Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Παρουσίαση βιβλίου

( "ο θείος τάκης" και "ο χρήστος κοντοχρήστος" στον ιανό :: 13/2/2006 20:51:36) 

Ο συγγραφέας.

ΡΙΠΕΣ

δ. Ο προσφυγικός συνοικισμός της Ερμούπολης Σύρου

"Ο θείος Τάκης" και "Ο Χρήστος Κοντοχρήστος" στον Ιανό

Η απειλή

Αξίζει να δούμε αναλυτικότερα τη δημιουργία της Ερμούπολης στη Σύρο.

Μας τους συστήνει ο Γιάννης Ξανθούλης απόψε στις 8 στο γνωστό βιβλιοπωλείο

ΘΑ περάσουν ασφαλώς πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να γίνουν φανερές όλες οι αρνητικές επιπτώσεις… Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ίδρυσης και εξέλιξης ενός αυτοτελούς και ακμαίου προσφυγικού συνοικισμού κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ο οποίος βασίστηκε στην πρωτοβουλία των οικιστών του, χωρίς κυβερνητική αρωγή.

Τα δύο πρόσφατα βιβλία του παρουσιάζει σήμερα στις οκτώ το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" (Αριστοτέλους 7), ο γνωστός συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης.

ΠΟΥ είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έχει ο πόλεμος στο Ιράκ.

Η περιοχή, που το 1825 πήρε το όνομα Ερμούπολη από τους πρόσφυγες οικιστές της, άρχισε να συγκεντρώνει από το 1821 έως το 1824 Έλληνες πρόσφυγες απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας: Μικρασιάτες, Ψαριανούς, Κρήτες και κυρίως Χίους.

Πρόκειται για το μυθιστόρημα "Ο θείος Τάκης" (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) και τη νουβέλα "Ο Χρήστος Κοντοχρήστος" (γραμμένη ειδικά για τη σειρά "Μικρός Ιανός"). ΗΔΗ ωστόσο μπορεί κανείς να βγάλει κρίσιμα συμπεράσματα για την καταστροφική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας…

Η συμφόρηση που είχε επέλθει στα γειτονικά νησιά, η θέση του λιμανιού και η ουδέτερη στάση που τηρούσε το νησί στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης προκάλεσαν την αθρόα προσέλευση.

"Ο θείος Τάκης" είναι η ιστορία μιας οικογένειας στην Αθήνα τη δεκαετία του '50. ΝΑ αποτρέψει έναν άδικο πόλεμο που δεν θα λύσει σχεδόν κανένα πρόβλημα…

Οι ντόπιοι Συριανοί κατοικούσαν στην Άνω Σύρο, μακριά από την παραλία, στην οποία συγκεντρώθηκαν οι νεοφερμένοι.

Μια υπόθεση παιδεραστίας ταράζει τη ζωή τους και δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για να αρχίσει ο χρόνος να κυλά πολύ γρήγορα και η μία απρόσμενη κατάσταση να διαδέχεται την άλλη: ένας μοιραίος έρωτας, ένας υπολογισμένος γάμος, μια εθελοντική κατάταξη στον πόλεμο της Κορέας.

ΚΑΙ ο οποίος ξεκινά παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών.

Σύντομα η αυξημένη προσέλευση προσφύγων προκάλεσε την επιφυλακτικότητα και, στη συνέχεια, τις αντιδράσεις των ντόπιων, κυρίως λόγω κτηματικών διαφορών.

Τα βαριά μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται σταδιακά, ενώ τα φαντάσματα του παρελθόντος στοιχειώνουν -κυριολεκτικά- τους ζωντανούς.

ΤΟ πρώτο συμπέρασμα αφορά τις ΗΠΑ που απέδειξαν για μια ακόμα φορά…

Τη διάσταση υποδαύλιζε επιπλέον η διαφορά δόγματος μεταξύ των καθολικών ντόπιων και των ορθόδοξων προσφύγων.

Κατά ένα μέρος του το βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη είναι μια σύγχρονη εκδοχή της παραλογής "του νεκρού αδερφού", όπου ένας δυνατός όρκος κάνει το νεκρό να γυρίσει πίσω στη ζωή καταργώντας τα αδιάβατα σύνορα.

ΟΤΙ η στρατιωτική τους ισχύς είναι σε δραματική αναντιστοιχία με την πολιτική τους εμβέλεια…

Άποψη της Ερμούπολης το 19ο αιώνα

Το θέμα του "Χρήστου Κοντοχρήστου" έχει τις ρίζες του στη "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" του Ντίκενς, στην οποία το πνεύμα των Χριστουγέννων επισκέπτεται τον τσιγκούνη Σκρουτζ, κάνοντάς τον να αλλάξει ζωή.

ΚΑΘΩΣ - για πρώτη φορά τόσο ανοικτά - αδιαφόρησαν για τη διασφάλιση της συναίνεσης της διεθνούς κοινότητας…

Στο βιβλίο του Ξανθούλη ο μίζερος ήρωας λέγεται Χρήστος Κοντοχρήστος και κλειδώνεται κατά λάθος σε ένα βιβλιοπωλείο την παραμονή των Χριστουγέννων.

ΚΑΙ διολίσθησαν στη λογική των κανονιοφόρων.

Εκεί θα τον επισκεφτούν διάφοροι λογοτεχνικοί ήρωες, που με "ξεναγό" την κυρά-Εκάβη από το "Τρίτο στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή θα τον πείσουν να αναθεωρήσει τη στάση του όχι μόνο απέναντι στη λογοτεχνία αλλά γενικότερα απέναντι στη ζωή.

ΤΟ δεύτερο αφορά ασφαλώς τον ΟΗΕ που αντιμέτωπος με το πρόβλημα Σαντάμ εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια…

ΕΔΕΙΞΕ - για μία ακόμα φορά - την πλήρη αδυναμία του να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διασφάλισης του Διεθνούς Δικαίου.

ΤΟ τρίτο αφορά τις χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο, οι οποίες, αν και δικαιωμένες ηθικά…

ΒΡΕΘΗΚΑΝ τελικώς στο περιθώριο, καθώς φάνηκαν ανίκανες να επηρεάσουν τις εξελίξεις και να δώσουν μια θετική διέξοδο στην κρίση.

ΤΟ τέλος του Ψυχρού Πολέμου φαίνεται πως ούτε σοφότερο ούτε ασφαλέστερο έκανε τον πλανήτη!