Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( νεα προσεγγιση της σουπερ λιγκας προς τον παοκ :: 23/2/2006 21:40:14) 

Βαρδινογιάννης, Ροκκάς και Κόκκαλης ενημέρωσαν την ΠΑΕ της Β' εθνικής για το πλάνο της Σούπερ λίγκας.

Πότε παρασύρονται οι θεατές σε βίαια επεισόδια

ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

- Οι θεατές επηρεάζονται από την επιθετικότητα που βλέπουν μέσα στο γήπεδο.

Ανοικτό παράθυρο

- Οι θεατές και οι αθλητές γίνονται βίαιοι, όταν θεωρούν ότι αδικούνται και όταν γίνεται λάθος εφαρμογή κανονισμών.

Η παρουσία του πρώην προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιώργου Καλύβα, το νέο άνοιγμα προς τον Δικέφαλο από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και το ανοικτό ''παράθυρο'' για συνάντηση με τη Σούπερ λίγκα ήταν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της Σούπερ λίγκας με ομάδες της Β' εθνικής.

- Οι θεατές που παρακολουθούν βίαιες σκηνές σε φίλμ ή στα γήπεδα ή άλλους θεατές στις κερκίδες παρασύρονται και μιμούνται τις πράξεις αυτές.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΥΧΑΛΑ

- Η βία στα γήπεδα ενισχύεται, γιατί στις κερκίδες όλοι καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία.

"Αγωνιά για την ομάδα του, γιατί στον ΠΑΟΚ κάποιοι έχουν ακολουθήσει άλλο δρόμο", είπε ο Βαρδινογιάννης για τον Καλύβα.

- Η βία στα γήπεδα ενισχύεται, όταν στις κερκίδες επικρατεί φανατισμός.

Ο τελευταίος δήλωσε ''απλός παρατηρητής'', αλλά χαρακτήρισε καλή την πρόταση της Σούπερ λίγκας και τόνισε με νόημα:

- Η βία στα γήπεδα ενισχύεται, γιατί στις κερκίδες επικρατεί το στρίμωγμα.

"Σύντομα θα γίνει πραγματικότητα".

- Η βία στα γήπεδα ενισχύεται, γιατί στις κερκίδες προβάλλονται τα άτομα με βίαιη συμπεριφορά.

Την ίδια ώρα μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Δικεφάλου στην ΕΠΑΕ, Γιώργος Κασσιμάτης άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τη Σούπερ λίγκα, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

- Η βία στα γήπεδα ενισχύεται, όταν στις κερκίδες ή έξω από τον αγωνιστικό χώρο δεν υπάρχει διαχωρισμός των θεατών των δύο ομάδων.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ έκπληξη από τη χθεσινή συνάντηση είχε να κάνει με την παρουσία του α' αντιπροέδρου της Καλλιθέας Δημήτρη Βουδούρη, ενώ στο κάλεσμα του Πέτρου Κόκκαλη ανταποκρίθηκαν εννιά ΠΑΕ Β' εθνικής (Κέρκυρα, Εργοτέλης, Παναχαϊκή, Προοδευτική, Ολυμπιακός Βόλου, Νίκη Βόλου, Εθνικός Αστέρας, Πανσερραϊκός, Βέροια) με τον κ. Σφακιανάκη να δηλώνει:

- Η βία στα γήπεδα ενισχύεται, όταν μεταξύ των θεατών γίνεται χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

''Υπάρχει σκέψη για δεύτερη λίγκα με τη μορφή συνεταιρισμού".

- Η βία στα γήπεδα ενισχύεται, όταν η διαιτησία είναι κακή.

Όσον αφορά το χθεσινό ΔΣ της ΕΠΑΕ (Πανιώνιος και Λεβαδειακός από τη Σούπερ λίγκα έδωσαν το παρών) βασικό θέμα συζήτησης ήταν η διαιτησία.

- Η βία στα γήπεδα ενισχύεται, όταν μερικές φορές υπάρχει καθυστέρηση έναρξης του παιγνιδιού.

Η επίσημη ενημέρωση θα γίνει σήμερα, αλλά οι πληροφορίες θέλουν την ΕΠΑΕ να ζητά την παρέμβαση του κ. Ορφανού.

Οι προπονητές μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της βίας; ΝΑΙ, ΟΤΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΧΕΣ: - Η κακή συμπεριφορά των παικτών πρέπει να αποθαρρύνεται. - Η επιθετικότητα δε βοηθάει αλλά εμποδίζει τις ευκαιρίες μιας ομάδας για τη νίκη. Η επιθετικότητα μειώνει την απόδοση των παικτών. Έτσι, όταν ένας αθλητής απογοητεύεται και θυμώνει, ο προπονητής θα πρέπει να τον βγάζει αμέσως από το παιχνίδι, για να του δώσει λίγα λεπτά μέχρι να ηρεμήσει. - Οι αθλητές πρέπει να διδάσκονται ότι η επιθετικότητα κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού αγώνα είναι λάθος, όπως άλλωστε λάθος είναι και στην καθημερινή ζωή. - Οι προπονητές που πιέζουν έντονα τους αθλητές ή διαμαρτύρονται οι ίδιοι στους διαιτητές κάνουν κακό στην απόδοση των αθλητών τους, γιατί τους δημιουργούν άγχος και τους κάνουν να μην προσέχουν το παιγνίδι τους. Τέλος μπορεί να πυροδοτήσουν βίαια επεισόδια. - Είναι γνωστό σε όλους ότι στα παρασκήνια αρκετών ομάδων υπάρχουν μηχανισμοί που συντηρούν και ενθαρρύνουν οπαδούς, οι οποίοι ανεξέλεγκτα δημιουργούν επεισόδια. Οι παράγοντες που "συντηρούν" κερκίδες πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο κακό κάνουν στις ομάδες τους. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αθλητές και οι αθλήτριες: - Έρευνες δείχνουν ότι τα επιθετικά άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά. Η επιθετικότητα είναι επικίνδυνη για την υγεία. - Οι αθλητές πρέπει να διδάσκονται τεχνικές χαλάρωσης, για να ελέγχουν το θυμό τους και να αποδίδουν καλύτερα. - Όταν ο στόχος είναι νίκη με κάθε τρόπο, κάποιοι αθλητές δε διστάζουν να τραυματίσουν, να ντοπαριστούν, να ξεγελάσουν το διαιτητή, να αθετήσουν τους κανόνες και τις αρχές της αθλητικής δεοντολογίας. - Η επιθετικότητα πάντα μειώνει την απόδοση των αθλητών. - Οι αθλητές που είναι επιθετικοί και νευριάζουν εύκολα, κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς.

Κάποια στιγμή τέθηκε θέμα απεργίας από τους εκπροσώπους των ΠΑΟΚ, Πανσερραϊκού και Καβάλας, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Άσκηση 5.4 Τι συμβαίνει στα σχολικά πρωταθλήματα; Πολλοί ισχυρίζονται ότι …δυστυχώς παρόμοια αρνητικά φαινόμενα και συμπεριφορές βλέπουμε πλέον και στα σχολικά πρωταθλήματα. Τι πρέπει να γίνει; Γράψτε την άποψή σας.

Χθες επίσης η ΕΠΑΕ αποφάσισε τη δημιουργία επιτροπής για την άμεση συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την εισαγωγή των ομάδων στο στοίχημα.

Τι πρέπει να μάθουν οι γονείς στα παιδιά τους που αθλούνται - Επιτυχία είναι η προσωπική βελτίωση κι όχι το ξεπέρασμα των άλλων. - Μεγαλύτερη σημασία έχει η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. - Η άθληση είναι πάνω απ' όλα διασκέδαση. - Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι αντίπαλοί μας, ποτέ δε συμπεριφερόμαστε αντιαθλητικά, γιατί σεβόμαστε πρώτα τον εαυτό μας. - Οι αντίπαλοι είναι πρόκληση για νέες γνωριμίες. - Σεβόμαστε τους κανόνες, γιατί αυτό μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε και να αποδώσουμε καλύτερα. - Σεβόμαστε τους κανόνες, γιατί σεβόμαστε τον εαυτό μας. - Η άθληση είναι υγεία, η επιθετικότητα είναι καταστροφή της υγείας.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ:

Δυστυχώς υπάρχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης που προβάλλουν τη βία στα σπορ Από ορισμένα ΜΜΕ, όπως τεκμηριώνουν ερευνητές, υπάρχει συστηματική προβολή και προαγωγή της βίας και της επιθετικότητας στα σπορ. Αυτό γίνεται: - με κάλυψη και επανειλημμένη προβολή σκηνών επιθετικότητας. - με πορτρέτα αθλητών οι οποίοι διακρίνονται για την επιθετικότητά τους. - με προβολή βίαιων σκηνών και "πολεμικών φράσεων" σε διαφημιστικά σποτ αγώνων. - με την προβολή "πολεμικού κλίματος" πριν από σημαντικούς αγώνες. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ - Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν πρέπει να δίνουν έμφαση στα βίαια επεισόδια γιατί με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνουν και ηρωοποιούν αυτές τις ενέργειες. - Δεν πρέπει να παρουσιάζουν προστριβή ή έχθρα ανάμεσα σε δύο ομάδες πριν τον αγώνα. - Να αποφεύγουν δηλώσεις προπονητών, παραγόντων ή αθλητών με υβριστικό περιεχόμενο. - Να προβάλουν σκηνές που τονίζουν τη συναδελφικότητα μεταξύ αντιπάλων ομάδων. - Να προβάλουν αθλητές - πρότυπα. - Να μην προβάλουν τη φανατισμένη κερκίδα και τους αρχηγούς της. - Να υπάρξει αυστηρή νομοθεσία που θα απαγορεύει την προβολή από τα ΜΜΕ επικίνδυνων δηλώσεων και συμπεριφορών αθλητών, παραγόντων ή οπαδών.

Θλάση υπέστη στα χθεσινά τεστ των διαιτητών και βοηθών, ο βοηθός Α' εθνικής Μητροφάνης που κληρώθηκε στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού και σήμερα αναμένεται να αντικατασταθεί από την ΚΕΔ.

Άσκηση 5.5 Τι συναισθήματα σας προκαλούν τα δύο σκίτσα; Γράψτε την απάντησή σας.

Στο μεταξύ κόπηκε από τους πίνακες διαιτητών Β' εθνικής ο Αθηναίος Παναγόπουλος και ο διεθνής βοηθός Τσορτανίδης (Αχαΐας).

Άσκηση 5.6 Πώς η τάξη σας θα μπορούσε να μεταφέρει το παρακάτω μήνυμα στους φιλάθλους συμμαθητές σας; ΦΙΛΑΘΛΟΙ Αν θέλετε η ομάδα σας να νικάει, μείνετε ήρεμοι. Αν θέλετε την υγεία σας, μείνετε ήρεμοι. Αν θέλετε να μην σας εκμεταλλεύονται "κάποιοι", μείνετε ήρεμοι. Αν αγαπάτε αληθινά τον αθλητισμό, γυμναστείτε οι ίδιοι.

Άσκηση 5.7 Πώς η τάξη σας θα μπορούσε να οργανώσει μια συζήτηση για τα παρακάτω θέματα: - Σκηνές από την καθημερινή ζωή της πόλης, στις οποίες οι μαθητές παρατήρησαν τσακωμούς ή επιθετικότητα μεταξύ γειτόνων, μεταξύ οδηγών, μεταξύ μαθητών, μεταξύ αθλητών, μεταξύ φιλάθλων. - Να σχολιαστεί η παρουσίαση των γεγονότων αυτών από τα ΜΜΕ. Τι νιώθουμε όταν τα βλέπουμε; - Πώς αντιδρούμε; Γιατί δεν πρέπει να εμπλεκόμαστε σ'αυτά; - Πώς πρέπει να τα αποφεύγουμε;

Η φανατισμένη κερκίδα είναι επικίνδυνη για αυτούς που συμμετέχουν και για τον αθλητισμό. Τα ΜΜΕ πρέπει να αποφεύγουν να προβάλλουν σκηνές επεισοδίων.

Ο αθλητισμός είναι χαρά και γιορτή