Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( φρίκη στη δίκη του «κανιβάλου» :: 17/1/2006 19:57:13) 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

α. Αγάπη για τον άνθρωπο, δύναμη και φως από την Καππαδοκία

Φρίκη στη δίκη του «κανιβάλου»

Ο Μ. Βασίλειος γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.

Τις επιθυμίες του θύματός του υποστήριξε ότι εκπλήρωσε ο «κανίβαλος του Ρότεμπουργκ», που σκότωσε και έφαγε τον εφήμερο εραστή του, τον οποίο βρήκε μέσω μικρής αγγελίας.

Καταγόταν από οικογένεια πλούσιων γαιοκτημόνων, με μάρτυρες στο παρελθόν της.

«Ήθελα να τον φάω, αλλά δεν ήθελα να τον σκοτώσω», ανέφερε ο 44χρονος Αρμίν Μαϊβές, στη δευτεροβάθμια δίκη του, που διεξάγεται στη Φραγκφούρτη.

Ο πατέρας του, Βασίλειος, ήταν ρητοροδιδάσκαλος (δικηγόρος) στη Νεοκαισάρεια του Πόντου.

Ο Μαϊβές καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2004 σε οκτώμισι χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία, ωστόσο το ανώτατο δικαστήριο ζήτησε επανάληψη της δίκης.

Τον νεαρό Βασίλειο μύησαν στην παράδοση και στο φρόνημα της Εκκλησίας η μητέρα του Εμμέλεια και η γιαγιά του Μακρίνα.

Ο 44χρονος παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον 43χρονο Μερντ-Γιούργκεν Μπράντες, ωστόσο δεν καταδικάστηκε για δολοφονία, που θα του επέφερε ποινή της ισόβιας κάθειρξης, γιατί αποδείχθηκε πως το ίδιο το θύμα είχε ζητήσει να φαγωθεί.

Ο Μ. Βασίλειος φοίτησε πρώτα στην Καισάρεια και κατόπιν στις σχολές της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας.

Ο Μαϊβές επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό του ότι, κατ' απαίτηση του θύματος, έκοψε το μόριο του Μπράντες και επιχείρησαν αμφότεροι να το φάνε, χωρίς επιτυχία.

Οι σπουδές του, με εξαιρετικές επιδόσεις, περιελάμβαναν φιλοσοφία, ιστορία, την αστρονομία, τη γεωμετρία, αριθμητική και ιατρική.

Ο Μπράντες, ωστόσο, άρχισε να χάνει πολύ αίμα και έχασε τις αισθήσεις του.

Το 356 μ.Χ. ο Μ. Βασίλειος επέστρεψε στην πατρίδα του και εργάστηκε ως δικηγόρος.

Τότε ο Μαϊβές είπε πως αποφάσισε να προσευχηθεί.

Η κλίση του προς το μοναχικό βίο τον οδήγησε να επισκεφτεί τα μοναστήρια της Αιγύπτου, για να γνωρίσει από κοντά το μοναχισμό.

«Δεν γνώριζα αν θα έπρεπε να προσευχηθώ στο διάβολο ή στο Θεό», είπε στο δικαστήριο, άνετος και πρόθυμος να δώσει τη δική του εκδοχή των συμβάντων.

Όταν επέστρεψε από το ταξίδι του, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και έγινε ασκητής στον Ίρι ποταμό μαζί με το φίλο του Γρηγόριο από τη Ναζιανζό, τον μετέπειτα μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας, Γρηγόριο Θεολόγο.

Θεωρώντας το θύμα του νεκρό, είπε, έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό του, και μόνο όταν αργότερα παρακολούθησε τη βιντεοταινία του εγκλήματός του αντιλήφθηκε ότι ο Μπράντες ανέπνεε ελαφρώς.

Το 363 μ.Χ. χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Καισάρεια και άρχισε τη δημόσια δράση του.

Η υπεράσπιση ανέφερε ότι ο Μαϊβές απλώς συναίνεσε στις επιθυμίες του Μπράντες, και πως το έγκλημα ήταν «δολοφονία κατ' απαίτηση», μια μορφή παράνομης ευθανασίας, που επισύρει ποινή μέχρι πέντε ετών.

Οργάνωσε τις μοναστικές κοινότητες και συνέταξε ασκητικά κείμενα.

Πάντως, οι κατήγοροι υποστήριξαν πως ο Μαϊβές σκότωσε τον Μπράντες όχι μόνο γιατί ο τελευταίος ήθελε να φαγωθεί, αλλά και επειδή ήθελε και ο ίδιος να δολοφονήσει.

Συμπαραστεκόταν πνευματικά και δυναμικά στους πιστούς, όταν η κρατική εξουσία τους αδικούσε. Στο λιμό του 367/8 μ.Χ. ο Μ. Βασίλειος αναδείχτηκε σε αληθινό πατέρα, δίχως διάκριση για χριστιανούς, εβραίους και εθνικούς. Έπεισε τους πλούσιους να ανοίξουν τις αποθήκες τους για να σιτίσουν τους φτωχούς? κατασκεύασε καταυλισμούς για τους ασθενείς και τους εξαθλιωμένους? διοργάνωσε εράνους και συσσίτια και εργαζόταν άλλοτε ως γιατρός και άλλοτε ως απλός χειρώνακτας εργάτης.

Δείτε, λοιπόν, πώς οι δικές μας αμαρτίες άλλαξαν και τη φύση, ακόμη και το κλίμα έγινε εχθρικό. Ο Χειμώνας δεν είναι υγρός και ξερός, αλλά γεμάτος παγωνιά και χωρίς χιόνια και βροχές. Η Άνοιξη έχει ζέστη, όχι όμως τις απαιτούμενες βροχές. Η ζέστη και το κρύο ξεπέρασαν τα φυσιολογικά όρια και βλάπτουν θανάσιμα τους ανθρώπους. Ποια είναι, λοιπόν, η αιτία αυτής της αταξίας και αναστάτωσης; Από πού προέρχονται τα καινοφανή αυτά φαινόμενα; Ως μυαλωμένοι άνθρωποι ας ερευνήσουμε. Μήπως ο κυβερνήτης του κόσμου δεν υπάρχει; Μήπως ο αριστοτέχνης Θεός λησμόνησε την Πρόνοιά Του;… Σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Αντίθετα, είναι ολοφάνερες οι αιτίες τους. Αν και κερδίζουμε, δε δίνουμε τίποτα σε κανέναν. Αν και επαινούμε τις ευεργεσίες, τις στερούμε από αυτούς που τις χρειάζονται. Αν και ελευθερωθήκαμε, είμαστε άσπλαχνοι απέναντι στους δούλους. Όταν πεινάμε, τρώμε, αλλά περιφρονούμε το φτωχό. Αν και ο Θεός είναι πλούσιος χορηγός, είμαστε σφιχτοχέρηδες και αδιάφοροι στις ανάγκες των φτωχών… Οι αποθήκες μας είναι γεμάτες από αγαθά, αλλά δεν ελεούμε αυτόν που στενάζει από τη δυστυχία. Γι' αυτό και η δίκαιη κρίση μας απειλεί. Γι' αυτό και ο Θεός δεν ανοίγει το χέρι Του. Εμείς αποκλείσαμε την αγάπη προς τον διπλανό μας ως αδελφό μας. Γι' αυτό και τα χωράφια μας είναι ξερά, γιατί πάγωσε η αγάπη ανάμεσά μας (Ομιλία εν λιμώ και αυχμώ, Β.Ε.Π.Ε.Σ. τόμ. 54, εκδ. Απ. Διακονίας, Αθήνα 1978, σσ. 78, 79).

Αυτός που αγαπάει τον συνάνθρωπό του δεν κατέχει τίποτε περισσότερο από αυτόν… Όσο κάποιος πλεονάζει στον πλούτο, τόσο υστερεί στην αγάπη (Προς τους πλουτούντας, Β.Ε.Π.Ε.Σ. τόμ. 54, εκδ. Απ. Διακονίας, Αθήνα 1976, σελ. 67, 1).

Ο Μ. Βασίλειος εξελέγη αρχιεπίσκοπος Καισαρείας το 370 μ.Χ. και σύντομα συγκρούστηκε με την κρατική εξουσία που θέλησε να επιβάλλει στην Εκκλησία τις απόψεις του Αρείου. Διώχτηκε, συκοφαντήθηκε και απειλήθηκε η ζωή του. Αντιμετώπισε, όμως, τις δυσκολίες με σθένος και υπομονή. Το 372 μ.Χ. κτίζει τη "Βασιλειάδα", ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων που περιελάμβανε νοσοκομείο, γηροκομείο, ορφανοτροφείο, σχολεία και ναό. Πάντα φρόντιζε για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αδικημένων και των χηρών.

Ασκητικός και ολιγαρκής, φιλάσθενος και αποκαμωμένος από τη διαρκή εργασία ο Μ. Βασίλειος αρρώστησε και την 31η Δεκεμβρίου του 378 μ.Χ. πέθανε. Κηδεύτηκε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. με πρωτοφανείς εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του την ίδια μέρα.