Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συρρικνώνονται οι πάγοι της Ανταρκτικής, όπως φαίνεται από νέα έρευνα που βασίστηκε σε φωτογραφίες από το Διάστημα.

5.4 Ηλεκτρονικοί ζυγοί.

Η -με ταχείς ρυθμούς- τήξη των πάγων είναι αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, και αν η τάση δεν αναστραφεί, σύντομα οι επιπτώσεις στο κλίμα και την περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη θα είναι οξύτατες.

Οι ηλεκτρονικοί ζυγοί (Εικ. 5.4.1) είναι αυτόματοι ζυγοί ακριβείας. Αμερικανοί επιστήμονες αξιοποίησαν τα δεδομένα δορυφόρων για να καταγράψουν τις αλλαγές στη βαρύτητα της Γης στην Ανταρκτική κατά την περίοδο 2002- 2005, και κατέληξαν στο συμπέρασμα, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Science, ότι η παγωμένη ήπειρος χάνει 152 κυβικά χιλιόμετρα πάγου κάθε χρόνο, με τις μεγαλύτερες απώλειες να παρατηρούνται στις δυτικές περιοχές της. Έχουν διακόπτη λειτουργίας ΟΝ/OFF και λειτουργούν είτε με μπαταρία είτε με τροφοδότηση ρεύματος από πρίζα.

Κατά τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει και άλλες ενδείξεις ότι οι πάγοι της Δυτικής Ανταρκτικής λιώνουν, κάτι που συμβάλλει και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Έχουν ένα δίσκο επάνω στον οποίο αφήνουμε το σώμα, του οποίου θέλουμε να μετρήσουμε τη μάζα.

Ωστόσο, η συλλογή στοιχείων για τους πάγους τόσο της Ανταρκτικής όσο και της Γροιλανδίας δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ακριβής, και οι έρευνες απέδιδαν αντιφατικά αποτελέσματα, καθώς κάποιες κατέληγαν στο συμπέρασμα πως οι πάγοι μειώνονται, ενώ άλλες πως αυξάνονται.

Η μέτρηση της μάζας γίνεται μέσω του μικροεπεξεργαστή του οργάνου.

Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κολοράντο, στο Μπόλντερ, χρησιμοποίησε μια τεχνική που δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν: μέτρησε τη βαρύτητα της Ανταρκτικής.

Το αποτέλεσμα της μέτρησης εμφανίζεται σε οθόνη υγρών κρυστάλλων.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από δύο δορυφόρους, που είναι γνωστοί με το όνομα Γκρέις, και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, μετρώντας τις αλλαγές στο πεδίο βαρύτητας.

Εικόνα 5.4.1

Όταν πετούν πάνω από περιοχές με μεγάλη μάζα, όπως οι οροσειρές, ή στα σημεία που ο φλοιός είναι πυκνότερος, καταγράφουν αύξηση στη βαρύτητα της Γης, μικρή αλλά μετρήσιμη.

"Οι τροχιές τους έχουν πολύ μεγάλη κλίση, περίπου 89 μοιρών, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ καλή κάλυψη της Ανταρκτικής", ανέφερε η Ιζαμπέλα Βελικόνια, μέλος της ομάδας του Κολοράντο. "Βλέπουμε ολόκληρο το στρώμα πάγου και μετρούμε τις αλλαγές της μάζας σε ολόκληρο το σώμα", εξήγησε η Βελικόνια, και πρόσθεσε ότι "έπειτα εξετάζουμε ξεχωριστά τη δύση και την ανατολή".

Συνολικά, η ομάδα της δόκτορος Βελικόνια ανακάλυψε ετήσια μείωση 152 κυβικών χιλιομέτρων στη μάζα του πάγου. Υπάρχει ξεκάθαρη απώλεια στη δύση, ενώ η μάζα του στρώματος της Ανατολικής Ανταρκτικής φαίνεται σταθερή. Η απώλεια ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση κατά 0,4 χιλιοστά της στάθμης των υδάτων.