Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πρώτη δοκιμασία για τη μέρκελ :: 13/2/2006 21:15:20) 

Η απεργία επηρεάζει υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία και την αποκομιδή απορριμμάτων. Στην ένθετη φωτογραφία η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Φουντώνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στη Γερμανία

Α. Διαβάστε όσα αναφέρονται στην Εισαγωγή του Εργαστηριακού Οδηγού για τη μελέτη των κινήσεων με τον ηλεκτρικό χρονομετρητή.

Πρώτη δοκιμασία για τη Μέρκελ

Β. Διαβάστε όσα αναφέρονται στην Εισαγωγή του Εργαστηριακού Οδηγού για τη γραφική παράσταση συναρτήσεων.

Νεκρώνει ο δημόσιος τομέας στη Γερμανία μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους φορέων στην πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να επεκτείνει το ωράριο στο δημόσιο τομέα και παραλλήλως να καθηλώσει τους μισθούς.

Γ. Στο αμαξίδιο που βρίσκεται επάνω στο κεκλιμένο επίπεδο, ασκούνται δύο δυνάμεις: το βάρος του Β και η αντίδραση Ν από το κεκλιμένο επίπεδο.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Γερμανίας εμφανίζονται αποφασισμένοι να αγωνιστούν απέναντι στα σχέδια για επέκταση του εβδομαδιαίου ωραρίου τους με απεργιακές κινητοποιήσεις που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της χώρας.

Αν θεωρήσουμε την τριβή αμελητέα, η αντίδραση από το κεκλιμένο επίπεδο είναι κάθετη στην επιφάνειά του (Εικ. 5.1).

Περίπου 20.000 εργαζόμενοι στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, μεταξύ των οποίων νοσοκόμοι, μάγειρες και εργαζόμενοι στον καθαρισμό, συμμετέχουν στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση του δημόσιου τομέα τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια στη Γερμανία.

Αναλύουμε το βάρος του σώματος σε δύο συνιστώσες, μία κατά τη διεύθυνση του κεκλιμένου επιπέδου και μία κατά την κάθετη προς αυτό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε δέκα από τα δεκαέξι κρατίδια της χώρας σταμάτησαν χθες τη δουλειά, με αποτέλεσμα η Γερμανία να ζει τη μεγαλύτερη απεργία στο δημόσιο τομέα.

Η αντίδραση του κεκλιμένου επιπέδου και η συνιστώσα Βσυνφ, έχουν συνισταμένη μηδέν.

Την προηγούμενη εβδομάδα μόλις σε δύο κρατίδια οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση.

Η δύναμη λοιπόν που επιταχύνει το αμαξάκι κατά μήκος του κεκλιμένου επιπέδου και το αναγκάζει να κατέρχεται, είναι η συνιστώσα Βημφ του βάρους.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια επέκτασης του ωραρίου τους κατά 90 λεπτά την εβδομάδα, από 38,5 ώρες δηλαδή που ισχύει σήμερα σε 40, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των απολαβών.

Με την επίδραση της δύναμης Βημφ το αμαξίδιο αποκτά επιτάχυνση [pic].

Στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους έχουν εντάξει επίσης αιτήματα κατά της μεθόδευσης για κατάργηση μισθολογικών προνομίων και τη μείωση στο ήμισυ του δώρου Χριστουγέννων.

Το αμαξίδιο λοιπόν εκτελεί κίνηση ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη και η απόσταση που διανύει σε χρόνο t είναι [pic].

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν σε μείωση και όχι σε αύξηση της απασχόλησης.

Αν θέσουμε [pic] η προηγούμενη εξίσωση γράφεται s=kt2.

Η απεργία επηρεάζει υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία και την αποκομιδή απορριμμάτων.

Η τιμή της σταθεράς k εξαρτάται από τη γωνία φ.

Θα συνεχιστούν οι απεργίες

Αν λοιπόν δώσουμε διάφορες τιμές στη γωνία φ, με μεταβολή της κλίσης του κεκλιμένου επιπέδου, θα πάρουμε αντίστοιχες τιμές για τη σταθερά k.

Η ηγεσία του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα της Γερμανίας (Verdi), της αντίστοιχης ΑΔΕΔΥ, στο οποίο συμμετέχουν 2,4 εκατομμύρια μέλη, έχει προειδοποιήσει για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Η γραφική παράσταση της σχέσης μεταξύ ημφ και k είναι ευθεία.

Οι απεργίες θα συνεχιστούν "μέχρι οι εργοδότες να δουν ότι δεν μπορούν να διατάζουν τους ανθρώπους να δουλεύουν περισσότερο", τονίζει ο πρόεδρος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων Φρανκ Μπίρσκε.

[pic]

Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κινητοποιήσεις αυτές θα έχουν μεγάλες οικονομικές συνέπειες.

Από τη γραφική παράσταση της συνάρτησης k=f(ημφ) μπορούμε εύκολα να βρούμε την τιμή [pic] και από αυτήν την τιμή της επιτάχυνσης της βαρύτητας g (Εικ. 5.2).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης συνασπισμού "εμπνέουν" και τον ιδιωτικό τομέα.

ΟΡΓΑΝΑ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ - Σανίδα λεία μήκους 80cm και πλάτους 10cm περίπου. - Κανόνας (χάρακας) βαθμολογημένος ή μετροταινία. - Αμαξίδιο (λ.χ. παιδικό αυτοκινητάκι). - Ηλεκτρικός χρονομετρητής. - Δίσκος καρμπόν (διαμέτρου 5cm.). - Δύο μπαταρίες των 1,5V (αλκαλικές μεγέθους D). - Χαρτοταινία (πλάτους 13mm.). - Ένας σφιγκτήρας τύπου G. - Κολλητική ταινία (σελοτέηπ). - Βάση από χυτοσίδηρο (παραλληλόγραμμη). - Ράβδος μεταλλική 0,80m. - Ράβδος μεταλλική 0,30m. - Σύνδεσμος απλός (σταυρός). - Βαρύ σώμα (λ.χ. βάση από χυτοσίδηρο, βαρύ βιβλίο ή βαρίδι του 1kg από σταθμά). - Μοιρογνωμόνιο.

Σύμφωνα με το πλαίσιο αναδιάρθρωσης της Volkswagen, η εταιρεία θα επανεισαγάγει το 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους χωρίς αύξηση μισθού, έναντι των 28,8 ωρών που ισχύουν σήμερα. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε περίπου 20.000 απολύσεις εντός της επόμενης τριετίας, επιτείνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα της ανεργίας στη χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η ανεργία τον περασμένο μήνα σημείωσε νέα αύξηση και ξεπέρασε το φράγμα των 5 εκατομμυρίων, δηλαδή το 12,1% του ενεργού πληθυσμού.