Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Από αριστερά ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης, μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γιώργος Ανδραβίζος.

ΗΡΑΚΛΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΚΟΥΒΗ

Ούτε λέξη για τα συμβόλαια από τη διοίκηση

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ (330-717)

Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα το θέμα της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου έχει απασχολήσει πάμπολλες φορές τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονταν με τις κινητοποιήσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Βυζάντιο ονομάζεται το χριστιανικό κράτος της ελληνορωμαϊκής Ανατολής που αναδύθηκε μέσα από τους κόλπους του Ρωμαϊκού Κράτους.

Στα 32 χρόνια της μεταπολίτευσης το πανεπιστημιακό άσυλο άρθηκε πέντε φορές, οι οποίες συνοδεύτηκαν με επέμβαση της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Ο Έγκεν Γκέραρντ το Σάββατο που μας πέρασε δεν έμεινε ευχαριστημένος από την απόδοση της ομάδας του. Οι όροι Βυζάντιο και Βυζαντινοί είναι μεταγενέστεροι.

Πέραν των περιπτώσεων άρση του ασύλου, η αστυνομία έχει επέμβει πολλές φορές σε πανεπιστημιακούς χώρους με αφορμή την τέλεση κακουργημάτων.

Παλαιότερα έχει δηλώσει ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία της ομάδας, αλλά και από κάποια άλλα πράγματα. Οι κάτοικοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αυτοπροσδιορίζονταν με ονομασίες που δηλώνουν τη ρωμαϊκή προέλευση του κράτους (Ρωμαίοι/Ρωμηοί, Ρωμανία, Πολιτεία/Κράτος Ρωμαίων).

Η αστυνομία μπορεί να επέμβει

Ένα από αυτά είναι το ότι δεν έχουν κληθεί ακόμη από την ΠΑΕ να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους οι παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το καλοκαίρι.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία της μεταμόρφωσης του Ρωμαϊκού σε Βυζαντινό Κράτος είναι η εξίσωση των δικαιωμάτων των Χριστιανών με τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών ομάδων και η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης επί Κωνσταντίνου Α', η ανάδειξη του Χριστιανισμού σε κρατική θρησκεία και η διαίρεση της αυτοκρατορίας επί Θεοδοσίου Α' (379-395).

Ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης είναι μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στα φοιτητικά χρόνια του υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Νομικής σχολής ως εκπρόσωπος της ΔΑΠ.

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι λήγουν τα συμβόλαια των Χαλκιά, Βρέιντε, Μπαχράμη, Μιλόγιεβιτς, Νατσούρα, Ξενίδη, Κατσαμπή, Κουτσουρέ, Γκώνια, Στολτίδη, Φονφόκα, Νασιόπουλου και Μίετσελ.

Στη διάρκεια του 4ου και του 5ου αι. το ανατολικό τμήμα του κράτους απέκρουσε την απειλή των Γερμανών, απέκτησε θρησκευτική ομοιογένεια, εξασφάλισε οικονομική σταθερότητα και παρέμεινε μεγάλη διεθνής δύναμη ως τα μέσα του 6ου αι.

"Είναι λαθεμένη η άποψη ότι δεν μπορεί να επέμβει η αστυνομία σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Την περασμένη Πέμπτη ο Γκέραρντ σχολιάζοντας το γεγονός είχε πει:

Αντίθετα, η ίδρυση των γερμανικών βασιλείων στη ρωμαϊκή Δύση επέφερε την πτώση της (τέλη 5ου αι.).

Μπορεί να το κάνει, όταν τελούν αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

"Είναι καιρός να αρχίσουμε πλέον να συζητάμε το θέμα αυτό".

Μεγάλη δραστηριότητα ανέπτυξε το Βυζάντιο επί Ιουστινιανού Α' (527-565).

Μπορεί επίσης να επέμβει η αστυνομία εάν δώσει σχετική άδεια η επιτροπή ασύλου με ομόφωνη απόφασή της ή αν δεν υπάρχει ομοφωνία με άδεια της συγκλήτου, αρκεί να συμφωνήσουν τα 2/3 των μελών που θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση και θα εξετάσουν το θέμα".

Από τη διοίκηση της ομάδας όμως δεν έχει γίνει ακόμη καμία κίνηση.

Ο αυτοκράτορας ενίσχυσε την κεντρική εξουσία και επιδίωξε να ανασυστήσει τη Ρωμαϊκή Οικουμένη, καταλύοντας τα γερμανικά κράτη, αλλά οι μεγάλες πολεμικές δαπάνες εξάντλησαν το κράτος.

"Άποψή μου είναι ότι το νομικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει και θα πρέπει το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και του νομικού κόσμου να υπερασπιστεί τη διατήρηση αυτού του θεσμού".

Ο Άκης Στολτίδης μάλιστα, που φέτος είναι ένας από τους καλύτερους και πιο σταθερούς σε απόδοση παίκτες του Ηρακλή, σχολίασε το γεγονός, λέγοντας:

Προς τα τέλη του 6ου αι. εκδηλώθηκε στο Βυζάντιο μια πολύπλευρη κρίση που οδήγησε σε βαθιές μεταβολές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις (7ος αι.).

Eλάχιστα κρούσματα εγκληματικότητας

"Εγώ θέλω να μείνω στον Ηρακλή.

Σημαντική μείωση της βυζαντινής ισχύος επέφεραν και οι αραβικές κατακτήσεις στα χρόνια της δυναστείας του Ηρακλείου.

"Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι τα κρούσματα εγκληματικότητας μέσα και γύρω από το χώρο του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διαπράττονται από ιδιώτες, δηλαδή από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, είναι λίγα.

Το θέμα είναι αν θέλει και ο Ηρακλής να παραμείνω, αφού μέχρι τώρα δεν με έχει ενοχλήσει κανείς για να μου προτείνει ανανέωση του συμβολαίου μου".

Βαθμιαία η φυσιογνωμία του κράτους μεταβλήθηκε:

Όσον αφορά διάφορα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο με μέλη της κοινότητάς του θεωρώ ότι πρόκειται για ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μόνη της η πανεπιστημιακή κοινότητα.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

το Ρωμαϊκό Κράτος απομακρύνθηκε από τις λατινικές και παγανιστικές του ρίζες και μεταμορφώθηκε σε χριστιανική αυτοκρατορία της ελληνικής Ανατολής, το Βυζαντινό Κράτος.

Τα παραπάνω υποστήριξε, μιλώντας στη "Μ" ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Γιώργος Ανδραβίζος.

Πάντως ο Ολλανδός τεχνικός από χθες άρχισε την προετοιμασία της ομάδας του για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε: Γιατί ο Κωνσταντίνος ίδρυσε ένα νέο διοικητικό κέντρο στην Ανατολή. Ποια στάση κράτησε απέναντι στον Χριστιανισμό. Τι ήταν και πώς λύθηκε το γερμανικό πρόβλημα. Τι ήταν και πώς αντιμετωπίστηκαν οι αιρέσεις και η αρχαία θρησκεία. Τι άλλαξε στην κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό ως τις αρχές του 6ου αι. Για το σημαντικό έργο του Ιουστινιανού Α' και του Ηρακλείου.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος σε περιπτώσεις επεισοδίων πρωταρχικός στόχος της αστυνομίας είναι να αποτρέψει ταραχές έξω από τον πανεπιστημιακό χώρο.

Από πλευράς διοίκησης δόθηκε η υπόσχεση στους παίκτες ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται,

Όσον αφορά ανώνυμες καταγγελίες και φημολογίες περί διακίνησης ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια, ο κ. Ανδραβίζος λέει ότι αν υπάρχουν στοιχεία για κάποιους που κάνουν διακίνηση δεν θα μας εμποδίσει το πανεπιστημιακό άσυλο να τους συλλάβουμε".

ώστε να προετοιμαστούν απερίσπαστοι για το ντέρμπι με τον "δικέφαλο".

Ο καθηγητής της Νομικής σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΠΑΕ Ηρακλής πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των οργανωμένων συνδέσμων φίλων Ηρακλή με τους εκπροσώπους της διοίκησης της ομάδας, προκειμένου να συζητήσουν την παρουσία τους στο ντέρμπι της Τούμπας την Κυριακή.

Νίκος Παρασκευόπουλος: Δεν υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του νομικού πλαισίου

Στόχος της διοίκησης του "γηραιού" είναι να καθιερώσει τις συναντήσεις με τους οργανωμένους συνδέσμους φιλάθλων της ομάδας, προκειμένου να υπάρχει συνεργασία και τοποθέτηση κοινών στόχων για το μέλλον.

Υπέρ της διατήρησης του νομικού πλαισίου που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο τάσσεται και ο καθηγητής της Νομικής σχολής, Νίκος Παρασκευόπουλος. "Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αναθεώρηση των διατάξεων που θεσπίζουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει είναι κάποιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των οργάνων που αποφασίζουν για τυχόν άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο νόμος ορίζει ποια είναι αρμόδια όργανα για να αποφασίσουν την άρση του ασύλου και να ζητήσουν επέμβαση της αστυνομίας. Δεν διευκρινίζει ωστόσο σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση, αφήνοντας ουσιαστικά το ελεύθερο στα ίδια τα όργανα του πανεπιστημίου να το κρίνουν. Παλιότερα είχα κοινοποιήσει κάποιες προτάσεις μου που αφορούσαν ακριβώς τον καθορισμό ορίων του ασύλου. Τα όρια αυτά θα πρέπει να τα συζητήσει και να συμφωνήσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα".