Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αυξάνουν συνεχώς τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, ενώ άρχισαν να γίνονται έντονα αισθητές οι οικονομικές επιπτώσεις στον πτηνοτροφικό τομέα.

β. Η συμβολή των Σλάβων στην εκκλησιαστική τέχνη και στην ορθόδοξη πνευματικότητα

Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες τρία νέα κρούσματα σε κότες και πάπιες δυτικά της Κωνσταντινούπολης, και άρχισαν επιχείρηση θανάτωσης πτηνών. Ο εκχριστιανισμός των Βουλγάρων πραγματοποιήθηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Δείγματα από τα μολυσμένα πουλερικά εστάλησαν στη Βρετανία για περαιτέρω εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από το στέλεχος Η5Ν1, που είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους. Τότε στάλθηκε από το Βυζάντιο ο αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ με συνοδεία κληρικών, ζωγράφων, αρχιτεκτόνων και εργάσθηκε για τον εκπολιτισμό της Βουλγαρίας.

Η Τουρκία εξακολουθεί έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες μετά την εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στο έδαφός της, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερα παιδιά, τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της νόσου σε 93 εστίες μόλυνσης.

Την ίδια εποχή διαδόθηκε η χριστιανική πίστη και στους Σέρβους (Νοτιοσλάβους).

Νέα κρούσματα του ιού H5 εντοπίστηκαν επίσης σε άγρια πτηνά στην Ελβετία, τη Βόρεια Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την Κίνα.

Πολλοί ναοί και μοναστήρια ιδρύθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας τους, και η φιλολογία και η εκκλησιαστική τέχνη αναπτύχθηκαν με βάση τα ελληνικά πρότυπα.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε από την ένωση Γερμανών πτηνοτρόφων ZDG, οι απώλειες του τομέα της πτηνοτροφίας στη Γερμανία από τη γρίπη των πτηνών ανέρχονται σε 143 εκατομμύρια ευρώ από το φθινόπωρο, καθώς η ζήτηση πουλερικών έχει μειωθεί κατά 20%.

Οι ιεραποστολικές βάσεις, που έθεσαν τον 9ο αιώνα οι Κύριλλος και Μεθόδιος, βοήθησαν την Εκκλησία να μεταδώσει τις αλήθειές της και στους Ρώσους τον 10ο αιώνα.

Από τη γρίπη των πτηνών έχει πληγεί σοβαρά και ο γαλλικός πτηνοτροφικός τομέας, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, ο οποίος χάνει μηνιαίως 40 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πολλές χώρες έχουν σταματήσει την εισαγωγή πουλερικών από τη Γαλλία και οι εγχώριες πωλήσεις έχουν επίσης μειωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Όταν βαπτίστηκαν οι Ρώσοι του Κιέβου και ο ηγεμόνας τους ο Βλαδίμηρος, άρχισε η πολιτιστική ανάπτυξη της Ρωσίας, με τις μεταφράσεις εκκλησιαστικών συγγραμμάτων και της Θείας Λειτουργίας, καθώς και με την ανάπτυξη της ναοδομίας.

"Οι απώλειες βάσει της μείωσης της κατανάλωσης κατά περίπου 25% - 30% είναι 40 εκατομμύρια ευρώ το μήνα", δήλωσε ο επικεφαλής του κύριου αγροτικού σωματείου της Γαλλίας FNSEA.

Αρχάγγελος Γαβριήλ. 12ος αι. Περίβλεπτος, Οχρίδα, πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η δημιουργία κατά τα μέσα του 11ου αιώνα μοναστικής ζωής στη Ρωσία είχε ως αφετηρία το Άγιο Όρος και τους μοναχούς Αντώνιο και Θεοδόσιο. Από αυτούς δημιουργήθηκε η μονή Κιέβου, που ανέδειξε επισκόπους, συγγραφείς, ζωγράφους και άσκησε μεγάλη επίδραση στον εκκλησιαστικό βίο της Ρωσίας. Η μεγάλη ακμή του ρωσικού μοναχισμού παρατηρήθηκε κατά τον 12ο αιώνα.

Κάτοψη ναού Αγ. Σοφίας Κιέβου, ρυθμός σταυροειδής με θόλο.

Παναγία του Βλαντιμίρ, 12ος αι. Μόσχα. Η εικόνα έδωσε την αγιογραφική κατεύθυνση στους Ρώσους εικονογράφους.

Αγ. Αχίλλειος, ερείπια της τρίκλιτης βασιλικής στις Πρέσπες, που ανήκαν στη Μητρόπολη Οχρίδας.

Παρθένος η Ελεούσα. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας, Βουλγαρία.

Αγία Τριάδα, έργο του Αντρέα Ρουμπλιόφ. Πινακοθήκη Τρετιάκοφ, Μόσχα.

Άγ. Ισαάκ, Πετρούπολη (εξωτερική και εσωτερική όψη).

Ναός Αγίας Σοφίας Κιέβου.