Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κριτική βιβλίου

( τίτλος: οικονομική ευφορία, μια συνοπτική ιστορία ) 

Τίτλος: Οικονομική Ευφορία, Μια Συνοπτική Ιστορία Το χρονικό μιας… ασυμβίβαστης ήττας

1.7 Ιδανικά αέρια

Συγγραφέας: John Kenneth Galbraith Εκδόσεις: Νέα Σύνορα-Λιβάνη

Η καταψήφιση του σχεδίου νόμου οδηγεί τελικώς στην εφαρμογή του απόλυτου ασυμβίβαστου

Όπως είδαμε, η σχέση: ΔV = V0 β ΔΤ δεν είναι πολύ βολική στην περιγραφή της διαστολής των αερίων, εν μέρει γιατί η διαστολή είναι πολύ μεγάλη και εν μέρει γιατί τα αέρια γεμίζουν οποιοδήποτε δοχείο στο οποίο θα βρεθούν.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και πάνω από όλα σε όσους έχουν σχέση με τον κόσμο των οικονομικών.

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Οπότε, η εξίσωση αυτή έχει νόημα, μόνο αν η πίεση διατηρείται σταθερή.

Η ευφορία, που οδηγεί στην ακραία νοητική διαταραχή, είναι ένα χρόνιο φαινόμενο, ένα φαινόμενο που θέτει το επηρεαζόμενο άτομο, τη συγκεκριμένη επιχείρηση και την ευρύτερη οικονομική κοινότητα σε κίνδυνο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Ακόμη, είδαμε ότι η αύξηση του όγκου και της πίεσης των αερίων με την αύξηση της θερμοκρασίας είναι άμεση συνέπεια της αύξησης της μέσης ταχύτητας με την οποία κινούνται τα μόρια τους και όχι της μέσης απόστασης που αυτά έχουν μεταξύ τους, όπως συμβαίνει στα στερεά και στα υγρά.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο συγγραφέας, δεν υπάρχουν πολύ προφανή μέτρα που ενεργούν προστατευτικά και ανασχετικά.

Βάρυνε η ατμόσφαιρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ύστερα από τη χθεσινή καταψήφιση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασυμβίβαστο. Αλλά και από τις «κόντρες» που είχαν προηγηθεί: ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού και μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι, συνεπώς, λογικό να αναζητήσουμε μια σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία και στη μέση ταχύτητα των μορίων.

Μόνο η σωστή εγρήγορση των ατόμων και της πολιτείας μπορούν να το επιτύχουν.

Η καταψήφιση του σχεδίου νόμου οδηγεί τελικώς στην εφαρμογή του απόλυτου ασυμβίβαστου ανάμεσα στη βουλευτική ιδιότητα και στο επάγγελμα. Ακόμη, είναι χρήσιμο να βρούμε μια σχέση ανάμεσα στον όγκο, στην πίεση, στη θερμοκρασία και στη μάζα ενός αερίου.

Παράλληλα, στην εν λόγω εργασία υπογραμμίζεται ότι η ελεύθερη οικονομία παρουσιάζει κατ' επανάληψη φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Στο εξής ο βουλευτής δεν θα δικαιούται να εργάζεται. Μια τέτοια σχέση ονομάζεται καταστατική εξίσωση.

Αυτά τα μεγάλα και μικρά γεγονότα, που έχουν σχέση με τραπεζογραμμάτια, χρεόγραφα, τίτλους γης, έργα τέχνης και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αντικείμενα, αποτελούν εδώ και αιώνες, ένα κομμάτι της ιστορίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει να κηρυχθεί έκπτωτος της Βουλής, ύστερα από προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του, από βουλευτές ή πολίτες της περιφέρειάς τους. (Με τον όρο καταστατική εννοούμε ότι περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ποσότητα του αερίου που εξετάζουμε).

Την ίδια στιγμή, γίνεται μια ανασκόπηση των κυριότερων περιστάσεων κερδοσκοπίας που συνέβησαν στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στα τελευταία 300 χρόνια.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, όμως, η Βουλή έδινε χθες μία τραγελαφική εικόνα, αφού βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «τα 'βαλαν» με την κυβέρνηση, ενώ ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. αναγκάσθηκαν να πάρουν πίσω ό,τι είχαν ψηφίσει - υπέρ της διάταξης για το ασυμβίβαστο - στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν η κατάσταση μιας ποσότητας αερίου αλλάζει, περιμένουμε πάντα, ώσπου η θερμοκρασία και η πίεση να έχουν παντού την ίδια τιμή.

"Έτσι ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά

Θεωρούμε, δηλαδή, πάντα καταστάσεις ισορροπίας.

Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη πρακτική σημασία. Πάντως - και αυτό είναι που χρωμάτισε τη συνεδρίαση - παρά τις επίμονες προσπάθειες που κατέβαλαν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να μεταπείσουν ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, το ασυμβίβαστο καταψηφίσθηκε.

Τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε είναι ακριβή μόνο για αέρια που δεν είναι πολύ πυκνά (όπως αυτά που βρίσκονται σε ατμοσφαιρική πίεση ή μικρότερη) και απέχουν από το σημείο υγροποίησης.

Ένα λογικό άτομο ή ένας οργανισμός μόλις τα αναγνωρίσει προειδοποιείται ή πρέπει να προειδοποιηθεί", τονίζει ο συγγραφέας.

Και αποτέλεσμα ήταν να θεωρείται ότι η κυβέρνηση χρεώθηκε για πρώτη φορά τέτοια κοινοβουλευτική ήττα.

Τα αέρια που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις τα θεωρούμε ιδανικά.

Όμως οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες, γιατί μέσα σε κάθε επεισόδιο κερδοσκοπίας υπάρχει η ευφορία, η μαζική φυγή από την πραγματικότητα, η οποία αποκλείει κάθε σοβαρή μελέτη της πραγματικής φυγής των όσων συμβαίνουν.

Ψήφισαν 292 βουλευτές.

Για τα ιδανικά αέρια η καταστατική εξίσωση, η οποία λέγεται και νόμο των ιδανικών αερίων, παρέχεται από τη σχέση: Νόμος των ιδανικών αερίων PV = nRT όπου n είναι ο αριθμός των γραμμομορίων του αερίου το οποίο περιέχονται στην ποσότητα που εξετάζουμε: n = m/Mmol R η παγκόσμια σταθερά των αερίων R= 8,315 J/(mol.

Σε αυτή την ευφορία συμμετέχουν -αλλά και την υποστηρίζουν- δύο ακόμη παράγοντες. Τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου 139 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

K) (S.I.) ή R = 1,987 Cal/(mol. K).

Ο πρώτος είναι η υπερβολικά μικρή οικονομική μνήμη, η οποία έχει ως συνέπεια να ξεχνιέται γρήγορα η οικονομική καταστροφή. Κατά ψήφισαν 149 (120 της Ν.Δ., 17 της Αριστεράς, 8 του ΠΑΣΟΚ, οι ανεξάρτητοι κ.κ. Στ. Μάνος, Γ. Ψαχαρόπουλος, Β. Κεδίκογλου, Γ. Καρατζαφέρης), ενώ 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν «παρών».

Μερικές φορές είναι χρήσιμο να εκφράσουμε το νόμο των ιδανικών αερίων σε συνάρτηση με τον ολικό αριθμό των σωματιδίων Ν τα οποία περιέχονται στην ποσότητα του αερίου που εξετάζουμε και όχι με τον αριθμό των γραμμομορίων n.

Ο δεύτερος παράγοντας δε που ευθύνεται για την κερδοσκοπική ευφορία και την προγραμματισμένη κατάρρευση είναι η απατηλή σχέση ανάμεσα στο χρήμα και την ευφυία.

Οι ερμηνείες

Για το σκοπό αυτό πολλαπλασιάζουμε και διαιρούμε το δεξιό μέλος της σχέσης PV = Nrt με τον αριθμό του Avogadro ΝΑ = 6,022 x 1023 σωμ./mol, λαμβάνοντας υπόψη ότι το γινόμενο (n ΝΑ) εκφράζει τον ολικό αριθμό των σωματιδίων Ν τα οποία περιέχονται στην ποσότητα του αερίου που εξετάζουμε.

Ωστόσο, από προχθές οι διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ είχαν ξεκαθαρίσει ότι η αρνητική ψήφος τους δεν σημαίνει καταψήφιση της κυβερνητικής πολιτικής ή άρση της εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση.

Δηλαδή: [pic] (5α)

Κι ενώ οι ερμηνείες άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν, ο Πρωθυπουργός έσπευσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος να διανείμει μέσω του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ στην Αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών γραπτή δήλωση. Ο σταθερός λόγος [pic] αναφέρεται ως σταθερά του Boltzmann και παριστάνεται με το σύμβολο κ.

Σ' αυτήν, παρά την προχθεσινή τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ότι μπορεί να ξανάρθει άλλος σχετικός νόμος στη Βουλή, τονίζει ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος θα ισχύσει τελικώς το απόλυτο ασυμβίβαστο, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως ορίζει η σχετική διάταξη 57 του Συντάγματος: Σταθερά του Boltzmann [pic]. «Το αποτέλεσμα είναι πολύ απλό», δηλώνει.

Οπότε, ο νόμος των ιδανικών αερίων γίνεται: [pic] (5β)

«Το Σύνταγμα ισχύει απευθείας επιβάλλοντας το πλήρες και απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο βουλευτών, σύμφωνα με τη βούληση που εξέφρασε τον Απρίλιο του 2001 η παρούσα Βουλή ως αναθεωρητική».

Προσοχή: Όταν ο νόμος των ιδανικών αερίων εφαρμόζεται σε κανονικές συνθήκες (Ρ = 1 atm, θ = 0 °C), πρέπει αυτές να μετατρέπονται στο διεθνές σύστημα μονάδων (S.I.).

«Κατηγορώ» Σημίτη

Δηλαδή, 1 atm = 1,013 x 105 Pα, T = 0 + 273 = 273 K.

Ο κ. Κ. Σημίτης αναφερόμενος στην ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σημειώνει σε δήλωσή του ότι η καταψήφιση του σχεδίου νόμου «ήταν αποτέλεσμα της ελεύθερης και κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών του».

Παρατήρηση: Για όλα τα αέρια (ιδανικά) ένα γραμμομόριο υπό κανονικές συνθήκες καταλαμβάνει τον ίδιο όγκο, ο οποίος ονομάζεται γραμμομοριακός όγκος και ισούται με 22,4 lt. [pic]

Και κατηγορεί ευθέως την αντιπολίτευση ότι κράτησε «κομματικά διατεταγμένη στάση».

Ο νόμος των ιδανικών αερίων, όσο χρήσιμος και αν είναι, δε μας δίνει τη δυνατότητα να διακρίνουμε με ποιο τρόπο η πίεση και η θερμοκρασία σχετίζονται με τη συμπεριφορά των ίδιων των μορίων.

«Η αντιπολίτευση», παρατηρεί, «θεώρησε ότι δίνει μία πολιτική μάχη κατά της κυβέρνησης.

Ένα δοχείο με αέριο, υπό κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, περιέχει έναν τεράστιο αριθμό μορίων, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή τυχαία κίνηση, συγκρουόμενα τόσο μεταξύ τους όσο με τα τοιχώματα του δοχείου.

Έκανε για μία ακόμα φορά λάθος.

Στο διάστημα ενός δευτερολέπτου κάθε μόριο υφίσταται πάρα πολλές συγκρούσεις, και καθεμία αλλάζει το μέτρο και τη διεύθυνση της ταχύτητας του, με αποτέλεσμα τα μόρια, γενικά, να έχουν διαφορετικές ταχύτητες.

Εάν κάποιοι επλήγησαν, σήμερα, αυτοί είναι οι αντίπαλοι του ασυμβίβαστου και όσοι πρότειναν την καταστρατήγηση του Συντάγματος.

Είναι δυνατόν όμως να μιλήσουμε για μια μέση ταχύτητα των μορίων.

Εμείς τονίσαμε και θα τονίσουμε: το Σύνταγμα είναι δεσμευτικό για όλους».

Κάθε χρονική στιγμή κάποια μόρια έχουν ταχύτητες μικρότερες από τη μέση, μερικά μεγαλύτερη από τη μέση και τα περισσότερα ταχύτητες κοντά στη μέση.

Δηλώσεις…

Σε συνθήκες χαμηλής πυκνότητας η κατανομή των μορίων ανά μονάδα ταχύτητας σε συνάρτηση με την ταχύτητα, για ένα μεγάλο πλήθος μορίων υπό σταθερή θερμοκρασία υπολογίστηκε από τον Jemes Clerk Maxwell (1832-1879) και αποδίδεται από το εικόνα 1.37.

Μόλις μοιράσθηκε η δήλωση του Πρωθυπουργού, άρχισαν να πέφτουν βροχή οι δηλώσεις από τα κόμματα, αλλά και από πολλούς βουλευτές.

Εικ. 1.37 Καμπύλες κατανομής Maxwell των μορίων του οξυγόνου για θερμοκρασίες 200 και 1200 Κ. Στον οριζόντιο άξονα είναι η ταχύτητα των μορίων του αερίου και στον κατακόρυφο ο αριθμός των μορίων των οποίων η ταχύτητα βρίσκεται στο διάστημα μεταξύ υ και υ + Δυ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, «έτρεξε» στα έδρανα των βουλευτών του κόμματός του να τους κάνει σαφές πως δεν πρέπει να πανηγυρίσουν και πολύ περισσότερο να θέσουν θέμα ότι ήρθη η εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση.

Παρατηρούμε ότι η πιο πιθανή ταχύτητα, δηλαδή η ταχύτητα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των μορίων του αερίου, μετατοπίζεται προς μεγαλύτερες τιμές με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Γι' αυτό και στη δήλωσή του, τόσο αυτός όσο και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας, περιορίστηκαν να πουν ότι «το αποτέλεσμα αποτελεί δεινή πολιτική ήττα της κυβέρνησης, συνιστώντας ένα ακόμα δείγμα αλαζονείας, καθεστωτικής νοοτροπίας, προχειρότητας και προκλητικής έλλειψης σεβασμού προς το Σύνταγμα».

Το εμβαδόν κάθε καμπύλης εκφράζει το σύνολο των μορίων του αερίου που εξετάζουμε. Παρ' όλα αυτά, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Π. Καμμένος έσυρε έναν άλλο χορό δηλώσεων, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή. Παρατηρούμε ότι υπάρχουν πάντα μόρια που έχουν ταχύτητες πολύ μικρές αλλά και μόρια που έχουν πολύ μεγάλες.

Η Αριστερά

Η Αριστερά κινήθηκε κι αυτή σε ανάλογους τόνους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι «η καταψήφιση του ασυμβίβαστου αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην κυβερνητική αλαζονεία» και πως «η κυβέρνηση επιμένει διά στόματος του Πρωθυπουργού στο απόλυτο ασυμβίβαστο που προσπάθησε να "το περάσει" μέσα από το επίμαχο νομοσχέδιο».

Και ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πολιτικό αδιέξοδο του κ. Σημίτη», για «λαθεμένη ερμηνεία του Συντάγματος από την κυβέρνηση», αλλά και «για αγνόηση των προτάσεων του ΣΥΝ και των απόψεων της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής»…

Μόνο δύο θίγονται άμεσα από τη χθεσινή καταψήφιση

Θάνος Ασκητής

Ουσιαστικά μόνον δύο είναι οι βουλευτές που θίγονται από τη χθεσινή καταψήφιση του «ασυμβίβαστου» από την Ολομέλεια της Βουλής και την εφαρμογή στο εξής της απόλυτης απαγόρευσης κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας των βουλευτών, σύμφωνα με το άρθρο 57 του Συντάγματος.

Το πρόβλημα αφορά τον ψυχίατρο-σεξολόγο Θάνο Ασκητή από το ΠΑΣΟΚ και τον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο από τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρώτος, ο οποίος μάλιστα εξακολουθεί να διατηρεί τηλεοπτική εκπομπή, έχει δηλώσει ότι αναστέλλει προσωρινά την άσκηση του επαγγέλματός του και πως θα επιφυλαχθεί για το τι τελικώς θα κάνει στο μέλλον, ενώ δήλωσε «παρών» στη χθεσινή ψηφοφορία.

Ο δε δεύτερος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραστεί στη δίκη της 17 Νοέμβρη ως πολιτική αγωγή, εκπροσωπώντας την κ. Ειρήνη Αθανασιάδη, ήταν περισσότερο κατηγορηματικός. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη, κατέστησε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να διακόψει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και χθες καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Στα «μαύρα πανιά» έδειχναν χθες να έχουν «πέσει» οι φαρμακοποιοί Στέλιος Ματζαπετάκης και Νίκος Στρατηλάτης από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ψήφισαν χθες «ναι» και ο Γιώργος Καλαντζής από τη Νέα Δημοκρατία (τάχθηκε χθες κατά του νομοσχεδίου) αφού αναγκάστηκαν είτε να βάλουν λουκέτο είτε να πουλήσουν τα φαρμακεία τους. Βεβαίως ερωτηματικό παραμένει για το τι θα κάνουν στο μέλλον και ορισμένοι άλλοι βουλευτές. Ένας απ' αυτούς είναι ο καθηγητής της Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος καταψήφισε χθες το νομοσχέδιο, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεχίσει το ερευνητικό του έργο στο Πανεπιστήμιο, ενώ διατηρεί και θέση στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, γυναικολόγος ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αντιδράσει με σφοδρότητα στο νομοσχέδιο και κατά τη χθεσινή ψηφοφορία δήλωσε «παρών». Ακόμη, ο συνάδελφός του από το ίδιο κόμμα και δικηγόρος Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική τροπολογία στις προηγούμενες συζητήσεις και χθες ψήφισε κατά του ασυμβίβαστου.

Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Επίσης κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα πράξουν δύο ακόμη βουλευτές οι οποίοι φαίνεται να αισθάνονται εγκλωβισμένοι μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας. Από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος είναι μέτοχος στην ανώνυμη εταιρεία ΝΟΜΑΧ εμπορίου και βιομηχανίας καθώς και σε δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δεν μπορεί να τις μεταβιβάσει στον συνεταίρο του ­ αδελφό του ­ διότι θα ανέβει η φορολογική κλίμακα, ούτε στη γυναίκα του επειδή είναι συμβολαιογράφος. Και από το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη, αφού φέρεται ως ιδιοκτήτρια του περιοδικού «Νέμεσις».