Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( η επιστολη του δημητρη χουλη :: 1/1/2006 18:14:40) 

Παρά τον άκομψο τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκε, ο Δημήτρης Χούλης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι προσπάθησαν για το καλύτερο στον Ηρακλή, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το «κατηγορώ» του Λόρδου Βύρωνα για τον Παρθενώνα

Πώς ζούσαν οι Πατριάρχες μέσα σ' αυτό το περιβάλλον;

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΥΛΗ

Π.Κ.

Οι Πατριάρχες ήταν κυρίως βοσκοί αιγοπροβάτων και ζούσαν ως νομάδες.

Διαφορά ποιότητας

«Αυτό που δεν έκαναν οι Γότθοι το έκαναν οι Σκώτοι», έλεγε το επίγραμμα που κάποιοι είδαν να χαράσσει ο ίδιος ο Λόρδος Βύρων στον τοίχο που πήρε τη θέση της Καρυάτιδας στην Ακρόπολη, μετά τη λεηλασία του Έλγιν.

Περιπλανούνταν δηλαδή μαζί με τις οικογένειες και τα ζώα τους από τόπο σε τόπο αναζητώντας κατάλληλους βοσκότοπους και πηγές.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΥ

Στον οργισμένο Μπάιρον και το «κατηγορώ» του είναι αφιερωμένο το βιβλίο τής Ευγενίας Κεφαλληναίου.

Ήταν οργανωμένοι σε πατριές, ομάδες δηλαδή ανθρώπων που κατάγονταν από τον ίδιο πρόγονο.

Ορισμένες φορές οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και δείχνουν το πραγματικό «ποιόν» του κάθε ανθρώπου.

Στις σελίδες του όμως συγκεντρώνονται πάσης φύσεως ντοκουμέντα.

Η σχέση αυτή δημιουργούσε αδελφοσύνη μεταξύ των μελών της ομάδας και καθόριζε το πώς πρέπει να ζεί όποιος ανήκε σ' αυτήν.

Όταν ο Γιώργος Σπανουδάκης εγκατέλειψε την ομάδα, πέρσι τέτοια εποχή, όλοι οι υπόλοιποι έψαχναν να τον βρουν κάπου στις ΗΠΑ.

Τα ποιήματα, τα επιγράμματα, τα αποσπάσματα σημαντικών πολιτικών λόγων και δημοσιευμάτων εμπνευσμένων από τη μεγάλη λεηλασία και την ταπείνωση του μνημείου.

Ο αρχηγός της πατριάς (= Πατριάρχης) ήταν πρόσωπο με μεγάλη ισχύ* και αναγνώριση.

Ένα χρόνο αργότερα ο Δημήτρης Χούλης απομακρύνθηκε, με άκομψο τρόπο από τον Ηρακλή, ωστόσο, δεν παρέλειψε να στείλει επιστολή προς παίκτες, τεχνική ηγεσία και υπαλληλικό προσωπικό των γραφείων, για να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία τους.

Συγγραφείς και πολιτικοί, Έλληνες και ξένοι εμπνεύσθηκαν από την άδικη μοίρα των Μαρμάρων και επιχειρηματολόγησαν με πάθος επί δύο αιώνες.

Μέσα στο πολυθεϊστικό περιβάλλον της Ουρ, μιας πόλης στη δυτική όχθη του Ευφράτη, ζούσε η ημινομαδική* πατριά του Θάρα, πατέρα του Αβραάμ.

«Σας ευχαριστώ γιατί μέσα σε δέκα μήνες επιδιώξαμε να κάνουμε τόσα πολλά, που τελικά όσα καταφέραμε ίσως έδειξαν λίγα. Πρώτος και κύριος ο Λόρδος Βύρων, με το ποίημα «Τσάιλντ Χάρολντ» και τη διάσημη «Κατάρα της Αθηνάς».

Ο Θάρα με όλη του την οικογένεια μετανάστευσε στη Χαρράν.

Σας ευχαριστώ, γιατί όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά πετύχαμε να ξεπεράσουμε λίγο ή πολύ τις δυνάμεις μας και τις δυνατότητές μας. Ποιήματα για την αρπαγή έγραψε όμως και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ι' της Βαυαρίας, ο Τόμας Χάρντι, ο Ερνέστος Ρενάν, ο Κωστής Παλαμάς, ενώ ο Κωνσταντίνος Καβάφης δημοσίευσε τρία τουλάχιστον άρθρα, το 1891, στη «Rivista Quindicinale» και την εφημερίδα «Εθνική Αθηνών».

Πόσο χρόνο παρέμειναν εκεί δεν το γνωρίζουμε.

Σας ευχαριστώ, γιατί βάλαμε περισσότερο χαμόγελο στον Ηρακλή, γίναμε πιο αισιόδοξοι και πιο θετικοί, φανήκαμε πιο μαχητές, πιο αποτελεσματικοί από τις σχετικές προβλέψεις και τις ειδικές εκτιμήσεις. Όλα αυτά, τα δυσεύρετα ντοκουμέντα, που φθάνουν από την πρώτη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Χάμερσλι για την επιστροφή των Μαρμάρων ήδη το 1816, μέχρι την πρόταση του βουλευτή των Εργατικών Μάικλ Φουτ, το 1986, συγκεντρώνονται στις σελίδες του βιβλίου, το οποίο συμπληρώνεται με κατάλογο των 253 αρχαιοτήτων που λεηλάτησε ο Έλγιν από την Ακρόπολη.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι στη Χαρράν αρχίζει η ιστορία των Πατριαρχών με την κλήση ενός αφανούς σημίτη*, του Αβραάμ, από το Θεό.

Λυπάμαι για όσα δεν έγιναν, για όσα δεν πετύχαμε, θέλω όμως να ξέρετε ότι το πιο σημαντικό ήταν ότι όλα αυτά τα θέλαμε και τα επιδιώξαμε πολύ.

INFO

Είναι η ιστορία που διαδραματίζεται* καθώς οι Πατριάρχες πορεύονται συνεχώς: από τη Χαρράν έως τη Χαναάν, από κει στην Αίγυπτο και πάλι πίσω στη Χαναάν κι έπειτα, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, και πάλι στη χώρα των Φαραώ.

Πέρα και πάνω από τις διοικητικές ανακατατάξεις τις αποχωρήσεις και τις αλλαγές, εμείς δεν μπορεί παρά να είμαστε πλέον πιο 'κοντά' όσο ποτέ άλλοτε!

Ευγενίας Κεφαλληναίου, «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και το Κατηγορώ του Μπάιρον».

Στα μαθήματα αυτού του κεφαλαίου θα γνωρίσουμε αυτές τις διηγήσεις, όπως μας τις αφηγούνται τα ίδια τα κείμενα της Γενέσεως.

Αυτή ήταν η μεγάλη κατάκτησή μου και το πολύτιμο ενθύμιο από την κοινή μας πορεία.

Εκδόσεις Ολκός, Σελ. 200.

Θα τις επεξεργαστούμε με στόχο να διερευνήσουμε: α) για ποιο λόγο ο Θεός επεμβαίνει μέσα στην ιστορία και β) τι αλλάζει μετά απ' αυτό στη ζωή των ανθρώπων.

Σας ευχαριστώ πολύ για όλα και σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλή πορεία», αναφέρει η επιστολή.

Τιμή: 17 ευρώ.