Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( πολο: ισοπαλια "θριλερ" στο ποσειδωνιο για παοκ και χιο :: 29/1/2006 23:18:33) 

Πολύτιμο βαθμό πήρε ο ΠΑΟΚ από τη Χίο.

Ανάσα για τη Θεσσαλονίκη

Ρ. ΓΑΛΑΝΑΚΗ

ΠΟΛΟ: ΙΣΟΠΑΛΙΑ "ΘΡΙΛΕΡ" ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ ΓΙΑ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΧΙΟ

Στόχος η δημιουργία μικρών πόλεων - δορυφόρων με την επέκταση του σχεδίου πόλης

«Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά»

Δια χειρός Αλιχανίδη

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σύντομη περίληψη

Με γκολ του Αλιχανίδη δύο δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει ισοπαλία 11-11 από τη Χίο, μπροστά σε 500 φιλάθλους στο Ποσειδώνιο, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών.

Σύγχρονες μικρές πολιτείες θα δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, αλλάζοντας ριζικά τον χάρτη της πόλης.

Το μυθιστόρημα είναι βασισμένο στη ζωή του Ισμαήλ Φερίκ πασά και του αδελφού του, Αντώνιου Καμπάνη-Παπαδάκη, υπαρκτών προσώπων του 19ου αιώνα. Στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη, στις αρχές του 19ου αιώνα, σε μια επίθεση Τουρκοαιγυπτίων στο οροπέδιο του Λασιθίου, ύστερα από τη σφαγή του πατέρα και την καταδίωξη της μητέρας τους, αιχμαλωτίζονται δύο αδέλφια, ο Αντώνης και ο Εμμανουήλ. Ο Αντώνης οδηγείται στην Κων/πολη, αλλά καταφέρνει να διαφύγει στην Οδησσό, όπου υιοθετείται από πλούσια οικογένεια, μορφώνεται, προκόβει, γυρίζει και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Ο μικρότερος αδελφός, ο Εμμανουήλ, οδηγείται στην Αίγυπτο, όπου αναγκάζεται να αλλάξει θρησκεία και όνομα (Ισμαήλ Σελίμ) και να παρακολουθήσει μαθήματα στη Στρατιωτική σχολή του Καΐρου. Ανεβαίνει στη στρατιωτική ιεραρχία (γίνεται Φερίκ), κερδίζει τη φιλία του Ιμπραήμ και παίρνει το αξίωμα του πασά. Μισόν αιώνα μετά την αιχμαλωσία του, ο Ισμαήλ Φερίκ είναι πια Υπουργός πολέμου της Αιγύπτου και, κατά τραγική ειρωνεία, αποστέλλεται στην Κρήτη, για να βοηθήσει τους Τούρκους στην καταστολή της Επανάστασης (1866-1868), την οποία χρηματοδοτεί ο Αντώνης. Το Λασίθι παραδίδεται από τους Τούρκους στις φλόγες και ο Ισμαήλ Φερίκ σκοτώνεται ή δολοφονείται ή αυτοκτονεί. Το απόσπασμα αναφέρεται στον πρώτο καιρό της εκπαίδευσής του στη Στρατιωτική σχολή του Καΐρου.

Κορυφαίοι για τον Δικέφαλο ήταν οι Αλιχανίδης και Κοτσίδης που πέτυχαν από τέσσερα γκολ ενώ για τη Χίο, που παραπονιέται για τη διαιτησία, τέσσερα τέρματα πέτυχε ο Ντούλος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Ισμαήλ Φερίκ χαιρόταν να τους ρωτά για τα φυτά και για τα ζώα, γιατί ανακάλυψε ότι πολλά συνέπιπταν με όσα γνώριζε, όχι μονάχα κατά τη μορφή, μα και τον ήχο, την αφή, τη γεύση και τη μυρωδιά. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Νηρέας - Χανιά 8-9, Πάτρα - Γλυφάδα 9-11.

Πληθυσμική έκρηξη. Η Θεσσαλονίκη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη δημιουργία μικρών λειτουργικών πόλεων

Έμαθε πως, αν ένα τοπίο είναι κυρίως όραση και ακοή, η φύση είναι όλες μαζί οι πέντε αισθήσεις. Οι αγώνες ΝΟΒΑ - Πανιωνίου, Π. Φαλήρου - Εθνικού και Βουλιαγμένης Ολυμπιακού θα γίνουν μεθαύριο.

Περισσότερα από 50.000 στρέμματα εντάσσονται σταδιακά στο σχέδιο πόλης σε δώδεκα δήμους και δύο κοινότητες της περιφέρειας, δίνοντας διέξοδο στην εκρηκτική πληθυσμική αύξηση των τελευταίων ετών.

Η υπόμνηση γνώριμων πραγμάτων τού χάρισε την πρώτη νικητήρια αναφορά στην ελληνική του ζωή.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 22, Εθνικός 19, Χίος 17. Πανιώνιος 16, Βουλιαγμένη 15, Χανιά 13, ΠΑΟΚ 11, Γλυφάδα 10, Π. Φάληρο 6, Νηρέας 6, ΝΟΒΑ 2, Πάτρα 1. Αναλυτικά:

Η σύμπτωση τους έμοιαζε να τον οδηγεί σε μυστικό αρραβώνα με τους συμμαθητές, που του μιλούσαν για τα αιγοπρόβατα, τη γάτα, το σκύλο, το σκορπιό, το περιστέρι, τη συκομουριά, το στάρι, το λινάρι, το μπαμπάκι, την πικροδάφνη, το τριαντάφυλλο, τα όσπρια και τα λαχανικά.

ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ του για πρόκριση στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα διατήρησε ο Ολυμπιακός, που νίκησε στον Πειραιά τη γαλλική Μαρσέιγ με 11-8 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής στο Β' όμιλο και πλέον θέλει εκτός έδρας νίκες κόντρα στη Γιουγκ και τη Βάσας.

Ανατολικά

Ένιωθε ωστόσο πως, για να τελειώσει την συγγένεια, όφειλε ν' αγαπήσει τη φοινικιά και την καμήλα, που είχε δει από μακριά κατεβαίνοντας τον Νείλο.

Αντίθετα, ο Εθνικός ηττήθηκε στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν με 7-3 για τον Γ' όμιλο και ουσιαστικά έχασε κάθε ελπίδα πρόκρισης.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΙΚΡΑΣ.

Όφειλε να μάθει τις ιστορίες που ιεραρχούσαν διαφορετικά τις ψυχές στο βασίλειο των φυτών και των ζώων, κατά το σύντομο ύπνο τους ως τη μετεμψύχωση.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ από την ημιτελική φάση του Λεν Τρόφι γνώρισε ο Πανιώνιος, που ηττήθηκε στη Βουδαπέστη από τη Φερεντσβάρος με 8-4 και δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το υπέρ του 10-8 του πρώτου αγώνα. Μία πραγματική κοσμογονία πρόκειται να συντελεστεί στον Δήμο Μίκρας που προβλέπεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εξαπλασιάσει την κατοικημένη έκτασή του τα επόμενα χρόνια.

Όφειλε τέλος ν' αγαπήσει τους συμμαθητές.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της 7ης αγωνιστικής στην Α1 γυναικών: ΠΑΟΚ - Βουλιαγμένη 9-19, Χανιά - Εθνικός 6-8, Ολυμπιακός - Γλυφάδα 8-7, ΝΕ Πατρών - Ιωνικός 18-2.

Ήδη από τον Δεκέμβριο εγκρίθηκε το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο που προβλέπει την ένταξη 16.000 στρεμμάτων στο Πλαγιάρι, τον Τρίλοφο, το Σχολάρι και την Καρδία.

Το σκούρο δέρμα τους ως το καφέ, τα υγρά βαθύχρωμα μάτια, το πιάσιμο των χεριών στον περίπατο, τις λυρικές προσφωνήσεις, τον όρκο στον Μωχάμετ Άλη.

Η βαθμολογία: Βουλιαγμένη 14, Ολυμπιακός 12, Γλυφάδα 8, ΝΕ Πατρών 8, Εθνικός 6, Χανιά 4, ΠΑΟΚ 2, Ιωνικός 0. ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ.

Τον εθνικισμό τους που, χωρίς να είναι αδικαιολόγητος, μετέτρεπε καμία φορά την αρετή σε κακία.

Θα γίνουν στο βόρειο τμήμα, δηλαδή πάνω από την οδό Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, και των τριών δημοτικών διαμερισμάτων Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας.

Άκακοι πάντως οι ίδιοι, μάθαιναν την αλαζονεία και την τεχνική της ευρωπαϊκής στρατιωτικής εκπαίδευσης, τεντώνοντας το μυαλό τους ως τα άκρα της ατομικής φιλοδοξίας.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ Ήδη εκπονούνται οι μελέτες για ένταξη 1.900 στρεμμάτων στα διαμερίσματα Νέας Μηχανιώνας, Κερασιάς και Αγγελοχωρίου, και οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.

Ξαφνιάστηκε όταν κατάλαβε πως οι συμμαθητές του δεν τον ρωτούσαν ποτέ για τον τόπο που είχε στο μυαλό του, κι όταν αυτός άρχιζε να μιλά, εκείνοι έφευγαν αμίλητοι σαν μόλις να είχε τελειώσει η κουβέντα.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΠΑΝΩΜΗΣ Στα σχέδια του Δήμου Επανομής είναι η ένταξη 1.200 στρεμμάτων στη β' και γ' ζώνη, δηλαδή τα τμήματα που ξεκινούν από το κέντρο και φτάνουν μέχρι την παραλία.

Γνώριζαν πως ήταν Έλληνας αιχμάλωτος, απέναντί του όμως έδειχναν να ξέρουν πως ήταν ένα αγόρι με χαμένη μνήμη·

ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης 400 στρεμμάτων στο διαμέρισμα του Τριαδίου, ενώ στα άμεσα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η ένταξη άλλων 4.000 στρεμμάτων περιφερειακά της έδρας του δήμου.

ήθελαν να του την ξαναχαρίσουν μέσα από τις δικές τους αιγυπτιακές αναμνήσεις.

Δυτικά

Σκέφτηκε πως η απαγόρευση της πατρίδας του στη σχολή σήμαινε πιο πολύ την απαγόρευση όσων εικόνων κι αισθημάτων τη ζωογονούσαν.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.

Οι καινούργιες γλώσσες που μάθαινε, αραβικά, τούρκικα, και γαλλικά, όφειλαν ν' αντικαταστήσουν τον παλιό του κόσμο μ' έναν πλήρη και φανταστικό, που θα εκτόπιζε τον παλιό, ώσπου να γίνει αυτός μόνο ο χειροπιαστός κόσμος του ώριμου άντρα.

Στον πιο προνομιούχο - ίσως - δήμο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Ωραιόκαστρο, που συνδυάζει ποιότητα ζωής και ελκυστικές τιμές, θα ενταχθεί μια μεγάλη έκταση 4.200 στρεμμάτων που θα αρχίζει από τα όρια με την Κοινότητα Ευκαρπίας και θα καταλήγει στα όρια με την Καλλιθέα.

Αν και διαισθανόταν πως, καμιά φορά, ο αεικίνητος ίσκιος του ανύπαρκτου συνοδεύει το ώριμο σώμα παίζοντας γύρω του, όπως ο σκύλος με τον αφέντη του.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.

Η Ρ. Γαλανάκη είναι σύγχρονη ελληνίδα πεζογράφος.

Έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για ένταξη 180 στρεμμάτων στο διαμέρισμα Φιλαδέλφειας, 330 στη Νεοχωρούδα και 270 στον Πεντάλοφο, ενώ μετά την ολοκλήρωση του ΓΠΣ θα ενταχθούν άλλες 4.000 στρέμματα.

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ. Θα ενταχθούν 200 στρέμματα στον συνοικισμό Τραυματιούπολης, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού για τις χρήσεις γης σε 10.000 στρέμματα που ανήκουν στην κοινότητα.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ. Μεγάλη επέκταση - συνολικά 4.000 στρεμμάτων - προγραμματίζει η διοίκηση του Δήμου Ευόσμου που παρουσιάζει την πιο μεγάλη αύξηση πληθυσμού στο πολεοδομικό συγκρότημα. Μόλις ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής στη Νέα Πολιτεία, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη έκτασης μέχρι τα όρια με το Ωραιόκαστρο.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνει η πράξη εφαρμογής σε 1.000 στρέμματα του Δήμου Πολίχνης. Η περιοχή βρίσκεται κάτω από την περιφερειακή οδό, απέναντι από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, και περιλαμβάνει τμήμα των Μετεώρων

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ. Έκκρεμεί η πράξη εφαρμογής για 500 στρέμματα που βρίσκονται στην 5η Συνοικία, ενώ ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση για ανάλογη έκταση στην περιοχή της Διαλογής.

Βόρεια

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ. Σε ό,τι αφορά τα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης, τη μεγαλύτερη επέκταση προγραμματίζει ο Δήμος Χορτιάτη που θα εντάξει στο σχέδιο πόλης 3.500 στρέμματα στην περιοχή του Φιλύρου.

ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ. Η δημοτική αρχή έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για έκταση 500 στρεμμάτων που βρίσκεται βόρεια και δυτικά του δήμου και στο τμήμα που γειτνιάζει με τη Θέρμη.

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΥΚΩΝ. Θα αξιοποιηθεί οικιστικά έκταση 300 στρεμμάτων στα όρια με τον Δήμο Πολίχνης, κοντά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.