Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πορτρέτο

( h αισιοδοξία του συγγραφέα ) 

H αισιοδοξία του συγγραφέα

Θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία ο Γλαύκος Κληρίδης

Δείτε κι αυτό

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία κυριαρχούν οι εσχατολογικές θρησκευτικές δοξασίες ή προφητείες, που συνοδεύουν την αλλαγή της χιλιετίας, οι αισιόδοξες φωνές είναι αισθητά λιγότερες από τις Κασσάνδρες.

Ζητεί εντολή για λύση

Από τη γραφική ατμομηχανή στο σύγχρονο βενζινοκινητήρα

Στην πλευρά της "μειοψηφίας" βρίσκεται ο νομπελίστας συγγραφέας από την Ιαπωνία, Κενζαμπούρο Όε, ο οποίος διακηρύσσει την πίστη του στην ανθρώπινη ψυχή και στην "αθωότητα" που θα γίνει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας κατά τον 21ο αιώνα.

Θεωρεί "εθνικό χρέος" να παραμείνει στην εξουσία για 16 μήνες

Η ατμομηχανή η οποία υπήρχε παλαιότερα στους σιδηροδρόμους και ο κινητήρας του αυτοκινήτου είναι θερμικές μηχανές.

Ο Όε έχει ανοίξει ένα "διάλογο με επιστολές" στην εφημερίδα "Ελ Παΐς" μετά του Ισπανού συγγραφέα, βραβευμένου με το βραβείο Θερβάντες, Μάριο Βάργας Λιόσα.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό τους; Στη δεύτερη επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, ο Ιάπωνας πνευματικός δημιουργός μιλάει για τη χώρα του και για τα βιώματα των συμπατριωτών του.

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό αξίωμα ανακοίνωσε χθες ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, δεσμευόμενος παράλληλα ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία σε 16 μήνες - όταν, δηλαδή, η Κύπρος θα γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτές τις μηχανές μέρος της θερμικής ενέργειας ενός αερίου μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια του οχήματος. "Στο πρώτο μισό του αιώνα, η Ιαπωνία ήταν εκείνη που προκαλούσε πλήγματα σε άλλες χώρες και λαούς της Ασίας.

Ο κ. Κληρίδης, σε διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, τόνισε πως στόχος του είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης καθολικής αποδοχής.

Πώς γίνεται αυτή η μετατροπή; Από την άλλη, ως τα πρώτα θύματα της καταστροφικής δύναμης των πυρηνικών όπλων, η Ιαπωνία και οι Ιάπωνες υπέστησαν ηθικά τραύματα τα οποία κληροδοτήθηκαν στο μέλλον", γράφει ο Όε.

Δικαιολόγησε την απόφασή του για υποψηφιότητα επικαλούμενος ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, που συνιστούν την παραμονή του στην εξουσία "εθνικό χρέος".

Σε κάθε θερμική μηχανή υπάρχει ένας χώρος μέσα στον οποίο διοχετεύεται αέριο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, δηλαδή αέριο με πολλή θερμική ενέργεια. Κάνοντας την υπόθεση ότι το Τόκιο, διαισθανόμενο μια απειλή εκ μέρους της γειτονικής Κίνας, θα δημιουργούσε δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο, ο Όε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας ενδεχόμενος πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο δυνάμεις θα κατέστρεφε μόνο τις χώρες αυτές και όχι ολόκληρη την ασιατική ήπειρο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος κάλεσε τους κεντρώους, δεξιούς, σοσιαλιστές και αριστερούς να του δώσουν ισχυρή εντολή, ώστε να συνεχίσει να διαπραγματεύεται προς όφελος του κυπριακού λαού - Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Στις ατμομηχανές το αέριο αυτό είναι ατμός ο οποίος παράγεται από νερό που βράζει.

Ο συγγραφέας εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση και στη σκέψη ακόμη να αποκτήσει η Ιαπωνία πυρηνικό οπλοστάσιο.

Πριν να προχωρήσει στο διάγγελμα, ο κ. Κληρίδης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επίσης υποψήφιο Γιαννάκη Ομήρου.

Στον κινητήρα του αυτοκινήτου το αέριο προκύπτει από την καύση της βενζίνης.

"Αντιθέτως, πρέπει να δημιουργήσει -οικεία βουλήσει- τις συνθήκες για μια διαρκή ειρήνη στις σχέσεις της με την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο" και μάλιστα μέσα στην επόμενη δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Όε υπολογίζει ότι θα είναι ακόμη ζωντανός.

Ο τελευταίος όμως, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι παραμένει υποψήφιος.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το αέριο ωθεί ένα έμβολο.

Απευθυνόμενος στον παραλήπτη της επιστολής, Βάργας Λιόσα, ο βραβευμένος συγγραφέας σημειώνει: "ελπίζω μόνο να καταλαβαίνετε ότι οι επιθυμίες μου απορρέουν από την πίστη μου στην αρετή της μη βίας ή της έμφυτης αθωότητας της ανθρώπινης φύσης, η οποία και πιστεύω ότι θα επικρατήσει κατά την επόμενη χιλιετία".

Το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Κόμμα απέρριψαν την πρόθεση του Προέδρου Κληρίδη για σχηματισμό κυβέρνησης καθολικής αποδοχής και επέμειναν με χθεσινοβραδινές τους ανακοινώσεις στη στήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Μέρος της θερμικής ενέργειας του αερίου μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια του εμβόλου.

Κι αν επικρατήσει η έμφυτη αθωότητα, την οποία υμνεί ο Κενζαμπούρο Όε, θα κυριαρχήσει ταυτόχρονα και "η ιδέα του ανθρώπινου όντος" επί "της πιο βαθιάς γνώσης της ασθένειας και του θανάτου", όπως είπε ο Τόμας Μαν και επαναλαμβάνει στην επιστολή του ο Ιάπωνας διανοούμενος, μελετητής της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς.

Ωστόσο, ο κ. Κληρίδης απολαμβάνει σχεδόν την πλήρη εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού, με τις δημοσκοπήσεις να του δίδουν δημοτικότητα της τάξεως του 85%.

Κατόπιν, με κατάλληλο μηχανικό σύστημα η κινητική ενέργεια του εμβόλου μεταφέρεται στους τροχούς του οχήματος.

Ο Όε αρέσκεται να ανταλλάσσει απόψεις με νέους από διαφορετικές χώρες, μιλάει πολλές γλώσσες για να μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα με περισσότερους ανθρώπους και, ίσως, είναι η εμπειρία του αυτή που τον κάνει αισιόδοξο σε ένα κόσμο όπου -προς το παρόν- κυριαρχεί η απαισιοδοξία.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεχόταν πιέσεις από δύο πλευρές υπέρ τής εκ νέου υποψηφιότητάς του: η μία ήταν οι στενοί του συνεργάτες, όπως οι κ.κ. Κούρος και Μαρκίδης, οι οποίοι υποστήριζαν μετ' επιτάσεως ότι ο κ. Κληρίδης όφειλε να μείνει στον προεδρικό θώκο για να ολοκληρώσει το "ιστορικό έργο του" - εκτός από την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση, να πετύχει και την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφλεκτήρας (Μπουζί) Βαλβίδες Έμβολο Καυσαέρια Έμβολο Εισαγωγή Ανάπτυξη Εκτόνωση Συμπίεση Εισαγωγή

Αντίστοιχες πιέσεις, ωστόσο, ασκούσαν στο παρασκήνιο και οι ξένοι παράγοντες και διαμεσολαβητές - με άλλη, όμως, επιχειρηματολογία. Αυτοί υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που δεν θα ήταν υποψήφιος ο κ. Κληρίδης, της χώρας θα ηγείτο ο κ. Παπαδόπουλος, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν να προηγείται σημαντικότατα του συνυποψηφίου του κ. Ομήρου. Γενική εκτίμηση είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα τηρούσε την ίδια στάση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με αυτήν του κ. Κληρίδη, δεδομένου ότι υποστηρίζεται και από το ΑΚΕΛ, το οποίο ουδέποτε έχει στηρίξει είτε το σχέδιο Ανάν είτε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο Ντενκτάς, χάνει ένα ένα τα ερείσματά του εντός και εκτός κατεχομένων. Μετά την ομοβροντία που εξαπέλυσαν οι αρχηγοί των τουρκοκυπριακών κομμάτων, ζητώντας την παραίτησή του "εδώ και τώρα" - απαίτηση την οποία ο κ. Ντενκτάς φέρεται να σκέπτεται -, στην υπόθεση παρενέβη χθες και η τουρκική προεδρία. Με σαφείς αιχμές κατά του κ. Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του κ. Σεζέρ, ο Τατζάν Ιλντέμ, τόνισε ότι μία συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της Τουρκίας.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

Έκκληση για κυβέρνηση καθολικής αποδοχής

Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγγειλε την υποψηφιότητά του με δήλωση του στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:

"Είναι γνωστή σε όλους η απόφασή μου να αποχωρήσω από την πολιτική με το τέλος της δεύτερης προεδρικής μου θητείας. Άλλωστε, θα έκλεινα έναν ολοκληρωμένο πολιτικό κύκλο ιδιαίτερα μετά την ιστορική απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή ήταν για μένα μια εύκολη απόφαση. Η δύσκολη απόφαση είναι αυτή που καλούμαι να πάρω τώρα. Διότι η απόφαση αυτή δεν καθορίζεται από τις προσωπικές μου επιθυμίες αλλά από το ιστορικό μου χρέος.

Ένα χρέος που ποτέ δεν αρνήθηκα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ιστορικές. Από αυτές κρίνεται το μέλλον της Κύπρου. Ο χρόνος μέχρι τη λήξη της θητείας μου είναι ελάχιστος και για να διαπραγματευτώ μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χρειάζομαι επαρκή χρόνο και πιο νέα ξεκάθαρη λαϊκή εντολή. Μια εντολή που θα προέλθει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Γι' αυτό και αισθάνομαι ότι η ιστορική ευθύνη μού επιβάλλει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές να διεκδικήσω αυτήν την εντολή. Με εντολή περιορισμένου χρόνου. Γι' αυτό δεσμεύομαι για δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι η εντολή που διεκδικώ θα είναι διάρκειας δεκαέξι μηνών με αποκλειστικό στόχο τον χειρισμό του εθνικού θέματος μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο και την ολοκλήρωση ενσωμάτωσης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, ότι για την αποφυγήν οποιασδήποτε τριβής και την επίτευξη του στόχου της εθνικής ενότητας θα καλέσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθολικής αποδοχής. Έτσι ώστε η διαχείριση της εσωτερικής διακυβέρνησης να γίνεται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση".

Γιακίς: Εφικτή συμφωνία ως τον Απρίλιο

Συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου είναι δυνατή μέχρι τον Απρίλιο, πέραν της ημερομηνίας του τέλους Φεβρουαρίου που προωθεί ο ΟΗΕ, εκτιμά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς. "Η 28η Φεβρουαρίου είναι μια ημερομηνία τεχνητή. Δεν αντικατοπτρίζει το τέλος μιας καθορισμένης περιόδου", υπογράμμισε σε συνέντευξή του προς το τουρκικό κανάλι NTV ο Γιακίς.

"Η 16η Απριλίου αποτελεί μια ημερομηνία περισσότερο πραγματική", ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην ημερομηνία υπογραφής τής συνθήκης ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.