Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την αντίθεσή της στην απόφαση της ΔΕΗ για οικειοθελή αποχώρηση 200 στελεχών της επιχείρησης, εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εξέφρασε χθες η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ.

ΙΡΑΚ

4.1 Περιοδικές κινήσεις και ομαλή κυκλική κίνηση - Η απλή αρμονική ταλάντωση

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Πιλαλίδης ανέφερε ότι τα στελέχη που θα αποχωρήσουν, με μπόνους που φθάνει έως και τους είκοσι μηνιαίους μισθούς, θα εργαστούν στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, η οποία θα χάσει σημαντική τεχνογνωσία.

Δεν ξέχασαν τα θύματα της Χαλάμπζα

Στην ενότητα αυτή θα δούμε πώς μπορούμε να συσχετίσουμε απλά περιοδικά φαινόμενα με απλές περιοδικές κινήσεις που γίνονται πάνω σε μία ευθεία, και, στη συνέχεια, τις τελευταίες με την ομαλή κυκλική κίνηση. Είπε επίσης πως η αποχώρηση δημιουργεί πρόσθετο κόστος για τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ: απώλεια εισφορών 400.000 ευρώ το μήνα, δαπάνη για συντάξεις 800.000 ευρώ το μήνα και 12.000.000 ευρώ για εφάπαξ.

Τα δάκρυα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι της πόλης έχουν χάσει από έναν αγαπημένο τους από τα χημικά του Σαντάμ

Ειδικότερα, θα ασχοληθούμε με την εισαγωγή και τη μελέτη της απλής αρμονικής ταλάντωσης ως μίας απλής περιοδικής κίνησης.

Το κόστος, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, πρέπει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Τη θλιβερή ημέρα της επίθεσης του Σαντάμ με χημικά στην πόλη Χαλάμπζα θυμήθηκαν οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ χθες, στην επέτειο των 15 χρόνων από την τραγωδία.

Ήδη η εισφορά του προϋπολογισμού φέτος στο ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ, σύμφωνα με το νόμο, θα είναι 420.000.000 ευρώ.

Στις 16 Μαρτίου του 1988 οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν εξαπολύσει επίθεση με χημικά στην κουρδική μειονότητα του Βορρά, σκοτώνοντας 5.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην ορεινή πόλη Χαλάμπζα.

Το συνδικάτο εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια κατά της απόφασης.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι της πόλης έχασαν από έναν αγαπημένο τους εκείνη τη μέρα και χθες τήρησαν ενός λεπτού σιγή για ν' αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη νομολογία, στην οικειοθελή αποχώρηση θα ενταχθούν τελικά όλοι οι εργαζόμενοι που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις (και όχι μόνο τα 200 στελέχη), που υπολογίζονται σε 2.200.

Στην κοντινή πόλη Σουλεϊμανίγια η ημέρα σημαδεύτηκε από εκθέσεις τέχνης και δημόσιες τελετές, ενώ στο Ερμπίλ, τη διοικητική πρωτεύουσα των Κούρδων, οι σειρήνες ήχησαν για πέντε λεπτά. Υπέρ της οικειοθελούς αποχώρησης τάχθηκε ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Β. Μπουζούλας.

Μαρτυρίες

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εκτίμησε πως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα οδηγήσει σε τριπλασιασμό της τιμής της κιλοβατώρας, με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Για τον Τζορτζ Μπους η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι ο Σαντάμ διαθέτει χημικά όπλα, ενώ για τους Κούρδους, μαρτυρία ότι υποφέρουν στα χέρια του δικτάτορα.

Επίσης ανήγγειλε ότι η ομοσπονδία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού της ΔΕΗ από το διαγωνισμό για την προαγορά πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος 900 μεγαβάτ από ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, ο οποίος θα προκηρυχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο πόλεμος που γίνεται δίπλα στους Κούρδους ανάμεσα στην κοσμική κυβέρνηση και μια ομάδα ριζοσπαστών ισλαμιστών ανάγκαζε τους Κούρδους της Χαλάμπζα να μη μνημονεύουν την ημέρα από φόβο για την ασφάλειά τους. Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Ρ. Ρίζος ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη μονάδα παραγωγής ρεύματος των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και για την καθυστέρηση κατασκευής της μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Στην κουρδική Βουλή στο Ερμπίλ, οι νομοθέτες στάθηκαν όρθιοι και τήρησαν σιγή για 20 λεπτά κατά τη διάρκεια ειδικής επετειακής συνεδρίασης. Εκεί βρέθηκαν και 20 επιζώντες της επίθεσης, οι οποίοι άκουσαν τα μέλη της Βουλής να επαινούν την αναμενόμενη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ και να προβλέπουν την επικείμενη πτώση του Σαντάμ.

«Με τη θέληση του Θεού, αυτό είναι το τέλος του Σαντάμ. Η Αμερική έρχεται να βοηθήσει εμάς και όλους τους Ιρακινούς», είπε χαρακτηριστικά ο νομοθέτης Νασάχ Ραφούλ, ενώ ο Ιζαντίν Μουσταφά Ρασούλ, Κούρδος βουλευτής, μίλησε για το τέλος του φασιστικού καθεστώτος του Σαντάμ.