Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

"Παράνομη και καταχρηστική" η απεργία Ο άγνωστος πόλεμος για τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ

Μικροπρογραμματισμός

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν από τις 7 το πρωί οι υπάλληλοι ασφαλείας στα αεροδρόμια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως η εντολή ADA, έτσι και όλες οι υπόλοιπες εντολές του Άβακα και κάθε υπολογιστή μπορούν να αναλυθούν σε μία ακολουθία από μικρολειτουργίες.

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε χθες αργά το απόγευμα το δικαστήριο την 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει για τις 23.00 το βράδυ η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος (ΟΜΥΠΑΕ). Μπορεί μια ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ να μην έχει αρχίσει ακόμη, όπως φοβούνται πολλοί ότι τελικά θα γίνει, αλλά στα παρασκήνια πραγματοποιείται ήδη ένας άλλος πόλεμος, ο οποίος μπορεί να μη γίνεται με όπλα, αλλά είναι το ίδιο αδυσώπητος για όλες τις πλευρές που παίρνουν μέρος.

Οι μικρολειτουργίες που χρειάζονται για να περιγραφούν όλες οι εντολές ενός υπολογιστή δεν είναι πολλές· το πλήθος τους είναι παρόμοιο ή μικρότερο από το πλήθος των εντολών μηχανής του υπολογιστή.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις στάθηκαν "οι απολύσεις εργαζομένων στη φύλαξη των αεροδρομίων", τις οποίες σύμφωνα με την Ομοσπονδία "προωθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας". Ο πόλεμος αυτός πραγματοποιείται ήδη μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες θέλουν να κερδίσουν μερίδιο στο «φιλέτο» τόσο της εκμετάλλευσης των πλουσιότατων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιράκ όσο και της συντήρησης των υπαρχόντων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Ένας πιο συστηματικός τρόπος οργάνωσης ενός επεξεργαστή είναι η μικροπρογραμματιζόμενη αρχιτεκτονική (microprogrammed architecture).

Λόγω των κινητοποιήσεων ο έλεγχος επιβατών και χειραποσκευών γινόταν από προσωπικό ασφαλείας, διαδικασία που προκαλούσε μεγάλες ουρές και κατά συνέπεια καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις πτήσεων.

Εταιρείες διεκδικούν…

Η βασική της ιδέα είναι να αναλύονται οι εντολές μηχανής σε μικρολειτουργίες, και οι ακολουθίες μικρολειτουργιών για κάθε εντολή να είναι καταχωρημένες σαν προγράμματα σε μία ειδική μνήμη, τη μνήμη ελέγχου (control memory).

Όπως αναφέρει στη "Θ" ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Βαγγέλης Πάλλης, "για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας μία ιδιωτική εταιρεία, όπως αυτή που διαχειρίζεται το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας 'Ελευθέριος Βενιζέλος', καταθέτει και κηρύσσει μία απεργία περίπου 37.000 εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική".

Οι εταιρείες αυτές είναι κυρίως ευρωπαϊκές, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσαν επαφές με το καθεστώς της Βαγδάτης, αλλά και εταιρείες από τη Ρωσία και την Κίνα.

Η μνήμη αυτή βρίσκεται στο εσωτερικό του επεξεργαστή και όχι στη μονάδα μνήμης του υπολογιστή.

"Την ώρα που στη χώρα μας φαίνεται πως ανοίγει το ασφαλιστικό, περίπου 12.000 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν τα ένσημά τους".

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη βρετανική «The Independent», για την TotalFinaElf, τη Shell και τη ΒΡ, οι οποίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν από τώρα δικαιώματα εκμετάλλευσης συγκεκριμένων πετρελαιοπηγών.

Σε κάθε μικρολειτουργία αντιστοιχίζεται μία μικροεντολή (microinstruction), και η μνήμη ελέγχου περιέχει μία σειρά μικροεντολών, δηλαδή ένα μικροπρόγραμμα (microprogram).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ομοσπονδία είχε προνοήσει και με απόφαση που έλαβε προ δεκαημέρου "αναστέλλει την κινητοποίηση και προχωρά σε νέα, αρχής γενομένης από τις 7 σήμερα το πρωί".

Αντίθετα, στάση αναμονής τηρούν οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες όπως είναι ChevronTexaco, η ConocoPhillips και η ExxonMobil, οι οποίες από το 1992, που επιβλήθηκε το εμπάργκο στο Ιράκ, βρέθηκαν έξω από το «παιχνίδι» των συμφωνιών για την εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού, λόγω της στάσης που κράτησε η Βαγδάτη.

Για να εκτελεστεί το μικροπρόγραμμα μίας εντολής από την ΚΜΕ, και να εκτελεστεί η εντολή, είναι απαραίτητοι οι αντίστοιχοι καταχωρητές ελέγχου μέσα στην ΚΜΕ, ο καταχωρητής μικροεντολών (MIR) και ο μετρητής μικροπρογράμματος (MPC).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ. ΠΡΑΜΠΡΟΜΗΣ

Οι εταιρείες αυτές βασίζουν τις ελπίδες τους σε μια αλλαγή της διακυβέρνησης στο Ιράκ, που θα εκτιμάται ότι θα επιτρέψει μεγαλύτερη διασφάλιση αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή.

Οι καταχωρητές αυτοί παίζουν για την ΚΜΕ τον ίδιο ρόλο που παίζουν ο καταχωρητής εντολών IR και ο μετρητής προγράμματος PC για τον υπολογιστή.

Η θέση της ΥΠΑ

Στα πρόθυρα συμφωνιών

Μπορούμε να φανταστούμε έτσι ότι ο επεξεργαστής είναι στην πραγματικότητα ένας «μικρός υπολογιστής» μέσα στον υπολογιστή, που εκτελεί προγράμματα στη δική του γλώσσα μηχανής, τη γλώσσα των μικρολειτουργιών.

"Για πρώτη φορά δημόσια υπηρεσία παρεμβαίνει μεταξύ ιδιωτών και επιβάλλει όρους υπέρ των εργαζομένων", δηλώνει στη "Θ" στέλεχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η TotalFinaElf έχει ξεκινήσει τις επαφές με τη Βαγδάτη από τα τέλη της δεκαετίας του '90, χωρίς όμως να έχει υπογράψει ακόμη κάποια δεσμευτική συμφωνία.

Κάθε πρόγραμμα στη γλώσσα αυτή είναι μία εντολή μηχανής για τον υπολογιστή.

"Όρους που ούτε η πιο δυναμική συνδικαλιστική διεκδίκηση θα μπορούσε να διανοηθεί:

Η γαλλική εταιρεία, όμως, εκτιμάται ότι θα επιθυμούσε να λάβει μέρος στην εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών στις περιοχές Majnoon και Bin Omer.

Σε πολλούς υπολογιστές ο κατασκευαστής δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επέμβουν στο επίπεδο των μικρολειτουργιών και να κατασκευάσουν το δικό τους ρεπερτόριο εντολών μηχανής.

1. Υποχρεώνει τη νέα ανάδοχο εταιρεία να επαναπροσλάβει τους υπαλλήλους της προηγούμενης σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των αναγκών της.

Την ίδια στιγμή στελέχη της αγγλο-ολλανδικής Shell επισκέπτονται το τελευταίο διάστημα τακτικά τη Βαγδάτη, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των πετρελαιοπηγών στο Rattawi, ενώ η βρετανική ΒΡ ενδιαφέρεται για τις πετρελαιοπηγές στη Halfaya.

Με έμμεσο τρόπο έτσι οι χρήστες μπορούν να επέμβουν «προγραμματιστικά» στην οργάνωση του υλικού.

2. Επιβάλλει την παραμονή των υπαλλήλων αυτών στην εργασία τους για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση με τους αναδόχους.

Φθηνή εξόρυξη

Αυτό το συνδυασμό υλικού και λογισμικού τον ονομάζουμε υλικολογισμικό (firmware).

3. Επιβάλλει συμβατική υποχρέωση των αναδόχων εταιρειών για καταβολή μισθών, συμφώνως προς τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Το ιρακινό πετρέλαιο σαγηνεύει τις πετρελαϊκές εταιρείες όχι μόνο γιατί είναι άφθονο, αλλά και επειδή είναι πολύ φθηνό στην εξόρυξη.

"Προστατεύουμε δηλαδή τις αμοιβές των εργαζομένων, ώστε να μην αμείβονται με ιδιωτικές συμβάσεις, κάτω από τις προβλεπόμενες συλλογικές.

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος εξόρυξης ιρακινού πετρελαίου φτάνει το ένα δολάριο το βαρέλι, ενώ - για σύγκριση - το κόστος εξόρυξης πετρελαίου από τη Βόρειο Θάλασσα φτάνει τα 11 δολάρια το βαρέλι.

Αυτοί οι όροι μπήκαν στη διακήρυξη.

Εξάλλου, τα αποθέματα ιρακινού πετρελαίου είναι τεράστια και συναγωνίζονται ευθέως τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Είναι ψευδές ότι η νέα εταιρεία απέλυσε προσωπικό.

Μετριοπαθείς εκτιμήσεις φέρνουν τα αποθέματα του ιρακινού πετρελαίου στα 115 δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ με βάση άλλους υπολογισμούς τα αποθέματα αυτά μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 200 δισ. βαρέλια.

Το προσωπικό αυτό εργαζόταν στην προηγούμενη εταιρεία με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας εκτιμάται ότι φτάνουν τα 265 δισ. δολάρια.

Η νέα εταιρία, 3Δέλτα, προσλαμβάνει σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης. Αυτή τη στιγμή έχουν προσλάβει σύμφωνα με το χειμερινό πρόγραμμα 44 άτομα. Από αυτά τα 38 προέρχονται από υπαλλήλους της προηγούμενης εταιρείας. Άρα τηρείται το ποσοστό πάνω από το 80%. Και όταν την 1η Απριλίου θα ισχύσει το θερινό πρόγραμμα ασφάλειας της ΥΠΑ, το προσωπικό θα ενισχυθεί. Τότε θα προσληφθούν επιπλέον άτομα από την παλιά εταιρεία και πάλι με το ποσοστό του 80%. Ουσιαστικά θα επαναπροσληφθούν σχεδόν όλοι".

Όσο για τις αιχμές που έχουν ακουστεί για την ανάθεση, το στέλεχος της ΥΠΑ απαντά αφήνοντας… αιχμές: "Έγινε στην εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό. Δηλαδή πού έπρεπε να αναθέσουμε το έργο; Μήπως η ΟΜΥΠΑΕ έχει άλλη προτίμηση;".