Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αντιθέσεις Ρέα Γαλανάκη

Το πολίτευμα

Την ίδια στιγμή που άρχιζε η χθεσινή συναυλία των 70 καλλιτεχνών για τον κουρδικό λαό στην πλατεία Συντάγματος, ακριβώς από πάνω, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου άρχιζε η συζήτηση της επερώτησης 14 βουλευτών της ΝΔ για τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "ΑΓΝΟ".

Με το σπαθί της

Με την πόλη συνδέεται και το πολίτευμα, δηλαδή το σύστημα διακυβέρνησης. Και ταυτόχρονα ο Σ. Κούβελας κατέθετε ερώτηση για τον απίστευτα μακρύ χρόνο αναμονής (5 έως 8 χρόνια!) που χρειάζονται όσοι έχουν συντάξιμα από το Ταμείο Μετάλλου για να πάρουν σύνταξη.

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Όταν συγκροτήθηκε η πόλη, η βασιλεία είχε παρακμάσει.

Και οι επάνω και οι κάτω στην αρχή τράβηξαν λίγο κόσμο. Ένα μπεστ σέλερ ποτέ δεν βλάπτει.

Την εξουσία κατέλαβαν οι ευγενείς και έτσι το πολίτευμα έγινε αριστοκρατικό.

Άδεια τα έδρανα στη Βουλή, μισοάδειο το Σύνταγμα από κόσμο που παρακολουθούσε τη συναυλία. Κυρίως όταν πρόκειται για τη Ρέα Γαλανάκη, μια συγγραφέα - διανοούμενη που έχει κερδίσει με το σπαθί της την πιο απαιτητική μερίδα του κοινού της ελληνικής λογοτεχνίας.

Η ονομασία αυτή οφείλεται στους αρίστους, τους πλούσιους δηλαδή ιδιοκτήτες γης, που παλαιότερα αποτελούσαν και το συμβούλιο του βασιλιά.

Για προσέξτε όμως διαφορά.

Το τέταρτο μυθιστόρημά της ("Ο αιώνας των λαβυρίνθων", Εκδ. Καστανιώτης) μπορεί να ξένισε τους φανατικούς φίλους της, σίγουρα όμως ξέφυγε από τα όρια των δικών της αναγνωστών, φτάνοντας μέσα σε τέσσερις μήνες (Οκτώβριο του 2002 εκδόθηκε) τα 28.000 αντίτυπα, όσα δηλαδή έχουν περίπου πουλήσει από την πρώτη τους έκδοση το καθένα από τα προηγούμενα μυθιστορήματά της.

Με την ανάπτυξη του εμπορίου και την ευρεία χρησιμοποίηση του νομίσματος δημιουργήθηκε μία νέα τάξη, η οποία με τη δύναμη του χρήματος αφαίρεσε την εξουσία από τους αριστοκράτες.

Στη συναυλία σιγά σιγά γέμισε η πλατεία, ο κόσμος το ζούσε, ζωντάνεψαν οι γύρω χώροι. Η αλήθεια είναι ότι αυτή την φορά έχουμε στα χέρια μας μια διαφορετική Ρέα Γαλανάκη.

Οι λίγοι αυτοί επέβαλαν τη δική τους εξουσία και το πολίτευμα έγινε ολιγαρχικό.

Στη Βουλή από πάνω τίποτα. Εξίσου όμως μαστόρισσα στη γραφή, βαθιά πολιτικοποιημένη, μια πένα που προσεγγίζει την Ιστορία από ξεκάθαρη θέση ρίχνοντας φως σε πρόσωπα και γεγονότα που μέχρι τώρα παρέμεναν στη σκιά.

Κριτήριο για συμμετοχή στην εξουσία δεν ήταν πια η καταγωγή αλλά ο πλούτος.

Όπως άρχισε η συζήτηση (με δέκα-είκοσι άτομα συνολικά) έτσι τελείωσε, άχρωμα και άοσμα.

Σ' αυτό το βιβλίο βρίσκουμε και πολλά αυτοβιογραφικά της στοιχεία, αφού όλη του η δράση εντοπίζεται στην Κρήτη, την πατρίδα της.

«ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΝΔΗΝ» Η οργάνωση του αρχαίου πολιτεύματος πριν από την εποχή του Δράκοντα ήταν η εξής: Οι άρχοντες ορίζονταν με βάση την ευγενική καταγωγή και τον πλούτο τους («αριστίνδην και πλουτίνδην»). Αρχικά τα αξιώματα ήταν ισόβια, αργότερα διαρκούσαν μια δυναστεία. Αριστοτέλης, Αθηναίων πολιτεία, 3.1.

Έτσι είναι. Αν θέλουμε πάντως να έχουμε μια ουσιαστικότερη εικόνα για τη συγγραφέα, υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα μυθιστορήματά της, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Άγρα: "Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά" (το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα στην UNESCO Collection of Representative Works, το οποίο έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και έχει μπει στα σχολικά βιβλία της Γ' Λυκείου ), "Θα υπογράφω Λουί" που κυκλοφόρησε και στις Ην. Πολιτείες και το "Ελένη ή ο Κανένας" που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1999) κι έχει εκδοθεί στα Ισπανικά.

Ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος (Μουσείο Βατικανού).

Άλλο "Αγνό", άλλο Κουρδικό.

Ο δίολκος. Ο Περίανδρος συνέλαβε την ιδέα να κόψει τον Ισθμό. Το έργο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ανυπέρβλητων εμποδίων. Ο ίδιος όμως φρόντισε να κατασκευάσει τον δίολκο, έναν λιθόστρωτο δρόμο, πάνω στον οποίο σύρονταν τα πλοία, προκειμένου να αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου. Τι είναι ισθμός και τι διώρυγα;

Σαν… ΕΦΕΕ

Όσες οι τάσεις, τόσες οι εκτιμήσεις, τόσα και τα αποτελέσματα…. .

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ερίζουν για τα αποτελέσματα των εκλογών του κόμματος από τις οποίες θα αναδειχθούν τα μέλη που θα μετάσχουν στο συνέδριο του Μαρτίου. Οι εκσυγχρονιστές θριαμβολογούν, οι προεδρικοί δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι και οι "Ακικοί" υποστηρίζουν ότι εξέλεξαν αριθμό συνέδρων πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που ανέμεναν.

Παράλληλα διίστανται οι απόψεις των στελεχών και για την αποχή. Οι μεν εκσυγχρονιστές λένε ότι ήταν πολύ μικρή, ενώ οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διαφωνούν….

Ούτε λίγο ούτε πολύ τα στελέχη των διαφόρων τάσεων συμπεριφέρονται ως εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων, δίνοντας ο καθένας τα δικά του αποτελέσματα και τις δικές του εκτιμήσεις.

Μάλλον… μεγάλωσαν και μυαλό δεν έβαλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί;

Το βαθύτερο κίνητρο της επιμονής του Οτσαλάν να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, που συζητείται πιο έντονα στα παρασκήνια του κυβερνώντος κόμματος, είναι η επιθυμία του να προκαλέσει ελληνοτουρκικό πόλεμο, με την πεποίθηση ότι με μια τέτοια ιστορική ευκαιρία θα μπορούσε να λυθεί το κουρδικό πρόβλημα. Με έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο να μαίνεται οι Κούρδοι της Τουρκίας θα είχαν πολύ μεγαλύτερη άνεση να ξεσηκωθούν και να απελευθερώσουν τα εδάφη του τουρκικού Κουρδιστάν. Αλλά αυτό είναι μια εκτίμηση, μια εικασία που ωστόσο λυτρώνει την κυβέρνηση η οποία χειρίσθηκε με τόσο άδοξο τρόπο τον Κούρδο ηγέτη. Φυσικά κανείς λογικός άνθρωπος δεν αμφιβάλλει πως αν εφιλοξενείτο ο Οτσαλάν στην Ελλάδα οι σχέσεις με την Άγκυρα θα επιδεινώνονταν εκρηκτικά.…

Αδιανόητο;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε χθες για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απίστευτης επιδίωξης του Οτσαλάν και αντέδρασε λέγοντας "αυτό είναι αδιανόητο". Και πρόσθεσε ότι είναι εχθροί της Ελλάδος όσοι μπορούν να σκεφθούν έτσι. Δεν θέλω να πιστέψω, συμπλήρωσε, ότι μπορεί κάποιοι να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν κάτι τέτοιο.

Το βέβαιο είναι ότι ένα τέτοιο εφιαλτικό σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς τη θέληση της Ελλάδος. Και η Ελλάδα δεν τρελάθηκε ούτε σκοπεύει..

Αλλά ο κ. Ρέππας είπε και κάτι άλλο. Ότι το Κουρδικό θα λυθεί μόνο με ειρηνικά, πολιτικά μέσα. Αν το καθεστώς της Τουρκίας ήταν γνήσια δημοκρατικό, αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό. Έλα όμως που δεν είναι.. Γι' αυτό ξεσηκώνονται τόσα χρόνια οι Κούρδοι…

Ο… ιός

Εξαιρετικά ικανοποιημένος αλλά και με έναν ενοχλητικό ιό γρίπης γύρισε από την περιοδεία του στην Κρήτη ο Κώστας Καραμανλής. Η επαφή με τον κόσμο ήταν ιδιαίτερα θερμή ενώ γενικευμένη, όπως εξομολογήθηκε στους συνεργάτες του ο αρχηγός της ΝΔ, είναι πλέον η αίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει ασφαλώς και με επιτυχία την Ελλάδα στην αυγή του 21ου αιώνα.

Όπως και κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "χόρτασε" τσικουδιές, κοψίδια και γλυκά τα οποία σημειωτέον είναι "υποχρεωτικό" για κάθε επισκέπτη να δοκιμάσει, πόσο μάλλον… Μόνο που αυτή τη φορά εκτός από τα λίγα περιττά κιλά, ίσως ο Κ. Καραμανλής έφερε μαζί του στην Αθήνα και μία αρκετά ενοχλητική ίωση, η οποία τον καθήλωσε για λίγο στο σπίτι, αναβάλλοντας για τις επόμενες ημέρες την προγραμματισμένη για χθες το πρωί συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος.

Περαστικά

Ουδέν καλόν αμιγές κακού! Το καλό είναι ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ υπεβλήθη σε σοβαρή εγχείρηση, η οποία υπήρξε απολύτως επιτυχής. Το κακό είναι ότι τώρα πρέπει να κάνει δίαιτα. Το είπε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κάλεσε χθες τους δημοσιογράφους προκειμένου να ενημερώσει ότι μόλις επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. "Εκρίθη αναγκαίο ότι έπρεπε να γίνει. Την έκανα εν ψυχρώ στο Κλίβελαντ του Οχάιο, το κακό της υπόθεσης είναι ότι πρέπει να κάνω δίαιτα. Η ζωή είναι αφιερωμένη στον δημόσιο βίο και πρέπει να ξέρουν οι πολίτες την ακριβή κατάσταση της υγείας των πολιτικών", είπε ο κ. Έβερτ με ένα εγκάρδιο χαμόγελο. Ήταν βεβαίως, καταβεβλημένος και εμφανώς αδυνατισμένος. Αλλά από διάθεση για ζωή και για κομματική δουλειά, έτοιμος. Σε λίγες ημέρες, δήλωσε, θα επανέλθει δυναμικά στον πολιτικό βίο.