Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( βοηθησε την καχα σαν φερναντο να φτασει σε νεα νικη :: 15/1/2006 22:44:07) 

ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΧΑ ΣΑΝ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΝΙΚΗ "Παράπλευρη απώλεια" το Κυπριακό

Νίκος Καζαντζάκης

Πήρε φόρα ο Γιαννούλης

Η προτεραιότητα που δίνουν οι Αμερικανοί στο ζήτημα του Ιράκ, "αγκάθι" για τη λύση

Κανείς όμως από τους συγγραφείς αυτής της περιόδου δε γνώρισε τη διεθνή επιτυχία που είχε το έργο του Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957), του οποίου τα μυθιστορήματα διαβάστηκαν πολύ και μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες (κυρίως το μυθιστόρημα του Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, που ολοκληρώθηκε στην Κατοχή και δημοσιεύτηκε στα 1946, όταν ο συγγραφέας ήταν ήδη 63 ετών).

Ο Γιάννης Γιαννούλης έχει φέρει άλλον αέρα στην Κάχα Σαν Φερνάντο.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ν. Καζαντζάκης (Έλληνες του κόσμου)

Η ομάδα της Σεβίλλης νίκησε για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική, αυτήν τη φορά στην έδρα της Γρανάδα με 76-72, πραγματοποιώντας ακόμη ένα βήμα για την παραμονή της στην κατηγορία.

Την ώρα που εξαντλούνται και οι τελευταίες ελπίδες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εντός των χρονοδιαγραμμάτων, η κρίση με το Ιράκ και οι προτεραιότητες των Αμερικανών σε σχέση με τον επικείμενο πόλεμο δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις όποιες προσπάθειες.

Ο Καζαντζάκης έγραψε πάρα πολύ και για πάρα πολλά.

Ο Καρδιτσιώτης σέντερ είχε 7 πόντους (3/4 β., 2/5 δπ.) και 3 ριμπάουντ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που ήρθε χθες στην Αθήνα προερχόμενος από την Άγκυρα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Έκανε μεταφράσεις, έγραψε θεατρικά έργα, θέατρο, φιλοσοφία, ταξιδιωτικά και αυτοβιογραφικά κείμενα.

Ήττα (80-87) και μάλιστα εντός έδρας από την Μενόρκα υπέστη η Βαλένθια παρά τους 21 πόντους (3/6 β., 9/13 δπ.) και τα 10 ριμπάουντ του Δήμου Ντικούδη και τους 11 πόντους (1/2 δ., 3/5 τρ.) του Βαγγέλη Σκλάβου.

Όπως είπε, αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για ένταξη μιας ενωμένης νήσου στο νησί - και δεν γνωρίζει εάν και πότε θα υπάρξει άλλη. Ο ίδιος μέχρι το τέλος της ζωής του συνήθιζε να λέει ότι το σημαντικότερο έργο του είναι η Οδύσσεια, ποίημα 33.333 στίχων γραμμένο από το 1924 μέχρι το 1938.

Η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε εκτός έδρας της Μανρέσα (77-90) με τον Μιχάλη Κακιούζη να έχει 13 πόντους (5/10 δπ., 1/3 τρ.).

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι σε "λίγες ημέρες" η υπόθεση του Κυπριακού θα φθάσει στο "αυτή είναι η λύση, πάρτε την ή αφήστε την". Εδώ ο Καζαντζάκης παρακολουθεί τον Οδυσσέα μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη και διηγείται τις νέες του περιπέτειες.

Στο ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής η Μάλαγα επιβλήθηκε μέσα στη Μαδρίτη της Ρεάλ με 86-77.

Προβληματισμό στην Αθήνα δημιούργησε και μια άλλη ρήση του κ. Ανάν κατά την άφιξή του, ότι έλαβε "πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα από την Άγκυρα".

Η κριτική όμως υποδέχτηκε ψυχρά την Οδύσσεια κυρίως λόγω της γλωσσικής δυσκολίας που παρουσίαζε.

Για την ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο πρώτος σκόρερ ήταν ο Γκαρμπαχόθα με 21 πόντους και ο Μπράουν πρόσθεσε 18.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, εξηγήθηκε ποια είναι αυτά τα "ενθαρρυντικά" μηνύματα από τη γείτονα: ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, υποστήριξε ότι "η λύση του Κυπριακού είναι πιο κοντά από ποτέ" - δήλωση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις που διατύπωσαν προχθές στην Αθήνα οι κ.κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος.

Ο Καζαντζάκης από τότε επιδόθηκε με πάθος στο μυθιστόρημα και γνωστός έγινε κυρίως από τα μυθιστορήματά του.

Ο Ρακόσεβιτς με 19 πόντους ήταν ο καλύτερος της «βασίλισσας».

Δηλώσεις Ερντογάν

Μέσα από το μυθιστόρημα ο Καζαντζάκης συνεχίζει να αναζητεί τη σωτηρία του ανθρώπου.

Η Ταουγκρές συνέτριψε τη Φουενλαμπράντα (102-75) και παρέμεινε στην πρώτη θέση.

Σε μια ακόμη "ανησυχητική" αναφορά - που δείχνει ότι το τρίτο σχέδιο Ανάν κινείται πιο κοντά στις επιδιώξεις του Ντενκτάς - ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο σχέδιο, που μπορεί να υποβληθεί ακόμη και σήμερα, "θα είναι εύκολα διαπραγματεύσιμο και πιο κοντά στις πραγματικότητες στο νησί".

Ο άνθρωπος που πέρασε την έντονη μεταφυσική αγωνία του μέσα στις είκοσι τέσσερις ραψωδίες της Οδύσσειάς του (1938) αποφασίζει τώρα να συγγράψει μιαν αφηγηματική εποποιία πολλών σελίδων, επιβεβαιώνοντας την αλήθεια ότι το μυθιστόρημα είναι μια μορφή απλοποιημένης και προσιτής σε όλους εποποιίας.

Σε άλλες αναμετρήσεις της Μπρεογκάν-Μπανταλόνα 74-76, Βαγιαδολίδ-Μπιλμπάο 73-66, Γκραν Κανάρια-Εστουντιάντες 60-68, Τζιρόνα-Αλικάντε 66-82.

Ο Τούρκος πολιτικός είπε ότι "το νέο σχέδιο αναφέρεται σε δύο ιδρυτικά κράτη και ένα κράτος συνεταιρισμού ή κράτη που εξαρτώνται από αυτό.

Έτσι, ο κόσμος της ηθογραφίας, που γνωρίσαμε στον Καρκαβίτσα, το Θεοτόκη και τον Κονδυλάκη, στα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη ανανεώνεται και αναγεννιέται μοναδικά. Η ΜΠΕΝΕΤΟΝ Τρεβίζο επικράτησε επί της Ούντινε με 87-80 και διατηρήθηκε στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος όπου ισοβαθμεί με τη Νάπολι.

Προβλέπει 29,2% εδαφών στην τουρκοκυπριακή πλευρά - όρο που είχε θέσει παλαιότερα".

Στον Αλέξη Ζορμπά προβάλλονται οι πρωτόγονες τεχνικές εργασίας και η σκληρότητα της παραδοσιακής ζωής στην Κρήτη, ενώ παράλληλα το κείμενο διανθίζεται με πολλούς προβληματισμούς. Ο Νίκος Βετούλας έμεινε στα χαμηλά έχοντας 4 πόντους και 4 ασίστ.

Και συνέχισε:

Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (1946) είναι το πρώτο μιας σειράς επτά μυθιστορημάτων που ο συγγραφέας έγραψε προς το τέλος της ζωής του. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 16ης αγωνιστικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Λιβόρνο-Αβελίνο (Δορκοφίκης 5 πόντους) 78-82, Ρέτζιο Εμίλια-Κάπο Ντ' Ορλάντο 74-73, Ρόμα-Τεράμο 82-74, Νάπολι-Καντού 101-89, Μπιέλα-Αρμάνι Τζινς Μιλάνο 58-64, Κλιμάμιο Μπολόνια-Ρέτζιο Καλάμπρια 82-69, Ροζέτο-Σιένα 76-79,

"Όσον αφορά το θέμα των προσφύγων, υπάρχει μια προσέγγιση που δίνει την αρμοδιότητα στο συστατικό κράτος να δίδει υπηκοότητα στους πρόσφυγες που θα μετακινηθούν στην άλλη πλευρά".

Πρόκειται για τα μυθιστορήματα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1948), Ο καπετάν Μιχάλης (1950), Ο τελευταίος πειρασμός (1951), Ο φτωχούλης του Θεού (1952), Οι αδερφοφάδες (1954) και τέλος η Αναφορά στον Γκρέκο, μια ποιητική αυτοβιογραφία που απευθύνεται στο συμπατριώτη του, διεθνούς φήμης ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Βαρέζε-Βίρτους Μπολόνια 85-81.

Δημοσίευμα

Το έργο αυτό δημοσιεύτηκε μετά το θάνατο του συγγραφέα (1961).

Η ΔΙΝΑΜΟ Μόσχας πέρασε νικηφόρα (71-87) από την έδρα της Χίμκι με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο και τον Αντώνη Φώτση να είναι για μια ακόμη φορά από τους καλύτερους παίκτες της.

Την ίδια στιγμή, διάχυτη είναι η αίσθηση στην Αθήνα - αλλά και τις Βρυξέλλες - ότι η ήδη δύσκολη υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού έχει πέσει θύμα του ιρακινού προβλήματος.

Τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη εξελίσσονται στο ιστορικό παρελθόν και έχουν σκηνικό τους τις μικρές αγροτικές κοινότητες που συναντάμε στα μυθιστορήματα του ηθογραφικού ρεαλισμού του τέλους του 19ου αιώνα.

Ο διεθνής σέντερ σε 34 λεπτά συμμετοχής είχε 13 πόντους (1/2 β., 6/9 δπ.) 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ ενώ ο Φώτσης σημείωσε 9 πόντους (2/4 β., 2/5 δπ., 1/2 τρ.) και μάζεψε 10 ριμπάουντ.

Και ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών - Τουρκίας, για τη διέλευση 65.000 στρατιωτών από τουρκικό έδαφος, με κατεύθυνση το Ιράκ, η Άγκυρα - και κυρίως οι πανίσχυροι στρατηγοί - έλαβε και τη "σιωπηρή" στήριξή τους στο θέμα της Κύπρου.

Εδώ ανήκει το μυθιστόρημα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.

Από τη Χίμκι ξεχώρισε ο Αμερικανός Μέλβιν Μπούκερ με 16 πόντους.

Αυτό το θέμα - την "καταδίκη" του Κυπριακού λόγω πολέμου στο Ιράκ - θίγει μάλιστα με χθεσινό της δημοσίευμα και η έγκυρη βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

Ήρωες εδώ είναι οι κάτοικοι ενός χωριού που αναπαριστούν τα πάθη του Χριστού αυτοσχεδιάζοντας ο καθένας το ρόλο του.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε τη συμπολίτισσα Διναμό Περιχώρων με 93-80 και παρέμεινε μόνη στην πρώτη θέση του ρωσικού πρωταθλήματος.

Σε ανταπόκριση τής κ. Ντέμπεϊ από τις Βρυξέλλες, το Κυπριακό αναφέρεται ως μία από τις "παράπλευρες απώλειες" της απόφασης των Αμερικανών να επιτεθούν στο Ιράκ.

Τα γεγονότα, παρόλο που απέχουν χρονικά από την εποχή που γράφεται το μυθιστόρημα, παραπέμπουν στον Εμφύλιο.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς τελείωσε το παιχνίδι με 12 πόντους (1/2 β., 4/5 δπ., 1/3 τρ.) και 6 ασίστ.

Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν πως πράγματι υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες - και οι πληροφορίες από την Τουρκία δεν είναι στην κατεύθυνση τής διάψευσής τους.

Το ίδιο συμβαίνει και στις Αδερφοφάδες, το μυθιστόρημα που έγραψε ο Καζαντζάκης ένα χρόνο αργότερα.

ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ: Ο Ερυθρός Αστέρας ηττήθηκε στην Κροατία από τη Ζαντάρ με 88-74 για την 15η αγωνιστική της Αδριατικής Λίγκας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, έλεγαν πως επισήμως δεν έχει παρατηρηθεί καμιά αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό - και οι Αμερικανοί διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία πως το ενδιαφέρον τους παραμένει αμείωτο.

Ακρογωνιαίος λίθος της σύλληψης αυτών των μυθιστορημάτων είναι ο Εμφύλιος.

Ο Μίροσλαβ Ραίτσεβιτς πέτυχε 9 πόντους (1/1 β., 4/7 δπ.,) ενώ ο Ιγκόρ Μιλόσεβιτς δεν έπαιξε καθόλου.

Ενδεικτική, πάντως, για το θέμα θα είναι η σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

Από τα υπόλοιπα μυθιστορήματα Ο τελευταίος πειρασμός, που έχει ως βασικό θέμα του το Χριστό, γέννησε αντιδράσεις κυρίως από τους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Στους υπόλοιπους αγώνες τα αποτελέσματα ήταν: Χέμοφαρμ-Λάσκο 91-80,

Ο Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, επιχείρησε να δώσει το δικό του μήνυμα - εν είδει… μαστιγίου και καρότου.

Στα μυθιστορήματά του ο Νίκος Καζαντζάκης ερμηνεύει αλληγορικά, πολιτικά και φιλοσοφικά τα ήθη της ελληνικής υπαίθρου, ενός κόσμου που τη στιγμή αυτή έχει αρχίσει να εξαφανίζεται.

Ζελέζνικ-Ολίμπια Λιουμπλιάνα 82-62, Μπόσνα-Τσιμπόνα 98-70, Ζάγκρεμπ-Βοιβοντίνα 100-106, Παρτιζάν-Σιρόκι 95-75, Έλιος-Σλόβαν 66-73.

"Δείχνει τον δρόμο"

Η γλώσσα του είναι δημοτική, ιδιότυπη με πολλούς γλωσσικούς ιδιωματισμούς, νεολογισμούς και εξεζητημένες εκφράσεις που πολλοί τις θεώρησαν επιτηδευμένες.

Έτσι, τόνισε ότι το τρίτο σχέδιο του ΟΗΕ δεν είναι απολύτως ικανοποιητικό για κανέναν, αλλά "δείχνει τον δρόμο" - ενώ σε αντίθεση με το πνεύμα των προχθεσινών του δηλώσεων είπε πως εξακολουθεί να θεωρεί εφικτή τη λύση εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Όλα αυτά όμως αντισταθμίζονται από τις εξαιρετικές περιγραφές και τη δύναμη των σκηνών, όπου ο αναγνώστης παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την αντιπαράθεση χαρακτήρων και συνειδήσεων.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για την Τουρκία, κάνοντας λόγο για "δεκαετίες" κατοχής, στρατιωτικών επεμβάσεων, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίασης των διεθνών συνθηκών.

Το παραδοσιακό ελληνικό περιβάλλον γίνεται ο καμβάς των έργων του Καζαντζάκη, όμως τα έργα του θα ξεφύγουν από τα όρια αυτού του περιβάλλοντος και θα γίνουν οικουμενικά.

"Χρειάζεται να έχουμε μνήμη", είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης, επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν τη βούληση για λύση του Κυπριακού.

Το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη (αν και περιορίζεται στα όρια του νησιού που ο συγγραφέας γεννήθηκε, όπως και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη) αντιπροσωπεύει μια ιστορική ενότητα που αργότερα θα διευρύνει το χώρο της πέρα από τα γεωγραφικά της όρια.

Στις δε διαβεβαιώσεις του Κόφι Ανάν περί ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την Άγκυρα, ο κ. Σημίτης είπε απλώς ότι "εγώ αυτά θέλω να τα δω στην πράξη".

Τους ήρωες του ο Καζαντζάκης δανείζεται από το μύθο, τη θρησκεία, την καθημερινή ζωή, και ενσαρκώνουν τον περήφανο, ελεύθερο και αγωνιζόμενο άνθρωπο.

Περισσότερο ποσοστό εδάφους στους Τουρκοκύπριους

Αυξάνεται το ποσοστό των εδαφών που δίνονται στην Τουρκοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το μνημόνιο που επεδόθη από τα Ηνωμένα Έθνη περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

* Το ποσοστό των εδαφών στην τουρκική πλευρά θα αυξηθεί από το 28,5% στο 29,2%. Αυτή η αύξηση εξασφαλίζεται με την παραχώρηση μερικών εδαφών που ανήκουν στις αγγλικές βάσεις και χρησιμοποιούνται από τους Τουρκοκύπριους αγρότες στην τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Η Καρπασία

Η Καρπασία δεν θα συμπεριλαμβάνεται μέσα στις περιοχές που θα δοθούν στους Ελληνοκύπριους. Αλλά με βάση της 3ης Συμφωνίας της Βιέννης για την Καρπασία, θα προβλέπεται το καθεστώς της περιορισμένης αυτονομίας. Θα εξασφαλιστεί η επιστροφή στην περιοχή όλων (περίπου 20.000) των Ελληνοκυπρίων που ζούσαν πριν από το 1974 στην Καρπασία. Έξι χωριά που βρίσκονται στο δυτικό ακρωτήρι του νησιού θα δοθούν στους Ελληνοκυπρίους. Με τις νέες εδαφικές ρυθμίσεις προβλέπεται η επιστροφή παραπάνω από 85.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα εδάφη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

* Το ποσοστό των εδαφών που οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να αποκτήσουν στο τουρκοκυπριακό "συστατικό κράτος" θα αυξηθεί από το 9% στο 10% σε κρατική βάση και από 14% σε 20% σε βάση κοινοτήτων.

* Στο νησί θα μείνουν από 6.000 Έλληνες και Τούρκοι στρατιώτες και το 2010 ο αριθμός των στρατιωτών θα επανεξεταστεί.

* Το όνομα του νέου κράτους θα είναι "Ηνωμένη Κυπριακή Δημοκρατία" (United Cyprus Republic).

* Το 4χρονο μορατόριουμ που προβλέπεται για την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στα εδάφη που βρίσκονται υπό την διοίκηση των Τουρκοκυπρίων θα επεκταθεί σε 6 χρόνια. Οι Ελληνοκύπριοι που είναι πάνω από 65 χρόνων θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα ύστερα από δύο χρόνια μετά τη συμφωνία. Ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα δεν θα ξεπερνά το 28% του πληθυσμού των Τουρκοκυπρίων.

Δεν θα ψηφίζουν

Οι Ελληνοκύπριοι που θα εγκατασταθούν στο βόρειο τμήμα δεν θα έχουν το δικαίωμα ψήφου για την εκλογή κεντρικών οργάνων.