Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η καρδια της ευρωλιγκας το 2007 θα χτυπα στην ελλαδα :: 30/1/2006 19:24:31) 

Το ΟΑΚΑ θα φιλοξενήσει το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας το 2007.

Στην εποχή των φιλοσόφων

Συλλαβισμός

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ ΤΟ 2007 ΘΑ ΧΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Βοήθεια

Στην Αθήνα το φάιναλ φορ

Μπορεί να χωρέσει μια ολόκληρη ζωή σε λίγες σελίδες και ειδικά όταν πρόκειται για τον κορυφαίο των φιλοσόφων, τον Σωκράτη;

Κατά το συλλαβισμό ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες:

Οριστικά στην Αθήνα θα διεξαχθεί το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας το 2007, όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν από κοινού η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη και ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου.

Φαίνεται πως όλα είναι δυνατά, ιδιαιτέρως όταν "παντρεύεται" η παιδική απλότητα με την ωριμότητα των ενηλίκων.

1. Ένα σύμφωνο ανάμεσα σε δύο φωνήεντα συλλαβίζεται με το δεύτερο φωνήεν: έ-χω, κα-λο-σύ-νε-ψε, πα-ρα-κα-λώ, πα-θή-μα-τα.

Χθες υπογράφηκε και το μνημόνιο στο δημαρχιακό μέγαρο ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και την Ευρωλίγκα παρουσία των κ.κ. Παύλου Γιαννακόπουλου, Σωκράτη Κόκκαλη, Γιάννη Φιλίππου, Μίνωα Κυριακού και Γιώργου Ορφανού.

Και το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον όπως αναδύεται από τις σελίδες του παιδικού βιβλίου "Σωκράτης", που υπογράφει ο Fu Pei-chung και αποδίδει στα ελληνικά ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

2. Δύο σύμφωνα ανάμεσα σε δύο φωνήεντα συλλαβίζονται με το δεύτερο φωνήεν, όταν αρχίζει από αυτά τα σύμφωνα ελληνική λέξη: λά-σπη (σπίθα) έ-θνος (θνητός) ύπο-πτος (πτώμα) ά-φθονος (φθόγγος) έ-βγαλα (βγαίνω) έ-τσι (τσαρούχι) Αι-σχύλος (σχολείο) κο-φτερός (φτωχός) τζί-τζικας (τζάμι) α-τμός (τμήμα)

"Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια σπουδαία επιτυχία για την Αθήνα, η οποία έχει την ευκαιρία να αποδείξει και πάλι την οργανωτική της ικανότητα, όπως και στους Ολυμπιακούς του 2004", ήταν το σχόλιο της κας. Μπακογιάννη. Με τρόπο απλό και κατανοητό, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται σαν παραμύθι η ζωή του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Αλλιώς, χωρίζονται και το πρώτο σύμφωνο πάει με το προηγούμενο φωνήεν, το δεύτερο με το ακόλουθο: θάρ-ρος, άλ-λος, θάλασ-σα περ-πατώ, έρ-χομαι δάφ-νη, βαθ-μός, τάγ-μα.

Ο ΤΖΟΡΝΤΙ ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ τόνισε πως "από την ίδρυση της Ευρωλίγκας, το καλοκαίρι του 2000, η Ελλάδα και οι ομάδες της έχουν παίξει έναν καθοριστικό ρόλο.

Η εποχή του Σωκράτη, οι άνθρωποι, οι ιδέες, ακόμα και η πολιτική κατάσταση βαδίζουν πλάι πλάι με τις απόψεις του και τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του.

3. Τρία ή περισσότερα σύμφωνα ανάμεσα σε δύο φωνήεντα συλλαβίζονται με το ακόλουθο φωνήεν, όταν αρχίζει ελληνική λέξη τουλάχιστον από τα δύο πρώτα από αυτά. ά-στρο (στρώνω), ε-χθρός (χθεσινός), σφυρί-χτρα (χτένι), αι-σχρός (σχέδιο).

Η Ελλάδα είναι μια μπασκετική χώρα, κάτι που εγγυάται ότι στις εξέδρες θα υπάρχει μια εκπληκτική ατμόσφαιρα. Λιτή και διακριτική, η εικονογράφηση του Iassen Ghiuselev ασκεί την παρατηρητικότητα των μικρών αναγνωστών, καθώς χαρακτηριστικές φιγούρες τής κάθε ενότητας μπλέκονται με τα γεγονότα, που "ζωντανεύουν" την αφήγηση και βοηθούν τους αναγνώστες να μυηθούν στον κόσμο της φιλοσοφίας, η οποία παραδοσιακά θεωρείται αφιλόξενος για τις μικρές ηλικίες.

Αλλιώς, χωρίζονται και το πρώτο σύμφωνο πάει με το προηγούμενο φωνήεν, τα άλλα με το ακόλουθο: άν-θρωπος, νεραν-τζιά, εκ-στρατεία, παν-στρατιά.

Θέλω να ευχαριστήσω τη δήμαρχο, διότι χωρίς τη συνδρομή της πόλης δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα.

Στην ίδια σειρά με τον Σωκράτη κυκλοφορεί και ο Αϊνστάιν.

4. Τα δίψηφα μπ, ντ, γκ δε χωρίζονται στο συλλαβισμό: μπου-μπούκι, α-μπέλι, ντα-ντά, πέ-ντε, μπα-γκέτα, μου-γκρίζω.

Η επιλογή της Αθήνας επιβεβαιώνει την πολιτική μας για πόλεις που έχουν και που δεν έχουν ομάδες στην Ευρωλίγκα".

5. Οι σύνθετες λέξεις ακολουθούν κατά το συλλαβισμό τούς ίδιους κανόνες: προ-σέχω, υ-πεύθυνος, εί-σοδος, πα-ρα-κούω.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Αθλητισμού, κ. Ορφανός υποστήριξε πως "είναι μια σημαντική κίνηση.

6. Τα δίψηφα φωνήεντα, οι δίφθογγοι, οι καταχρηστικοί δίφθογγοι και οι συνδυασμοί αυ και ευ κατά το συλλαβισμό λογαριάζονται σαν ένα φωνήεν: αί-μα, νε-ράι-δα, ά-πια-στος, ναύ-της.

Η Ελλάδα έχει δείξει ότι έχει το αθλητικό δυναμικό να πρωταγωνιστήσει, αλλά τώρα φαίνεται ότι υπάρχει και η απαιτούμενη οργάνωση", ενώ ο Τζόρντι Μπερτομέου διευκρίνισε πως το φάιναλ φορ θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ στις 4 και 6 Μαΐου.