Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για τη μείωση της απόρριψης του υδράργυρου στο περιβάλλον, αποφάσισε χθες να προτείνει την απαγόρευση της χρήσης υδράργυρου σε μια σειρά από ευρέως διαδεδομένα ιατρικά είδη, αρχής γενομένης από τα παραδοσιακά θερμόμετρα.

12.6 Ιστοσελίδες

Ακόμη, στο εξής δεν θα περιέχουν υδράργυρο τα πιεσόμετρα, τα μανόμετρα και τα σφυγμομανόμετρα (από τα ιατρικά είδη), καθώς και τα βαρόμετρα που πωλούνται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το 1994 ιδρύθηκε το W3C - World Wide Web Consortium-, ένας διεθνής οργανισμός με σκοπό την ανάπτυξη πρωτοκόλλων κοινής αποδοχής που αφορούν τον Παγκόσμιο Ιστό.

Στόχος είναι να καταργηθεί ο υδράργυρος σε όλα τα προϊόντα έως το 2020.

Όπως έχει αναφερθεί, υπάρχουν δύο βασικά πρότυπα που σχετίζονται με τις ιστοσελίδες: - το πρωτόκολλο HTTP και - η γλώσσα HTML.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε. για την κατασκευή των προαναφερθέντων ειδών περίπου 33 τόνοι υδράργυρου, εκ των οποίων 25-30 αφορούν τα παραδοσιακά θερμόμετρα.

Η HTML είναι μια γλώσσα με την οποία ορίζεται η δομή ενός κειμένου και καταγράφονται οδηγίες για τη μορφή του.

Εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο για ορισμένα ιατρικά είδη, τα οποία χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στα νοσοκομεία και δεν είναι δυνατή η υποκατάσταση του υδράργυρου σε αυτά.

Εναπόκειται στο φυλλομετρητή να παρουσιάσει τη σελίδα αξιοποιώντας τις δυνατότητες του εκάστοτε μηχανήματος. Στη σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι η τοξικότητα του υδραργύρου και των στοιχείων του τον καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μια ιστοσελίδα να γίνεται αναγνώσιμη από οποιονδήποτε υπολογιστή ανεξάρτητα από τη σύνθεσή του -έγχρωμη ή όχι οθόνη, μικρή ή μεγάλη ανάλυση οθόνης, κλπ. Ειδικότερα, η ύπαρξή του στα απορρίμματα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία του μεθυλυδράργυρου, ο οποίος στη συνέχεια εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, δημιουργώντας κινδύνους σε όσους καταναλώνουν συχνά ψάρια και θαλασσινά. Είναι ευθύνη του φυλλομετρητή να εμφανίσει την ιστοσελίδα στο συγκεκριμένο μηχάνημα αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους του. Ιδιαίτερος κίνδυνος υπάρχει, μάλιστα, σύμφωνα με την Επιτροπή, για τα ψάρια και τα θαλασσινά της Μεσογείου. Έτσι, σε μια ασπρόμαυρη οθόνη είναι αδύνατον να αποδοθεί έγχρωμα μια έγχρωμη εικόνα ιστοσελίδας, η οποία θα αποδοθεί αλλά με αποχρώσεις του γκρι.

Η συγκεκριμένη πρόταση, πάντως, πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, πιθανώς σε δύο χρόνια.

Λόγω της ταχείας εξέλιξης του Παγκόσμιου Ιστού, η HTML εξελίσσεται και εμπλουτίζεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον ένα αρκετά πολύπλοκο και ισχυρό σύστημα παρουσίασης της πληροφορίας.

Η HTML αναπτύχθηκε στο CERN στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Στην εικόνες φαίνονται οι πρώτες σελίδες -home page- του ΥΠΕΠΘ, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μια σελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου