Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "γιατί όχι βελούδινος χωρισμός;" :: 6/2/2006 20:07:45) 

Όταν η εκκλησία κληθεί θα καταθέσει τις απόψεις τις για το διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους διευκρίνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

ΠΑΟ: ΜΑΤΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΣΙΕΝΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΙΟΥΖΗ

• Η κοινωνία των εξελίξεων και των ανισοτήτων

"Γιατί όχι βελούδινος χωρισμός;"

Κούρσα για δύο

Οι μεγάλοι ιδιοκτήτες της γης (ευγενείς, κλήρος και αστοί) απολαμβάνουν εισοδήματα από τις ιδιοκτησίες τους και εισπράττουν, επίσης, φόρους από τους χωρικούς.

Στις σχέσεις κράτους εκκλησίας αναφέρθηκε χθες ο αρχιεπίσκοπος λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν πάμε όπου δεν μας θέλουν"

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΕΤΑΚΗΣ

Στη δυτική Ευρώπη οι χωρικοί είναι ελεύθεροι, ενώ στην ανατολική είναι δουλοπάροικοι και υποβάλλονται σε αγγαρείες και βαρύτερη φορολογία.

Στο… βελούδινο χωρισμό κράτους - εκκλησίας αναφέρθηκε χθες ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στο περιθώριο των εορτασμών της μνήμης του μακαριστού πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κύρου Φωτίου, προστάτη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Σιένα ως πόλη δεν είναι γνωστή για την ομάδα μπάσκετ, που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί, αλλά για το σπάνιας ομορφιάς ιστορικό κέντρο της και τις περίφημες ιπποδρομίες στην ιδιόμορφη (ελαφρώς κυρτώμενη) πιάτσα Ντελ Κάμπο.

Τα οφέλη από τις οικονομικές μεταβολές καρπώνεται η αστική τάξη, η οποία συνεχώς ισχυροποιείται και γίνεται η κυρίαρχη δύναμη των εξελίξεων στη δυτική Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της μονής Πεντέλης, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Συνόδου αλλά και καθηγητές των θεολογικών σχολών Θεσσαλονίκης και Αθηνών, ο κ. Χριστόδουλος αναφερόμενος στο διαχωρισμό κράτους εκκλησίας κατά το γαλλικό παράδειγμα, διερωτήθηκε μεταξύ άλλων "…γιατί τάχα πρέπει εμείς να πάμε στο χειρότερο πρότυπο κι αν χρειάζεται να κάνουμε χωρισμό εκκλησίας και πολιτείας να μην το κάνουμε σε ένα "βελούδινο χωρισμό", όπως λέγεται.

"Παλιό" ονομάζεται η αναβίωση των ιπποδρομιών και απόψε (21.30) στο Παλασπόρτ Μενς Σάνα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τα "καθαρόαιμά" του ελπίζουν να κάνουν το… νέο!

Ο υπόλοιπος πληθυσμός, δηλαδή οι αγρότες, οι χωρικοί και τα ασθενέστερα στρώματα των πόλεων (εργάτες, μικροεπαγγελματίες και άλλοι) ζουν σε άθλιες συνθήκες και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ακόμα και τα απολύτως αναγκαία.

Δηλαδή" διευκρίνισε, "σε έναν ήπιο χωρισμό όπου η εκκλησία ενδεχομένως δεν θα παρίσταται εις την όρκιση του προέδρου της Δημοκρατίας ή της εκάστοτε κυβερνήσεως ή εις την έναρξη των εργασιών της βουλής". Στην κούρσα για τη Βαρκελώνη η νίκη επί της ομάδας του Μιχάλη Κακιούζη και των υπολοίπων γνωστών μας από τη θητεία τους στο ελληνικό πρωτάθλημα (Βούκσεβιτς, Φορντ, Κιάτζιτς, Στεφάνοφ) θα φέρει τους "πράσινους" μπροστά στο γκισέ για το… νέο εισιτήριο σε φάιναλ φορ!

Έτσι, η κοινωνία διακρίνεται σε τρεις τάξεις με ποσοτικές και ποιοτικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη χώρα.

Πρόσθεσε επίσης πως "δεν μπορούμε να πάμε εκεί όπου δεν μας θέλουν ούτε πάμε ικέτες και ικετευτικώς, ικετεύοντας δηλαδή να μας δεχθούν καλά και σώνει, για να τους ευλογήσουμε.

Το τέταρτο συνεχόμενο μετά τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι και την Μπολόνια!

Κυριότερο χαρακτηριστικό της κοινωνίας αυτής είναι η άνιση κατανομή του πλούτου.

Τους ευλογούμε και από εδώ… Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα, αν ενοχλούν, μπορούν να λείψουν, αλλά όχι και να κατεβάσουμε και τις εικόνες, όχι και να καταργήσουμε και το μάθημα των θρησκευτικών, όχι και να βγάλουμε το σταυρό από τον ιστό της σημαίας.

"ΕΙΝΑΙ ΡΕΒΑΝΣ"

Ο οικονομικός προγραμματισμός ενός αγροτικού εργάτη Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Βωμπάν ο οικονομικός προγραμματισμός ενός αγροτικού εργάτη έχει έσοδα 90 λίρες και 10 λεπτά. Πληρώνει 14 λίρες και 16 λεπτά για φόρους. Δαπανά 60 λεπτά για να αγοράσει δημητριακά που είναι η βάση της διατροφής. Του μένουν 15 λίρες και 4 λεπτά. Αυτές οι 15 λίρες και τα 4 λεπτά δε θα του φτάσουν για πολύ, εκτός αν συμπληρώνει τον κενό χρόνο του με μικρεμπόριο και η γυναίκα του συμβάλλει στα έξοδα με ράψιμο, πλέξιμο, με την περιποίηση ενός μικρού κήπου, με την εκτροφή μερικών πουλερικών… Και, αν δεν έχει και κανένα μικρό κομμάτι γης να το καλλιεργεί, θα είναι δύσκολο να επιβιώσει […]. Και αν έχει, αντί για δύο, τέσσερα παιδιά, θα είναι ακόμα χειρότερα, μέχρις ότου μεγαλώσουν για να κερδίζουν μόνα τους το ψωμί τους. Έτσι, όπως και να πάρουμε τα πράγματα, είναι βέβαιο ότι πάντοτε θα υπάρχει πολύς πόνος μέχρι να βγάλει το χρόνο. Σεμπαστιάν Βωμπάν (Sebastian Vauban 1633-1707), Βασιλική Δεκάτη, 1707. Παρίσι, Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας. • Βρείτε τις λεπτομέρειες που προσδιορίζουν την καθημερινή ζωή ενός αγροτικού εργάτη και ενός ευγενή.

Ε, αυτά δεν τα θέλουμε.

Παρών ο Μίντλετον (κέντρο), απών ο Αλβέρτης (αριστερά) που υποφέρει από πνευμονία, στην αποψινή μάχη του Παναθηναϊκού με τη Σιένα

Και εδώ δεν περνάνε, στην Ελλάδα", αποσπώντας μάλιστα τα χειροκροτήματα των παραβρισκόμενων.

"Αυτό το παιχνίδι είναι όλα τα λεφτά, τόσο για εμάς όσο και για την αντίπαλό μας", δήλωσε ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς φάνηκε ότι θεωρεί τη Σιένα το βασικότερο αντίπαλο της ομάδας του για τη μια θέση στο φάιναλ φορ.

Προηγουμένως ανέφερε πως η εκκλησία δεν αρνήθηκε ποτέ το διάλογο, τονίζοντας πως όταν κληθεί (σ.σ. η εκκλησία) θα παραστεί και θα καταθέσει τις απόψεις της.

"Αντιμετωπίζουμε μια ομάδα που μας κέρδισε στην έδρα της κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου.

Συμπλήρωσε πως "δεν πρόκειται ούτε τα τανκς να πάρουμε ούτε τα πολυβόλα, για να πυροβολούμε αυτούς που διαφέρουν από μας…", ενώ έκανε αναφορά στο ζήτημα των ταυτοτήτων αλλά και στις αντιδράσεις του ποιμνίου.

Αυτό και μόνο είναι ισχυρό κίνητρο για τον Παναθηναϊκό.

Πρόσθεσε τέλος πως "αν ορισμένα πράγματα χρήζουν αναθεωρήσεως, μην αμφιβάλλετε ότι η εκκλησία έχει την ευελιξία να την επιδιώξει αυτήν την αλλαγή, όπου νομίζει ότι μπορεί να την κάνει".

Θέλουμε να φεύγουμε νικητές απ' όποια έδρα και αν αγωνιζόμαστε και αυτό δεν το είχαμε καταφέρει απέναντι στη Σιένα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις εκκλησίας και θεολογικών σχολών τόνισε πως πληγώθηκαν, συμπληρώνοντας πως "εγώ αποδέχομαι την πρόταση και την προσυπογράφω".

Θέλουμε να το πετύχουμε τώρα", συμπλήρωσε ο διεθνής φόργουορντ.

Και νέα απάντηση Ζακύνθου

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στάθηκε στην προσθήκη του Μιχάλη Κακιούζη:

Στο μεταξύ, απάντηση σε προηγούμενη εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τον αριθμό και τα ονόματα των μητροπολιτών που θα παρίσταντο στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της μητρόπολης του έστειλε χθες στη Σύνοδο ο Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.

"Όλοι γνωρίζουν ότι το παιχνίδι με τη Σιένα είναι πολύ δύσκολο και αν το κερδίσουμε θα έχουμε κάνει ένα ακόμη βήμα για τη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρει μεταξύ άλλων πως με το ζήτημα θα πρέπει να ασχοληθεί "επιτέλους η ιεραρχία", διότι "δεν μπορεί να επικρατεί η μεροληψία του αγίου προέδρου, όστις ραγίζει τοιουτοτρόπως την ενότητα της εκκλησίας μας, αφού ενεργεί αναλόγως προς την 'οσφυόκαμπτον συμπεριφοράν' του αιτούντος".

Ξεκινήσαμε με νίκη στη δεύτερη φάση και θέλουμε να συνεχίσουμε τον ίδιο τρόπο.

Φέρεται μάλιστα να καταθέτει και τρεις προτάσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Αντιμετωπίζουμε μια πολύ καλή ομάδα με παίκτες που διαθέτουν ποιότητα. Με την απόκτηση του Κακιούζη είναι πλήρης σ' όλες τις θέσεις".

Ο Γιουγκοσλάβος προπονητής δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο οποίος βρίσκεται στην ανάρρωση από την πνευμονία που τον κτύπησε, ενώ πήρε στην αποστολή τους Καλαϊτζή, Μπιούφορντ, οι οποίοι, ωστόσο, δεν είναι εντελώς έτοιμοι να αγωνιστούν. Ο Καλαϊτζής νιώθει ενοχλήσεις στο πόδι και ο Μπιούφορντ ταλαιπωρήθηκε από φαρυγγίτιδα που δεν του επέτρεψε να λάβει μέρος στις δύο τελευταίες προπονήσεις.