Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( πρωτιές και ρεκόρ :: 3/1/2006 18:27:18) 

Πρωτιές και ρεκόρ ΡΙΠΕΣ

Οι Ωδές του Κάλβου

Στην Ελλάδα, ο τελικός του Ευρωμπάσκετ της Εθνικής με τους Γερμανούς ήταν το πρώτο αθλητικό γεγονός, από άποψη τηλεθέασης για το 2005, με 3,5 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Έλεγχος

Από τις ωδές του η πρώτη, Ο Φιλόπατρις, είναι ένας ύμνος στη Ζάκυνθο και η τρίτη, Εις θάνατον, είναι αφιερωμένη στο θάνατο της μητέρας του· Στην Αγγλία όμως τα δεδομένα αλλάζουν κατά πολύ. ΜΙΑ τραγωδία που είχε προαναγγελθεί πολλά χρόνια πριν! αυτές ήταν οι δύο μεγάλες αγάπες που στερήθηκε, η πατρίδα και η μητέρα του. Στο… νησί η παρουσία και μόνο της Λίβερπουλ έφτανε για να αναδειχθεί ο τελικός του Τσάμπιονς λιγκ πρώτο πρόγραμμα της χρονιάς που έφυγε.

ΜΟΝΟ έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το πολύνεκρο δυστύχημα στον Αλιάκμονα…

Όλες οι άλλες ωδές αναφέρονται στην Επανάσταση.

ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ με τη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη είδαν σχεδόν 14 εκατομμύρια τηλεθεατές, αριθμός που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος αν το παιχνίδι δεν μεταδιδόταν από το συνδρομητικό ITV.

ΑΝ έστω και μία φορά έχει οδηγήσει στις εθνικές οδούς…

Τα θέματα του Κάλβου ήταν ηρωολατρικά (Εις τον Ιερόν λόχον, Εις Χίον, Εις Πάργαν, Η Βρετανική Μούσα - για το θάνατο του Μπάιρον).

Την πεντάδα των κορυφαίων αθλητικών προγραμμάτων συμπλήρωσαν ο τελικός κυπέλλου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άρσεναλ-BBC1) με 12,8 εκατομμύρια άτομα, ο αγώνας της εθνικής Αγγλίας με την Πολωνία για τα προκριματικά του Μουντιάλ (BBC1) με 11,3 εκατομμύρια, το φιλικό των "λιονταριών" με την Αργεντινή (BBC1) με 10,9 εκατομμύρια και το παιχνίδι με το… Αζερμπαϊτζάν επίσης για τα προκριματικά του Μουντιάλ (BBC1) με 10,4 εκατομμύρια.

ΜΕ τα υπεραστικά λεωφορεία και τις νταλίκες να κινούνται επιθετικά στη μέση του δρόμου και - τόσο συχνά - να ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας.

Έλληνας της διασποράς ο Κάλβος διαμορφώθηκε στο εξωτερικό και αφομοίωσε τα πιο ανόμοια στοιχεία.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ της Εθνικής χάντμπολ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου σήμερα, πρεμιέρα και στις μεταδόσεις του Μακεδονία TV, που θα καλύψει απευθείας στις 7 το απόγευμα από την Κατερίνη τον αγώνα με την Ιταλία.

ΚΙ αν αυτό είναι επικίνδυνο και κατακριτέο για κάθε οδηγό…

Επηρεασμένος από τον κλασικισμό του Φώσκολο συνδυάζει στο έργο του την αρχαιοπρέπεια με το ρομαντισμό.

ΣΕ ΕΝΔΕΚΑ ημέρες θα γίνει στο Τόκιο ο καταρτισμός των ομίλων του Μουντομπάσκετ, παρουσία και της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ελλάδας, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα το παρακολουθήσουμε τηλεοπτικά.

ΕΙΝΑΙ διπλά επικίνδυνο και απολύτως απαράδεκτο για οδηγούς μέσων μαζικής μεταφοράς…

Η ιδιοτυπία της γλώσσας του ερμηνεύτηκε ως αποτέλεσμα της εικοσάχρονης απουσίας του από την Ελλάδα, ενώ επρόκειτο για συνειδητή επιλογή, επειδή πίστευε πως μια τέτοια γλώσσα έπρεπε να υιοθετήσει το νέο ελληνικό κράτος.

Η ΕΡΤ βέβαια, θα έχει αποστολή στην Ιαπωνία, όμως η διαφορά ώρας καθιστά προς το παρόν απαγορευτική κάθε σκέψη μετάδοσης.

ΠΟΥ υποτίθεται ότι ελέγχονται συστηματικά…

Έντονα φιλόπατρις ο Ανδρέας Κάλβος γοητεύει τόσο με τον ποιητικό τόνο, όσο και με τα θέματα και τις ιδέες του.

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ στους Έλληνες, που καταχωρήθηκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, θα είναι η κυριακάτικη εκπομπή "42 λεπτά".

ΚΑΙ έχουν ή πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί να οδηγούν με την ευθύνη και την πειθαρχία που η εργασία τους απαιτεί.

Ως ποιητής αποφάσισε να γίνει ο βάρδος της ελληνικής επανάστασης, για την επιτυχία της οποίας «πρέπει να επιστρατευθούν όλες οι εκδηλώσεις της ζωής, να μην εξαιρεθεί ούτε η ποίηση», όπως γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο δοκίμιο που έγραψε για τον Κάλβο («Η αληθινή φυσιογνωμία και η λυρική τόλμη του Ανδρέα Κάλβου»).

Μεταξύ αυτών ο Πύρρος Δήμας, για την απόκτηση τεσσάρων συνεχόμενων μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και ο τελικός του κυπέλλου κυπελλούχων μπάσκετ του 1968 στο Καλλιμάρμαρο στάδιο μεταξύ της ΑΕΚ και της Σλάβια Πράγας και τον οποίο παρακολούθησαν οι περισσότεροι θεατές (80.000).

ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφιβάλλει ότι έπειτα από ένα τέτοιο δυστύχημα θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι παράμετροι του συστήματος των μεταφορών…

Ο Κάλβος ψάλλει την επανάσταση, και οραματίζεται την επάνοδο της ελευθερίας στον τόπο όπου γεννήθηκε.

ΑΠΟ την εκπαίδευση και τις συνθήκες εργασίας των οδηγών…

Γι' αυτόν η Ελλάδα είναι «μήτηρ ελπίδων γλυκύτατων».

ΕΩΣ την παλαιότητα και τον τρόπο συντήρησης των λεωφορείων…

Το έργο του Κάλβου δεν είχε συνέχεια.

ΚΑΙ, βέβαια, η καταλληλότητα και τα προβλήματα του οδικού δικτύου.

Για πολύ καιρό ήταν ξεχασμένο.

ΟΠΟΙΑ, όμως, κι αν είναι τα συμπεράσματα και όσες κι αν είναι οι βελτιώσεις που ασφαλώς μπορούν να γίνουν…

Μόλις στα 1888 ο Παλαμάς προβάλλοντας τους Επτανήσιους ποιητές, τους οποίους παραμέριζαν οι Φαναριώτες, ανακάλυψε τον ποιητή των ωδών, τη φιλοπατρία και την «αχαλίνωτον και ακανόνιστον» γλώσσα του.

ΚΑΜΙΑ δεν θα αποδώσει, αν πρώτα δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελέγχου και της σωστής αστυνόμευσης των εθνικών οδών!