Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

12.6.1 Βασικά χαρακτηριστικά της HTML

Προβοκάτσια περί τουρκικής μειονότητας

Η HTML αποτελείται από ένα σύνολο ετικετών (tags) που εμφανίζονται κατά ζεύγη, όπου η πρώτη οριοθετεί την αρχή ισχύος της, ενώ η δεύτερη το τέλος της.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Βουλγαρία η πρωτοβουλία δύο άγνωστων μέχρι σήμερα οργανώσεων να συλλέξουν υπογραφές για την "αναγνώριση μειονοτικών δικαιωμάτων στους Τούρκους".

Για να διαφανεί ο τρόπος σύνταξης μιας ιστοσελίδας, παραθέτουμε τις πλέον βασικές από αυτές καθώς και τη γενική δομή μιας ιστοσελίδας.

Πρόκειται για τις οργανώσεις "Έθνος-Θράκη" και "Ένωση Εθνικών Μειονοτήτων", οι οποίες ζητούν "την παραχώρηση στους Τούρκους μειονοτικών δικαιωμάτων", τη θέσπιση ειδικού μειονοτικού νόμου, την ίδρυση υπουργείου Μειονοτήτων, την καθιέρωση της τουρκικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας μετά τη βουλγαρική, την άρση της απαγόρευσης στην ίδρυση κομμάτων εθνικού προσανατολισμού και την ίδρυση στη Βουλγαρία δημόσιου τουρκικού πανεπιστημίου.

Εκτενέστερη ανάλυση ξεφεύγει από τους σκοπούς αυτού του βιβλίου και περιέχεται στο Τετράδιο Εργασίας Μαθητή.

Το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, που συμμετέχει στη βουλγαρική κυβέρνηση και εκπροσωπεί τους Βούλγαρους πολίτες τουρκικής καταγωγής, αποστασιοποιήθηκε από την πρωτοβουλία και έκανε λόγο για "προβοκάτσια κατά του εθνικού μοντέλου, που εφαρμόζεται με επιτυχία στη Βουλγαρία". Για να καταλάβουμε τα παραπάνω, ας δούμε μια ιστοσελίδα καθώς και τις ετικέτες που τη δημιουργούν. Ο πρώην πρωθυπουργός Ιβάν Κοστόφ όμως κατήγγειλε ως υποκινητή του "μειονοτικού θέματος" τον ηγέτη του ΚΔΕ Αχμέντ Ντογάν, καθώς και το παράνομο Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα, ο αρχηγός του οποίου Αντέν Κενάν διαγράφηκε πριν από μερικά χρόνια από τις τάξεις του ΚΔΕ λόγω των ακραίων εθνικιστικών απόψεών του.

Αν παρατηρήσουμε την ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Ελλάδος (εικόνα επόμενης σελίδας), βλέπουμε ότι υπάρχουν τα παρακάτω συστατικά στοιχεία: Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με τους περισσότερους Βούλγαρους παρατηρητές το θέμα φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα ΜΜΕ παρά αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων.

Κείμενο: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

"6.500 Τούρκοι ζητούν κράτος εν κράτει", έγραψε σχετικά η εφημερίδα "Τρουντ", ενώ οι "24 Ώρες" σχολίασαν ότι "οργανώσεις-φαντάσματα ερεθίζουν τη μειονότητα".

Φωτογραφία:

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Κείμενο: Περιγραφή εικόνας: Αγγειογραφία του Δούριδος…..

Άδεια για κουρδικές εκπομπές

Οι ετικέτες που δημιουργούν αυτό το αποτέλεσμα στον φυλλομετρητή, είναι αυτές που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

Δύο τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια πήραν άδεια να μεταδίδουν στην κουρδική γλώσσα από το Μάρτιο, έπειτα από σχετική απόφαση που δείχνει τη βούληση της Τουρκίας να χορηγήσει επιπλέον δικαιώματα στην κουρδική κοινότητα της χώρας.

[pic]

Πρόκειται για τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα Gun και Soz, που εκπέμπουν από το Ντιγιάρμπακιρ, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι. Οι ραδιοσταθμοί θα μπορούν να μεταδίδουν στην κουρδική γλώσσα πέντε ώρες την εβδομάδα, ενώ οι τηλεοπτικές εκπομπές στην κουρδική θα περιορίζονται σε τέσσερις ώρες την εβδομάδα. Οι πρώτες εκπομπές των δύο δικτύων αναμένεται να γίνουν στις 21 Μαρτίου και θα συμπέσουν με το Νεβρόζ, την ημέρα που εορτάζονται το νέο κουρδικό έτος και η αρχή της άνοιξης.