Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( στη φυλακή 30χρονος κατηγορούμενος για τοκογλυφία :: 16/1/2006 21:52:56) 

Στη φυλακή 30χρονος κατηγορούμενος για τοκογλυφία

Φαινόμενα

10.2.1 Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Συνελήφθη να παίρνει προσημειωμένα χαρτονομίσματα από επιχειρηματίες της Λάρισας

Με τη γιουροβιζιονική βούλα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει την ενότητα του έθνους.

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του σε εισαγγελέα και ανακριτή ο 30χρονος αθίγγανος από την Κατερίνη, που φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα τοκογλυφίας και πιάστηκε επ' αυτοφώρω στις αρχές της εβδομάδας να παίρνει προσημειωμένα χαρτονομίσματα έναντι των τόκων που του οφείλονταν, από δύο επιχειρηματίες σε κεντρική καφετέρια της Λάρισας.

Οργάνωση, σκηνοθεσία, συντηρητική χρωματολογική επιλογή και περίτρανη νίκη της πιστότερης στην αγγλοσαξονική μουσική παράδοση ερμηνείας πρόσφερε το εγχώριο γιουροβιζιονικό σόου

Είναι ο Αρχηγός του κράτους και ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά όχι το κυρίαρχο όργανο.

Στον 30χρονο, που αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της κατ' επάγγελμα εκβίασης και τοκογλυφίας, της παράνομης οπλοφορίας και της πλαστογραφίας.

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Κυρίαρχο όργανο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ο λαός, δηλαδή το εκλογικό σώμα που εκλέγει τη Βουλή και την Κυβέρνηση.

Απάτη με χρυσές λίρες

Στη μάχη στήθος με στήθος των τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων για την ψηφοφορία της Γιουροβίζιον, το νήμα έσπασε η Μαντώ σε μια βραδιά καλά οργανωμένη και λιτά διακοσμημένη

Γι' αυτό το λόγο, αναφέρονται με ακρίβεια και σαφήνεια οι αρμοδιότητες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο Σύνταγμα, κυριότερες από τις οποίες είναι:

Στη φυλακή οδηγήθηκε και 23χρονος αθίγγανος που επιχείρησε να διαπράξει απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, αγοράζοντας πολυτελές αυτοκίνητο με χρυσές λίρες.

Αυτήν τη φορά η γιουροβιζιονική βραδιά είχε το γκλάμουρ ενός σόου, είχε σκηνοθετική άποψη, είχε μπαλέτα, είχε πιο σοφές ενδυματολογικές επιλογές για την κ. Δάφνη Μπόκοτα, είχε ανάγλυφη την προσπάθεια της ΕΡΤ να ανταποκριθεί στην περίσταση, είχε τον καλύτερο ήχο από όλες τις άλλες παρόμοιες τελετές, είχε και τα φάλτσα της - λόγω τρακ ορισμένων ερμηνευτών υποθέτουμε -, είχε βεβαίως και την απόλυτη γιουροβιζιονική μουσική σούπα, άλλο αν οι διαγωνιζόμενοι σε σύντομες επαινετικές συνεντεύξεις για τον θεσμό την χαρακτήριζαν είτε ως "γιορτή της ελληνικής μουσικής" - δεν απέφυγε την υπερβολή ούτε η κ. Μπόκοτα - είτε ως "διαγωνισμό όπου οι διάφορες χώρες δείχνουν στοιχεία της μουσικής τους κουλτούρας". • Η έκδοση και η δημοσίευση των νόμων, όπως είδαμε στην προηγούμενη ενότητα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 23χρονος με δύο συνεργούς του επισκέφθηκαν την περασμένη Τρίτη κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων στη Λάρισα και, αφού δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για αγορά αυτοκινήτου αξίας 57.000 ευρώ, έπεισαν τον καταστηματάρχη να αποδεχθεί την πώληση του αυτοκινήτου με αντίτιμο 1.000 χρυσές λίρες, δίνοντας μάλιστα ως προκαταβολή 99 λίρες.

Κατόπιν αυτού, ψηφίστηκε ως καλύτερο να μας εκπροσωπήσει ένα αυθεντικής αγγλοσαξονικής παράδοσης τραγούδι-μπαλάντα ερμηνευμένο σε άψογα αγγλικά από την Μα-d-ώ.

• Η προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα ή για ψηφισμένο νομοσχέδιο, όταν το ζητήσει η Βουλή.

Επειδή η αξία των λιρών όμως υπερέβαινε την αξία του αυτοκινήτου συμφώνησαν με τον καταστηματάρχη να τους παραδώσει κατά την πώληση του αυτοκινήτου και το ποσό των 18.000 ευρώ που αντιστοιχούσε στις επί πλέον του αντιτίμου του αυτοκινήτου χρυσές λίρες.

Ε, αφού παίζουμε το παιχνίδι, να το παίζουμε με τους κανόνες του.

• Η διεθνής εκπροσώπηση της Πολιτείας, η κήρυξη πολέμου και η συνομολόγηση (συμφωνία) συνθηκών ειρήνης.

Μια μέρα μετά, έπεισαν τον καταστηματάρχη να συναντηθεί μαζί τους εκτός του καταστήματος και αφού παρέλαβαν τα 18.000 ευρώ και την προκαταβολή με τις 99 χρυσές λίρες που είχαν δώσει, εξαφανίστηκαν και δεν επέστρεψαν, όπως είχαν διαβεβαιώσει τον έμπορο αυτοκινήτων, για να του δώσουν τις 1.000 λίρες.

Η βραδιά είχε, επίσης, τη δομή των καθιερωμένων διαγωνιστικών σόου, κάτι σαν καλλιστεία, με τον "εξώστη", τον οποίο ανέλαβαν οι δύο κυρίες παντός-καιρού-και-ΕΡΤικών-εκδηλώσεων Πόπη Τσαπανίδου και Ρίκα Βαγιάνη, μερικούς τόνους πιο χαρούμενες από τις αντοχές της ακοής του τηλεοπτικού κοινού.

• Η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων:

Ι. Χ. ΓΙΑΤΣΙΟΣ

Οι δυο τους, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς τους, δεν ήταν φυσικά ούτε σαν τον "εξώστη" του "Μάπετ σόου", ούτε σαν τον "εξώστη" του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, οι οποίοι έχουν αποδομητική λειτουργία.

Οι νόμοι που ψηφίζονται στη Βουλή ορίζουν γενικά πλαίσια.

Αντιθέτως, ήταν ο συνήθης διαφημιστικός "εξώστης" τέτοιων εκδηλώσεων, που δεν είναι εκτός, αλλά απολύτως εντός και ενισχυτικός του θεάματος.

Για το λόγο αυτό, ο αρμόδιος Υπουργός που πρότεινε το νόμο στη Βουλή, προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έκδοση διαταγμάτων που προσδιορίζουν πώς θα εφαρμοστεί και θα εκτελεστεί ο συγκεκριμένος νόμος.

Με τις ίδιες ακριβώς "καλλιστειακές" κοινοτοπίες ("όλα τα τραγούδια είναι υπέροχα", "η Δάφνη Μπόκοτα είναι μοναδική", η "οργάνωση της βραδιάς θαυμάσια" κ.λπ.) ευλόγησαν τα γένια της ΕΡΤ, παρ' όλο που έκαναν χιούμορ με τις κοινοτοπίες δημοσιογραφικών ρεπορτάζ - αστειάκι που το έχουν ξανακάνει οι δυο τους.

Ο αρμόδιος Υπουργός υπογράφει από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα Προεδρικά Διατάγματα που δημοσιεύονται και αυτά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Πάντως, απαστράπτουσες ανταποκρίθηκαν στον ρόλο, άλλωστε για γιουροβιζιονικό πανηγύρι πρόκειται, όχι για Μπιενάλε.

φωτ. 10.6 Οι εξ Πρόεδροι των της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Κατά σειρά: Μιχ. Στασινόπουλος, Δημ. Τσάτσος, Κων. Καραμανλής, Χρ. Σαρτζετάκης Κων. Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας (www.presidency.gr).

Περισσή γιουροβιζιονική εγκυρότητα προσέδωσε στη βράδια και η παρουσία της περυσινής νικήτριας Μάριεν από τη Λετονία, η οποία ερμήνευσε και το περυσινό της νικηφόρο τραγούδι με τσαχπινιά και χάρη.

φωτ. 10.7 Προεδρικό Διάταγμα Ο Νόμος 1266/98, καθόριζε ότι η εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, πραγματοποιείται με Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, ο αριθμός των εξεταζομένων μαθημάτων, ο ακριβής υπολογισμός της βαθμολογίας και άλλες λεπτομέρειες, προσδιορίζονται από διάφορα Προεδρικά Διατάγματα.

Με τον αέρα - μέχρι μπωφόρ - της εμπειρίας, η Δάφνη Μπόκοτα φρόντισε να είναι άκρως επεξηγηματική για τη διαδικασία της ψηφοφορίας, για να αποφευχθούν τα περυσινά παρατράγουδα.

• Ο διορισμός του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης:

Πιο οργανωμένη και η ΕΡΤ, εφήρμοσε μεθόδους που απέκλειαν τα λάθη, αφού μετά την πρώτη παρουσίαση των τραγουδιών, την ώρα της ψηφοφορίας τα επαναλάμβαναν οι ερμηνευτές μέσα από ηλεκτρονικά παραθυράκια που από κάτω είχαν το νούμερο τηλεφώνου, το οποίο αντιστοιχούσε στον καθένα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει ως Πρωθυπουργό της χώρας τον αρχηγό του κόμματος το οποίο στις εκλογές απέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής (151 έδρες).

Στο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για την επεξεργασία των στοιχείων της ψηφοφορίας, η βραδιά πρόσφερε ένα καλοδουλεμένο μπαλετικό σόου με τη μουσική και τα ρεφρέν όλων των τραγουδιών που έχουμε στείλει στη Γιουροβίζιον.

Εάν κανένα κόμμα δεν απέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία, το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει αναλυτικά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με διαδοχικές αναθέσεις διερευνητικών εντολών, για το σχηματισμό Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αιρετός, εκλέγεται δηλαδή για ορισμένη θητεία (5 χρόνια) από τη Βουλή. Μπορεί να επανεκλεγεί μια μόνο φορά.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί όποιος είναι Έλληνας πολίτης πριν από πέντε τουλάχιστον έτη, έχει από πατέρα ή μητέρα Ελληνική καταγωγή, έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του και έχει τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (Άρθρο 31 του Συντ).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία γιατί επιδιώκεται να είναι αποδεκτός από την πλειοψηφία των βουλευτών. Πρέπει να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 2/3 (200) του όλου αριθμού των βουλευτών σε δύο ψηφοφορίες και των 3/5 (180) στην τρίτη ψηφοφορία. Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία, διαλύεται η Βουλή και ακολουθούν Βουλευτικές εκλογές. Η νέα, μετά τις εκλογές Βουλή, εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταρχήν με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 (180) και αν αυτή δε συγκεντρωθεί, με πλειοψηφία των μισών συν μίας ψήφων (151).

φωτ. 10.8. Το Προεδρικό Μέγαρο. Στο άρθρο 37 του Συντάγματος αναφέρεται ότι αν κανένα κόμμα δε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο (151 έδρες δηλαδή), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης. Αν αυτό δεν είναι δυνατό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει εντολή στον αρχηγό του δευτέρου και του τρίτου στη συνέχεια κόμματος. Κάθε εντολή ισχύει για 3 ημέρες. Αν οι εντολές αποτύχουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους τους αρχηγούς των κομμάτων να σχηματίσουν «Οικουμενική Κυβέρνηση» και αν και αυτό αποτύχει αναθέτει στον Πρόεδρο ενός των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας το σχηματισμό Κυβέρνησης που θα οδηγήσει ομαλά τη χώρα στη διεξαγωγή νέων εκλογών.