Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( προμήθεια φαρμάκων :: 16/1/2006 20:26:03) 

ΕΛΛΑΔΑ Το νέο μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου

13.4 Πολίτης και Ευρωπαϊκή Ένωση

Προμήθεια φαρμάκων

Κόκκινος κόσμος σαν τα κόκκινα μαλλιά της

Μισό περίπου δισεκατομμύριο πολίτες ευρωπαϊκών κρατών έχουν σήμερα μια δεύτερη ταυτότητα, την ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη.

Θωρακίζεται καθημερινά η Ελλάδα απέναντι στο θανατηφόρο ιό της γρίπης των πτηνών.

ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕ ΝΑ… ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ. ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΓΑΜΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΤΡΙΒΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΟΣΜΟ: ΤΟ «ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.

Αυτή η ταυτότητα σημαίνει ότι, χωρίς να παύουν να είναι πολίτες του εθνικού τους κράτους και φορείς της εθνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού, αποκτούν και την ιθαγένεια της ΕΕ, που δεν αντικαθιστά, αλλά προστίθεται στην εθνική τους ιθαγένεια* (π.χ. ελληνική, ιταλική, βελγική).

Ήδη, χθες, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι παρελήφθησαν 200.000 κουτιά του αντιικού φαρμάκου Symetrel (αμανταδίνη), τα οποία αντιστοιχούν σε 400 χιλιάδες δόσεις θεραπείας.

ΜΙΚΕΛΑ ΧΑΡΤΟΥΛΑΡΗ

Όπως ήδη γνωρίσαμε (βλ. Κεφ. 8.3), οι σχέσεις των πολιτών με το κράτος, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους καθορίζονται από το Σύνταγμα.

Επίσης, έγινε εκ νέου παραγγελία 300.000 δόσεων του φαρμάκου Tamiflu, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ενισχυθούν τα αποθέματα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με 6.000 έως 10.000 δόσεις Tamiflu.

Φαίνεται ίσως παράξενο, αλλά δεν υπάρχουν πολλά μυθιστορήματα που να βλέπουν την Αγγλία χωρίς λανθάνοντα πατριωτισμό και διδακτισμό - απ' έξω δηλαδή - και να στέκονται στη βρετανική Αριστερά και τις αντιθέσεις που την υπονόμευσαν. Τον Οκτώβριο του 2004 στη Ρώμη οι 25 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ ενέκριναν και υπέγραψαν τη Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος.

Την ίδια στιγμή, το Γενικό Επιτελείο Στρατού διαθέτει άμεσα στρατιωτικό προσωπικό περίπου 200 επιστημόνων (κτηνιάτρους - τεχνολόγους ζωικής παραγωγής) σε 27 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας, όπου διαπιστώθηκαν ανάγκες και αδυναμία άμεσης πρόσληψης κτηνιάτρων με τις κείμενες διαδικασίες, προκειμένου να συνδράμουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου των πτηνών.

Εκεί ψηλά έβαλε τον πήχυ η Σώτη Τριανταφύλλου, αντλώντας υλικό από τις σπουδές Ιστορίας που έχει κάνει, από την εξοικείωσή της με την αγγλοσαξονική κουλτούρα και από τη σημασία που δίνει στην πολιτική, με την έννοια της συμμετοχής στην κοινωνία. Το Σύνταγμα περιλαμβάνει τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που είχε ψηφιστεί το 2000.

Παράλληλα, δημιουργούνται τρεις μεικτές δεκαμελείς ομάδες άμεσης αντιμετώπισης από ειδικούς πτηνοπαθολόγους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κτηνιάτρους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και του στρατού στις εξής πόλεις:

Και, φυσικά, δεν διάλεξε τυχαία αυτό το φόντο, την Αγγλία μεταξύ 1880-1919, για το 6ο μυθιστόρημά της. Ο Χάρτης, στα 54 άρθρα του, καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και τις σχέσεις τους με την Ένωση και οι διατάξεις του δεσμεύουν όλα τα κράτη-μέλη.

- Στην Αθήνα για την άμεση μετάβαση και αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών σε Αττική, Πελοπόννησο, νησιά Αιγαίου, Ιονίου και Κρήτη,

Η βρετανική ηγεμονία που σφράγισε τον 19ο αιώνα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ηγεμονία των ΗΠΑ, οι οποίες αναδείχθηκαν σε παγκόσμια υπερδύναμη κατά τον 20ό αιώνα. Όλοι οι πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ, είναι και πολίτες της Ένωσης και για το λόγο αυτό έχουν:

- Στη Λάρισα για την αντιμετώπιση ενδεχομένων περιστατικών σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα

Και όπως ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ανατίναξε τις ψευδαισθήσεις του παλιού κόσμου, έτσι και οι πόλεμοι που τον ακολούθησαν (ή που επίκεινται) διαψεύδουν τις προσδοκίες ότι ο κόσμος που προοδεύει είναι έτοιμος να εφαρμόσει τα οράματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και μεταρρύθμισης.

• Το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών-μελών.

- Στη Θεσσαλονίκη για τις περιοχές της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ανθρωπότητα ήταν και είναι «μια έκθεση φρικαλεοτήτων» για τις οποίες, όπως με μαστοριά περιγράφει η συγγραφέας, δεν ευθύνονται μόνο οι «ισχυροί».

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος για να σπουδάσουν, να εργασθούν ή να συνταξιοδοτηθούν, όπως ακριβώς και οι πολίτες του κράτους.

Στήριξη σε πτηνοτρόφους

Ούτε είναι τυχαίο λοιπόν που το βιβλίο ανοίγει με την υπόθεση ενός (χειροπιαστού) τέρατος, του «ανθρωπου-Ελέφαντα», και κλείνει με ένα τερατώδες γεγονός, τον «Μεγάλο Πόλεμο», σταματώντας τόσο στον Πόλεμο των Μπόερς ή στην ανοιχτή πληγή του ιρλανδικού προβλήματος όσο και στο κίνημα των «σουφραζετών», με τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις του, με τις ταξικές αντιθέσεις στον ίδιο του τον πυρήνα.

• Το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και στις δημοτικές εκλογές στο κράτος-μέλος που κατοικούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους πολίτες του συγκεκριμένου κράτους.

Στο μεταξύ, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου της πτηνοτροφίας ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Απασχόλησης και Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός και ο πρόεδρος των πτηνοτρόφων Δημήτρης Λειβαδίτης.

Κι όλα αυτά, προκειμένου να σχολιαστούν, τελικά, στάσεις ζωής.

• Το δικαίωμα να απολαμβάνουν στο έδαφος τρίτης χώρας, στην οποία το κράτος τους δεν εκπροσωπείται, την προστασία των διπλωματικών αρχών άλλης χώρας-μέλους της ΕΕ, η οποία διαθέτει Πρεσβεία ή προξενείο, στο έδαφος της τρίτης χώρας.

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στον κλάδο της πτηνοτροφίας, ενώ ο ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεων ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Διότι το «Άλμπατρος» είναι λιγότερο ένα ιστορικό μυθιστόρημα και περισσότερο ένα μυθιστόρημα ιδεών, που πείθει (αν δεν συναρπάζει) τον αναγνώστη, επειδή ακριβώς η «μεγάλη» Ιστορία χωνεύεται βαθιά στις πολυάριθμες «μικρές» ιστορίες των ηρώων του.

• Το δικαίωμα να υποβάλλουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγελία στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και το δικαίωμα να προσφεύγουν στο Δικαστήριο, σε περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων τους ως πολιτών της Ε.Ε.

Ειδικότερα, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι:

Στο κέντρο του μυθιστορήματος είναι η Μόλλυ και ο Έντμουντ, που η εποχή δεν τους άφησε περιθώρια ούτε να αγαπήσουν ούτε να αγαπηθούν όσο τους άξιζε.

Εκτός από τα παραπάνω δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατοχυρώνει και τα δικαιώματα των πολιτών στην ισότητα και τις ατομικές ελευθερίες.

- Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου για 13 μήνες από 1/9/2005 μέχρι 30/9/2006.

Η Μόλλυ Γιάρροου, «που τα κόκκινα μαλλιά της έδιναν χρώμα στον κόσμο», είναι μια αιρετική σουφραζέτα, μια ακτιβίστρια με την ψυχή, τη σκληρότητα και το πείσμα παιδιού, που θυμίζει yippee της δεκαετίας του '60.

Η κατοχύρωση αυτών των δικαιωμάτων του ευρωπαίου πολίτη από την ΕΕ οδήγησε στην αναθεώρηση πολλών διατάξεων του ελληνικού Συντάγματος το 2001, ώστε να εναρμονιστεί με το Χάρτη.

Το ποσό που προκύπτει ως υποχρέωση έναντι εισφοράς θα καταβληθεί προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη συνέχεια σε βάθος χρόνου, σε 120 δόσεις και χωρίς πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.

Γεννημένη σε μια υποβαθμισμένη συνοικία του Λονδίνου το 1880, «μια εποχή που κανένας δεν πέθαινε από γερατειά», είχε σκοπό να καλυτερέψει τη ζωή της, κατάφερε να μπει στο Πανεπιστήμιο, είδε τις γυναίκες (άνω των 30) να κατακτούν το δικαίωμα της ψήφου το 1919, αλλά δεν είδε ποτέ… τη φαντασία στην εξουσία.

Παράδειγμα τέτοιων αναθεωρήσεων αποτελούν η προσθήκη του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνία της ηλεκτρονικής πληροφορίας, το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υποχρέωση των δημοσίων υπηρεσιών να πληροφορούν τους πολίτες, η υποχρέωση του κράτους να προστατεύει το περιβάλλον στο πλαίσιο της αρχής της «αειφόρου ανάπτυξης» που ακολουθεί η ΕΕ, τα θετικά μέτρα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες*.

- Με το ίδιο καθεστώς των 120 δόσεων ρυθμίζονται χωρίς προκαταβολές και οι παλαιές οφειλές των επιχειρήσεων του κλάδου που υπήρχαν πριν από την 1/9/2005, με διαγραφή του 50% των προσθέτων τελών.

Η Μόλλυ παντρεύεται τον Έντμουντ Μάθιουσελντ, αριστοκράτη που απαρνήθηκε τα προνόμιά του και πήρε το όνομά της αλλά ο γάμος τους, που ανέτρεψε τις βικτωριανές αξίες, ανέτρεψε τελικά και τον εαυτό του.

(Βλ. κεφ. 12.2 και 12.5)

- Αναστέλλεται η εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων (διοικητικών και ποινικών) για την ίδια περίοδο, εκτός του μέτρου διασφάλισης των απαιτήσεων.

Ο Έντμουντ έγινε μεταρρυθμιστής πολιτικός, που δεν έπαυσε να καυτηριάζει την κυρίαρχη πουριτανική ηθική, τον βρετανικό ιμπεριαλισμό και να αντιτίθεται στον πόλεμο, αλλά τελικά κατάλαβε «πως το να σοκάρεις τον κόσμο είναι απείρως ευκολότερο από το να τον αλλάξεις».

φωτ. 13.16 Ρώμη 29.10.2004 Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράφει τη Συνθήκη για το Σύνταγμα της Ευρώπης. Να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες της ΕΕ (www.europa.eu.int/hellas) και να αντλήσετε πληροφορίες για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

Αυτός έδωσε στο μυθιστόρημα τον τίτλο του, καθώς έμοιαζε με άλμπατρος, αυτό το μεγάλο και άκακο ωκεάνιο πουλί που οι ναυτικοί θεωρούν γρουσουζιά να σκοτώσουν…

φωτ. 13.17 Συνοριακός έλεγχος πηγή ΕΕ. Πριν το 1985, ταξιδιώτες και φορτηγά, περίμεναν ώρες για να ελεγχθούν σε κάθε εθνικό σύνορο που περνούσαν. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ ήταν η διαμόρφωση ενός χώρου χωρίς σύνορα, μέσα στον οποίο μπορούν να διακινούνται ελευθέρα οι άνθρωποι, τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια. Οι χώρες του Σένγκεν, παίρνοντας το όνομα από την πόλη του Λουξεμβούργου στην οποία υπογράφτηκε η Συμφωνία το 1985, περιλαμβάνουν σήμερα τη Νορβηγία και Ισλανδία και όλες τις χώρες της Ε.Ε. εκτός της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι χώρες αυτές συμφώνησαν να μην απαιτείται έλεγχος ή θεωρήσεις για την είσοδο και έξοδο των πολιτών της ΕΕ.

Ο αναγνώστης παρακολουθεί τους δύο ήρωες να αρνούνται τις κατευθυντήριες γραμμές και τους περιορισμούς της κοινωνικής τους προέλευσης, να αγωνίζονται για την αλλαγή, να αποτυγχάνουν, αλλά να μην υποχωρούν.

*Ιθαγένεια: ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος του.

Γύρω τους περιστρέφονται υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Τσώρτσιλ, η Αλεξάντρα Κολοντάι, ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, ο Μαλατέστα, ο Ίμον ντε Βαλέρα κ.ά., αλλά και πλήθος επινοημένοι χαρακτήρες, χτισμένοι με μαστοριά: ταξικοί αποστάτες, κοράκια της εξουσίας, διπλωμάτες που κάνουν το μεγάλο άλμα, επαναστατημένοι προλετάριοι, κοσμικές κυρίες και σουφραζέτες που γίνονται επαγγελματίες του κινήματος - πρόσωπα με περισσότερο ή λιγότερο χαλαρές συνειδήσεις που κονταροχτυπιούνται με τις ελπίδες τους, σε «έναν κόσμο που τους έπεφτε βαρύς».

φωτ. 13.18 Το διαδίκτυο ως μέσο μάθησης. Το πρόγραμμα eEurope είναι ένα πρόγραμμα που εφαρμόζει από το 2000 η ΕΕ στα κράτη-μέλη με στόχο την προώθηση του διαδικτύου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα επιμέρους προγράμματα eLearning, με στόχο την εκπαίδευση μέσω του διαδικτύου, το eHealth με στόχο την παροχή ιατρικής βοήθειας μέσω του διαδικτύου, το eGovernment (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω του διαδικτύου (π.χ. φορολογικές δηλώσεις, πληροφορίες, αιτήσεις) αλλά και την ηλεκτρονική συμμετοχή του πολίτη σε τοπικές αποφάσεις (ηλεκτρονική δημοκρατία). - Να συζητήσετε στην τάξη αυτά τα μέτρα.

Έναν κόσμο που πρέπει να «χωνέψει» τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη και τον Ένγκελς, τη βασίλισσα Βικτωρία και τον Όσκαρ Ουάιλντ, τη σταύρωση των αιχμαλώτων στη Ν. Αφρική και τον πρώτο ανθρακωρύχο βουλευτή…

φωτ. 13.19 Η ΕΕ οργανώνει προγράμματα α) εθελοντισμού για τους νέους της Ευρώπης. - Να ενημερωθείτε γι' αυτά από τις ιστοσελίδες της ΕΕ και της Γ.Γ.Ν.Γ (www.neagenia.gr), β) ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα «Σωκράτης» για τα σχολεία της Ευρώπης. Να ενημερωθείτε (www.iky.gr) και να οργανώσετε πρόταση συμμετοχής και του δικού σας σχολείου.

Η Σώτη Τριανταφύλλου καταφέρνει να δώσει πνοή σ' αυτόν τον κόσμο χωρίς να τον χωρίσει σε καλούς - κακούς, θύτες - θύματα, σωστές - λανθασμένες ενέργειες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αρετή του «Άλμπατρος».