Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "στοπ" στα έργα της λαγκαδά :: 18/1/2006 19:42:27) 

Οι κύριες εργασίες διακόπηκαν αυτό το διάστημα και τα συνεργεία πρέπει να περιμένουν να περάσει ο χειμώνας. Ο λόγος είναι ότι από το τμήμα του δρόμου διέρχεται αγωγός φυσικού αερίου και, λόγω της εποχής, δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή του.

ΜΑGΙC DΕ SΡΕLL

Λύση

Νέα καθυστέρηση πέντε μηνών στη διαπλάτυνση του δρόμου, λόγω… βαρυχειμωνιάς

«Πληρώνουμε την κοινωνική αφασία»

1. Η ένδειξη 220V σημαίνει ότι, για να λειτουργήσει κανονικά ο λαμπτήρας, πρέπει να τροφοδοτηθεί με τάση 220V.

"Στοπ" στα έργα της Λαγκαδά

Μagic de Spell ξανά. Όχι ότι τους ξεχάσαμε ποτέ, απλώς, από εδώ και πέρα η φωνή τους θα μας θυμίζει, όλο και περισσότερο, ότι το τραγούδι μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο διαμαρτυρίας

Η ένδειξη 75W σημαίνει ότι αν τροφοδοτηθεί με την κανονική τάση λειτουργίας των 220V, θα καταναλώνει ισχύ 75W.

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

2. Η ένταση του ρεύματος κανονικής λειτουργίας θα υπολογιστεί με χρησιμοποίηση του νόμου του Ohm από τα δύο προηγούμενα στοιχεία κανονικής λειτουργίας. [pic].

Νέα καθυστέρηση διάρκειας τουλάχιστον πέντε μηνών σημειώνεται στο έργο της διαπλάτυνσης της οδού Λαγκαδά, καθώς διακόπηκαν οι εργασίες των συνεργείων και θα συνεχιστούν τον Απρίλιο.

Οι Magic de Spell επιμένουν και σήμερα στο (ελληνικό) ροκ. «Στα τέλη του '80, εκτός από το σκληρό αγγλόφωνο underground ροκ δεν άκουγες τίποτε άλλο. Σήμερα δεν σε παίζουν ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, κανείς αν δεν είσαι μέσα στο ανάλαφρο - γενικώς - κλίμα. Πληρώνουμε, δηλαδή, την κοινωνική αφασία που αναπαράγεται και εντείνεται και από τα μέσα

Η αντίσταση του σύρματος του λαμπτήρα είναι [pic].

Έτσι, συνολικά η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου (το οποίο είναι ολυμπιακό) θα ξεπεράσει σε χρονική διάρκεια τα τρία χρόνια από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Τι είναι το ροκ;

3. Από τη σχέση Rθ= R0 (1 + αθ) έχουμε 10R0= R0 (1 + αθ) και αθ = 9.

Οι κύριες εργασίες διακόπηκαν αυτό το διάστημα και τα συνεργεία πρέπει να περιμένουν να περάσει ο χειμώνας, καθώς από το τμήμα που κατασκευάζεται ο δρόμος διέρχεται αγωγός φυσικού αερίου.

Ηλεκτρικά σόλo και καπνοί που θολώνουν την αίθουσα;

Από αυτήν έχουμε α= 1/θ = 9/2000 °C = 4,5 x 10­3 °C­1

Για να συνεχιστούν οι εργασίες θα πρέπει να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς θέρμανση πολλά νοικοκυριά της περιοχής.

Ή μια μουσική διαμαρτυρίας που ήταν ανέκαθεν δεμένη με τις πιο εύφλεκτες, ανήσυχες, μαχητικές φωνές του πλανήτη;

Έτσι, αποφασίστηκε από τη ΔΕΚΕ να διακοπούν οι εργασίες και να συνεχιστούν τον Απρίλιο, οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη θέρμανσης και θα δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις από τη διακοπή της παροχής αερίου.

Αν ρωτούσατε τον Θοδωρή Βλαχάκη (που είναι ο αρχαιότερος των Μαgic de Spell ) θα είχατε αμέσως μια ξεκάθαρη απάντηση, μια απάντηση που αποκαλύπτει αμέσως το στίγμα τους - τουλάχιστον έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση του Ηλία Ασλάνογλου.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΕΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Αντώνη Χονδρογιάννη, η ολοκλήρωση της α' φάσης του έργου από το στρατόπεδο "Παύλου Μελά" μέχρι τα όρια του δήμου Σταυρούπολης με την Πολίχνη, σε μήκος 1.300 μέτρων, υπολογίζεται στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Πιο σκληρός ήχος, πιο ουσιαστικός στίχος, πιο κοντά στις παραδοσιακές γραμμές του ροκ (πριν μπολιαστεί με τις πιο μαλακές αποχρώσεις της electronica).

Σήμερα έχει δοθεί στην κυκλοφορία το διαπλατυσμένο τμήμα της οδού Λαγκαδά, από το δημαρχείο Σταυρούπολης μέχρι τα όρια των δύο δήμων.

Οι Magic de Spell - που αύριο και το Σάββατο θα τους δούμε στον «Συρμό» - έχουν κλείσει μπόλικους κύκλους στον πολυτάραχο βίο τους, ο οποίος, μάλιστα, τους κατατάσσει στα ανθεκτικότερα και μακροβιότερα ροκ γκρουπ της νεώτερης ιστορίας μας.

Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο δεξιό κλάδο της οδού, από την πύλη του στρατοπέδου "Παύλου Μελά" μέχρι το δημαρχείο Σταυρούπολης και απομένει να κατασκευαστεί το τμήμα του αριστερού κλάδου από το δημαρχείο μέχρι την πύλη του στρατοπέδου.

Γεννήθηκαν το '80, έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο το '81 κι όταν στο διάβα τους βρέθηκε ο πολύς Ζαν Ζακ Μπαρνέλ των θρυλικών Stranglers (1994) είχαν ήδη κλείσει τον πρώτο τους κύκλο.

Οι συνεχείς εξαγγελίες

Με τον Ζαν Ζακ ως παραγωγό έκαναν δύο δίσκους («Διακοπές στο Σεράγεβο», που τους έφερε έως και στις τηλεσυχνότητες του MTV και «Νίψον Ανομήματα Μη Μόναν Όψιν») αφήνοντας πίσω τους τη γεύση ότι το ροκ είναι εντελώς ελεύθερο να πειραματιστεί ακόμα και με τραγούδια όπως «Ο πιο καλός ο μαθητής» (του Γιώργου Ζαμπέτα), ο οποίος κατοχυρώθηκε και ως μια τολμηρή, για την εποχή, και εξαιρετικά επιτυχημένη διασκευή.

Το συνολικό έργο αφορά τη διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά σε μήκος 2.400 μέτρων από το στρατόπεδο "Παύλου Μελά" μέχρι την αερογέφυρα Σταυρούπολης, στον κόμβο της περιφερειακής οδού.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, οι Magic de Spell άλλαξαν εταιρείες, άλλαξαν ήχο, άλλαξαν μέλη - το μόνο που δεν άλλαξαν είναι το όνομά τους και την επιμονή τους να υπάρχουν και τελευταία όλο και πιο μέσα στις μαζικές εκδηλώσεις που έχουν πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Το έργο εντάχθηκε στα λεγόμενα ολυμπιακά έργα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του!

«Κι όμως, προσωπικά θυμάμαι και χειρότερες εποχές για το ροκ», λέει ο Θοδωρής Βλαχάκης.

Ο νέος δρόμος που θα προκύψει από την διαπλάτυνση θα έχει τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση με ενδιάμεση διαχωριστική νησίδα και έξι υπόγειες διαβάσεις για τους πεζούς.

Χειρότερες;

Οι δύο φάσεις

Πότε;

Το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις.

«Στα τέλη του '80, εκτός από το σκληρό αγγλόφωνο underground ροκ δεν άκουγες τίποτε άλλο.

Η α' φάση περιλαμβάνει την διαπλάτυνση από το στρατόπεδο του "Παύλου Μελά" μέχρι τα όρια του δήμου Σταυρούπολης με την Πολίχνη, στο ύψος του καταστήματος Κωτσόβολος.

Σήμερα πάλι, δεν σε παίζουν τα ραδιόφωνα, δεν σε παίζουν οι τηλεοράσεις, δεν σε παίζει κανείς αν δεν είσαι μέσα στο ανάλαφρο κλίμα που επικρατεί γενικά.

Η β' φάση περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά στο τμήμα της εντός του δήμου Πολίχνης, μήκους 1.100 μέτρων.

Εμείς, δηλαδή, πληρώνουμε την κοινωνική αφασία που αναπαράγεται και εντείνεται και από τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με εξαγγελία του πρώην υπουργού πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου (19/01/2004), η πρώτη φάση επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2004!

Πιστεύω όμως ότι η κατάσταση θα αλλάξει γιατί ο κόσμος έχει τη διάθεση να αντιδράσει.

Και η δεύτερη φάση στο τέλος του 2004!

Κάτι βράζει από κάτω.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλης Πετραλιά το Νοέμβριο του 2004 σύμφωνα με τις οποίες, το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Ιούλιο του 2005.

Αυτό το είδαμε και στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που έγιναν·

Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2005 ότι η πρώτη φάση του έργου θα τελείωνε μέχρι το τέλος του 2005.

το είδαμε και στο Ναύπλιο…

Όπως φαίνεται, ωστόσο, η πρώτη φάση του έργου θα καθυστερήσει επιπλέον πέντε μήνες.

Έχεις την αίσθηση ότι ο κόσμος θέλει να φωνάξει αλλά δεν ξέρει πώς».

Όσον αφορά τη δεύτερη φάση του έργου, ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες και σύμφωνα με τους αρμόδιους, έχουν ξεπεραστεί όλα τα κολλήματα για την απρόσκοπτη συνέχεια των εργασιών.

Όταν έπαιξαν στο Ναύπλιο (στην αντιπολεμική πορεία) διαπίστωσαν ότι πολλοί από κάτω έλεγαν το ρεφρέν του «Σεράγεβο», κάτι που τους συγκίνησε πολύ, «ίσως γιατί δεν το περιμέναμε».

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 19 εκατ. ευρώ.

Αλλά και στην επαρχία, όπου πηγαίνουν τακτικά, υπάρχει θερμό κοινό, άνθρωποι ανοικτοί, έτοιμοι να ακούσουν.

Το υψηλό κόστος των απαλλοτριώσεων ανέβασε το κόστος του έργου στα 77,5 εκατ. ευρώ.

«Στην Κύπρο δε, είμαστε, Θεοί - μια σχέση που ξεκίνησε απ την "Όλγα" (παλιότερο κομμάτι τους) και συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον».

«Υπήρχαν και χειρότερες εποχές για το ροκ»

Έχουμε να δούμε νέα δουλειά των Magic de Spell από το «Κόκκινο» (FM Records), που βγήκε το 2000. «Υπάρχει μια γενικότερη κρίση στο ροκ, είμαστε λοιπόν κι εμείς μέσα στο κλίμα. Όμως δεν βιαζόμαστε για το CD. Ενάμιση χρόνο τώρα το παλεύουμε, γιατί θέλουμε να δώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε. Το πιστεύουμε αυτό. Κι έχουμε και υπομονή. Γι' αυτό και αποσυρθήκαμε και από την FM Records, για να βρούμε μια εταιρεία που θα υποστηρίξει καλύτερα τη δουλειά μας. Εντάξει, δεν είναι οι καλύτερες εποχές, αλλά είπαμε, έχουμε δει - τουλάχιστον εγώ - και χειρότερες. Τα πράγματα θα αλλάξουν».

INFO

Οι Magic de Spell παίζουν αύριο και μεθαύριο στο νέο μουσικό στέκι «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5203.661). Οι Magic de Spell είναι οι Θοδωρής Βλαχάκης, Νίκος Γεωργούλης, Νίκος Μαϊντάς, Κώστας Βούλγαρης, Τάσος Νησσόπουλος και Σταύρος Κωνσταντόπουλος.