Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( άκαρπη η συνάντηση :: 10/1/2006 19:25:06) 

Στη δεύτερη συνάντησή τους εργαζόμενοι και εργοδότες κράτησαν χαμηλούς τόνους αν και η προειδοποίηση της ΓΣΕΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που οι εργοδοτικοί φορείς επιμείνουν στην πρόταση που κατέθεσαν για τη σύναψη ειδικών συμβάσεων για τους νέους εργαζόμενους και για περιοχές όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, φαίνεται πως έπιασε τόπο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: Ο λαός σε κρίση Η φωνή των Προφητών ως κραυγή αφύπνισης

Νέο ραντεβού έδωσαν εργοδότες και εκπρόσωποι των εργαζομένων για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

ΞΕΝΗ ΑΓΟΡΑ

Τα χρόνια από τη διάσπαση του ενιαίου βασιλείου έως τη Βαβυλώνια Αιχμαλωσία

Άκαρπη η συνάντηση

Μεικτές τάσεις επικράτησαν χθες στα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια.

Μιλάμε για μια ταραγμένη περίοδο τριακοσίων σαράντα χρόνων που αρχίζει με το θάνατο του Σολομώντα το 926 π.Χ. και τελειώνει με την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους το 587 π.Χ.

Τοπίο στην ομίχλη θυμίζει η διαβούλευση για την υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μετά και τη χθεσινή δεύτερη συνάντηση της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδος.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 2.604,85 μονάδες με πτώση 0,40%.

Πληροφορίες γι' αυτή την εποχή βρίσκουμε στα βιβλία Βασιλειών Γ΄ και Δ΄, Παραλειπομένων Β΄ καθώς και στα βιβλία των προφητών.

Η συνάντηση, όπως ήταν αναμενόμενο, απέβη άκαρπη και οι δύο πλευρές, εργατική και εργοδοτική, έδωσαν νέο ραντεβού, το πιθανότερο για τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC είχε πτώση 1,51% και έκλεισε στις 2.794,83 μονάδες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλοί και οι δύο πλευρές αναζητούσαν κάποιον κοινό τόπο, ώστε η διαβούλευση για τη νέα ΕΓΣΣΕ να μπει στη φάση της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,01% στις 3.765,70 μονάδες.

Η προειδοποίηση της ΓΣΕΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που οι εργοδοτικοί φορείς επιμείνουν στην πρόταση που κατέθεσαν στην πρώτη συνάντηση, για τη σύναψη ειδικών συμβάσεων για τους νέους εργαζόμενους και για περιοχές όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, φαίνεται πως έπιασε τόπο.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei είχε άνοδο 1,79%.

Έτσι οι εργοδοτικοί φορείς έδειξαν ότι μάλλον αποσύρουν την αρχική τους πρόταση και έριξαν στο τραπέζι του διαλόγου νέα, σύμφωνα με την οποία σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως η Θεσσαλονίκη και οι περισσότεροι νομοί της Βόρειας Ελλάδας, θα συνεχίσει να ισχύει η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, δηλαδή οι μισθοί και τα κατώτερα ημερομίσθια θα παραμείνουν παγωμένα το 2006.

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8.286,60 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,26%.

Η πλευρά της ΓΣΕΕ απέρριψε κατηγορηματικά και χωρίς δεύτερη συζήτηση τη νέα πρόταση των εργοδοτικών φορέων.

Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου.

Οι εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων υποστήριξαν πως δεν είναι ούτε δυνατό ούτε όμως λογικό να υπάρχουν διαφορετικοί μισθοί από νομό σε νομό. Μάλιστα το προεδρείο της ΓΣΕΕ κάλεσε τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΣΕ χρησιμοποιώντας το θέμα της ανεργίας, το οποίο χαρακτήρισαν ως εντελώς άσχετο με τη συζήτηση για το ύψος των αυξήσεων στους μισθούς. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ζήτησε από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων να ξεκινήσει μία παράλληλη συζήτηση για το θέμα της ανεργίας στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, κατά την οποία όλες οι πλευρές να καταθέσουν τις προτάσεις τους χωρίς λιγότερο ή περισσότερο εκβιαστικά διλήμματα και χωρίς οι άνεργοι να χρησιμοποιούνται ως μοχλός για να μη δοθούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Σε πρώτη φάση οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων αποδέχθηκαν την πρόσκληση του προέδρου της ΓΣΕΕ, αν και επέμειναν ότι η συζήτηση για τη νέα ΕΓΣΣΕ δεν μπορεί γίνεται ερήμην των πιέσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Όσον αφορά τη στάση του υπουργείου Απασχόλησης, πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος προετοιμάζει παρέμβαση για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, περιμένοντας όμως πρώτα κάποια βήματα προσέγγισης μεταξύ της εργατικής και εργοδοτικής πλευράς. Στελέχη της ΓΣΕΕ επισημαίνουν πως η μέχρι τώρα προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση των εργοδοτικών φορέων οδηγεί τα συνδικάτα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.