Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η έξοδος οδηγεί στον… γκρεμό σε τέσσερις οικοδομές του οικισμού Ρήτορας στην κοινότητα Πεύκων και οι ένοικοι των σπιτιών κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΛΙΑΝΗΣ

Δ. Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται οι κάτοικοι ενός ολόκληρου οικισμού στην περιοχή των Πεύκων Θεσσαλονίκης, καθώς το έδαφος ακριβώς μπροστά από τα σπίτια τους έχει υποστεί επάλληλες καθιζήσεις, με αποτέλεσμα συγκρότημα κατοικιών να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Καμία ανάμειξη στα εσωτερικά του ποδοσφαίρου

1. Η αποζημίωση των ανταλλαξίμων

«Το ρέμα που διατρέχει τον οικισμό του Ρήτορα αποσαθρώνει το έδαφος και πλέον στην περιοχή έχει σχηματιστεί ένας τεράστιος γκρεμός, με βάθος που πλησιάζει τα σαράντα μέτρα», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της κοινότητας Πεύκων Δημήτρης Φράγκος, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι μείζον και ότι πρέπει να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατό.

Ως «αποκύημα φαντασίας» χαρακτηρίζει με χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΓΑ τη «δήθεν ανάμειξη του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, που παρουσιάστηκε από μικρή μερίδα του Τύπου, σχετικά με την έκδοση της απόφασης τιμωρίας του ΠΑΟΚ».

Όπως είδαμε, η Σύμβαση ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προέβλεπε την αποζημίωση των ανταλλάξιμων προσφύγων για τις περιουσίες που εγκατέλειψαν στις πατρίδες τους, από το κράτος υποδοχής.

Στην περιοχή διαμένουν περίπου είκοσι οικογένειες, οι οποίες έχουν φθάσει στα όρια της απόγνωσης, καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο «υπουργός Πολιτισμού, όπως και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Λιάνης, έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά του ποδοσφαίρου ούτε βέβαια στην αθλητική δικαιοσύνη, που κρίνει καθαρώς αθλητικές παραβάσεις. Το έργο της εκτίμησης της αξίας των εκατέρωθεν περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν ανέλαβε η Μικτή Επιτροπή.

Είναι ενδεικτικό ότι οι οικογένειες που διαμένουν σε τέσσερις οικοδομές δεν έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους από τις κεντρικές τους εισόδους, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τον γκρεμό.

Δεν ζητούν τίποτα άλλο, παρά μόνο την άτεγκτη εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για τον αθλητισμό, σε έναν χώρο δύσκολο, όπως είναι ο χώρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και σε μια εποχή εξίσου δύσκολη, όπου αναμένουμε την καταλυτική επίδραση του νέου νόμου». Για να βοηθήσει το έργο της ελληνικής αντιπροσωπείας, στη Μικτή Επιτροπή συστάθηκε το 1924 η Γενική Διεύθυνση Ανταλλαγής Πληθυσμών που υπαγόταν στο Υπουργείο Γεωργίας.

Όπως διαβεβαιώνουν οι ιδιοκτήτες, τα σπίτια τους δεν είναι αυθαίρετα, αλλά έχουν κτιστεί με όλες τις προβλεπόμενες άδειες.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση πως το ματς ΠΑΟΚ - ΑΕΚ είχε ορισθεί από την ΕΠΑΕ να γίνει Σάββατο στις 3 Μαρτίου και έχει συμπεριληφθεί στο δελτίο ΠΡΟΠΟ, επομένως, «δεν ήταν δυνατόν να μεταθέσει τον αγώνα για την Κυριακή».

Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, ιδρύθηκαν κατά τόπους Γραφεία Ανταλλαγής Πληθυσμών.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες, πάντως, διατυπώνουν σοβαρά ερωτήματα, πώς εκδόθηκαν οι άδειες αυτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όταν είναι προφανές ότι το έδαφος πάνω στο οποίο κτίστηκαν τα συγκροτήματα των κατοικιών είναι σαθρό. Πάντως, για την τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, η ανακοίνωση της ΓΓΑ δεν κάνει κανένα σχόλιο.

Το έργο της εκτίμησης των περιουσιών προχωρούσε αργά και η δυσφορία του προσφυγικού κόσμου, που βρισκόταν σε απόγνωση, μεγάλωνε.

Αίτημα μελέτης

Έτσι, υιοθετήθηκε η λύση να δοθεί μια προκαταβολή μέχρι την τελική αποπληρωμή της αξίας της περιουσίας που εγκαταλείφθηκε στην Τουρκία, αφού πρώτα το ελληνικό Δημόσιο προέβαινε σε προσωρινή εκτίμηση της.

Χθες στο θέμα παρενέβη ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της κοινότητας Πεύκων.

Η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε να πληρώσει στους ανταλλάξιμους την προκαταβολή αυτή.

Ο κ. Τσιότρας ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, ύψους περίπου 20.000 ευρώ, ώστε να εκπονηθεί μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις καθιζήσεις.

Η προσωρινή εκτίμηση των περιουσιών έγινε με βάση τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στα κατά τόπους Γραφεία Ανταλλαγής.

Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα ζητήσει την ένταξη των προτεινόμενων παρεμβάσεων στον «Θησέα», το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ.

Οι αιτήσεις των δικαιούχων θα εξετάζονταν από ειδικές επιτροπές προσφύγων, συμπατριωτών των ενδιαφερομένων.

Επιστολή για την επείγουσα χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών προς τους αρμόδιους φορείς έχει αποστείλει και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Εάν θεωρούνταν ανακριβείς, προβλεπόταν αναθεώρηση τους από ένα Ανώτατο Συμβούλιο. Καθορίστηκαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία καταβαλλόταν αποζημίωση. Η προκαταβολή θα δινόταν σ' εκείνους που δεν είχαν μέχρι τότε αποκατασταθεί. Για την οριστική εκτίμηση των περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν στην Τουρκία συστάθηκαν Πρωτοβάθμιες Επιτροπές Εκτίμησης και Δευτεροβάθμιες Επιτροπές, για προβλήματα που ενδεχομένως θα ανέκυπταν.

18. Το ένατο άρθρο της Σύμβασης της Λοζάνης. Άρθρον 9 Η ακίνητος, αγροτική ή αστική περιουσία, η ανήκουσα εις τους μετανάστας, εις τας εν τω άρθρω 9 αναφερόμενος κοινότητας, ως και η παρά των μεταναστών ή των κοινοτήτων εγκαταλειπομένη κινητή περιουσία θέλουσιν εκκαθαρισθή συμφώνως προς τας κατωτέρω διατάξεις υπό των μικτών επιτροπών των προβλεπομένων εν άρθρω 11. Αι περιουσίαι αί κείμεναι εις τα εδάφη τα υπαγόμενα εις την υποχρεωτικήν ανταλλαγήν, ανήκουσα ι δε εις εκκλησιαστικά ή εις ευαγή καθιδρύματα, κοινοτήτων εγκατεστημένων εις έδαφος μη υπαγόμενον εις την ανταλλαγήν θέλουσιν ομοίως εκκαθαρισθή υπό τους αυτούς όρους.

Με την πάροδο του χρόνου η ολοκλήρωση του έργου της εκτίμησης των περιουσιών φαινόταν όλο και πιο μακρινή. Το έργο ήταν τεράστιο και επιπλέον η όλη διαδικασία υπονομευόταν από την τουρκική πλευρά.