Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( με ταχύτητα εξελίσσονται σε όλη τη γη τα γεγονότα ) 

Με ταχύτητα εξελίσσονται σε όλη τη Γη τα γεγονότα

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

2. Η ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα είναι η επόμενη μέρα.

Το «απόλυτο» ασυμβίβαστο δεν έχει ούτε ένα «παράθυρο»

Η ζωή του ανθρώπου κατά τη Νεολιθική εποχή (6500-3000 π.Χ.)

Τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η «Εύφορη ημισέληνος».

Πολλές φορές δεν είναι σε θέση ο άνθρωπος να τα παρακολουθήσει.

Οι συνταγματολόγοι κάνουν λόγο για το «απόλυτο» ασυμβίβαστο, το οποίο μετά το χθεσινό ναυάγιο του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής δεν έχει πλέον ούτε ένα «παράθυρο»…

Εργαλεία και αντικείμενα του νεολιθικού ανθρώπου. Αναγνώρισε τα αντικείμενα. Σε τι χρησιμεύει το καθένα;

Διαπιστώνεται πως δεν χωρούν πλέον ούτε κανόνες ούτε δογματισμοί ούτε προηγούμενα παραδείγματα.

Και αυτό το απόλυτο ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 57 του αναθεωρημένου Συντάγματος, έχει αρχίσει να ισχύει από την 1/1/2003.

Η μετάβαση του ανθρώπου από την Παλαιολιθική εποχή της κυνηγετικής και τροφοσυλλεκτικής οικονομίας στη Νεολιθική, όταν ο άνθρωπος γίνεται γεωργός και κτηνοτρόφος, αποτελεί μία πραγματική επαναστατική αλλαγή.

Οι μελλοντολόγοι χάνουν το ψωμί τους και οι αναλυτές βρίσκονται πολλές φορές σε αδιέξοδα.

Έτσι, όσοι βουλευτές (όλοι πλην των κ.κ. Θ. Ασκητή και Αλ. Λυκουρέζου) είχαν υποβάλει ώς το τέλος του 2002 δήλωση παραίτησης από το επάγγελμά τους ή αναστολής της επαγγελματικής τους ιδιότητας δεν αποκλείεται μεν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια ένσταση, αλλά στην περίπτωσή τους θα πρέπει να αποδειχθεί στο Εκλογοδικείο ότι μετά την 1/1/2003 είχαν εισπράξει χρήματα (αδήλωτα…) για την παροχή εργασίας.

Η Νεολιθική εποχή χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω στοιχεία, που το ένα αποτελεί συνέχεια του άλλου: α) μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου και δημιουργία οικισμών β) απασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και γ) χρήση της κεραμικής.

Ενώ ένα κράτος υπολογίζει στη γεωργική του παραγωγή, για να βελτιώσει ορισμένους τομείς της οικονομίας του, ενσκήπτει μια θεομηνία και τα πάντα ανατρέπονται.

Η ισχύουσα συνταγματική διάταξη δεν χωρεί παρερμηνείες ­ γεγονός που υπερτονίζει και η κυβέρνηση.

Περίπου το 6500 π.Χ. το κλίμα γίνεται θερμότερο και το κυνήγι σπανιότερο.

Αλλά και για σοβαρότερες περιπτώσεις, που σχετίζονται με τις πολιτικές ισορροπίες που επικρατούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ουδεμία πρόβλεψη δύναται να γίνει.

Εκτός από τα βασικά ασυμβίβαστα (οι βουλευτές δεν μπορούν να είναι παραλλήλως μέτοχοι ή διαχειριστές σε εταιρείες που παίρνουν δημόσια έργα, σε ΜΜΕ κ.ά.), το άρθρο 57, παράγραφος 1, ορίζει:

Ο άνθρωπος, για την τροφή του, δεν μπορεί πια να στηρίζεται αποκλειστικά στο κυνήγι και την καρποσυλλογή.

Οι ειδικοί αναλυτές των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριζαν ότι η πολιτική και οικονομική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και των επηρεαζόμενων από αυτή χωρών, θα επήρχετο ύστερα από μια δεκαετία.

«Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι επίσης ασυμβίβαστα με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος. Θα έπρεπε ο ίδιος να προχωρήσει στην παραγωγή της τροφής του.

Σημειώθηκε, όμως, το ίδιο έτος και τους άφησε αμήχανους να επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους για άλλες εξελίξεις.

Νόμος ορίζει τις δραστηριότητες που είναι συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα, καθώς και τα σχετικά με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα και τον τρόπο επανόδου των βουλευτών στο επάγγελμά τους μετά την απώλεια της βουλευτικής ιδιότητας…». Είναι η αρχή για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Τίποτα δεν μένει σταθερό.

Ο νόμος δεν πέρασε από τη Βουλή και συνεπώς καμία επαγγελματική δραστηριότητα δεν είναι σήμερα συμβατή με το βουλευτικό αξίωμα. Η γεωργία γεννιέται σε μία «εύφορη ημισέληνο» που περιλαμβάνει τη Μεσοποταμία, την Παλαιστίνη (Χαναάν, Φοινίκη) και την Αίγυπτο.

Δεν μπορείς να στηριχθείς πουθενά, για να καταλήξεις σε κάποιο συμπέρασμα.

Ο χρόνος έναρξης, μάλιστα, του απόλυτου ασυμβιβάστου καθορίζεται με μεταβατική διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 115, παράγραφος 7) που προβλέπει ότι: Στη συνέχεια, γεωργία και κτηνοτροφία επεκτείνονται στη βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, ενώ αργότερα νέες εστίες εμφανίζονται σε Αμερική και Ασία.

Προσωπικότητες που γνωρίζουν άριστα τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, διαψεύδονται γι' αυτά που υποστηρίζουν για την επόμενη ημέρα.

«Το προβλεπόμενο στο προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 57 επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών τίθεται σε ισχύ με τη δημοσίευση του προβλεπόμενου στην ίδια διάταξη νόμου και το αργότερο την 1/1/2003».

Τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν ήταν τα δημητριακά, τα οποία αποτελούν τη βάση της διατροφής του ανθρώπου.

Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και γνωστός στοχαστής της ρωσικής μετάβασης, Τζέφρεϊ Σακς, είχε δηλώσει, το 1933, μεταξύ άλλων και τα εξής:

Εν ολίγοις, ακόμη και εάν ψηφιζόταν χθες ο νόμος, όσοι βουλευτές έχουν ασκήσει επάγγελμα από την αρχή του έτους, κινδυνεύουν με έκπτωση από μια ένταση στο Εκλογοδικείο. Για να διευκολύνονται στην καλλιέργεια οι άνθρωποι, σιγά- σιγά εφευρίσκουν διάφορα εργαλεία, όπως το αλέτρι για να οργώνουν τη γη, το δρεπάνι για το θερισμό, τη μυλόπετρα για να αλέθουν τους σπόρους.

"Οι μεταρρυθμίσεις για τη δημοκρατία και την αγορά έχουν θριαμβεύσει κατά τρόπο θεαματικό στο δημοψήφισμα της Ρωσίας.

Επάγγελμα, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται η «εργασία επ' αμοιβή», γεγονός που συνεπάγεται ότι ένας βουλευτής μπορεί να ασκήσει δραστηριότητα εάν δεν συνοδεύεται από χρηματικές απολαβές.

Αυτά τα εργαλεία είναι συνήθως κατασκευασμένα από λειασμένο λίθο.

Και τώρα, ο πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν δεν χάνει στιγμή από τη θητεία του.

Ένας γιατρός, για παράδειγμα, μπορεί να χειρουργήσει ή να εξετάσει δωρεάν έναν ασθενή κι ένας καθηγητής να διδάξει.

Η καθημερινή ζωή του νεολιθικού ανθρώπου. Με βάση την εικόνα της καθημερινής ζωής του παλαιολιθικού ανθρώπου, ποιες εξελίξεις παρατηρείς στη καθημερινή ζωή;

Πριν το δημοψήφισμα, πολλές αυθεντίες, δημοσιογράφοι και ειδικοί, έκαναν λάθος σχετικά με αυτό που επρόκειτο να συμβεί.

Αλλά για μία κατηγορία επαγγελμάτων (δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.) το ασυμβίβαστο στερεί το δικαίωμα «επαγγελματικής υπογραφής», γεγονός που σημαίνει ότι ο δικηγόρος - βουλευτής δεν μπορεί να παρασταθεί έστω και χωρίς αμοιβή σε μία δίκη ή ο μηχανικός να υποβάλει ένα σχέδιο οικοδομικής άδειας στην πολεοδομία.

Νέες τεχνικές αναπτύσσονται.

Ο κ.Γέλτσιν έχει δηλώσει ότι θα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική σταθεροποίηση.

Οι άνθρωποι κατασκευάζουν κεραμικά σκεύη για να τοποθετούν τα περισσεύματα των δημητριακών και για να ψήνουν τις τροφές.

Η βουλή θα αντιδράσει, αλλά εκείνος θα έχει δίκιο, γιατί ο λαός και η δημοκρατική ιδέα είναι στο πλευρό του".

Αρχίζουν να υφαίνουν τα ενδύματα τους, χρησιμοποιώντας το μαλλί των προβάτων ή φυτά όπως το λινάρι.

Με τι ενθουσιασμό μιλούσε ο διακεκριμένος καθηγητής του Χάρβαρντ!

Ένας νεολιθικός οικισμός στην Ελλάδα: Διμήνι. Αναπαράσταση της νεολιθικής ακρόπολης στο Διμήνι, στην περιοχή του Βόλου.

Δεν δικαιώθηκε, όμως, σε κανένα σημείο από αυτά που υποστήριζε.

Η νεολιθική Ελλάδα. Στον χάρτη αναφέρονται όλοι οι νεολιθικοί οικισμοί που έχουν ανασκαφεί. Σε ποια ελληνική περιοχή παρατηρείς τη μεγαλύτερη πυκνότητα και πώς τη δικαιολογείς;

Οι εξελίξεις ήταν τελείως διαφορετικές.

Το Δισπηλιό, όπως εμφανίζεται σήμερα, με αναπαράσταση μιας λιμναίας καλύβας (5.200 π.Χ.)

Γεγονός που ανάγκασε έναν από τους αρθρογράφους της "Φιγκαρό" να γράψει, το 1998, μεταξύ άλλων και τα εξής:

Συγχρόνως, με τη γεωργική ενασχόληση οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη νομαδική ζωή.

"Ο λάκκος στον οποίο θάφτηκαν από μόνοι τους οι Ρώσοι κυβερνώντες είναι πολύ βαθύς.

Επιλέγουν τη μόνιμη εγκατάσταση και χτίζουν σπίτια με ξύλα, πλίνθους ή πέτρες.

Η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Ρωσία απέτυχε τελείως από την αρχή(…).

Συγκεντρώνονται και δημιουργούν τα πρώτα χωριά.

Πιστεύω ότι ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής του ρωσικού προγράμματος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να αντικατασταθεί και θεωρώ ότι ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Μισέλ Καμντεσί, θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Οι κάτοικοι τους είναι γεωργοί που κατασκευάζουν μόνοι τους ό,τι χρειάζονται.

Αυτοί οι δύο άνθρωποι έχουν διαπράξει αξιοθρήνητα σφάλματα και είναι καιρός να αναλάβουν την ευθύνη.

Γρήγορα, όμως, οι άνθρωποι ειδικεύονται.

Αυτοί είναι εκείνοι που εκπονούν την τεχνική εφαρμογή των μέτρων, που αποφασίζονται αρχικώς από την "ομάδα των επτά"(…).

Δίπλα στους γεωργούς παρουσιάζονται οι τεχνίτες.

Έχουν επιτρέψει να εξελιχθεί μια τελείως διεφθαρμένη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, χωρίς να πουν λέξη.

Ανταλλάσσουν τα προϊόντα τους με τρόφιμα και έτσι αναπτύσσεται σταδιακά ένα είδος οικιακής οικονομίας.

Κατά κάποιο τρόπο, είναι ακόμη και συνένοχοι".

Όταν λοιπόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που διαθέτει τεράστια δύναμη, πληθώρα στοιχείων, εμπειρογνώμονες κύρους και δυνατότητα διεξαγωγής παντός ελέγχου, διαπράττει σφάλματα τέτοιας έκτασης, τι να πουν οι μικρότεροι οργανισμοί, οι αδύναμες κυβερνήσεις των περισσοτέρων κρατών και οι πολιτικοί παράγοντες που έχουν συνεχώς τα βλέμματά τους στραμμένα στην Ουάσιγκτον;

Τα φαινόμενα που προαναφέρθηκαν έγιναν ιδιαίτερα αισθητά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν ο πρόεδρος Ρούζβελτ δεν ήταν ασθενής και τόσο ενδοτικός προς τον Στάλιν και ακολουθούσε την τακτική του Τσόρτσιλ, οι τύχες πολλών χωρών θα ήταν διαφορετικές. Αλλά και στις ημέρες μας, ποιος θα μπορούσε να προβλέψει το θάνατο του βασιλιά της Ιορδανίας, Χουσεΐν; Ο ισχυρός αυτός ηγέτης, που τον διέκριναν οι δυναμισμός και η σύνεση, η ευγένεια και η ώριμη σκέψη, η μέριμνα για το λαό του και το πάθος του για την επικράτηση της ειρήνης, αποτελούσε ένα από τους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη Μέση Ανατολή. Και η ηλικία του ήταν τέτοια, που του επέτρεπε να προσβλέπει στο μέλλον. Ο θάνατός του υπήρξε απροσδόκητος και συγκλόνισε, όχι μόνο τους λαούς της πατρίδας του και της Μέσης Ανατολής, αλλά και τους λαούς όλου του κόσμο. Ήταν ένα απρόβλεπτο γεγονός.

Η Ελλάδα, ευτυχώς, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας των πολιτικών αρχηγών της. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τώρα, όμως, ταλαιπωρείται ο τομέας της Υγείας, κατά τρόπο απαράδεκτο, προκλητικό, αδιάφορο, εγκληματικό. Και εκείνο που προκαλεί απαισιοδοξία είναι ότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς καλύτερες μέρες. Τα νοσοκομεία καταρρέουν, οι γιατροί αδικούνται και το κράτος έντρομο μένει έγκλειστο στα γραφεία. Δεν είναι δυνατό να υπάρξουν προσδοκίες. Η σημερινή ημέρα είναι γκρίζα. Η αυριανή θα είναι μαύρη. Κανείς δεν μπορεί πλέον να προλάβει τα γεγονότα.

Β