Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( ηρακλης 8,5 :: 29/1/2006 23:14:24) 

ΗΡΑΚΛΗΣ 8,5 Η τρομοκρατία στις Φιλιππίνες

Μ. ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ

ΑΜΥΝΑ 8

Οι Φιλιππίνες πάσχουν από ένα σοβαρό και άλυτο πρόβλημα τρομοκρατίας, με πρωταγωνίστριες τουλάχιστον τέσσερις οργανώσεις, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι ο ισλαμικός αυτονομισμός στα νότια της χώρας.

«Γεύση πικραμύγδαλου»

8 ΑΜΠΑΡΗΣ Έκανε σωτήρια επέμβαση στο τετ α τετ του Σοάρες στο ξεκίνημα το αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πολύνεκρη προχθεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο του Νταβάο.

Μόλις είχαμε επιστρέψει από τις σύντομες πασχαλιάτικες διακοπές μας. Στα υπόλοιπα λεπτά ήταν θεατής. Καθώς αδυνατεί να καταπολεμήσει με τα δικά του μέσα τον πολυμέτωπο ισλαμικό τρόμο, ο στρατός των Φιλιππίνων ζήτησε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέντε μέρες στη Σαντορίνη και ομολογώ πως αισθανόμουνα πολύ καλύτερα.

8 ΣΝΑΟΥΤΣΝΕΡ Εξαφάνισε από τη δεξιά πλευρά τον Σέζαρ, ενώ έδωσε βοήθειες και επιθετικά.

Αν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στεφθούν με επιτυχία, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις θα επιστρέψουν στο ασιατικό αρχιπέλαγος, δεδομένου ότι οι Φιλιππίνες είναι μία από τις χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας. Το ίδιο κι ο Άγγελος.

8 ΔΡΟΥΓΑΣ Συνεχίζει τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις.

Η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων θα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη: ούτε λίγο ούτε πολύ, θα κληθούν να καταστρέψουν την οργάνωση του Αμπού Σαγιάφ, που είναι ιδιαίτερα ενεργή στην περιοχή. Ίσως κι η Φαίδρα.

Δεν υπήρχε Σοάρες στο παιχνίδι, ενώ δημιούργησε ουκ ολίγα ρήγματα με τις επελάσεις του.

Ένα παράπλευρο θύμα θα είναι η πρόεδρος Γκλόρια Μακαπαγκάλ, η οποία, όπως και οι προκάτοχοί της, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις περιστάσεις. Ο καθαρός αέρας, ο μοναδικός συνδυασμός του λευκού με το γαλάζιο, εκείνο το εξαίσιο φως της Οίας είχαν κάνει το θαύμα τους.

8 ΚΑΤΣΑΜΠΗΣ Ηγετική εμφάνιση στο κέντρο της άμυνας.

Αλλά το τηλεφώνημα του πατέρα του Οδυσσέα με ξαναγύρισε στο άγχος και την αγωνία.

Δεν έχασε προσωπική μονομαχία και κατηύθυνε με μαεστρία ολόκληρη την ομάδα.

Είχα καταφέρει να ξεγελάσω τον εαυτό μου πως…

8 ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ Καταπληκτική εμφάνιση από τον νεαρό αμυντικό.

Ανοησίες!

Έκανε τον Λυμπερόπουλο να μοιάζει με… παίκτη της σειράς.

Αν δεν ήταν το τηλεφώνημα, θα ήταν κάποια εκπομπή στην τηλεόραση, μια είδηση στις εφημερίδες, ένα άρθρο σε περιοδικό… θα ήταν απλώς και μόνο το ημερολόγιο.

ΚΕΝΤΡΟ 8,5

Ακόμα Απρίλιος.

8 ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ Πρόσθεσε άλλη μία καταπληκτική εμφάνιση με τη φανέλα του Ηρακλή.

Άλλος ενάμισης μήνας!

Κυριάρχησε στη μεσαία γραμμή, απέναντι στον πολυδιαφημισμένο Έμερσον.

«Και τι να σε θέλει;» ρώτησα τον Άγγελο.

8 ΠΡΙΤΤΑΣ Για το δίδυμο Κατσουράνη-Έμερσον μιλούσε όλη η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτός και ο Πουρσανίδης έκανε τη διαφορά χθες.

Τι στο καλό ο κύριος Οικονόμου να ήθελε τον άντρα μου;

9 ΛΑΓΟΣ Στο πρώτο ημίχρονο ο Μόρας έβλεπε συνεχώς την πλάτη του.

Πέρασα ολάκερο εκείνο το απόγευμα μέσα στην αγωνία.

Κάτι ανάλογο έγινε στο δεύτερο με τον Λάκη.

Μια αγωνία διάχυτη.

Συνέχισε χθες το επιθετικό του κρεσέντο.

Και ούτε συζήτηση πως στη Φαίδρα είχαμε πει το οτιδήποτε.

9 ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Εδώ και περίπου ένα μήνα δίνει συνεχώς απαντήσεις σε όλους τον χαρακτήρισαν το καλοκαίρι "ξοφλημένο".

Μόλις επέστρεψε ο Άγγελος, «Λέγε!» τον άρπαξα και κλειστήκαμε στην κρεβατοκάμαρά μας.

Μπορεί να οδεύει στα 34, αλλά χθες έμοιαζε τουλάχιστον δέκα χρόνια μικρότερος.

Μου τα είπε.

ΕΠΙΘΕΣΗ 8,5

«Θα 'ναι τρελός ο άνθρωπος» φώναξα.

9 ΕΠΑΛΕ Σήμερα θα συζητήσει με τη διοίκηση την επέκταση του συμβολαίου του και με τη χθεσινή εμφάνιση θα πάρει όσα χρήματα και αν ζητήσει.

«Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πονεμένος δείχνει» - μα τώρα τι ήταν αυτό που μου 'λέγε ο άντρας μου!

Διαφωνεί κανείς;

Τον πόνο του πατέρα του Οδυσσέα μπορώ να τον φανταστώ…

8 ΕΡΕΡΑ Τόσο καιρό έκανε σχεδόν όλες τις δουλειές, εκτός από την κυριότερη που είναι το σκοράρισμα.

Τρέμω, μήπως έπειτα από λίγο και τον συμμερίζομαι…

Χθες όμως, το έκανε και αυτό.

Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα μας.

8 ΑΛΛΑΓΕΣ

Πώς ήταν δυνατό να μας ζητούσε να δεχτούμε, αν θες και να σπρώξουμε τη Φαίδρα μας, να κρατήσει στενές σχέσεις με το γιο του;

Ο Κώστας Καπετάνος είχε μεγάλα κέφια.

«Μα όχι κατ' ανάγκη και ερωτικές!» ο Άγγελος είχε ολότελα παραφρονήσει.

Μπήκε στο 81', έφτιαξε στο επόμενο λεπτό το γκολ στον Επαλέ, ενώ θα μπορούσε να είχε πετύχει το γκολ της χρονιάς στις καθυστερήσεις.

«Μα καλά, έχεις συναίσθηση του τι λες;» κι είδα εκείνη την στιγμή τον άντρα μου σαν εχθρό μου.

Οι Περπερίδης και Διαμαντίδης έπαιξαν ελάχιστα και δεν μπορεί να κριθεί η συνεισφορά τους.

Ο Άγγελος με κοίταξε με απόλυτη σοβαρότητα.

2 ΑΕΚ Με τη χθεσινή της απόδοση δικαίωσε όσους πιστεύουν ότι λόγω τύχης βρίσκεται τόσο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.

Κρατούσα τον έλεγχο των συναισθημάτων του.

Κάκιστη αμυντικά, ανύπαρκτη επιθετικά ήταν η ομάδα του Φερνάντο Σάντος και το τελικό αποτέλεσμα ήρθε φυσιολογικά.

«Μου είπε κάτι το πολύ χαρακτηριστικό. Είπε «ας τους αφήσουμε να βρούνε μόνοι τους την ισορροπία τους. Και νομίζω, Ελένη, πως έχει δίκιο!». Δεν κάθισα να συνεχίσω αυτήν την κουβέντα. Βγήκα από την κρεβατοκάμαρα …. Ναι, είχε ολότελα παραφρονήσει ο Άγγελος. Τι θα πει «να τους αφήσουμε να βρούνε την ισορροπία τους;» Κι ας αφήσουμε την πιθανότητα να παρασυρθούν και να έχουν κι άλλη…., κι άλλες σεξουαλικές επαφές. Ας την αφήσουμε αυτή. Ας πούμε πως είναι η δικιά μου και μόνο η αγωνία που με κάνει να μεγαλοποιώ τα πράγματα. Ας δεχτώ ακόμα και αυτό που τόσες φορές το έχω ακούσει. Πως, δηλαδή, αν παίρνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις, ακόμα και με τον έρωτα δε μεταδίδεται ο ιός. Αλλά ας μου πει κάποιος τι σόι έρωτας θα 'ναι αυτός που μόνιμα θα ζητά τη σιγουριά του πλαστικού και θα ζει με το άγχος μην τυχόν και κάτι πάει στραβά. Είναι όμως και κάτι άλλο. Πιο σοβαρό, πιο ουσιαστικό. Ένας τέτοιος δεσμός δεν έχει μέλλον. Αυτός… σχεδόν μελλοθάνατος. Αχ, Παναγιά μου, μπορεί κι αυτή το ίδιο να 'ναι… Αχ, Παναγιά μου, να που ξανάρχονται όλοι εκείνοι οι φόβοι μου… Πανικός μ' έπιασε και δεν ήξερα πού να κρυφτώ. Τέτοιες αγωνίες είναι σαν μαχαιριές. Πονάνε.

Έπεσα να κοιμηθώ κι έλεγα πως μήτε με το χαπάκι θα μ' έπαιρνε ο ύπνος. Αλλά -τι παράξενο!- με πήρε. Βαθύς ύπνος. Είδα και τ' όνειρο. Τι όνειρο, Θεέ μου!

Ήρθε, λέει, και με βρήκε η μάνα του. Η μάνα του η πεθαμένη. «Κάτσε να μιλήσουμε σαν μάνες» μου είπε. «Σε καταλαβαίνω εγώ. Θέλω όμως κι εσύ να με νιώσεις. Μη σκέφτεσαι μόνο το δικό σου το παιδί. Σκέψου και το δικό μου». Όταν μου το είπε αυτό, εγώ έπαψα να είμαι βουβή και της απάντησα: «Το σκέφτομαι. Μπορεί κι η κόρη μου να είναι στη θέση του γιου σου. Μην κοιτάς που ακόμα δεν το ξέρουμε… Μπορεί και να 'ναι και εμείς σε λίγο να το μάθουμε». Και τότε εκείνη τι γύρισε και μου είπε; - Αχ, Παναγίτσα μου, το σκέφτομαι και ανατριχιάζω! - Μου είπε: «Μη φοβάσαι και η κόρη σου δεν έχει τίποτε. Το ξέρω. Είναι καλά. Γι' αυτό και σε παρακαλώ να νοιαστείς και λίγο για το γιο μου… Παλικαράκι είναι κι αυτό. Βοήθησέ το να ξαναμπεί στον κόσμο». Αχ, πώς τα 'λέγε! Τι πάθος μέσα στη φωνή της! Δάκρυσα. «Μα δεν καταλαβαίνεις πως φοβάμαι;» της απάντησα. «Το καταλαβαίνω» συνέχισε εκείνη, «αλλά έχε εμπιστοσύνη και στο παιδί σου και στο δικό μου. Δεν είναι αλήτης ο γιος μου. Την αγάπησε την κόρη σου, γι' αυτό ενώθηκε μαζί της. Κι επειδή πάντα την αγαπά, δε θα κάνει τίποτε που να τη φέρει σε δύσκολη θέση. Την ανάγκη της όμως την έχει. Χρειάζεται τη βοήθειά της. Μέχρι να ορθοποδήσει… Αν ζούσα, θα ερχόμουνα και θα σ' έπειθα… Μα τώρα, τι μπορώ να κάνω, για να βοηθήσω το παιδί μου;…. Μάνα είσαι και με καταλαβαίνεις» έτσι είπε κι έβαλε τα κλάματα.

Ξύπνησα λουσμένη στον ιδρώτα. Ήταν κοντά τρεις. Και δεν ξανακοιμήθηκα. Μέχρι το χάραμα τα σκεφτόμουνα όλα αυτά. Και μόλις μπήκε το πρώτο φως στο δωμάτιο μέσα, γύρισα κι είδα τον Άγγελο που κοιμότανε δίπλα μου και το ήρεμο πρόσωπό του με γαλήνεψε. Σηκώθηκα. Έφτιαξα καφέ και στρώθηκα μπροστά στο σχεδιαστήριό μου. Την είχα πάρει την απόφαση μου… Ο Θεός να μας βοηθήσει… Αλλά δεν μπορούμε να πάψουμε να είμαστε άνθρωποι.

Ο Μ. Κοντολέων είναι σύγχρονος έλληνας πεζογράφος.