Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Με τους ηγέτες των Αλβανών και των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου συναντήθηκαν στην Πρίστινα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν, που αυτές τις ημέρες περιοδεύουν στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.

Λ. Αλτουσέρ «Θέσεις», Εκδόσεις Θεμέλιο

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92, επικαλούμενοι τους εκπροσώπους των Σέρβων Κοσοβάρων που συναντήθηκαν μαζί τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τους είπαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των συνομιλιών στη Βιέννη (που αρχίζουν τη Δευτέρα) σε δύο διαφορετικές φάσεις.

Η Βουλή είπε "ναι" στον Ολυμπιακό

Και με τον ίδιο τρόπο, που η πάλη των κεφαλαιοκρατών μέσα στην παραγωγή δημιουργεί τις προϋποθέσεις των αγώνων της εργατικής τάξης, έτσι και οι νομικές, πολιτικές και ιδεολογικές σχέσεις συμβάλλουν στην οργάνωση και στη συνείδηση των αγώνων αυτών, και με τον ίδιο τους τον καταναγκασμό.

Στην πρώτη θα συζητηθούν τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η αποκέντρωση, η ασφάλεια και η επιστροφή των προσφύγων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Γιατί, η πάλη της εργατικής τάξης διαπαιδαγωγήθηκε πολιτικά μέσα στις αστικές σχέσεις και από την ίδια την πάλη των αστών εναντίον της.

Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθήσει θα συζητηθούν τα πολιτικά και νομικά ζητήματα που συνδέονται με τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

Σε κλίμα συναίνεσης από τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή η τροπολογία με την οποία παραχωρείται στον

Όλοι γνωρίζουν καλά πως η αστική τάξη μπόρεσε να ανατρέψει το φεουδαρχικό καθεστώς, τις παραγωγικές του σχέσεις και το κράτος του, μόνον όταν κατάφερε να δεσμεύσει στον αγώνα της τις λαϊκές μάζες· Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από τη σερβική κοινότητα να συμμετάσχει στους νέους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.

Ολυμπιακό το δικαίωμα, με δικά του χρήματα, να προχωρήσει στην ανακατασκευή, τη χρήση και την εκμετάλλευση, για 49 χρόνια, του Σταδίου Καραϊσκάκη.

όλοι γνωρίζουν καλά πως η αστική τάξη δεν κατόρθωσε να νικήσει τη μεγάλη έγγεια ιδιοκτησία, παρά μόνον όταν μπόρεσε να εντάξει το προλεταριάτο στην πολιτική της μάχη, για να το πετσοκόψει στη συνέχεια.

Στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθυνόμενος προχθές βράδυ στους βουλευτές του κοινοβουλίου Σερβίας και Μαυροβουνίου μετέφερε "μήνυμα ελπίδας" ότι οι συνομιλίες για τη συμφωνία σταθερότητας και σύνδεσης εξελίσσονται ικανοποιητικά.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να καθησυχάσει εκ των προτέρων τις παραμικρές ενστάσεις βουλευτών άλλων κομμάτων, λέγοντας πως αντίστοιχα μέτρα θα ληφθούν για τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, αλλά και για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το φθινόπωρο θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία.

Ακόμα υποστήριξε ότι "το ζήτημα τίθεται από πολιτική επιφύλαξη ή πολιτική αντίθεση προς το πρόσωπο του προέδρου του Ολυμπιακού", λέγοντας πως "αν δεν υπήρχε στη μέση ο κ. Κόκκαλης, καμία πλευρά στη Βουλή δεν θα είχε αντιρρήσεις για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης". Ο Μπαρόζο επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το αρχικό στάδιο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας και Μαυροβουνίου, είναι να υπάρξει πλήρης συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης.

"ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΜΒΑΣΗ"

Για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ο Μπαρόζο, αν και απέφυγε να πάρει θέση για το οριστικό καθεστώς, δήλωσε ότι "ίσως η βιώσιμη λύση για το Κόσοβο να βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα σύνορα δεν έχουν καμία σημασία".

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, η σύμβαση είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου, αλλά και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που ετησίως ξοδεύει 100 εκατομμύρια δραχμές για τη συντήρηση του σταδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο οι βουλευτές του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος φορούσαν λευκά μπλουζάκια με τη φωτογραφία του ηγέτη τους Βόισλαβ Σέσελι, που βρίσκεται στις φυλακές της Χάγης, περιμένοντας να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Με τη δέσμευση πάντως του κ. Ε. Βενιζέλου ότι ανάλογες ρυθμίσεις θα υπάρξουν και για άλλα ιστορικά σωματεία συμφώνησε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του "δεν είναι αντίθετο στο πνεύμα της ρύθμισης" και ο εισηγητής της Ν.Δ. Αριστείδης Τσιπλάκος έθεσε ως προϋπόθεση για την ψήφιση της διάταξης "την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης και για άλλες ΠΑΕ". Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προέταξε διαδικαστικό ζήτημα και με το επιχείρημα ότι πρόκειται για τροπολογία της τελευταίας στιγμής κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει και να την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο.

Κατά της τροπολογίας ετάχθησαν οι βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς, οι οποίοι ζήτησαν να κατατεθεί η σύμβαση στη Βουλή για να διερευνηθούν πλήρως οι όροι, καθώς και οι υποχρεώσεις των δύο συμβαλλόμενων πλευρών.