Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Προπονήθηκε ο Τσουλάκος ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ

Γ. Ερμηνεία κειμένου Παραγωγή λόγου

Την πρώτη του προπόνηση με τον ΠΑΟΚ έκανε χθες ο Σταύρος Τσουλάκος.

Πιστοί στο παραμύθι της Ατλαντίδος…

1. «Η κυβέρνηση άρχισε να τους βγάζει εννέα, ύστερα τους είπε έντεκα… οι ξένοι σταθμοί όλοι τους λέγανε πως ξεπερνούσαν τους εκατό, ενώ η Ντόυτσε Βέλε τους ανέβαζε σε τριακόσιους πενήντα… το σωστό είναι πως γίνηκε μακελειό». Ο 18χρονος μεσοεπιθετικός ήρθε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για μόνιμη εγκατάσταση και το Σάββατο αγωνίστηκε για τελευταία φορά με τον Αστέρα Αρφαρών, στο παιχνίδι με τον Αστέρα Αμαλιάδας (1-1).

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Για ποιο λόγο υπήρχε τέτοια διαφοροποίηση της πληροφορίας ως προς τον αριθμό των νεκρών; Ο Τσουλάκος έπαιξε για 57 λεπτά και η διοίκηση της ομάδας της Μεσσηνίας τον τίμησε πριν από το παιχνίδι για την προσφορά του στο σύλλογο.

Χόρευε αγκαλιά μ' ένα πάλλευκο μαντίλι.

Και σήμερα για ένα γεγονός υπάρχουν πολλές εκδοχές με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση του πολίτη. Από χθες εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΠΑΟΚ, με απώτερο σκοπό να είναι έτοιμος το καλοκαίρι για να διεκδικήσει και μία θέση στην ομάδα.

Λικνίζονταν το ύφασμα με την ανάσα τής μουσικής, ακολουθούσε κι εκείνος με το σώμα του την κίνηση, χωρίς έλεγχο, χωρίς φροντίδα, χωρίς ν' ακούει εντολές από το ζαλισμένο του μυαλό.

Εσύ, πώς διαμορφώνεις άποψη μέσα από το πλήθος των πληροφοριών; (δύο παράγραφοι) Ο νεαρός, που είναι διεθνής με την Εθνική νέων έχει ταλέντο, ωστόσο δεν έχει ξαναδουλέψει επαγγελματικά και χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί.

Αεικίνητος και ακίνητος μαζί.

2. Στο απόσπασμα περιέχονται μια εκτεταμένη (από την αφηγήτρια) και μια συνοπτική (από έναν νέο του Πολυτεχνείου) αφήγηση των γεγονότων.

Κομμένα τα εκτός έδρας

Ένας τρυφερός παλιάτσος, με λάμψη απόκοσμη.

Αν ζούσες και εσύ αυτά τα γεγονότα ως αυτόπτης μάρτυρας, να τα καταγράψεις με τη μορφή ημερολογίου.

Οριστική είναι η απόφαση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να μην ξαναπάρει εισιτήρια στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Παντελώς άγνωστος κι απελπιστικά γνωστός.

Η απόφαση, που είχε παρθεί για τα παιχνίδια με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στην Αθήνα, ισχύει πλέον για όλα τα παιχνίδια, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει οργανωμένη παρουσία φίλων του ΠΑΟΚ, ούτε την Κυριακή στο Περιστέρι, αλλά ούτε και στα επόμενα παιχνίδια με Αιγάλεω και Λάρισα.

Έδειχνε ελεύθερος και χαρούμενος.

Η ΠΑΕ προσπαθεί μ' αυτή την τακτική να μην χρεωθεί "αντικειμενική ευθύνη" σε ενδεχόμενα επεισόδια στο μέλλον, ώστε να αποφύγει τιμωρίες της Τούμπας.

Από μακριά.

Ειδικά ενόψει των εντός έδρας ντέρμπι που έρχονται, στα έσοδα των οποίων, ποντάρει η διοίκηση. Μα η εικόνα του ήταν μαγική. Χθες κατατέθηκε και η έφεση κατά της απόφασης για την τιμωρία της Τούμπας στο παιχνίδι με τον Ηρακλή. Άλλαζε αν ήξερες προς τα πού να τη γυρίσεις.

Στην Ευκαρπία λόγω του χιονιά

Κι εκείνη ήξερε.

Ο φόβος του χιονιά, αναγκάζει τον ΠΑΟΚ να επιστρατεύσει τις εγκαταστάσεις της Νέας Ευκαρπίας.

Δεν τον έχασε στιγμή από τα μάτια της - υγρές πυξίδες που αναζητούσαν στίγμα στον ρυθμό, στην άρνηση, στην παγωνιά του.

Η σημερινή μεσημεριανή προπόνηση θα γίνει εκεί κι όχι στη Σουρωτή, αφού οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θέλουν να αποφύγουν οι παίκτες τις μετακινήσεις μέχρι τις εγκαταστάσεις της Σουρωτής, στην περίπτωση, που επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Μια νύχτα ταξίδεψε μαζί του προς τα πίσω.

Τα όσα έχουν ακουστεί περί έξωσης του ΠΑΟΚ από τις εκεί εγκαταστάσεις δεν ευσταθούν, παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στην καταβολή του ενοικίου.

Έζησε χτυπήματα απανωτά σε πόρτες πράσινες και κόκκινες.

Ο ιδιοκτήτης τους, δεν έθεσε ποτέ θέμα απομάκρυνσης του Δικεφάλου…

Θέλησαν να τις διαβούν, αλλά τις κάλυψαν μ' εκείνη τη μαύρη μπογιά που κρατούσαν φυλαγμένη στο πατάρι.

Έφυγαν, αλλά δεν χάθηκαν. Δεν ξαναπήγαν σ' εκείνο το υπόγειο μπαρ των Εξαρχείων. Συναντήθηκαν όμως. Τον βρήκε σ' ένα δωμάτιο ορόφου τρίτου με θέα στον ακάλυπτο. Με τα φώτα κλειστά, τα ηχεία ανοιχτά, τους τοίχους λευκούς κι αμέτρητα μικρά αντικείμενα τριγύρω - όλα ενθυμήματα που έφερναν απ' τα ταξίδια τους οι μέδουσες της θάλασσας (ναι, εκείνες με τα έντονα χρώματα στα πλοκάμια, που κρύβουν τοξικές ουσίες επικίνδυνες). Μουδιασμένος από τις μέδουσες και τότε, όπως και πάντα. Μουδιασμένη κι εκείνη από τις καταδύσεις σε βάθη βυθών ελληνικών.

Φαίνεται ξεγελάστηκαν. Πίστεψαν το παραμύθι της Ατλαντίδος. Αθώοι, μα τόσο ένοχοι (κι άκρατα ενοχικοί), έπεσαν θύματα της ελπίδας, ως μόνιμοι αναζητητές μιας πολιτείας μακρινής, ερωτικής - άλλης. Κι έμειναν κρεμασμένοι στο ίδιο παλάγκο για χρόνια.

Τους ξαναείδα σε αστρικούς χάρτες που κατασκεύαζαν τεχνολόγοι των πολυμέσων. Παλλόμενοι αστέρες και οι δύο. Να εκπέμπουν ραδιοσήματα σε συχνότητες ακατανόητες, μπερδεμένες, ασαφείς. Με ακτινοβολία που έχει παλμούς δυνατούς κι ας είναι σύντομοι. Με εκλάμψεις πονηρές και μάζα που - τελικά - ξεπερνά αυτήν του Ηλίου.