Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Επιστολή αναγνώστου

( ποιός θα πληρώσει τις κακοτεχνίες των δρόμων; ) 

Ποιός θα πληρώσει τις κακοτεχνίες των δρόμων;

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

1.2. Θερμοκρασία - Θερμόμετρα

Κύριε διευθυντά,

Στην τελική ευθεία η κάθαρση

Στην καθημερινή ζωή η θερμοκρασία μάς βοηθά να εκφράσουμε το πόσο θερμό ή ψυχρό είναι ένα σώμα.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ως οδηγοί βρισκόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων κακοτεχνιών στους ελληνικούς δρόμους, που πολλές φορές είναι αιτία να προξενηθούν ατυχήματα.

Να ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο των 10 δισ. στην ΕΤΒΑ

Ένα αναμμένο κάρβουνο λέμε ότι έχει υψηλή θερμοκρασία, ενώ ένα κομμάτι πάγος λέμε ότι έχει χαμηλή θερμοκρασία.

Τις μέρες αυτές, πολλοί φίλοι οδηγοί, περνώντας από την επαρχιακή οδό Λαγκαδά - Ρεντίνας, θα διαπίστωσαν την κακή κατάσταση του δρόμου, ιδιαίτερα στο τμήμα Λαγαδά - Κολχικού, όπου οι βλάβες στο οδόστρωμα είναι και πολλές και επικίνδυνες.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Πολλές ιδιότητες των υλικών σωμάτων μεταβάλλονται με τη θερμοκρασία.

Να σημειωθεί ότι ο νέος ασφαλτοτάπητας στρώθηκε πριν περίπου ένα χρόνο.

Στην τελική ευθεία εισέρχονται δύο σημαντικές υποθέσεις που απασχολούν το τελευταίο διάστημα την κυβέρνηση και τις εισαγγελικές αρχές. Πρόκειται για την έρευνα που διενεργείται για την εξιχνίαση των εκβιασμών εις βάρος επιχειρηματιών και άλλων παραγόντων της κοινωνικής ζωής του τόπου, καθώς και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την υπόθεση των εκβιασμών εξετάστηκε ως μάρτυρας η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του συζύγου της, κατονομάζοντας συγκεκριμένους δράστες. Στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς, ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης προχώρησε σε δύο κινήσεις: απέστειλε χθες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελο Κρουσταλλάκη το πόρισμα του ΣΔΟΕ για την απάτη που διαπιστώθηκε στην "ΕΤΒΑ Finance Α.Ε." προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκριση, και προχωρεί στην ηλεκτρονική διασταύρωση του πόθεν έσχες 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Το μήκος μιας σιδερένιας ράβδου αυξάνεται, όταν αυτή θερμανθεί.

Είναι λοιπόν εύλογα τα ερωτήματα που τίθενται.

Η επιστολή του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγ. Κρουσταλλάκη με την οποία ζητεί να διαλευκανθεί επειγόντως η υπόθεση του σκανδάλου των 10 δισ. της ΕΤΒΑ

Η ηλεκτρική αντίσταση των διάφορων υλικών αλλάζει με τη θερμοκρασία.

Ποιος θα πληρώσει αυτές τις κακοτεχνίες;

Με δύο νέες κινήσεις, που έγιναν χθες γνωστές, επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει συνέχεια στο μεγάλο θέμα της διαφθοράς στο Δημόσιο, που έχει προκαλέσει σημαντικό πολιτικό κόστος, αφού ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες και έχει αναδειχθεί σε προνομιακό πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης από τη Νέα Δημοκρατία.

Το φως που εκπέμπεται από τα πυρακτωμένα σώματα αλλάζει χρώμα από το βαθύ κόκκινο προς το ανοικτό κίτρινο, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία τους.

Τι κάνει η υπηρεσία που είναι εντεταλμένη για την συντήρηση των δρόμων;

Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά την ηλεκτρονική διασταύρωση των δηλώσεων πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η δεύτερη την πλήρη δικαστική διαλεύκανση του σκανδάλου της ΕΤΒΑ Finance.

Το λευκό φως από μια συνηθισμένη λάμπα πυράκτωσης οφείλεται στο εξαιρετικά θερμό νήμα από βολφράμιο. Θα κληθεί κανένας εργολάβος από κανέναν εισαγγελέα να λογοδοτήσει;

Μετά τις λίστες των επίορκων εφοριακών που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των δηλώσεων πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων.

Η επιφανειακή θερμοκρασία του ήλιου και των άλλων αστεριών μπορεί να μετρηθεί από το χρώμα που επικρατεί στο φως τους. Ως πότε τα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη θα χρησιμοποιούνται άσκοπα;

Το σχέδιο θα καλύψει 150.000 δημοσίους υπαλλήλους, κυρίως στους κλάδους των εφοριακών, τελωνειακών και υπαλλήλων της πολεοδομίας, όπου θεωρείται ότι εκδηλώνονται τα περισσότερα κρούσματα διαφθοράς.

Τα όργανα που είναι σχεδιασμένα για να μετρούν τη θερμοκρασία ονομάζονται θερμόμετρα. Περιμένουμε απάντηση.

Με τις διασταυρώσεις θα εντοπισθούν πιθανές ύποπτες πηγές προέλευσης περιουσιακών στοιχείων.

Υπάρχουν πολλά είδη θερμομέτρων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Δεν γίνεται σύγκριση

Όλων όμως η λειτουργία στηρίζεται σε κάποια ιδιότητα(*) των σωμάτων η οποία αλλάζει με τη θερμοκρασία και την οποία ονομάζουμε θερμομετρική ιδιότητα.

Ο θεσμός της υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες από τους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχει αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, καθώς εφαρμόζεται με τρόπο που δεν επιτρέπει συγκρίσεις, ώστε να διαπιστωθούν πιθανά κρούσματα παρανομίας.

Τα πιο συνηθισμένα θερμόμετρα βασίζονται στη διαστολή των υλικών με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ποικιλία εντύπων υποβολής πόθεν έσχες, αλλά και διαφορετικοί αποδέκτες τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στα συρτάρια, χωρίς να αξιοποιούνται, οι δηλώσεις που υποβάλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ανά διετία.

Εικ. 1.6 Γέφυρα με πρόβλεψη της διαστολής και συστολής της λόγω μεταβολής της θερμοκρασίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κ. Σκανδαλίδης σκοπεύει τώρα να αναθέσει το έργο της συλλογής και επεξεργασίας των πληροφοριών σε ενιαίο φορέα.

Εικ. 1.7 α) Υδραργυρικό ή οινοπνευματικό θερμόμετρο, β) διμεταλλικό έλασμα, γ) φωτογραφία διμεταλλικού θερμομέτρου

Πιθανότατα ο φορέας αυτός θα είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς εκεί λειτουργεί το σύστημα TAXIS, όπου είναι ήδη καταγεγραμμένα τα περιουσιακά στοιχεία των δημοσίων υπαλλήλων και τα εισοδήματά τους από διάφορες πηγές.

Μπορούμε να πούμε ότι η θερμοκρασία είναι ένα «μέτρο», μια ένδειξη του πόσο ζεστό ή ψυχρό είναι ένα σώμα, και ότι δε συνδέεται άμεσα με τη θερμότητα που αυτό μπορεί να πάρει ή να δώσει.

Έτσι, θα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν τα περιουσιακά του στοιχεία συμβαδίζουν ή όχι με την οικονομική του κατάσταση.

* Μήκος, αντίσταση, τάση.

Το οικονομικό σκάνδαλο στην ΕΤΒΑ Finance ΑΕ, είχε αποκαλυφθεί πριν από ένα περίπου χρόνο.

Εικ. 1.11 Η θερμότητα και η θερμοκρασία είναι διαφορετικές φυσικές έννοιες: (α) Ένα κερί έχει υψηλή θερμοκρασία, αλλά θερμαίνει λίγο, (β) ένα καλοριφέρ έχει χαμηλή θερμοκρασία, αλλά θερμαίνει πολύ.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης επανέφερε χθες το θέμα στην επικαιρότητα, αποστέλλοντας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευαγγ. Κρουσταλάκη το σχετικό πόρισμα της προκαταρτικής εξέτασης του ΣΔΟΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκριση, που όπως επισημαίνει έχει καθυστερήσει. Για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία, πρέπει να καθορίσουμε ένα είδος κλίμακας.

Πέρασε καιρός

Ένας τρόπος για να ορίσουμε μια κλίμακα θερμοκρασιών, εκμεταλλευόμενοι τη μεταβολή του όγκου (θερμομετρική ιδιότητα), είναι να δώσουμε αυθαίρετες τιμές σε δύο σταθερές θερμοκρασίες, τις οποίες μπορούμε εύκολα να αναπαράγουμε.

Θέλοντας προφανώς να εκφράσει τη συμπαράσταση της κυβέρνησης σε προσπάθειες διαλεύκανσης σκανδάλων εκ μέρους της Δικαιοσύνης, ο κ. Χριστοδουλάκης σημειώνει στην επιστολή του ότι η απάτη που είχε διαπιστωθεί τον Φεβρουάριο του 2002 υπερέβαινε τα 10 δισ. δραχμές.

Οι πιο συνηθισμένες σήμερα κλίμακες είναι του Κελσίου (Celsius) και του Φαρενάιτ (Fahrenheit).

Όπως παρατηρεί, θέτει υπόψη του εισαγγελέα το πόρισμα του ΣΔΟΕ "επειδή παρήλθε αρκετός χρόνος και η διαδικασία της ανάκρισης πληροφορούμαι ότι δεν έχει προχωρήσει και επειδή η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή δεδομένου ότι εμπλέκονται και στελέχη της ΕΤΒΑ Finance ΑΕ".

Για τις δύο αυτές κλίμακες (Εικ. 1.12), ως σταθερές θερμοκρασίες, που εύκολα αναπαράγονται, έχουν επιλεγεί οι θερμοκρασίες πήξης και βρασμού, του καθαρού νερού σε πίεση μιας ατμόσφαιρας.

Ο κ. Χριστοδουλάκης καταλήγει, αναφέροντας: "Παρακαλώ για τις κατά την εκτίμησή σας ενέργειες". Εκτός από τις δύο προηγούμενες κλίμακες υπάρχει και η απόλυτη κλίμακα ή κλίμακα Κέλβιν (Kelvin), που θα τη συναντήσουμε αργότερα. Η κλίμακα αυτή διαφέρει από την κλίμακα Κελσίου κατά μία μόνο σταθερά: T(κ) = T(*C) + 273,15 oC

Συνεπώς, κάθε διαφορά θερμοκρασίας ΔΤ ή Τ2 – Τ1, είναι η ίδια και στις δύο κλίμακες (Εικ. 1.14).

Εικ. 1.12 Οι θερμομετρικές κλίμακες Κελσίου και Φαρενάιτ σε αντιπαράθεση

Εικ. 1.13 Η έκταση των παρατηρουμένων στη φύση θερμοκρασιών και οι αντίστοιχες φυσικές καταστάσεις στις οποίες αυτές παρατηρούνται.

Εικ. 1.14 Σύγκριση των θερμομετρικών κλιμάκων Κελσίου, Φαρενάιτ και Κέλβιν.

Εικ. 1.15 Ένα ειδικό θερμόμετρο (πυρόμετρο υπερύθρου), που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας του λιωμένου χάλυβα.

Ένα άλλο είδος θερμομέτρου είναι το θερμοζεύγος, που βασίζεται στο γεγονός ότι όταν οι επαφές δύο διαφορετικών μετάλλων βρίσκονται σε διαφορετική θερμοκρασία, μεταξύ τους αναπτύσσεται μια τάση, που λέγεται θερμοηλεκτρική τάση. Στην εικόνα 1.16 φαίνεται ο τρόπος που χρησιμοποιούμε ένα θερμοζεύγος, για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία σε σημεία όπου είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσουμε άλλο θερμόμετρο.

Εικ. 1.16 Σχηματική αναπαράσταση της διάταξης που χρησιμοποιεί θερμοζεύγος για τη μέτρηση θερμοκρασίας σε σημείο όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.(α) Φωτογραφία ενός θερμοζεύγους (β)