Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κονδύλια και προσωπικό θέλουν οι πρόεδροι των τει :: 30/1/2006 18:58:13) 

Κονδύλια και προσωπικό θέλουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ Τα «σχιστά μάτια» του Κουφοντίνα…

2. Η επανάσταση του Χαιρέτη-Βασιλογεώργη (1841)

Την αύξηση του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων τουλάχιστον κατά 25% με 28% ζητούν από την κυβέρνηση

… Και η αυτόπτης που δεν είδε τίποτε!

Οι νέες αυτές εξελίξεις έδωσαν την ευκαιρία στους εξόριστους Κρήτες οπλαρχηγούς να επιστρέψουν στην Κρήτη και να οργανώσουν νέα επανάσταση, υπολογίζοντας να επαναφέρουν στο τραπέζι της διεθνούς διπλωματίας το Κρητικό Ζήτημα.

Αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού των ιδρυμάτων τουλάχιστον κατά 25% με 28% αλλά και ενίσχυσή τους με επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό θα ζητήσουν από την κυβέρνηση οι πρόεδροι των ΤΕΙ, κατά τη σύνοδό τους, που αρχίζει αύριο στην Καστοριά.

Η μάρτυρας Αγγελική Δαβίλα, δήλωσε πως δεν είδε τίποτα από την σκηνή του φόνου στην Εθνική Τράπεζα των Πετραλώνων

Μαζί τους κατέβηκε στην Κρήτη και ο νεαρός τότε Έλληνας πολιτευτής Αλέξανδρος Κουμουνδούρος.

Τα θεσμικά αλλά και οικονομικά ζητήματα που τους απασχολούν θα θέσουν επί τάπητος οι διοικήσεις των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 1 έως 4 Φεβρουαρίου.

Ακόμη και για τον πρόεδρο ήταν… ανήκουστο σε δικαστική αίθουσα.

Ο βασιλιάς Όθωνας και η τότε ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυναν την επανάσταση, που την τοποθετούσαν μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της μεγαλοϊδεατικής πολιτικής της εποχής.

Οι πρόεδροι αναμένεται, παράλληλα, να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για δύο πρόσφατα νομοθετήματα του υπουργείου Παιδείας (Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης και Αξιολόγηση) αλλά και ένα που επίκειται και αφορά τις προεδρικές εκλογές.

Η υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας Αγγελική Δαβίλα (σκίτσο) είχε κληθεί να καταθέσει, ως αυτόπτης μάρτυρας, για τη ληστεία στο υποκατάστημα Πετραλώνων και τη δολοφονία του αστυφύλακα Χρ. Μάτη, στις 24/12/1984, αλλά στο δικαστήριο εμφανίστηκε να έχει ξεχάσει ακόμη και τον φόνο!..

Η λεγόμενη «Φιλορθόδοξη Εταιρεία», πού, ας σημειωθεί, ήταν εχθρική προς τον Όθωνα, είχε προγραμματίσει ανάλογες εξεγέρσεις σε πολλές τουρκοκρατούμενες περιοχές.

Παράλληλα, επαναφέρουν ένα θέμα, που τελικά δεν εξετάστηκε στην προηγούμενη σύνοδό τους και σχετίζεται με τη μετατροπή της ονομασίας των ΤΕΙ σε τεχνολογικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε να "κλείσει" η ψαλίδα μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

«Δεν πυροβολήθηκε κανένας, δεν σκοτώθηκε κανένας;» ρώτησε έκπληκτος ο Μιχ. Μαργαρίτης.

Όλοι πίστευαν ότι οι εξεγέρσεις αυτές θα επηρεάζονταν από την εξέλιξη της κρητικής επανάστασης.

Επιπλέον 35 εκατ. ευρώ

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.

Η επανάσταση, που εκδηλώθηκε μόλις το Φεβρουάριο του 1841 (επανάσταση Χαιρέτη και Βασιλογεώργη), είχε περιορισμένη έκταση και ήταν από την αρχή καταδικασμένη σε αποτυχία.

Με πολλά προβλήματα, οικονομικής φύσεως, λειτουργούν πολλά ΤΕΙ, κυρίως της περιφέρειας.

Όχι, για πυροβολισμό όχι.

Η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε παντελή αδυναμία να βοηθήσει τους επαναστάτες, ενώ οι Μεγάλες Δυνάμεις καταδίκασαν από την αρχή το κίνημα.

Η ραγδαία αύξηση του φοιτητικού τους δυναμικού, σε συνδυασμό με τις λιγοστές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, προκάλεσαν στα ιδρύματα οικονομικές δυσκολίες.

Κάποιο χτύπημα, έτσι φαντάζομαι, αλλά δεν θυμάμαι.

Χαρακτηριστικό των νέων επαναστατικών ιδεών ήταν η οργάνωση της «Κρητών Πολιτείας» .

"Πρέπει να γίνουν σοβαρές αυξήσεις στη χρηματοδότησή μας.

Δεν μπορώ να πω τώρα!..

Παρά την αποτυχία της, η νέα αυτή κρητική επανάσταση του 1841 έδωσε την ευκαιρία να προβληθούν αιτήματα, που μόνο πολύ αργότερα θα έβρισκαν τη λύση τους.

Να γίνει, δηλαδή, προσπάθεια να φτάσουμε ακόμα και τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων, μιας και οι φοιτητές μας είναι πλέον πολύ περισσότεροι.

Ο πρόεδρος φάνηκε να μην πιστεύει στ' αυτιά του:

Ένα υπόμνημα των επαναστατών της Δυτικής Κρήτης, που υποβλήθηκε στους προξένους των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας) στις 5 Απριλίου 1841, για την προστασία των δικαιωμάτων του κρητικού λαού και για την εθνική του ανεξαρτησία, δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση.

Πέρυσι, από τον τακτικό προϋπολογισμό λάβαμε 125 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ζητάμε τουλάχιστον 150 με 160 εκατ. ευρώ", τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Γκανάτσιος.

«Δεν θυμάστε ότι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος εκεί μέσα;».

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι κατά την επανάσταση αυτή προτάθηκε για πρώτη φορά από Κρήτες επαναστάτες η λύση της αυτονομίας του νησιού.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η στελέχωση των ιδρυμάτων είναι άλλο ένα ζήτημα που τους απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς η πλειονότητα των εκπαιδευτικών αναγκών καλύπτεται από έκτακτο προσωπικό.

Μάρτυρας: Δείτε, εγώ ήμουν πίσω από τον γκισέ.

Τη λύση αυτή την απέρριψαν επίσης οι Μ. Δυνάμεις, όχι μόνο γιατί θα αποτελούσε ένα προηγούμενο και για άλλες αλύτρωτες ελληνικές περιοχές, αλλά κυρίως γιατί θα ήταν η απαρχή νέων διεκδικήσεων για ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Επιπλέον, οι πρόεδροι των ΤΕΙ θεωρούν ότι ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να τους δώσει το δικαίωμα να οργανώσουν αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Ο γκισές ήταν πιο ψηλός από μένα.

Για την αγγλική πολιτική, με την οποία συνέπλεε τώρα και η γαλλική, η ένωση με την Ελλάδα θα έφερνε την Κρήτη στη σφαίρα της ρωσικής επιρροής, και αυτό έπρεπε με κάθε τρόπο να αποτραπεί.

Μέχρι τώρα μπορούσαν να οργανώσουν μόνο σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια.

Δεν το είδα, ήμουν καθιστή…

"Τώρα υπάρχει η εμπειρία", σχολίασε ο κ. Γκανάτσιος, που θα προεδρεύει στη σύνοδο.

Φοβισμένη

ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

«Κυρία, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά 34 χρόνια εδώ πάνω δεν έχω ξανακούσει μάρτυρα να λέει τέτοια πράγματα…», σχολίασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου και με τις ερωτήσεις που ακολούθησαν η μάρτυρας - αμήχανη, συγχυσμένη και φοβισμένη - κατάφερε, τελικώς, να εξηγήσει ότι δεν είχε αντιληφθεί τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε ο φόνος του αστυφύλακα.

"Προίκα" στην εκπαίδευση

Έτσι, στην κατάθεσή της περιορίστηκε να περιγράψει πως απειλήθηκε από έναν εκ των δραστών, που ήταν ντυμένος αστυφύλακας.

Το ποσό των 83,8 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων έργων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, διατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προς το υπουργείο Παιδείας.

Όπως κατέθεσε, ο συγκεριμένος δράστης φώναξε «πέστε κάτω», είχε «σχιστά μάτια» και «μοιάζουν με τα μάτια του Κουφοντίνα».

Από το παραπάνω ποσό έχει σταλεί ήδη προς τα πανεπιστήμια το ποσό των 41,8 εκατ. ευρώ.

Ταραχές στα εδώλια

Εξάλλου, με άλλη απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, διατέθηκαν 300 πιστώσεις για διορισμούς μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν στο υπουργείο Παιδείας.

* Η ημέρα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη χθες για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Από νωρίς το πρωί στη διπλανή κενή θέση βρέθηκε ο συνήγορός του κ. Γιάννης Ραχιώτης. Αντικείμενο της μίνι-σύσκεψης ήταν οι τελευταίες λεπτομέρειες εν όψει της κατάθεσης του πρώτου μάρτυρα που έχει αναγνωρίσει ότι ο «Λάμπρος» ήταν παρών στη διπλή δολοφονία Μομφερράτου-Ρουσσέτη.

* Αμήχανος αναζήτησε μία πιο βολική θέση στο εδώλιο ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο «κατηγορώ» της συζύγου του Π. Ρουσσέτη, Ερμιόνης. «Έχει και εκείνος παιδί. Πώς αποφάσισε λοιπόν να κάνει κακό στο δικό μου». Μία θέση πιο πίσω ο Θωμάς Σερίφης δεν κατάφερε να κρύψει την ταραχή του μπροστά σε αυτή τη σκηνή.