Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες :: 10/1/2006 20:39:18) 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ: ΤΟ ΟΥΕΦΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Προτάσεις για εργασία και δραστηριότητες

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες

Όλα για τον τίτλο

Προσπαθώ να καταλάβω περισσότερο

Προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες προσφέρει το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΠΑΝΑΝΙΔΗΣ

1. Συγκρίνετε τη μεσοποταμιακή διήγηση της δημιουργίας του ανθρώπου με την αντίστοιχη βιβλική. Τμήματα μάθησης θα λειτουργήσουν σύντομα και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Σερρών, Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής. Καληνύχτα Ευρώπη, καλημέρα πρωτάθλημα! Τι συμπεράσματα μπορείτε να βγάλετε για τη θέση και το ρόλο του ανθρώπου στη διήγηση της Γενέσεως;

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε εργαζόμενους μετανάστες" απευθύνεται σε εργαζόμενους μετανάστες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, καθώς και σε συζύγους Ελλήνων υπηκόων, με στόχο την ομαλότερη ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα και τη συνοχή της οικογένειας.

Αυτό είναι το σύνθημα που επικρατεί από χθες (ή μάλλον από προχθές το βράδυ) στην Παιανία, αφού ύστερα από τον πικρό αποκλεισμό από την Πόρτο, πλέον οι «πράσινοι» είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα προκειμένου να κατακτήσουν τον τίτλο που αναζητούν εδώ και έξι χρόνια.

Οι θεοί όμως είχαν παράπονα. Παράλληλα εκπαιδεύει ενήλικες εργαζόμενους μετανάστες στην ελληνική γλώσσα και τους εισάγει στον ελληνικό πολιτισμό, διδάσκοντάς τους στοιχεία αυτού και της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Σίγουρα υπάρχει κατήφεια και απογοήτευση για την αποτυχία να προκριθεί η ομάδα στον ημιτελικό, όμως όλοι παραδέχθηκαν ότι η Πόρτο ήταν σαφώς πιο ολοκληρωμένη ομάδα από το τριφύλλι.

«Τώρα» έλεγαν στον Μαρδούκ «είμαστε τσακισμένοι από τη δουλειά, μα από κύριοι γίναμε δούλοι και κανείς δε μας υπηρετεί».

Στόχοι του προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στο ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ του ΥΠΕΠΘ, είναι: α) η αποτελεσματική λειτουργία των μεταναστών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή της χώρας, β) η ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους, γ) η καταπολέμηση του αποκλεισμού τους από τις εν γένει κοινωνικές δραστηριότητες, δ) η συμμετοχή στη διαδικασία πιστοποίησης της ελληνομάθειας για όσους το επιθυμούν.

Μπροστά στα πλούσια τεχνικά προσόντα των Πορτογαλοβραζιλιάνων ποδοσφαιριστών των «Δράκων», ο Παναθηναϊκός είχε να αντιπαρατάξει την καρδιά, το πείσμα και το πάθος για διάκριση. Ο Μαρδούκ συμφώνησε πως τα παράπονά τους ήταν δίκαια και είπε:

Προγράμματα 100 ωρών

Όμως τα εν λόγω στοιχεία ορισμένες φορές δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν μια σαφώς ανώτερη ομάδα. «Θα πλάσω ένα πλάσμα μικρό που δε θα είναι επικίνδυνο, γιατί θα είναι υπερβολικά αδύναμο.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι δομημένο σε τέσσερα επίπεδα μάθησης, διάρκειας 100 ωρών το καθένα.

Και αυτό το κατάλαβαν σύσσωμοι οι οπαδοί του ΠΑΟ που βρέθηκαν στο γήπεδο και χειροκρότησαν ιπποτικά τόσο τους παίκτες τους όσο και το σπουδαίο συγκρότημα του Ζόζε Μουρίνιο. Θα το βαφτίσω άνθρωπο και θα του αναθέσω να σας δουλεύει.

Στο τέλος του β' επιπέδου όσοι από τους εκπαιδευόμενους το επιθυμούν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας α' επιπέδου.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των παικτών και τους ζήτησε να συγκεντρωθούν στο ματς με τα Γιάννινα

Θα το εγκαταστήσω στη γη και θα είναι ανίκανο να ανεβεί στον ουρανό, ανίκανο να βυθιστεί στα νερά.

Στο τέλος του γ' επιπέδου του προγράμματος θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας β' επιπέδου.

«Το ΟΥΕΦΑ τελείωσε.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια θα του δώσω το θάνατο.

Στο τέλος του δ' επιπέδου του προγράμματος θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας γ' επιπέδου.

Τώρα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα.

Για λίγο καιρό θα μπορεί να δουλεύει για σας και ύστερα, όταν με την ηλικία θα αποκτήσει ίσως αρκετή σοφία, θα χάνεται…

Στα τμήματα μάθησης θα μπορούν να εντάσσονται εκπαιδευόμενοι έπειτα από σχετική αίτηση.

Άλλωστε, αυτό ήταν πάντα ο πρώτος στόχος» τόνισαν χαρακτηριστικά οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.

Ο Μαρδούκ έκοψε το κεφάλι του Έα και από το πτώμα του σκάρωσε ένα πλάσμα μικρό, που όλοι οι θεοί το βρήκαν γελοίο μα πολύ κατάλληλο για τη δουλειά που επρόκειτο να του αναθέσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΕ νομών Πέλλας (23810/21002), Σερρών (23210/97520), Πιερίας (23510/25605), Θεσσαλονίκης (2310/219939, 23920/43224), Ημαθίας (23310/75330), Χαλκιδικής (23710/21772) αλλά και στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων (210/2584804, www.ideke.edu.gr).

Βέβαια, τα όνειρα για τη Σεβίλλη μόνο κρυφά δεν ήταν, όμως μπροστά σε μια πανίσχυρη ομάδα όπως η Πόρτο, σαφώς συγχωρείται ο αποκλεισμός.

Έτσι γεννήθηκε η ράτσα των Ανθρώπων.

Ακόμα και από τον Ευρωπαίο ΠΑΟ των… απαιτήσεων.

Ενούμα Ελίς (βαβυλωνιακό έπος της δημιουργίας)

Πάντως, ανεξάρτητα από τη δυναμικότητα των «Δράκων», τόσο οι παίκτες όσο και ο προπονητής Σέρχιο Μαρκαριάν στενοχωρήθηκαν πολύ από την προχθεσινή βραδιά, αφού ακόμα και στην παράταση υπήρχαν έστω και λίγες ελπίδες για το θαύμα.

2. Κάποιοι χριστιανοί φαντάζονται ότι ο Παράδεισος ήταν ένας μεγάλος, πανέμορφος κήπος σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος της γης (το οποίο μάλιστα ψάχνουν να προσδιορίσουν).

Ο μεγάλος απών του τριφυλλιού, Άγγελος Μπασινάς, βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας και εμψύχωνε διαρκώς τους συμπαίκτες του, ιδιαίτερα λίγο πριν από την έναρξη της παράτασης.

Ύστερα εργασία σας με τα κείμενα της Δημιουργίας τι θα είχατε να τους πείτε;

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να είμαστε ψύχραιμοι» τούς έλεγε ο αρχηγός.

Τι εκφράζει στην πραγματικότητα η συμβολική εικόνα του παραδείσου;

Ξέχασαν εύκολα…

Γράψτε την ιδέα σας μέσα στο πλαίσιο:

Ο Αντώνης Νικοπολίδης με σκυμμένο το κεφάλι, αλλά στον Παναθηναϊκό δεν έχουν χρόνο ούτε για να απογοητευθούν! Το πρωτάθλημα δεν περιμένει και ο στόχος πλέον είναι αυτός και μόνον

3. «Ας εξουσιάζει … σ' όλη τη γη»:

Δυστυχώς, από τις εξέδρες του γηπέδου τής Λεωφόρου δεν έλειψαν και ορισμένοι ανεγκέφαλοι που αποδοκίμασαν τους παίκτες, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν.

Βρείτε παραδείγματα που να αποδεικνύουν ότι στις μέρες μας συχνά ο άνθρωπος εννοεί την εξουσία του στον κόσμο όχι ως φροντίδα και ευθύνη αλλά ως εκμετάλλευση και αδιαφορία.

«Παίξτε μπάλα επιτέλους! Μην πουλάτε συνεχώς τη μπάλα», έλεγαν χαρακτηριστικά οι «κακοί» οπαδοί, αγνοώντας την υπερπροσπάθεια των ποδοσφαιριστών τής ομάδας τους, που συν τοις άλλοις είχαν υποστεί μεγάλη κόπωση.

Έτσι, μετά το ευρωπαϊκό «αντίο» του Παναθηναϊκού, οι «πράσινες» προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην κατάκτηση του τίτλου, που οφείλουμε να πούμε ότι έχει ανάλογη σημασία (ίσως και μεγαλύτερη) από το ΟΥΕΦΑ. Επόμενος σταθμός του πρωτοπόρου ΠΑΟ είναι τα Ιωάννινα, όπου αύριο (19.30 Alpha) κόντρα στον ΠΑΣ, το τριφύλλι θα επιχειρήσει να διατηρηθεί στην κορυφή, ελπίζοντας πάντα σε «στραβοπάτημα» του Ολυμπιακού.

Η κούραση

Ο Μαρκαριάν στη χθεσινή προπόνηση είπε στους ποδοσφαιριστές του να ξεχάσουν την Πόρτο και να επικεντρώσουν όλη την προσοχή τους στο πρωτάθλημα: «Παίξατε πολύ καλά, αλλά δυστυχώς ήσασταν άτυχοι. Κάνατε μεγάλη προσπάθεια και σας αξίζουν συγχαρητήρια. Τώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε στο πρωτάθλημα για να εκπληρώσουμε τον πρώτο στόχο μας. Ξέρω ότι είστε κουρασμένοι, όμως πρέπει να αποδείξετε ότι δικαίως έχετε φτάσει εδώ», τους είπε ο 58χρονος τεχνικός.

Φυσικά, απών από την αυριανή αναμέτρηση στα Γιάννινα θα είναι ο Μπασινάς, τον οποίο όλα δείχνουν ότι θα αντικαταστήσει ο Έρικ Λίνκαρ. Το σύστημα θα παραμείνει ως έχει (4-4-2), με τον Μαρκαριάν να βασίζεται στους Νικοπολίδη, Φύσσα, Χένρικσεν, Κυργιάκο, Λίνκαρ, Σεϊταρίδη, Καραγκούνη, Κόλκα, Μίκαελσεν, Λυμπερόπουλο και Ολιζαντέμπε.