Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κατολίσθηση σε ορυχείο :: 18/1/2006 21:16:59) 

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι χωμάτινων όγκων υποχώρησαν στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο μετά τις ισχυρές βροχές των τελευταίων ημερών.

Μήνις Ντασσέν για τα Μάρμαρα

Α. ΛΑΘΕΜΕΝΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Γεωλογικό ρήγμα προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Αμύνταιο - Τα έγκαιρα μέτρα απέτρεψαν ενδεχόμενη τραγωδία

Την έντονη αντίδραση του Ζυλ Ντασσέν προκάλεσε η επίθεση Βρετανού δημοσιογράφου κατά των ανά την υφήλιο επιτροπών που στηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο διεθνές συνέδριο για τα Μάρμαρα

1. Ο νέος θέλει να δοκιμάσει τα πάντα χωρίς περιορισμούς, θεωρώντας ότι αυτό πηγάζει από την ελευθερία του.

Κατολίσθηση σε ορυχείο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ

Δοκιμάζει τα πάντα, αλλά δεν αναζητά, δεν αρχίζει ούτε επαναλαμβάνει την εμπειρία του καλού.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» Ζυλ Ντασσέν με τη δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη και τον Έλληνα πρέσβη στην Ουνέσκο Βασίλη Βασιλικό στο διεθνές συνέδριο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εν όψει των Ολυμπιακών του 2004»

Αυτό προϋποθέτει άλλη διαδικασία, δηλαδή επιλογή προτύπων ζωής, επίπονη αυτοκριτική και με νεανικό θάρρος διορθωτικές κινήσεις.

Μεγάλης έκτασης κατολίσθηση σημειώθηκε προχθές βράδυ στο ορυχείο Αμυνταίου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα ή να απειληθούν ανθρώπινες ζωές.

Την πρωτότυπη πρόταση για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Βρετανίας, που θα επιτρέψουν την έκθεση των ενοποιημένων γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς του 2004, αλλά και τη μεταφορά τους στο Βρετανικό Μουσείο, μόλις παρουσιασθεί η κατάλληλη ευκαιρία, υπέβαλε στη διεθνή ημερίδα για τα γλυπτά της Ακρόπολεως ο Λόρδος Όουεν.

2. Ο νέος επιζητεί διεξόδους και νιώθει ότι καταπιέζεται όταν συγκρούεται αυτό που ο προοδευτισμός της παρέας του υιοθετεί, με εκείνο που του επιτάσσει συνήθως η οικογένειά του.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή και μέλος της διοίκησης του σωματείου "Σπάρτακος" Παύλο Μουρατίδη, ο οποίος έφτασε από τους πρώτους στο σημείο της κατολίσθησης, "η κατολίσθηση ήταν αναμενόμενη, το φαινόμενο παρακολουθούνταν από καιρό, οπότε λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν κινδύνεψαν εργαζόμενοι".

Η έκπληξη ήρθε, ωστόσο, όταν ο άτυπος εκπρόσωπος του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, μετέφερε στην Αθήνα την πρόσκληση για συνάντηση και συζήτηση στο Λονδίνο στον πρόεδρο του Οργανισμού του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Το λεγόμενο χάσμα των γενεών δημιουργεί το αίσθημα της καταπίεσης στους νέους που αναζητούν τρόπους διαφυγής.

Η κατολίσθηση προκλήθηκε στις 9 προχθές βράδυ σε ακτίνα περίπου εκατό μέτρων, ενώ υποχώρησαν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι χωμάτινων όγκων.

Ο Ζυλ Ντασσέν μίλησε για τη σημασία της Ιστορίας, αλλά και της παραποίησής της, ενώ ο λόρδος Σνόντγκρας αποκάλυψε ότι το Βρετανικό Μουσείο εν έτει 1998 ένωσε και εξέθεσε ένα κιονόκρανο από τον δέκατο κίονα, έναν σπόνδυλο από τον έκτο κίονα και εκθέτει αυτό το παστίτσιο σαν γωνιακό αρχιτεκτονικό στοιχείο του Παρθενώνα.

Οι νέοι εκτιμούν λανθασμένα όταν:

Το βουνό των χωμάτων σκέπασε τρεις ταινίες μεταφοράς και ισάριθμους εκσκαφείς. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε το θέμα της επανένωσης στο όνομα «της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» ως «ένα μήνυμα πολιτισμού και ειρήνης σε έναν ασφαλή κόσμο» και στο ίδιο πνεύμα μίλησε η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

α) βλέπουν την αντιφατική ζωή των μεγάλων να γκρεμίζει δικά τους όνειρα, β) λείπει η πίστη και το όραμα, γ) παρερμηνεύουν την έννοια της ελευθερίας και της προόδου, δ) παρερμηνεύουν την έννοια της ενηλικίωσης και ε) νομίζουν ότι η παιδεία έχει σκοπό μόνο την έκδοση πιστοποιητικών και πτυχίων επαγγελματικής προόδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, "η κατολίσθηση οφείλεται στην ύπαρξη γεωλογικού ρήγματος, στον έντονο τεκτονισμό και κατακερματισμό των υλικών και στην ύπαρξη υπόγειων νερών στην περιοχή". Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης μεταξύ των μελών της Ένωσης Μουσείων, αφού δείχνουν ότι το 97,6% πιστεύει ότι ειδικά κομμάτια πρέπει να επαναπατρίζονται κάτω από ορισμένες συνθήκες και στην περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα συνιστά «να λυθεί το θέμα με δίκαιο, ήπιο και αμοιβαία ευχάριστο τρόπο».

Η άσκηση στο ορθόδοξο ήθος θα μείωνε τις λαθεμένες επιλογές του νέου.

Επισημαίνεται όμως ότι "η αστάθεια της περιοχής είχε παρατηρηθεί έγκαιρα", οπότε ελήφθησαν μέτρα προστασίας.

Ως «πρωτόγονη» και «αναχρονιστική» συνωμοσία, που προδίδει το παγκόσμιο στοιχείο για το τοπικό, χαρακτήρισε τη διεθνή εκστρατεία για την επαναφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ο Βρετανός γλύπτης, δημοσιογράφος και σκιτσογράφος Μάικλ Ντέιλι, άτυπος υποστηρικτής των θέσεων του Βρετανικού Μουσείου και φίλος του διευθυντή του κ. Νιλ Μακ Γκρέγκορ που πέρασε στην επίθεση δηλώνοντας ότι δεν θα 'πρεπε να συγχέουμε τις Επιτροπές Στήριξης του Αγώνα για την Επιστροφή των Γλυπτών με τη δημοκρατία.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος ενέτειναν "το φαινόμενο αστάθειας της περιοχής με γρήγορο ρυθμό", ενώ την περασμένη Δευτέρα σε επιτόπια επίσκεψη και ανάλυση όλων των δεδομένων με τη συνδρομή του τομέα Γεωμηχανικών Μελετών της γενικής διεύθυνσης Ορυχείων, αποφασίστηκε ο πλήρης αποκλεισμός της διαταραγμένης περιοχής με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια του προσωπικού, ενώ παράλληλα ελήφθησαν μέτρα για τη διαφύλαξη ζωτικών τμημάτων του εξοπλισμού".

Αυτές οι επιτροπές - ρώτησε - έχουν γίνει μόνο για την επιστροφή των γλυπτών ή κρύβουν την αρχή και άλλων διεκδικήσεων;

Ασφαλιστικά μέτρα

«Σας ζητώ να μην απαξιώνετε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τις οργανώσεις, τα κόμματα που αγωνίζονται σ' όλο τον κόσμο υπέρ αυτού του ευγενούς αγώνα. Εν τω μεταξύ, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, με την οποία ζητούν τη διακοπή των εργασιών του ορυχείου δυτικού πεδίου, που λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, κατέθεσαν στο διοικητικό πρωτοδικείο Κοζάνης οι κάτοικοι της Μαυροπηγής του νομού Κοζάνης. Δεν έχουν ύπουλο σκοπό», παρενέβη στο σημείο αυτό ο Ζυλ Ντασσέν και συνέχισε:

Αν και αναμένεται η σχετική δικαστική απόφαση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Μαυροπηγής του δήμου Πτολεμαΐδας φέρεται αποφασισμένη να προσφύγει στο αμέσως επόμενο διάστημα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ώστε οι κάτοικοι να βρουν το δίκιο τους.

«Πού ακούσατε ότι έχουμε σκοπό να διαλύσουμε τα μουσεία;

Παράλληλα δηλώνουν ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις στις οποίες έχουν προβεί στο παρελθόν θα συνεχιστούν.

Αυτό είναι ψευδοεπιχείρημα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΣΕΑ Αναστάσιο Εμμανουηλίδη, η διάνοιξη του ορυχείου "πλήττει περιβαλλοντικά το χωριό και δημιουργεί σεληνιακό τοπίο, γι' αυτό ζητούμε τη μετεγκατάσταση του χωριού, αν επιμένει η ΔΕΗ να λειτουργήσει το ορυχείο.

Τα μουσεία δεν κινδυνεύουν, κανείς δεν τα θέλει να κινδυνεύουν, πόσο μάλλον η Ελλάδα που είναι ολόκληρη ένα μουσείο».

Παράλληλα ζητούμε την πρόσληψη των ανέργων στη ΔΕΗ, αφού η αναγκαστική απαλλοτρίωση της καλλιεργήσιμης γης εκτόπισε τους νέους από την αγροτική εκμετάλλευση και δημιούργησε ανέργους". Ο κ. Ντέιλι, στην αρχή της ομιλίας του με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα Μάρμαρα» κατηγόρησε πρώτα τη χώρα μας για την επίδειξη αδιαφορίας και ανευθυνότητας απέναντι στα μνημεία (έφερε το παράδειγμα της δήθεν καταστροφής σημαντικών αρχαίων για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως στο οικόπεδο Μακρυγιάννη) και υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να γίνει η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα που επέζησαν μέχρι σήμερα πάνω στο ίδιο το μνημείο.

Χρονικό αντιπαραθέσεων

Η έννοια ενός «παγκόσμιου μουσείου» αναλύθηκε από τον καθηγητή του Κέμπριτζ Ουίλιαμ Σεν Κλερ, με αφορμή την πρόσφατη διακήρυξη που υπέγραψαν οι διευθυντές δεκαοκτώ από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, προκειμένου να υποστηριχθεί το Βρετανικό Μουσείο να διατηρηθεί το στάτους κβο.

Το γνωστό ως ορυχείο δυτικού πεδίου, άνοιξε πριν από τέσσερα χρόνια προκαλώντας την άμεση αντίδραση των κατοίκων της Μαυροπηγής, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τις μπουλντόζες και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα. Όμως ειδικά στο Βρετανικό Μουσείο ούτε ο διευθυντής ούτε η διοικούσα επιτροπή έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν διακηρύξεις του τύπου "Τα μάρμαρα δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα", γιατί είναι σαν να επιχειρούν να δεσμεύσουν την κυριαρχία του Βρετανικού Κοινοβουλίου», τόνισε ο καθηγητής και κατέληξε: Στη συνέχεια η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων, όπου και δικαιώθηκε.

«Αν τελικά, όπως φαίνεται αναπόφευκτο, τα κομμάτια του Παρθενώνα που βρίσκονται τώρα στο εξωτερικό επανενωθούν στην Αθήνα, οι μόνοι χαμένοι θα είναι ο στενός εθνικισμός και το στενό συμφέρον ενός μουσείου».

Στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού οι κάτοικοι προχώρησαν σε κατάληψη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. "Παρ' όλα αυτά η ΔΕΗ συνεχίζει απτόητη τη λειτουργία του ορυχείου, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τη δικαιοσύνη", δήλωσε στη "Μ" ο Α. Εμμανουηλίδης. Πάντως μετά την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων η ΔΕΗ κατέθεσε νέα μελέτη στα συναρμόδια υπουργεία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής. Όπως όμως τονίζει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, "έχουμε γνωμάτευση του ΤΕΕ (Δυτικής Μακεδονίας), σύμφωνα με την οποία η νέα μελέτη είναι μία επανάληψη της προηγούμενης, έχει πολλά κενά και δεν επιδέχεται βελτιώσεων".