Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Επιστολή αναγνώστου

( η νέα δημοτική αρχή να μη μείνει μόνο στις υποσχέσεις ) 

Οι Θεσσαλονικείς προβληματίζονται και προτείνουν

Επιστρέφουν 100 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες

Διαβάζω και γράφω

Η νέα δημοτική αρχή να μη μείνει μόνο στις υποσχέσεις

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το εδαφικό

1. Γράψτε για το ημερολόγιό σας μια παράγραφο για τις αλλαγές που παρατηρείτε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή που μένετε ή άλλες αλλαγές που προβλέπετε ότι θα γίνουν.

Αγαπητή "Μακεδονία",

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

- Παράλληλα, γράψτε και τα συναισθήματα που σας προκαλούν οι αλλαγές αυτές.

Προ καιρού, βρέθηκα στην όμορφη Καβάλα.

Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού έχει περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Ντενκτάς και τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τώρα κινήσεις που θα δώσουν διέξοδο.

2. Γνωρίστε τα τοπωνύμια ή τα ονόματα μεγάλων οδών της περιοχής σας.

Με γοήτευσε με την ομορφιά της, την τάξη και την καθαριότητά της.

Άλβαρο Ντε Σότο. Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη απέκλεισε κατ' αρχήν την αλλαγή της διαδικασίας, δεν απέκλεισε όμως την υποβολή τρίτου σχεδίου

- Από πού προέρχεται η ονομασία της πόλης ή του χωριού σας;

Ήταν Κυριακή πρωί.

Την εκτίμηση αυτή των Ηνωμένων Εθνών μετέφερε ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενημερώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο.

- Βρείτε και καταγράψτε τέτοιου είδους πληροφορίες και διαβάστε τες στην τάξη σας, για να γνωρίσετε καλύτερα την περιοχή σας.

Τ' απορριμματοφόρα εκτελούσαν το καθήκον τους και οι υπάλληλοι του δήμου καθάριζαν τους δρόμους και τα πάρκα.

Ταυτόχρονα, είπε πως ένα τρίτο σχέδιο Ανάν ενέχει κινδύνους, διότι είναι ενδεχόμενο να υποβληθούν προτάσεις μη αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να μεταπειστεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

3. Από ένα σχολείο που βρίσκεται μακριά από το δικό σας, σας ζητούν ένα κείμενο για την περιοχή σας, για να το δημοσιεύσουν στη σχολική τους εφημερίδα.

Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη μας, και κάνοντας σύγκριση ανάμεσα στις δύο όμορφες πόλεις, η απογοήτευση με κατέλαβε.

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να καταβάλουμε διαπραγματευτικές προσπάθειες", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πιθανώς να αποσαφηνιστεί το τοπίο μετά την επίσκεψη του κ. Ντε Σότο στην Άγκυρα.

Γράψτε τους για τον τόπο σας, το όνομά του, τις φυσικές ομορφιές του, το πώς ήταν παλιότερα και σήμερα (σπίτια, δρόμοι κ.λπ.), κάποια γνωστή προσωπικότητα που έζησε σε αυτόν ή όποιο άλλο στοιχείο σάς εντυπωσιάζει.

Μόνο η ελπίδα φώλιασε στην ψυχή μου, ίσως, η νέα δημοτική αρχή που ανέλαβε πρόσφατα ένα δύσκολο έργο και η οποία μας είχε υποσχεθεί πολλά, να μην έμενε μόνο στις υποσχέσεις.

Μία κίνηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εκδηλώθηκε στο παρασκήνιο, ήταν η βολιδοσκόπηση για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων και στις δύο πλευρές πριν από την 28η Φεβρουάριου, αλλά η θέση του Προέδρου Κληρίδη είναι αρνητική δεδομένου ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο προεκλογικής περιόδου.

- Μπορείτε να καθορίσετε -με τη βοήθεια του καθηγητή σας- 3-4 κριτήρια αξιολόγησης που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να κρίνετε τα κείμενά σας;

Η καθαριότητα και ο καλλωπισμός της πόλης μας είναι ένα από τα βασικότερα σημεία, στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Η δεύτερη είναι η υποβολή του τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν με ερωτηματικό ως προς την ημερομηνία υποβολής του σχεδίου.

- Μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε σε αυτά τη σωστή χρήση των σημείων στίξης που διδαχτήκατε σε αυτή την ενότητα.

Έχει περάσει λίγος καιρός από την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή και οι προσπάθειες άρχισαν.

Ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Άλβαρο ντε Σότο, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, απέκλεισε κατ' αρχήν την αλλαγή της διαδικασίας, δεν απέκλεισε όμως την υποβολή τρίτου σχεδίου.

Όμως, σε πολλά σημεία της πόλης (μπροστά από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, σε δρόμους, σε πλατείες, σε πάρκα), βλέπουμε σκουπίδια που έχουν να καθαριστούν πολύ καιρό.

"Θα δούμε τι θα βγει από τις συνομιλίες", είπε.

Οι υπεύθυνοι καθαριότητας πρέπει να εποπτεύουν συχνότερα και με μεγαλύτερη προσοχή τους υπαλλήλους του δήμου, οι οποίοι επιτελούν ένα σπουδαίο έργο.

Το τρίτο σχέδιο

Νομίζω, ότι πρέπει να επιλέγονται οι πιο κατάλληλοι και οι πιο άξιοι.

Διπλωματικές πηγές θεωρούσαν βέβαιη την υποβολή τρίτου σχεδίου, διαφωνούσαν όμως ως προς την ημερομηνία υποβολής του.

Βέβαια, η πόλη μας θα είναι πιο καθαρή, αν όλοι μας φροντίζουμε, να πετάμε τ' άχρηστα αντικείμενα εκεί που πρέπει.

Άλλες πηγές την τοποθετούσαν το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ άλλες μιλούσαν για το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Στην αυλή κεντρικού γυμνασίου και λυκείου δίπλα στην παραλία, χρόνια τώρα, βλέπω παλιά τραπέζια, καρέκλες κι άλλα άχρηστα αντικείμενα να βρίσκονται πεταμένα σε μια γωνιά, πράγμα απαράδεκτο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν μάλιστα και το περιεχόμενο των αλλαγών στο σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Είδα τουρίστες να κοιτούν μ' απορία το φαινόμενο και να το σχολιάζουν.

Έτσι με τον νέο χάρτη για το εδαφικό που έχει ετοιμαστεί θα επιστρέψουν 100 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, κάτι που ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Κι οι αυλές των σχολείων ανήκουν στο δήμο.

Προς ικανοποίηση του Ρ. Ντενκτάς αλλάζει η σύνθεση του Προεδρικού Συμβουλίου και εισάγεται η αναλογία 5 προς 3, ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποκτά καθαρό βέτο και "αποπέμπονται" από το Ανώτατο Δικαστήριο οι τρεις αλλοδαποί δικαστές.

Μια υπόμνηση στους διευθυντές των σχολείων, ίσως να είχε αποτέλεσμα.

Επιμένει ο Ντενκτάς

Οι δρόμοι είναι για τα αυτοκίνητα και τ' άλλα τροχοφόρα και τα πεζοδρόμια για τους πεζούς.

Όμως ο Ρ. Ντενκτάς είναι πολύ μακριά από όποιες αλλαγές και οι διαπραγματευτικές του θέσεις κινούνται εκτός του σχεδίου Ανάν.

Όμως, για να συναντήσεις ελεύθερο πεζοδρόμιο είναι λίγο δύσκολο.

Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το σχέδιο Ανάν αν δεν γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις του, προσθέτοντας ότι δεν θα επέλθει η καταστροφή την 1η Μαρτίου 2003, αν δεν το υπογράψει στις 28 Φεβρουαρίου.

Μόνο με τη συνεργασία του δήμου και της τροχαίας και την επιβολή αυστηρών προστίμων ίσως διορθωθεί η κατάσταση, ώστε να βαδίζουμε οι πεζοί με ασφάλεια στα πεζοδρόμια όχι μόνο του κέντρου της πόλης, αλλά και των συνοικιών που ανήκουν στο δήμο της Θεσσαλονίκης.

Με το έγγραφο που κατέθεσε ο κατοχικός ηγέτης θέτει άλλο πλαίσιο και ζητεί δύο κράτη, χωριστή κυριαρχία, χωριστή ιθαγένεια, νέο κράτος και ανταλλαγή περιουσιών, ενώ ζητεί να μην… εκδιωχθεί κανένας έποικος.

Οι συνοικίες πρέπει να έχουν την ανάλογη προσοχή με το κέντρο, για να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι είναι δεύτερης κατηγορίας.

Χθες αποκάλυψε ότι ζήτησε και αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, που αφορούν την ιδιοκτησία ακινήτων.

Η αισθητική πολλών κτιρίων είναι απαράδεκτη.

Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς, "αν ένα κτήμα έχει δύο τίτλους ιδιοκτησίας, έναν ελληνοκυπριακό και έναν τουρκοκυπριακό, κατά 90% δικαίωμα να παραμείνει σε αυτό έχει αυτός που διαμένει στο εν λόγω ακίνητο.

Πολλά έχουν αναπαλαιωθεί κι είναι χάρμα οφθαλμών.

Ας δοθεί αποζημίωση στον Ελληνοκύπριο πρόσφυγα ούτως ώστε να μη μετακινηθεί ο δικός μας", είπε.

Ίσως ο δήμος θα μπορούσε να παρέμβει, ώστε οι ιδιοκτήτες να προβούν στη συντήρηση και βαφή αυτών, για ν' αλλάξει η όψη της Θεσσαλονίκης μας, η οποία έχει ανάγκη από πράσινο κι από λουλούδια, πολλά λουλούδια που είναι πηγή ζωής και χαράς, καθώς και ομορφιάς.

Ανέφερε ότι σε περίπτωση μη λύσης, το ψευδοκράτος έχει εναλλακτικές λύσεις και πως Τουρκία και ψευδοκράτος εργάζονται από κοινού πάνω στο θέμα αυτό. Ο δήμος μας, πολύ συχνά σε πνευματικές εκδηλώσεις βραβεύει άξιους συμπολίτες μας των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, οι οποίοι προσέφεραν πολλά στον τόπο μας.

Ισχυρίστηκε πως το σχέδιο Ανάν δεν ανταποκρίνεται στις βασικές απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων και ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν στο σχέδιο Ανάν σχετίζονταν με τις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων.

Αυτό είναι σπουδαίο και να επαναλαμβάνεται συχνά.

Ανέφερε ότι η απαίτηση για να υπογράψει εδώ και τώρα το σχέδιο αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική του ικανότητα και πρόσθεσε ότι τα σχετικά με το σχέδιο τα χειρίζεται από κοινού με την Τουρκία.

Μόνο, που θεωρώ ότι τα ποσά που διατίθενται για τις δεξιώσεις που ακολουθούν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για το κοινωνικό σύνολο.

Σε συνεννόηση με την Τουρκία

Ο δήμος μας έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο.

Ο Ρ. Ντενκτάς είπε συγκεκριμένα: "Για κάθε σημείο που ζητούμε αλλαγή έχουμε τη σύμφωνη γνώμη και την υποστήριξη της Τουρκίας.

Από την εφημερίδα "Μακεδονία" παρακολουθώ τις προσπάθειες που κάνει για το νοικοκύρεμα της πόλης μας.

Αυτός που λέει ότι το σχέδιο είναι απαράδεκτο δεν είναι ο Ντενκτάς, αλλά η πολιτική που έχει χαραχθεί από κοινού με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας".

Παρακαλούμε το δήμαρχό μας και τους δημοτικούς συμβούλους (κυρίους και κυρίες) που τους εκλέξαμε τιμώντας τους με την ψήφο μας, να υλοποιήσουν τις προσδοκίες μας και τις υποσχέσεις τους, ώστε η πόλη μας να γίνει πραγματικά νυφούλα του Θερμαϊκού, όμορφη κι ανθρώπινη.

Σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις που έχει η τουρκοκυπριακή πλευρά, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα έως την 28η Φεβρουαρίου, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι το θέμα συζητήθηκε κατά την εδώ επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς και θα οριστικοποιηθεί με την επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού Αμπτουλάχ Γκιουλ, που θα πραγματοποιηθεί "τις προσεχείς ημέρες", όπως είπε.

Συγχαίρω τη "Μακεδονία" και την κ. Μαρία Ζόννε για το νέο κι εποικοδομητικό κάλεσμα προς τους αναγνώστες της στήλης της.

Οι δηλώσεις για το Κυπριακό και τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς, στις οποίες προβαίνει ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας σύμφωνα με τη "Μιλιέτ".

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Προστίθεται δε ότι οι στρατιωτικοί θα εκφράσουν την ανησυχία τους στα μέλη της κυβέρνησης και θα ζητήσουν να τερματιστεί "το ύφος αυτό".

ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ - ΤΣΙΤΑΜΠΑΚΗ

Η εφημερίδα γράφει ότι και ο Πρόεδρος Σεζέρ είναι ανήσυχος για την κατάσταση αυτή και στη συνεδρία θα δοθεί το μήνυμα ότι ενώ ο Γκιουλ προσέχει τις λέξεις του για την Κύπρο, ο Ερντογάν τηρεί αντίθετη στάση.