Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( συν εβδομήντα χιλιάδες :: 16/1/2006 18:38:39) 

Μαζί τους πανηγύρισε και ο Alpha.

"Πολεμική" σύνοδος

Η Ανταλκίδειος ειρήνη

Συν εβδομήντα χιλιάδες

Σήμερα συνεδριάζουν οι ηγέτες των "15" με θέμα την κρίση με το Ιράκ

Όλες οι ελληνικές πόλεις, εξουθενωμένες από τους συνεχείς πολέμους, ποθούσαν την ειρήνη.

Σχεδόν δυόμισι εκατομμύρια τηλεθεατές έμειναν συντονισμένοι για περισσότερες από τέσσερις ώρες στον Alpha, λόγω του ντέρμπι, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΑGB.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Την τάση αυτή εκμεταλλεύεται η Σπάρτη για να αποκτήσει πάλι την εύνοια των Περσών.

Συγκεκριμένα το παιχνίδι παρακολούθησαν κατά μέσο λεπτό 1.771.000 άτομα με το κανάλι του Ρέντη να καταγράφει στη διάρκειά του ποσοστό τηλεθέασης 19,2% και μερίδιο 45,1%.

Ένα βήμα προς το μέρος των χωρών που αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράκ έκανε χθες ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα προεδρεύσει σήμερα της έκτακτης συνόδου κορυφής των "15" με αποκλειστικό θέμα την κρίση με τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Σπαρτιάτης Ανταλκίδας πείθει το βασιλιά Αρταξέρξη να προτείνει ένα σχέδιο ειρήνης (386 π.Χ.) το οποίο, αν γινόταν δεκτό, θα έθετε τέρμα στους μακροχρόνιους πολέμους.

ΚΙ ΑΝ Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ του στην πρώτη θέση των προγραμμάτων της Κυριακής ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, το εντυπωσιακό ήταν η αύξηση του κοινού του σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό παιχνίδι. Ο Πρωθυπουργός πήρε σαφείς αποστάσεις από τις χώρες εκείνες που ήταν αντίθετες στη σύγκληση της συνόδου, φωτογραφίζοντας τη Βρετανία και τον Τόνι Μπλερ.

Ο Ξενοφών στα «Ελληνικά» του έχει διασώσει το σχέδιο της συνθήκης.

Συγκριτικά λοιπόν με το περσινό ντέρμπι (τον Δεκέμβρη του 2004) το προχθεσινό παρακολούθησαν επιπλέον 70.000 άτομα! "Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε σε συνόδους κορυφής την κατάσταση της Αφρικής και να μη συζητούμε αυτή την κρίση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

Ο ναός της Αρτέμιδος στην Αυλίδα. Εδώ θυσίασε ο Αγησίλαος πριν αναχωρήσει για τη Μικρά Ασία.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ τη λήξη του αγώνα ο Alpha διατήρησε σημαντικό κομμάτι τηλεθεατών στην συχνότητά του με την εκπομπή "Παίξτε Μπάλα", την οποία και παρακολούθησαν κατά μέσο λεπτό 765.000 τηλεθεατές (8%-16,6%) κατατάσσοντάς την στη τρίτη θέση των μετρήσεων.

Ταυτοχρόνως, όμως, ο Πρωθυπουργός πήρε αποστάσεις και επί της ουσίας από τους συμμάχους του κ. Μπους στην Ένωση - πρωτίστως, τον κ. Μπλερ, τον κ. Μπερλουσκόνι και τον κ. Αθνάρ.

Την εφαρμογή των όρων της ειρήνης ανέλαβαν οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι τον επόμενο χρόνο συγκάλεσαν πανελλήνιο συνέδριο.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΑ σχόλια των συναδέλφων απέσπασε η γιορτή του ΠΣΑΤ για τα παιδιά των αθλητικών συντακτών-μελών του, στο Καυταντζόγλειο. Όπως είπε, "οφείλουμε να συζητήσουμε ποιες προσπάθειες πρέπει να γίνουν για την ειρήνη" και "να δώσουμε απάντηση στα εκατομμύρια των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο που διαδήλωσαν" κατά του πολέμου.

Όλες οι πόλεις δέχτηκαν, μετά από πολλούς δισταγμούς, την ειρήνη που καθιστούσε τους Πέρσες διαιτητές των ελληνικών πραγμάτων.

Ειδικά η επιλογή των δώρων που μοιράστηκαν κέρδισε τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου, αλλά και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ έχουν ενθαρρύνει την ελληνική προεδρία, που ελπίζει ότι οι "ατλαντιστές" δεν θα εμμείνουν στη ρήξη με τον γαλλογερμανικό άξονα φοβούμενοι την κοινή γνώμη.

Η «ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ», 386 π.Χ. Έτσι, όταν ο Τιρίβαζος παρήγγειλε να παρουσιαστούν όσοι ήθελαν να ακούσουν τους όρους της ειρήνης που στέλνει ο βασιλιάς, όλοι παρουσιάστηκαν αμέσως. Αφού συγκεντρώθηκαν, ο Τιρίβαζος τους έδειξε τις σφραγίδες του βασιλιά και διάβασε όσα ήταν γραμμένα. Το περιεχόμενο ήταν το εξής: «ο βασιλιάς Αρταξέρξης νομίζει ότι είναι δίκαιο οι πόλεις της Ασίας να ανήκουν σ' εκείνον και από τα νησιά οι Κλαζομενές και η Κύπρος. Οι άλλες ελληνικές πόλεις, μεγάλες και μικρές, να είναι αυτόνομες, εκτός από τη Λήμνο, την Ίμβρο και τη Σκύρο. Τούτες να ανήκουν στους Αθηναίους, όπως και παλιά. Όποιοι δεν δεχτούν την ειρήνη αυτή, εγώ θα τους πολεμήσω μαζί με κείνους που τη δέχονται και κατά ξηρά και κατά θάλασσα με πλοία και με χρήματα.» Ξενοφών, Ελληνικά, Ε, Ι, 30-31 (Μετ. Α. Παπαγεωργίου)

Όπως τις εντυπώσεις κέρδισε και η Ολυμπιονίκης, αλλά και επίτιμο μέλος του συνδέσμου, Βούλα Πατουλίδου.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό πως οι πλέον ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στις χώρες εκείνες, των οποίων οι ηγέτες είναι στο πλευρό των Αμερικανών: στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Βρετανία. ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ πάντως, δεν έλειψαν και τα παράπονα.

Στόχος η κοινή γραμμή

Αποδέκτης τους ο αντιπρόεδρος του Καυταντζογλείου, Νίκος Ζλατάνος, που άκουσε διαμαρτυρίες σχετικά με την έλλειψη των κατάλληλων συνθηκών, ειδικά το χειμώνα, για τους συναδέλφους που καλούνται να περιγράψουν ραδιοφωνικά αγώνες στο στάδιο.

Ο Κώστας Σημίτης έθεσε χθες και τους στόχους του για τη σημερινή σύνοδο κορυφής: να υπάρξει μια ανοικτή συζήτηση, να περιορισθούν οι διαφορές μεταξύ των "15", να πάψουν οι διαχωριστικές γραμμές που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες είκοσι μέρες και, φυσικά, να υπάρξει κοινή πολιτική της Ένωσης, τουλάχιστον στα επόμενα πρακτικά βήματα.

Ωστόσο, ως προεδρεύων ξεκαθάρισε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Ένωσης να παράσχει ένα συνολικό σχέδιο και ότι αυτό είναι αντικείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έτσι, "έκλεισε την πόρτα" στο ενδεχόμενο συζήτησης της γερμανικής πρότασης για αποστολή εκατοντάδων επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Για τον ίδιο λόγο, αρνήθηκε να συζητήσει και την πρόταση ορισμένων χωρών - όπως της Ολλανδίας - να υπάρξει δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν από οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια. "Αυτό είναι θέμα του ιδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας" είπε ο κ. Σημίτης.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να μη γίνει δυνατή η συμφωνία των "15" ούτε καν στα στοιχειώδη. Στην περίπτωση αυτή, έλεγαν, θα επιβεβαιωθεί πως η Ένωση έχει περιπέσει σε μείζονα πολιτική κρίση και η ευθύνη δεν θα βαρύνει την ελληνική προεδρία.