Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ισραηλινοί πολίτες περιμένουν με αγωνία να πληροφορηθούν τις εξελίξεις στην υγεία του Αρ. Σαρόν.

ΤΑΡΕΚ ΑΖΙΖ

Εμείς σήμερα μπροστά στην Παλαιά Διαθήκη

ΙΡΑΚ

«Είμαι εδώ και ζωντανός»

Τι χρειάζεται, λοιπόν, να έχουμε στο νου μας, καθώς φέτος θα εργαζόμαστε με κείμενα από τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης;

Ενιαία κουρδική διοίκηση για πρώτη φορά

Ο απεσταλμένος των «ΝΕΩΝ» Γιάννης Διακογιάννης στη συνέντευξη Τύπου, όπου ο Ταρέκ Αζίζ διέψευσε την προπαγάνδα των Αμερικανών

- Πρώτα απ' όλα ότι έχει νόημα να μαθαίνουμε αυτές τις διηγήσεις, ώστε να μπορούμε να τις αφηγηθούμε και οι ίδιοι.

Τα δύο μεγαλύτερα κουρδικά κόμματα του Ιράκ αποφάσισαν να εγκαταστήσουν για πρώτη φορά ενιαία διοίκηση στα αυτόνομα κουρδικά εδάφη στο βόρειο Ιράκ και να υποβάλουν από κοινού την υποψηφιότητα του νυν προέδρου της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί για την ομοσπονδιακή προεδρία του Ιράκ.

«Είμαι ζωντανός, δεν περίμενα ότι οι Αμερικανοί θα έφθαναν στο σημείο να σηκώσουν στα ύψη τον πόλεμο της προπαγάνδας.

- Να μην ξεχνάμε ότι το θέμα της Παλαιάς Διαθήκης είναι η σχέση του Θεού με τους ανθρώπους.

Η συνεργασία των κουρδικών κομμάτων ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως το προοίμιο μιας προσπάθειας των Κούρδων αρχικά για την απόκτηση εκτεταμένης αυτονομίας και στη συνέχεια ακόμη και ανεξαρτησίας.

Αυτά είναι ανοησίες.

- Να «ταξιδεύουμε» πίσω στο χρόνο προσπαθώντας να συναισθανόμαστε σαν άνθρωποι της εποχής εκείνης τι κρύβεται πίσω από τις ιστορίες και τις εικόνες των κειμένων.

Ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι οκτώ επιβάτες και το τετραμελές πλήρωμά του.

Από εδώ και πέρα, εκτός από τις αμερικανικές βόμβες, θα ζούμε και τον πόλεμο της παραπληροφόρησης».

- Όμως και ως σύγχρονοι άνθρωποι να εκφράζουμε τα ερωτήματα, τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που γεννούν τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης σε μας τους ίδιους.

Τα αίτια πτώσης του ελικοπτέρου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ έδωσε την απάντηση αυτή στα «ΝΕΑ», όταν τον ρώτησα πώς αισθάνεται που τον εμφάνισαν μεγάλα ξένα πρακτορεία είτε ότι αυτομόλησε είτε ότι τραυματίσθηκε βαρύτατα προσπαθώντας να διαφύγει από το Ιράκ.

- Να ανακαλύπτουμε τη σημασία που μπορεί να έχουν οι αλήθειες των κειμένων για τη ζωή και την πρόοδο του σημερινού κόσμου.

Το Σάββατο αφέθηκε ελεύθερος ο Γάλλος μηχανικός Μπερνάρ Πλανς, ο οποίος είχε απαχθεί στο Ιράκ στις 5 Δεκεμβρίου 2005 και έκτοτε κρατούνταν όμηρος.

Ήταν εντυπωσιακή η όλη εικόνα.

Όταν ένας Ανατολίτης μιλάει, δε χρησιμοποιεί αφηρημένα ουσιαστικά, αλλά συγκεκριμένα, που αποδίδουν μεταφορικά το νόημα της λέξης. Π.χ. όταν θέλει να μιλήσει για τη δύναμη κάποιου, χρησιμοποιεί, αντί γι' αυτή, τη λέξη κέρας (= κέρατο), επειδή τα κέρατα του ζώου συμβολίζουν τη δύναμή του. Επίσης, όταν θέλει να δηλώσει ότι ο Θεός μένει σταθερός στις υποσχέσεις που έδωσε στους ανθρώπους, χρησιμοποιεί τη λέξη πέτρα.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Ο Ταρέκ Αζίζ μπήκε ξαφνικά στο Κέντρο Τύπου.

Έτσι, είμαστε έτοιμοι να δούμε τα πράγματα και με άλλα μάτια και να ξεκινήσουμε μια συναρπαστική* περιπέτεια, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντοτε όταν ανοίγουμε ένα βιβλίο.

Συναγερμός για το προσκύνημα στη Μέκκα

Του έσφιξα και μου έσφιξε το χέρι.

Φωτογραφία του N. Οικονομόπουλου (2000)

Περίπου 2.500.000 μουσουλμάνοι άρχισαν χθες το ετήσιο προσκύνημά τους, πηγαίνοντας από τη Μέκκα στη γειτονική έρημο Μένα.

Μιλήσαμε για λίγο για την παλιά συνέντευξη του 1994 στα «ΝΕΑ».

Οι προσκυνητές θα διανύσουν την απόσταση των πέντε χιλιομέτρων στα βήματα του προφήτη Μωάμεθ, που έκανε τον ίδιο δρόμο 1.400 χρόνια πριν.

Μου είπε ότι πήρε την επιστολή για μία νέα συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει χρόνος λόγω των συνθηκών.

Άντρες και γυναίκες, ντυμένοι στα άσπρα, ξεκίνησαν για την έρημο αμέσως μετά την πρωινή προσευχή, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας θα κατευθυνθούν στο όρος Αραφάτ, για τη σημαντικότερη στιγμή του προσκυνήματος.

Κατόπιν, μιλώντας αγγλικά, είπε στους δημοσιογράφους:

Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, για να αποφευχθούν επεισόδια, όπως αυτά του 2004, όταν 251 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια του προσκυνήματος και έχασαν τη ζωή τους.

«Έχουμε ηγέτη. Η χώρα μας είναι ανεξάρτητη. Μια ζωή αγωνίστηκα για μια αξιοπρέπεια. Βλέπω ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν πάρει το μάθημά τους».