Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( εξιχνιαστηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας :: 6/2/2006 20:07:04) 

ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΒΟΛΕΪ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΝΙΚΑΙΑ

9. ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

Εξιχνιαστηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Στην τελική ευθεία για τον τίτλο

Σκοπός αυτής της διδακτικής ενότητας είναι:

Αρχαιολογικά ευρήματα των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή της Κομοτηνής από 41χρονο εργολάβο, ο οποίος μαζί με έναν 26χρονο συγγενή του επιχείρησε να τα πουλήσει σε αρχαιοκάπηλους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΑΚΗΣ

• Να κατανοήσετε τη δυναμική του Χριστιανισμού σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και να γνωρίσετε τη συμβολή του στην ανάπτυξη του πολιτισμού.

Την υπόθεση, που αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η "Μ", εξιχνίασε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης έπειτα από έρευνες που διήρκεσαν δύο μήνες.

Με τις πρώτες συγκρούσεις Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού και Ηρακλή - Νίκαιας στη μάχη της κορυφαίας τετράδας που θα κρίνει τον τίτλο ξεκινούν σήμερα τα πλέι οφ της Α1 βόλεϊ ανδρών.

• Να σταθείτε κριτικά απέναντι στα σκοτεινά σημεία της ιστορικής πορείας του Χριστιανισμού.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να προσεγγίσουν τους δύο άνδρες και προσποιούμενοι τους αρχαιοκάπηλους τους έπεισαν να αγοράσουν τα 23 μαρμάρινα αρχαία αντικείμενα έναντι 140.000 ευρώ. Και στις δύο αναμετρήσεις της πρώτης τετράδας το σκορ είναι ισόπαλο με 1-1 νίκες, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο «ανοικτά» τα αποτελέσματα, αφού η πρόκριση κρίνεται στις δύο νίκες.

Τη μεγάλη δύναμή του ο χριστιανισμός τη χρωστούσε στην επίδραση που άφησε, από τα πρώτα χρόνια, να ασκήσει απάνω του η ελληνική φιλοσοφία. Αυτή η επίδραση έδωσε στη χριστιανική θεολογία ένα πνευματικό περιεχόμενο, χάρη στο οποίο μπόρεσαν να ασπαστούν το χριστιανισμό πολλοί από τους πιο ικανούς και πιο βαθείς διανοουμένους της εποχής. Ούτε ο μιθραϊσμός ούτε οι άλλες μυστικιστικές θρησκείες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανθρώπους της πνευματικής ολκής των πρώτων χριστιανών πατέρων, μορφές σαν τον Ωριγένη, τον Ειρηναίο, τον Τερτυλλιανό ή τον Κλήμεντα τον Αλεξανδρέα, θεολόγους που τους ξεπέρασαν μόνο οι διάδοχοι τους, οι πατέρες του τετάρτου αιώνα. Παρά το σχίσμα στη Δύση και τις αιρέσεις στην Ανατολή, η χριστιανική εκκλησία έγινε γρήγορα η πιο ισχυρή οργάνωση της Αυτοκρατορίας… Στο τέλος του τρίτου αιώνα η ελληνορωμαϊκή τέχνη δεν ήταν πια δυνατόν να εξελιχθεί περισσότερο. Τον αρχαίο ελληνικό νατουραλισμό, που είχε τόση ομορφιά και χάρη, τον είχαν εξωραΐσει στην ελληνιστική εποχή, και ακόμα περισσότερο επί Ρωμαίων, με μια περίτεχνη επεξεργασία των λεπτομερειών και συνήθως μιαν αύξηση των διαστάσεων, που έκαναν κάθε έργο τέχνης ένα κολοσσιαίο tour de force. Ο τέταρτος αιώνας έφερε μια αντίδραση απ' την Ανατολή. Σε όλο τον κόσμο οι θρησκείες που είχαν συριακή ή συροαιγυπτιακή προέλευση γίνονταν με τον καιρό όλο και πιο δημοφιλείς. Το κύριο χαρακτηριστικό των οπαδών τους ήταν ο μυστικισμός και η απογοήτευση απ' τα εγκόσμια, και επομένως γι' αυτούς η αυταρέσκεια του ελληνιστικού νατουραλισμού δεν είχε κανένα νόημα. Γι' αυτούς η φύση ήταν συχνά άσκημη και ήταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την ασκήμια της. Αδιαφορούσαν για τη λεπτότητα του σχεδίου και την ισορροπία της σύνθεσης. Απαιτούσαν μια τέχνη που να μπορεί να τους μιλήσει απ' ευθείας, χωρίς συμβιβασμούς, να τους μεταρσιώνει μάλλον σε μια ένταση συγκινησιακή παρά να τους βαυκαλίσει με μια αισθητική ικανοποίηση. Ο θρίαμβος του χριστιανισμού ήταν αναπόφευκτο να σημάνει την ενίσχυση αυτής της αραμαϊκής αντίληψης της τέχνης. Στήβεν Ράνσιμαν, Βυζαντινός Πολιτισμός, εκδ. Γαλαξία, Αθήνα 1969, σσ. 22, 287.

Όπως εξήγησαν χθες ο διευθυντής ασφάλειας Στέργιος Αποστολίδης και ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης οικονομικών εγκλημάτων Θεμιστοκλής Χαρίσης, οι αστυνομικοί ακολούθησαν τους δράστες στη μάντρα του 41χρονου, όπου είχε κρύψει τα αρχαία αντικείμενα σκεπάζοντάς τα με άμμο.

Ο αγώνας Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού διεξάγεται στο κλειστό Γλυφάδας (17.00, Magic Πειραιά) και Ηρακλή - Νίκαιας στο «Ιβανώφειο» (17.30, ΕΤ3).

Εκεί τους συνέλαβαν, όταν οι δράστες φόρτωναν τον αρχαιολογικό θησαυρό σε φορτηγό, για να τον μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη. Στις θέσεις 5η-8η με στόχο για τις μετέχουσες ομάδες την 5η θέση, που οδηγεί στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας, συναντιούνται στα ημιτελικά ΠΑΟΚ - Ε.Α.

Συνολικά βρέθηκαν 23 μαρμάρινα τμήματα διαφόρων διαστάσεων με ανάγλυφες παραστάσεις, όπως ανδρικές μορφές κ.ά.

Πατρών (Πυλαία, 19.00) και Άρης - Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Μίκρα, 19.00).

Τα περισσότερα από τα αντικείμενα έχουν μεγάλες διαστάσεις, από μισό τετραγωνικό μέτρο και άνω, και το συνολικό βάρος τους ξεπερνά τον έναν τόνο.

Και στις δύο αναμετρήσεις υπάρχει μέχρι τώρα από την κανονική περίοδο ισοπαλία 1-1 στις νίκες.

Οι δράστες υπέδειξαν στους αστυνομικούς το χώρο όπου είχαν εντοπίσει τα αρχαία αντικείμενα στη διάρκεια μιας ανασκαφής για τη διάνοιξη δρόμου και την ανέγερση οικοδομής μέσα στην πόλη της Κομοτηνής.

Υπάρχουν όμως και τα πλέι άουτ στα οποία οι τέσσερις ομάδες της τελευταίας τετράδας προσπαθούν ν' αποφύγουν τις δύο τελευταίες θέσεις που οδηγούν στην Α2 κατηγορία.

Μάλιστα ανέφεραν ότι πιθανόν στον ίδιο χώρο να υπάρχουν και άλλα αρχαία αντικείμενα.

Αναμετρώνται Ορεστιάδα ΕΜΠΟΡΙΚΗ - Ολυμπιάδα MAYFAIR Πατρών (γηπ.

Όπως δήλωσε στη "Μ" η προϊσταμένη της ΙΘ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Κοκκοτάκη, "πρόκειται για ανάγλυφα μαρμάρινα κομμάτια με επαναλαμβανόμενη τη μορφή του Ηρακλή".

Ολυμπιάδας, 19.00) με την ομάδα της Θράκης να προηγείται 2-0 νίκες και να χρειάζεται μία ακόμη και Πανελλήνιος - Ρέθυμνο (Κυψέλη, 18.00) με τις ομάδες ισόπαλες με 1-1 νίκες.

Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονικά στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια, με πιθανότερο να πρόκειται για δημιουργίες του 2ου και του 3ου μ.Χ. αι.

"Πρόκειται για πολύ σημαντική ανακάλυψη για την ιστορία της Κομοτηνής, διότι μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει τίποτε παλαιότερο από τα βυζαντινά χρόνια. Η αρχαία Εγνατία οδός περνούσε από το σημείο όπου βρίσκεται η σύγχρονη πόλη της Κομοτηνής, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί το ακριβές σημείο της", επισήμανε η κ. Κοκκοτάκη, η οποία σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή έδωσε εντολή να πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές τομές, για να εξακριβωθεί εάν στην περιοχή υπάρχουν θαμμένες και άλλες αρχαιότητες.

Σ.Γ.