Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ανταλλαγή απειλών τεχεράνης - δύσης :: 13/1/2006 19:10:15) 

ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΑΟ: ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ «ΜΗΔΕΝ» ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

8. Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα

Ανταλλαγή απειλών Τεχεράνης - Δύσης

Ο «κουμπωμένος» κόουτς

Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κρητικής Κυβέρνησης από τον Ελ. Βενιζέλο, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος που έλεγχε τα ελληνικά πολιτικά πράγματα μετά την επανάσταση στο Γουδί (1909), τον κάλεσε στην Αθήνα να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ελλάδας (Σεπτέμβριος 1910).

Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας να παραπέμψουν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω της εμμονής του στο πυρηνικό πρόγραμμά του, η Τεχεράνη πέρασε στην αντεπίθεση:

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε στους Κρήτες αμφιθυμικά αισθήματα.

Προειδοποίησε τη Δύση ότι θα διακόψει κάθε συνεργασία με τον ΟΗΕ, ενώ διά του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τόνισε ότι δεν θα υποχωρήσει ούτε κατ' ελάχιστο στο πυρηνικό πρόγραμμά της, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κύκλο του πυρηνικού καυσίμου. Το μυαλό στην άμυνα.

Οι περισσότεροι εξέφραζαν φόβους για την απουσία ενός ανδρός, που γνώριζε περισσότερο από κάθε άλλο να κινείται στους λαβύρινθους της ευρωπαϊκής διπλωματίας και να σώζει τις εθνικές υποθέσεις σε κρίσιμες περιστάσεις, ενώ άλλοι πίστευαν ότι από τη νέα θέση του θα μπορούσε να λύσει το Κρητικό Ζήτημα ταχύτερα και ασφαλέστερα.

"Μας λένε να απαρνηθούμε την πυρηνική ενέργεια και μας υπόσχονται να μας προμηθεύουν με πυρηνικό καύσιμο, αλλά δεν μας δίνουν ούτε καν ζωτικής σημασίας φάρμακα.

Και στο 1-0 του πρώτου αγώνα.

Αλλά ο Βενιζέλος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, με το οξύτατο πολιτικό του αισθητήριο γνώριζε ότι δεν είχε φτάσει ακόμη το πλήρωμα του χρόνου.

Πώς μπορούμε λοιπόν να τους έχουμε εμπιστοσύνη και να μην παράξουμε πυρηνικό καύσιμο;", δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Αν ένας γύρος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αφορά δύο ημίχρονο, ο ΠΑΟ καλείται να αντέξει στην (πιθανή;) αντεπίθεση της Πόρτο και να διατηρήσει τα κεκτημένα του Ντας Άντας.

Στις επίμονες παρακλήσεις των συμπατριωτών του Κρητών απαντούσε αρνητικά και φαινόταν δυσάρεστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταβάλλοντας την ως τώρα στάση της, η Ρωσία κάλεσε το Ιράν να αναθεωρήσει την απόφασή του να επαναλάβει τις έρευνες για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

Με… κλεφτοπόλεμο ή όχι, το βέβαιο είναι ο Μαρκαριάν ζητεί το «μηδέν» στην άμυνα.

Η σταθερή άρνηση του να επιτρέψει την είσοδο Κρητών βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο προκάλεσε στην Κρήτη ισχυρές αντιδράσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχτηκε πως διαβουλεύεται με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, εξετάζοντας την πιθανότητα να παραπεμφθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θα ήθελε να το συνδυάσει με γκολ στην επίθεση, αλλά και με 0-0 καθόλου δεν θα χαλάσει η διάθεση του κόουτς.

Αναταραχή εκδηλώθηκε στα τέλη του 1911 και συγκροτήθηκε πάλι στο νησί Επαναστατική Συνέλευση (3 Ιανουαρίου 1912), ενώ άρχισαν να οργανώνονται και ένοπλα τμήματα.

Υπέρ της παραπομπής του Ιράν τάχθηκαν ήδη οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Μία λέξη έλεγε και ξανάλεγε ο προπονητής.

Το θέμα εξέτασαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπους και η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία μάλιστα τόνισε ότι "το Ιράν ξεπέρασε τα όρια".

«Ασφάλεια» και «ασφάλεια»….

Ωστόσο καμία μεγάλη δυτική χώρα δεν έχει διατυπώσει συγκεκριμένες απειλές κατά της Τεχεράνης.

Ε, όσο να 'ναι, το ζητούμενο είναι η πρόκριση, όχι η απόδοση και ο τρόπος.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας Κοντολίζα Ράις και Τζακ Στρο απέκλεισαν κατηγορηματικά κάθε σκέψη στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν, ενώ η Γαλλία τόνισε ότι είναι "πρόωρο" να γίνει σε αυτό το στάδιο λόγος για κυρώσεις κατά του Ιράν.

Το 'πε και ο… Λυμπερόπουλος!

ΩΣΤΟΣΟ, τα ωραία ο Μαρκαριάν τα είπε στα… πηγαδάκια! Εκεί, όπου η γλώσσα λύνεται και η χαλαρότητα είναι επαρκής, ώστε να γεννήσει ειδήσεις. Άφησε, λοιπόν, ο Ουρουγουανός προπονητής να διαφανεί η δυσαρέσκειά του για το μεταγραφικό ταξίδι του Ζάετς, δεν γνώριζε τίποτα. Και ας έχει - όπως είναι λογικό - το γενικό κουμάντο στον «πράσινο» πάγκο. Τώρα, αν τον «Ζέκο» έστειλε ο Φιλιππίδης, ο Μαρκαριάν έμαθε εκ των υστέρων την πρωτοβουλία του προέδρου.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ της ανανέωσης του συμβολαίου του αρνήθηκε ότι έχει γίνει συζήτηση. Θα εννοεί σοβαρή, γιατί στο… πόδι, δεν μπορεί, κάτι θα έχει πει με τον Άγγελο. Κατά τη διακοπή του πρωταθλήματος, πάντως, ουδείς να αποκλείσει προσέγγιση και κουβέντα ανάμεσα στα δύο μέρη. Όσο για τη διάρκεια του συμβολαίου του, ξεκαθάρισε - λες και κάποιος κάτι του είπε! - ότι δεν αρέσκεται σε μεγάλα συμβόλαια. Άρα; Είπε όμως την καλύτερη ατάκα: «Θέλω να κερδίζω χρήματα από τις νίκες και όχι από τις αποζημιώσεις»!

Σωστός ο κόουτς! Και έριξε ένα καρφί…

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από προτιμήσεις, όλοι ελπίζουμε σε πρόκριση του ΠΑΟ απόψε. Έτσι, για να πάρει χρώμα και ο Απρίλης μας!

ΘΑ ΘΥΜΑΣΤΕ τον Γκούροβιτς. Πρώην του Περιστερίου και της ΑΕΚ, τώρα τα καμώματά του ταλαιπωρούν τον Μάλκοβιτς. Τι συνέβη με τον ελληνοποιημένο Σέρβο φόργουορντ; Στο αριστερό του μπράτσο έχει τατουάζ με τη φιγούρα του Σέρβου στρατηγού Μιχαΐλοβιτς, ενός ανθρώπου που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Κροάτες. Η κλήρωση έφερε στον δρόμο του Γκούροβιτς την Τσιμπόνα και ο παίκτης αρνήθηκε να πάει Ζάγκρεμπ, καθώς η κατάσταση ύστερα από τη δολοφονία του Τζίντζιτς είναι έκρυθμη. Η ισπανική ομάδα αρχικά ήθελε να προσλάβει δύο σωματοφύλακες (!) για να προστατεύουν τον παίκτη, ο Γκούροβιτς αρνήθηκε και πλέον ο μεν Μάλκοβιτς έμεινε από ημίψηλο και ο Μίλαν κινδυνεύει με χρηματικό πρόστιμο.

ΟΤΑΝ δεν έχεις κάτι να πεις, απλά την… κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια. Την πεπατημένη ακολουθεί ο Άγγελος Αναστασιάδης. Κόβει με το μαχαίρι τις συνεντεύξεις Τύπου, με την αιτιολογία ότι δεν θέλει να απαντήσει για τα οικονομικά όταν ερωτηθεί. Επόμενο είναι στο συγκεκριμένο θέμα να προκύψει δυσκολία. Άρα όποιοι θέλουν ας ρωτούν τον προπονητή ύστερα από τους αγώνες. Και να επιθυμεί, αδύνατο να μην πηγαίνει!

ΚΑΙ από πάνω θα βγουν; Ώρα είναι! Δεν φτάνει που ο ΠΑΟΚ θα δώσει το ματς της χρονιάς στην Τούμπα, χθες με ανακοίνωση επιχειρείται προσπάθεια να δικαιολογηθεί η απίστευτη καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης. Δεν αντιλέγουμε, καλή η μάχη επιχειρημάτων, αλλά θα ήταν προτιμότερο να βρίσκονταν και επιχειρηματίες! Διότι οι παίκτες δεν νοιάζονται για νομικά τεχνάσματα, δικηγόρους και τα σχετικά, τα χρήματά τους ζητούν. Και δεν διαβάσαμε λέξη. Ούτε μία. Κρίμα είναι να λησμονούν στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους στη Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΗ από το εξωτερικό. Το 1984 ο Τζον Ράιλι (τότε) της Γουότφορντ πέτυχε το γκολ της νίκης εις βάρος της Πλίμουθ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Χρόνια μετά, ακριβώς 19, έχασε το αυτί του! Ο Ράιλι έγινε χτίστης, δούλευε σε εργοτάξιο οικοδομής, ωστόσο, ένας εργάτης ξαφνικά τον γρονθοκόπησε και όταν τον έριξε κάτω, έκοψε το αυτί του! Το έκανε δε σιγοψιθυρίζοντας τη λέξη «Πλίμουθ». Όπως αναφέρει η (σκανδαλοθηρική ) «Sun» χρειάστηκαν 50 ράμματα για να συγκολληθεί το αυτί του Ράιλι. Άρα, καλό είναι να προσέχουμε. Τι μας… λένε στο αυτί!

ΟΧΙ, δεν έγινε κανένα πλιάτσικο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το βεβαιώνει με ανακοίνωσή της η ΑΕΚ. Απλά, κάποιες δερμάτινες καρέκλες και ορισμένα δημοσιογραφικά θεωρεία ζητεί να επιστραφούν η ΕΠΑΕ. Γιατί τοποθετήθηκαν με έξοδα της διοργανώτριας. Και η ΑΕΚ ψάχνει. Να τα γυρίσει…

ΣΕ ανανεώσεις συμβολαίων προχώρησε η Ξάνθη. Ο Πανόπουλος κράτησε τους Λαμπριάκο, Μπα και μπράβο του. Παρά το κάψιμο του αθλητικού κέντρου, τα καταφέρνει. Άλλη μια επίσκεψη να κάνει ο υπουργός και όλα λύνονται χωρίς την παραμικρή ζημιά… Αφήστε που τώρα υπάρχει η προοπτική να πουληθούν οι δύο ποδοσφαιριστές.