σκεφτούμε ότι, το ισχυρό οξύ αποβάλλει εύκολα το πρωτόνιο του, πράγμα που σημαίνει ότι η συζυγής του βάση έχει μικρή «συμπάθεια» προς το πρωτόνιο και συνεπώς είναι μια ασθενής βάση. Αντίθετα, το ασθενές οξύ χάνει με δυσκολία το πρωτόνιο του πράγμα που σημαίνει ότι η συζυγής του βάση έχει μεγάλη «συμπάθεια» προς το πρωτόνιο και συνεπώς είναι μια ισχυρή βάση.

Είμαι ένας "επώνυμος" φίλαθλος του ΠΑΟΚ. Σε ένα διάλυμα ασθενούς οξέος ΗΑ έχουμε: ΗΑ + Η2Ο [pic] Η3Ο+ + Α- (1) Επώνυμος, γιατί διαθέτω και όνομα και επίθετο. Το ιόν Α-, όπως έχουμε αναφέρει, είναι η συζυγής βάση του οξέος ΗΑ. Επώνυμος, γιατί ποτέ δεν κρύφτηκα και στήριξα σε όλες τις δύσκολες περιόδους την ομάδα. Το Α- αντιδρά με το νερό Α- + Η2Ο [pic] ΗΑ + ΟΗ- (2) Επώνυμος, γιατί στήριξα οικονομικά την ομάδα από το υστέρημα και όχι το περίσσευμά μου. Η σταθερά ισορροπίας της (1) είναι η Ka του ΗΑ. Με την επιστολή αυτή επιθυμώ να υποβάλω την παραίτησή μου από την ιδιότητα του φιλάθλου του ΠΑΟΚ. Η σταθερά ισορροπίας της (2) είναι η Kb της βάσης Α-. Παραιτούμαι, γιατί δεν ανέχομαι να με κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με δέκα-είκοσι "οινόληπτα εκτετμημένα ανδράρια" (κοινώς, μαστουρωμένες αδερφάρες του κερατά!) που ρεζιλεύουν την ομάδα. Αν γράψουμε αυτές τις δύο Κ και πολλαπλασιάσουμε κατά μέλη προκύπτει: [pic] δηλαδή, Παραιτούμαι, γιατί δεν ανέχομαι να βλέπω μια ανίκανη και άβουλη διοίκηση να αφήνει απροστάτευτη την ομάδα. Κa HA . K b A- = Kw Παραιτούμαι, γιατί δεν ανέχομαι να βλέπω τους έμμισθους επαγγελματίες "ηγέτες" του κατ' ευφημισμό "οπαδικού κινήματος" να "νίπτουν τας χείρας τους" και να ζητάνε από πάνω και τα ρέστα.

Η σχέση αυτή επαληθεύεται στον παρακάτω πίνακα:

Παραιτούμαι, γιατί δεν ανέχομαι να βλέπω πέντε έξι ψευτοδημοσιογράφους να έχουν άποψη περί παντός του επιστητού, να καλλιεργούν το "κατάλληλο" κλίμα και να εισπράττουν κάθε Δευτέρα τα κέρδη των κατορθωμάτων τους.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3.2 Σχετική ισχύς οξέων/ βάσεων κατά Br?nsted – Lowry με βάση τις σταθερές ιοντισμού Ka / Kb αυτών στους 25 oC.

Παραιτούμαι, γιατί δεν ανέχομαι να βλέπω τον "πολυπληθή και υπερήφανο" λαό του ΠΑΟΚ να προσπαθεί με αμηχανία να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Με βάση τον παραπάνω πίνακα, που δίνει τις σχετικές δραστικότητες των οξέων - βάσεων, μπορούμε να προβλέψουμε την κατεύθυνση που έχει μια αντίδραση ενός οξέος- βάσης κατά Br?nsted - Lowry.

Παραιτούμαι, γιατί τέλος πάντων κάποιος πρέπει να παραιτηθεί!

Οι αντιδράσεις αυτές, ως γνωστό, έχουν τη γενική μορφή:

Παραιτούμαι και διαγράφω τα τελευταία δίσεκτα χρόνια.

οξύ + βάση [pic] συζυγής βάση + συζυγές οξύ

Καλύτερα να μείνω με τις αναμνήσεις της μεγάλης ομάδας και των αστεριών που έπαιξαν στην Τούμπα:

Στις ισορροπίες αυτές ευνοείται η κατεύθυνση εκείνη που οδηγεί σε μεταφορά πρωτονίων από το ισχυρότερο οξύ προς την ισχυρότερη βάση.

Ρουμενίγκε, Μαραντόνα, Καρέκα, Έλκιερ …

- Συμπερασματικά, στις αντιδράσεις οξέος - βάσης η ισορροπία μετατοπίζεται προς το ασθενέστερο οξύ και την ασθενέστερη βάση.

Πολύ φοβούμαι ότι η παραίτηση αυτή υποβλήθηκε εδώ και πολύ καιρό -άγραφα και αθόρυβα- από το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων της ομάδας, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει στο γήπεδο μόνο όσοι δεν δικαιούνται να ομιλούν, όπως πολύ σωστά τους υπέδειξε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

Με άλλα λόγια, τα προϊόντα θα πρέπει να είναι πιο σταθερά (λιγότερα δραστικά ή πιο ασθενή) από τα αντιδρώντα.

Θα περίμενε κανείς αυτοί που έχουν στα χέρια τους τις τύχες της ομάδας να αντιδράσουν άμεσα και να διαφυλάξουν το κύρος και την ιστορία της. Μάταια! Προτιμούν να έχουν την εύνοια μερικών ψευτοσυνδεσμιτών παρά την εύνοια του λαού του ΠΑΟΚ. Προτιμούν να παίζει η ομάδα σε άδειες εξέδρες και αρκούνται στα ψίχουλα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Πριν και πάνω από τα χρήματα η διοίκηση μιας ομάδας χρειάζεται εντιμότητα και τόλμη. Εντιμότητα, για να πείτε όλη την αλήθεια στον κόσμο και να αποφεύγετε να σπέρνετε ανέμους, από τους οποίους θα θερίσετε θύελλες. Τόλμη, για να έχετε το ανάστημα να σπάσετε το απόστημα και να προστατεύσετε την ομάδα. Ο λαός του ΠΑΟΚ περιμένει να νιώσει ασφαλής για να επιστρέψει στην Τούμπα. Διώξτε άμεσα τους αλήτες και αγκαλιάστε τη μεγάλη μάζα των φιλάθλων. Αλλιώς θα είστε υπόλογοι απέναντι στον ΠΑΟΚ και την ιστορία του.