Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Υποχώρησε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, επηρεαζόμενη από το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

«Δεύτερη άδεια» στους Αμερικανούς

Εισαγωγικά στοιχεία

H υποχώρηση της αγοράς οφείλεται στις ισχυρές πιέσεις στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ "αντιστάθηκαν" η μεσαία και η μικρή κεφαλαιοποίηση.

ΦΡΑΓΚΩ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ

Τελειώνοντας τη Γ' Γυμνασίου καλείσαι να πάρεις κάποιες αποφάσεις (αν δεν τις έχει ήδη πάρει) που μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικές για το μέλλον σου. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+2,24%) και της Folli Follie (+0,08%) είχαν κέρδη.

Ταγίπ Ερντογάν

Πού και πώς θα συνεχίσεις την εκπαίδευσή σου μετά το Γυμνάσιο; Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Cosmote (-2,75%), της Eurobank (-2,72%), της Motor Oil (-2,40%), της Εθνικής (-2,06%), της Πειραιώς (-2,04%), της Cosmote (-1,93%) και της Emporiki (-1,57%).

Θα περάσει από την Εθνοσυνέλευση η «δεύτερη άδεια» για τη στρατοπέδευση των αμερικανικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος και πότε;

Ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσεις;

Οι επιμέρους δείκτες στην πλειοψηφία τους κατέγραψαν απώλειες και τις μεγαλύτερες είχαν των μέσων ενημέρωσης, των τροφίμων, του πετρελαίου και αερίου και των τραπεζών.

Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται επίμονα και αγωνιωδώς πάνω από την Άγκυρα - κανένας δεν αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση, είτε η παρούσα είτε η νέα που θα σχηματισθεί σύντομα, θα φέρει τη σχετική πρόταση.

Έχεις αποφασίσει ποιος επαγγελματικός χώρος σε ενδιαφέρει;

Άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι της υγείας, των ταξιδίων και αναψυχής, των πρώτων υλών, της τεχνολογίας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του Λευκού Κόμματος Ταγίπ Ερντογάν έχει από χθες το βράδυ στην τσέπη του τις παραιτήσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου, με το καθένα από τα οποία συζήτησε ιδιαιτέρως - διερευνώντας, όπως φημολογείται, τη διάθεσή τους όσον αφορά τη «δεύτερη άδεια», ώστε να αποφασίσει κατά πόσο θα τους συμπεριλάβει στο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Κάποιες φορές μια απόφαση φαίνεται περίπου 'αναγκαστική' ή αυτονόητη.

Η σχέση των χαμένων προς τις κερδισμένες μετοχές διαμορφώθηκε στο δύο προς ένα.

Ο Ερντογάν είχε χθες το πρωί συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα Ρόμπερτ Πίρσον, ο οποίος του μετέφερε επιστολή του προέδρου Τζορτζ Μπους.

Στην πραγματικότητα, όταν καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση, καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ διαφορετικών εναλλακτικών λύσεων.

Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.955,67 μονάδες έναντι 3.994,06 μονάδων της προηγούμενης ημέρας, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,96%.

Επίσημα ανακοινώθηκε ότι η επιστολή ήταν «συγχαρητήρια», πληροφορίες που διέρρευσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία, όμως, λένε ότι περιείχε τις αμερικανικές «εγγυήσεις» που ζητά η Τουρκία για να επιτρέψει το άνοιγμα του βορείου μετώπου εναντίον του Ιράκ.

Όσο περισσότερες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ελευθερίας μιας απόφασης.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 2.172,52 μονάδες, με πτώση 1,10%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 διαμορφώθηκε στις 3.814,00 μονάδες με άνοδο 0,12%.

Στην εν συνεχεία τρίωρη συνάντηση Ερντογάν, πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιούλ και επιτελάρχη Χιλμί Όζκιοκ συζητήθηκε, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «το Ιρακινό και η επιστολή Μπους».

Μια καλή απόφαση προϋποθέτει συνήθως ότι έχουμε εξετάσει σοβαρά όλες τις εναλλακτικές λύσεις και έχουμε πληροφορηθεί σωστά για καθεμιά.

Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 694,15 μονάδες, (+0,53%), ενώ ο δείκτης FTSE 140 διαμορφώθηκε στις 4.680,43 μονάδες (-0,88%).

Πολιτικούς αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει πριν τελειώσει η εβδομάδα εκ νέου την πρότασή της για τη «δεύτερη άδεια».

Μια απόφαση κρίνεται από τα αποτελέσματά της.

Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 5.425,05 μονάδες, με πτώση 0,87%.

Εκτός νόμου το φιλοκουρδικό Κόμμα

Υπάρχουν όμως τομείς της ζωής που οι εξελίξεις δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Από τις 326 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση 89 κινήθηκαν ανοδικά, 191 πτωτικά, ενώ η τιμή 46 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Η «ομαλοποίηση» της πολιτικής ζωής στην Τουρκία περιορίζεται προς το παρόν στην άρση των εμποδίων για την πρωθυπουργοποίηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απλώς μια ένδειξη γι' αυτό που θα συμβεί αύριο.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 358,270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Και αυτό διότι χθες, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας του Λαού (HADEP).

Σε ό,τι αφορά τη σταδιοδρομία, την προσωπική ζωή κτλ. δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 133,075 δισ. ευρώ.

Επίσης ο εισαγγελέας της Άγκυρας κατέθεσε προσφυγή με αίτημα την απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικού Λαού (DEHAP) που αποτελεί συνέχεια στην πραγματικότητα του HADEP .

Ασφαλώς, τα πράγματα δε συμβαίνουν τυχαία και η προσωπική μας δράση παίζει σημαντικό ρόλο.

Κεραμεία Αλλατίνη

Χρειάζεται, ωστόσο, να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε και καταστάσεις που δεν είχαμε προβλέψει.

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Κεραμεία Αλλατίνη αποφάσισε χθες ο πρόεδρος του δ.σ. του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος έπειτα από σχετικό αίτημα της εκτελεστικής επιτροπής της Κεφαλαιαγοράς.

Το να παίρνουμε αποφάσεις είναι σημαντικό στη ζωή μας.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν έχει προβεί σε επαρκή και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού σχετικά με τη διεύρυνση του σκοπού της σε νέους τομείς και κλάδους δραστηριότητας, σε συνεργασία με κυπριακή εταιρεία συμμετοχών, η οποία είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ.

Όμως ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι και η υλοποίηση μιας απόφασης.

Οι μετοχές της εταιρείας θα παραμείνουν σε αναστολή, μέχρις ότου η εταιρεία παράσχει σαφή, επαρκή και πλήρη στοιχεία σχετικά με τις προαναφερόμενες επιχειρηματικές αποφάσεις της.

Μια απόφαση έχει αξία, όταν έχουμε σχεδιάσει σωστά τον τρόπο με τον οποίο θα την υλοποιήσουμε και όταν είμαστε 'αποφασισμένοι' να την κάνουμε πράξη (Ας μη λησμονούμε το ρητό: ο 'καλύτερος' τρόπος για να μην προχωρήσει κάποιος, είναι να μην αποφασίσει πού θέλει να πάει). Ασφαλώς, δεν είναι εύκολο να κρίνουμε αν μια απόφαση είναι «σωστή» τη στιγμή που αποφασίζουμε. Αυτό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές-επαγγελματικές αποφάσεις, θα είμαστε σε θέση να το κρίνουμε πολύ αργότερα στη ζωή μας με βάση τις συνέπειές της. Γι' αυτό μιλάμε εδώ για καλή απόφαση. Πότε είναι μια απόφαση "σωστή"; Όταν τα αποτελέσματα της είναι τα επιθυμητά. Μια απόφαση είναι "καλή" αν την έχουμε πάρει με το σωστό τρόπο, θεωρώντας ότι μας ικανοποιεί τη στιγμή που τη λαμβάνουμε, γιατί νιώθουμε ότι ανταποκρίνεται στις επιθυμίες μας, τις προσδοκίες μας από τη ζωή, τις προσωπικές μας αξίες. Μια καλή απόφαση είναι πάντα προσωπική, και κατά τη λήψη της λαμβάνονται υπόψη και αξιοποιούνται οι δεξιότητες, οι ικανότητες, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητές μας, όποιες και αν είναι αυτές, με δημιουργικό τρόπο. Μια καλή απόφαση μας κάνει να νιώθουμε ότι αναπτύσσουμε -όσο είναι δυνατό- και αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας, μας δίνει ένα αίσθημα αυτοπραγμάτωσης. Ας μη λησμονούμε, λοιπόν, ότι ένας επιτυχημένος επαγγελματικός σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τόσο τις υπάρχουσες εξωτερικές συνθήκες όσο και τις δυνατότητές μας, τις επιθυμίες μας, τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές μας.