Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ζώδια :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κατάληψη φοιτητών ιστορικού - αρχαιολογικού ) 

Κατάληψη φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΡΙΠΕΣ

Κλειστό και ανοιχτό ηλεκτρικό κύκλωμα

Για τρίτη ημέρα συνεχίζουν την κατάληψή τους οι φοιτητές του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΤομέςΣΕ δύο βάρκες είναι υποχρεωμένη να ισορροπήσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για ολόκληρο το 2003…

Η μπαταρία, η λάμπα και κάθε ηλεκτρική συσκευή έχει δύο άκρα (Εικ. 4.52). Η κατάληψη ξεκίνησε την Τρίτη μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης και αφορά το Β΄ αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και αίθουσες διδασκαλίας του τμήματος. ΚΑΘΩΣ από τη μια πλευρά η ήδη δυσμενής διεθνής οικονομική συγκυρία αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο αν γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ… Όταν συνδέσουμε με σύρμα τα άκρα της μπαταρίας με τα άκρα της λάμπας (Εικ. 4.51 και 4.53), η λάμπα ανάβει.

Οι φοιτητές προχώρησαν στην κίνηση αυτή, μετά τη συζήτηση που έκαναν στη γενική τους συνέλευση για θέματα των σπουδών τους και για προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα τους, αλλά και για θέματα που αφορούν γενικότερα το πανεπιστήμιο. ΓΕΓΟΝΟΣ που, όπως παραδέχεται και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Λ. Παπαδήμος, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ευρωπαϊκή οικονομία…

Μέσα στο σύρμα και στη λάμπα κινούνται αρνητικά σωματίδια με κατεύθυνση από τον αρνητικό προς το θετικό πόλο της μπαταρίας.

Στη συνέλευση οι φοιτητές πήραν και πάλι θέση σχετικά με το νόμο Αρσένη, με το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς επίσης και με τα δύο μαθήματα παιδαγωγικής, που προστίθενται στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος και αυξάνουν τις σπουδές κατά ένα έτος. ΕΝΩ από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει τις δίκαιες απαιτήσεις πολλών κοινωνικών ομάδων για οικονομικές παροχές.

Επίσης, κινούνται μέσα στην μπαταρία με κατεύθυνση από το θετικό προς τον αρνητικό πόλο της.

Η Ματίνα Αξιούργου, μέλος του συλλόγου φοιτητών, μιλώντας στη "Μακεδονία" τόνισε ότι το τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας είναι συνήθως πρωτοπόρο στις κινητοποιήσεις τέτοιας μορφής. ΚΑΙ μπορεί η κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι οι επιπτώσεις του πολέμου θα ξεπεραστούν σχετικά ανώδυνα - ειδικά αν είναι σύντομος…

Δηλαδή, τα αρνητικά σωματίδια ακολουθούν μια κλειστή διαδρομή.

"Ξεκινάμε πρώτοι και θα ακολουθήσουν κι άλλα τμήματα μετά τις γενικές τους συνελεύσεις. ΟΜΩΣ είναι υποχρεωμένη να εξετάζει και τα χειρότερα σενάρια και να αναζητεί λύσεις για όλα τα ενδεχόμενα.

Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι διαθέτουμε ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρικού ρεύματος.

Η δική μας κατάληψη αποφασίστηκε να συνεχιστεί μέχρι και αύριο.

ΤΟ βέβαιο είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι πολλές και πάντως η χορήγηση παροχών εξαιρετικά δύσκολη.

Όταν αποσυνδέσουμε το σύρμα από τον ένα πόλο της μπαταρίας ή από το ένα άκρο της λάμπας, η λάμπα σβήνει (Εικ. 4.54).

Αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε και πάλι συνέλευση για να λάβουμε νέα απόφαση", είπε.

ΕΙΝΑΙ κατά συνέπεια επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι διαρθρωτικές αλλαγές και να γίνουν οι απαιτούμενες τομές στην οικονομία…

Σε αυτή την περίπτωση, παρεμβάλλεται αέρας μεταξύ του ελεύθερου άκρου του σύρματος και του πόλου της μπαταρίας ή του άκρου της λάμπας, ο οποίος είναι μονωτής.

"Οι αντιδράσεις μας στο νόμο 2525/97 πρέπει να συνεχιστούν.

ΠΟΥ μόνον αυτές θα επιτρέψουν τον δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών και την εξοικονόμηση χρημάτων για άσκηση κοινωνικής πολιτικής…

Τα ηλεκτρισμένα σωματίδια δεν μπορούν να κινηθούν μέσα σ' αυτόν, με συνέπεια η κίνηση τους μέσα στη λάμπα και τη μπαταρία να σταματά.

Πέρα όμως από τη συνολική μας αντίδραση, ζητούμε δωρεάν συγγράμματα και corpus, καθώς και πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας και όχι μόνο στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων", συμπλήρωσε ο φοιτητής του τμήματος Απόστολος Αδαμίδης.

ΜΕ ταυτόχρονη μείωση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Το κύκλωμα ονομάζεται ανοιχτό.

Σήμερα είναι πιθανό να προχωρήσει σε κατάληψη και το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, ενώ για την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί κατάληψη και για το τμήμα Φιλολογίας.

ΔΗΛΑΔΗ μέτρα που απαιτούν πριν απ' όλα πολιτική βούληση και μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς υπέρμετρες δαπάνες.

Σε ανοιχτό ηλεκτρικό κύκλωμα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Μπορούμε εύκολα να μετατρέψουμε ένα ανοιχτό κύκλωμα σε κλειστό και αντίστροφα χρησιμοποιώντας ένα διακόπτη (Εικ. 4.54). Για να φωτοβολεί η λάμπα πρέπει το κύκλωμα να μη διακόπτεται σε κανένα σημείο του. Όταν λοιπόν το σύρμα της λάμπας κοπεί το κύκλωμα είναι πλέον ανοιχτό. Η λάμπα έχει "καεί" και πρέπει να την αντικαταστήσουμε.

Εικόνα 4.51 Όταν συνδέσουμε τα άκρα μιας λάμπας με μια μπαταρία, η λάμπα φωτοβολεί.

Νήμα (λεπτό σύρμα) Γυαλί Μονωτικό υλικό Αγωγοί Εικόνα 4.52 Μέρη μιας λάμπας.

Εικόνα 4.53 Τρόπος σύνδεσης της λάμπας με τη μπαταρία ώστε να ανάψει.

Εικόνα 4.54 (α, β, γ) Ανοιχτό κύκλωμα. (δ) Κλειστό (β) κύκλωμα.