Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Φιλανδίας εξασφάλισε η Τάρια Χαλόνεν, υποψήφια της ενωμένης Κεντροαριστεράς, επικρατώντας οριακά του συντηρητικού αντιπάλου της Σάουλι Νιινίστο στην επαναληπτική ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

ΣΤ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΦΑΝΑΤΙΖΕΙ

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Φιλανδίας επανεξελέγη με ποσοστό 51,8%, έναντι 48,2% του αντιπάλου της.

Στάθηκε άτυχος ο Φίλιππος

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να κατανοηθεί ότι η Ορθοδοξία δεν φανατίζει τα μέλη της, αλλά ζητάει από αυτά νηφαλιότητα και γνησιότητα στην αντιμετώπιση κάθε αντίθετου με την πίστη τους συνανθρώπου.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών η Χάλονεν είχε επικρατήσει του πρώην υπουργού Οικονομικών Νιινίστο, χωρίς ωστόσο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Διπλά άτυχος στάθηκε ο Φίλιππος Βέροιας, στις δύο κληρώσεις που συμμετείχε. Ο θρησκευτικός φανατισμός διαδίδεται από ανθρώπους δόλου και βίας που κρύβουν κάτω από τη σημαία του θεού τις προσωπικές τους φιλοδοξίες ή παραφροσύνες.

Σε γενικές γραμμές στη Φιλανδία το προεδρικό αξίωμα έχει μάλλον διακοσμητικό χαρακτήρα, αν και είναι συνυφασμένο με σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

Αρχικά έπεσε με τη γαλλική Κρετέιγ για τα ημιτελικά του Τσάλεντζ Καπ, τη δυσκολότερη από τις τρεις ομάδες που ήταν υποψήφιες αντίπαλοι. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει θέση ο φανατισμός, κι αν μερικές φορές κληρικοί ή πιστοί εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα, αυτό οφείλεται στην προσωπική τους αδυναμία να σεβαστούν τη διαφορετικότητα του άλλου.

Οι δύο υποψήφιοι μοιράστηκαν πολύ κοινές απόψεις, τασσόμενοι αμφότεροι υπέρ στενών δεσμών με το ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια κληρώθηκε στο κύπελλο με τον Άρη Νικαίας, ενώ αν τον περάσει θα αντιμετωπίσει εκτός συνταρακτικού απροόπτου τον Πανελλήνιο (λογικά θα αποκλείσει τον Αρχέλαο) σε πρόωρο τελικό στη φάση των προημιτελικών.

«Στο θρησκευτικό μίσος, που είναι στην πραγματικότητα μίσος κατά της θρησκείας, στον πόλεμο εν ονόματι των θρησκειών που είναι στην πραγματικότητα πόλεμος εναντίον των θρησκειών ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντιπαραθέτει την αγάπη του Χριστού: «Μην αφήνεις να σε νικήσει το κακό, αλλά να νικάς το κακό με το αγαθό.» Olivier Clement, Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 1996, σ. 249.

Η Χαλόνεν διεκδίκησε το ύπατο αξίωμα ως "η πρόεδρος όλων των πολιτών", δίνοντας έμφαση στην ισότητα και στη διατήρηση του κοινωνικού κράτους, ενώ από την πλευρά του ο 57χρονος Νιινίστο, πρώην τραπεζίτης, αυτοσυστήθηκε ως ο "πρόεδρος των εργαζομένων" και εστίασε την προεκλογική του εκστρατεία στην αναγκαιότητα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση διαρκούς ευημερίας.

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό παιχνίδι, η ομάδα της Βέροιας θα παίξει στη Γαλλία 29 ή 30 του μήνα και η ρεβάνς θα γίνει στην Ελλάδα 5 ή 6 Απριλίου.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ • Ανατολική και Δυτική Εκκλησία διαφέρουν στον τρόπο σκέψης και βίωσης της διδασκαλίας τον Χριστού. Είναι ωστόσο αναγκαίο να συνεργασθούν στο μέλλον. • Η Εκκλησία βλέπει με συμπάθεια τις άλλες θρησκείες παρά τις ριζικές διαφορές που έχει με αυτές. • Η Ορθοδοξία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με τις άλλες Εκκλησίες και τις θρησκείες για τη συναδέλφωση των λαών και την ειρηνική τους συνύπαρξη, μακριά από κάθε φανατισμό και εχθρότητα.

Οι θέσεις του, όμως, χαρακτηρίστηκαν μάλλον αντεργατικές, γι' αυτό και ο χαρακτηρισμός που θέλησε να προσδώσει στον εαυτό του γνώρισε τη μήνιν των εργατικών συνδικάτων.

Τα ζευγάρια της φάσης των "16" στο Κύπελλο Ελλάδος:

ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ; 1. Ο διαφορετικός τρόπος σύλληψης της ζωής στην Ανατολική και τη Δυτική Εκκλησία έχει αντίκτυπο στη ζωή ενός νέου σήμερα; 2. Μπορείς να ελέγξεις και να περιγράψεις τα συναισθήματά σου απέναντι σε ένα μουσουλμάνο, ινδουιστή ή βουδιστή συνομήλικο σου; 3. Έχει θέση στην προσωπική σου ζωή ο θρησκευτικός φανατισμός;

Ο Νιίστο παραδέχθηκε άμεσα την ήττα του, φιλώντας το χέρι της νικήτριας Τάρια Χαλόνεν.

Ιωνικός-ΙΕΚ Ξυνή (1), Διομήδης Άργους-ΑΟΑ Καστοριάς (2), Απόλλων Καλαμαριάς-Ηλιούπολη (3), Άρης Νικαίας-Φίλιππος Βέροιας (4), Κιλκίς-Αθηναϊκός (5), Αρχέλαος - Πανελλήνιος (6), Δούκας-ΠΑΟΚ (7), ΣΑΚΑ-ΒΑΟ (8). Στα προημιτελικά θα παίξουν οι νικητές 3-1, 8-2, 4-6 και 7-5.