Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πάρκιγκ για κατοίκους :: 14/3/2006 22:07:08) 

Αγιος Παύλος: Καθιερώνεται κάρτα στάθμευσης για 700 δημότες

Τι εννοούμε με τον όρο υγεία

Πάρκιγκ για κατοίκους

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας "Υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά η απουσία ασθενειών και αναπηριών".

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση της εποχής καταδικάζουν τα άτομα σε ακινησία.

Μόνιμες θέσεις στάθμευσης σε περίπου 600 - 700 κατοίκους του συνοικισμού Ευαγγελίστριας θα παραχωρήσει ο δήμος Αγίου Παύλου, θέτοντας σε εφαρμογή το μέτρο που αφορά την κάρτα κατοίκου.

Ενώ οι απαιτήσεις της εποχής μας σε φυσική σωματική εργασία μειώνονται, η ανάγκη για σωματική άσκηση αυξάνει, ακριβώς επειδή η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη φυσική και πνευματική ευεξία.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους δύο μήνες, οπότε και θα διακοπεί η είσοδος σε περίπου 1.000 οχήματα που σταθμεύουν ανεξέλεγκτα πολίτες άλλων περιοχών… εξορίζοντας στην ουσία τους μόνιμους κατοίκους.

Άσκηση και στόχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας: ? Η αύξηση, σε όλες τις χώρες, συμπεριφορών που προάγουν την υγεία, όπως είναι η ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η κατάλληλη φυσική άσκηση και η αντιμετώπιση του στρες. ? Η αύξηση κατά τουλάχιστον 20% του αριθμού των ενηλίκων που συμμετέχουν σε έντονες φυσικές δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την ανάπτυξη της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας. Οι δραστηριότητες να γίνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και για περισσότερα από 20 λεπτά.

Στην απόφαση του δήμου να βάλει τάξη στην περιοχή της Ευαγγελίστριας συνέβαλε το γεγονός ότι ο συνοικισμός είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκιγκ από οδηγούς άλλων περιοχών.

Άσκηση 3.2 Έχετε ακούσει καμιά φορά τους γονείς σας να λένε για κάποιον που είχε πρόβλημα υγείας, ότι ο γιατρός του μεταξύ των άλλων του συνέστησε να γυμνάζεται; Αν ναι, τι ακριβώς πρόβλημα είχε; Απάντηση… Άσκηση 3.3 Πριν συνεχίσεις την ανάγνωση του κεφαλαίου, σημείωσε τι γνωρίζεις και τι δε γνωρίζεις από τα παρακάτω. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Μεγαλύτερη αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες. Όχι πόνοι στη μέση ή την πλάτη. Πρόληψη προβλημάτων με την καρδιά. Όχι αναπνευστικά προβλήματα. Όχι μεταβολικές και νευρολογικές διαταραχές. Όχι μυοσκελετικά προβλήματα. Έλεγχος του βάρους και της παχυσαρκίας. Ευεργετική επίδραση σε αρρώστιες όπως η υπέρταση, η οστεοπόρωση και ο διαβήτης. Καλύτερη απόδοση στα μαθήματα. Καλύτερη απόδοση στη δουλειά. Λιγότερη κούραση. Περισσότερη αντοχή, δύναμη και ελαστικότητα των μυών. Αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ και άλλων ανθυγιεινών συνηθειών. Το γνωρίζω Δεν το γνωρίζω

Κυρίως όμως από υπαλλήλους και γιατρούς των τριών γειτονικών νοσοκομείων αλλά και των πανεπιστημίων, που σταθμεύουν μονίμως τα αυτοκίνητά τους σε κεντρικούς δρόμους, επειδή ο συνοικισμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης.

Άσκηση 3.4 Συμπληρώστε την παρακάτω πρόταση: Αν γυμνάζομαι συστηματικά, τότε …

Αποτέλεσμα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι - δημότες του Αγίου Παύλου να αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης και ο δήμος να μην μπορεί να το ελέγξει, αφού δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Παύλου Μιχάλη Μοσχονά, τα διερχόμενα οχήματα υπολογίζονται καθημερινά στα 1.000, τα οποία μπλόκαραν το κέντρο του συνοικισμού, αφήνοντας εκτός τους μόνιμους κατοίκους. "Οπότε η λύση στο πρόβλημα ήταν το μέτρο της κάρτας κατοίκου, την οποία θα ενεργοποιήσουμε μέχρι τις αρχές Μαΐου", υπογράμμισε ο κ. Μοσχονάς.

Πρόστιμα στους μη έχοντες

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του δήμου Αγίου Παύλου, η διοίκηση του οποίου θα τον θέσει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, για να λάβει έγκριση, οι θέσεις δωρεάν στάθμευσης θα οριστούν σε συγκεκριμένους κεντρικούς δρόμους της Ευαγγελίστριας. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι οδοί: Κωνσταντινουπόλεως, Κύπρου, Υδραγωγείου, Καλής Ελπίδος, Πανεπιστημίου, Καραολή, Γρηγορίου Αυξεντίου κ.ά. Στόχος, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, είναι να εξασφαλιστούν περί τις 600 - 700 θέσεις δωρεάν στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους. Οι τελευταίοι θα κληθούν το προσεχές διάστημα από το δήμο να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να τους χορηγηθούν τα ειδικά σήματα, τα οποία και θα επικολλούν στα οχήματά τους. Πάντως από τη μέρα που θα ισχύσει το μέτρο όσοι παρκάρουν στους συγκεκριμένους δρόμους χωρίς να έχουν την κάρτα θα επωμίζονται τσουχτερά πρόστιμα που θα ξεκινούν από 65 ευρώ.

Και επειδή ο δήμος δεν έχει δημοτική αστυνομία, σκοπεύει να συστήσει ελεγκτικό μηχανισμό από υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας, οι οποίοι θα προχωρούν καθημερινά σε σαφάρι ελέγχων στους δρόμους, για να διαπιστώνουν αν τηρείται το μέτρο και να μοιράζουν κλήσεις στους παραβάτες.