Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "εγώ ειμί ο κύριος..." :: 12/2/2006 21:35:40) 

Αλλη μία φράση του Ιταλού πρωθυπουργού πρόκειται να μείνει στην ιστορία.

ΕΥΡΩ, ΟΜΟΛΟΓΑ, ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

4. Μοναρχίες, κοινά / συμπολιτείες

Ο Μπερλουσκόνι συγκρίνει τον εαυτό του με τον Ιησού Χριστό και τον Ναπολέοντα, ενώ η Ιταλία μπαίνει σε τροχιά εκλογών

Κάτω το δολάριο

α. Τα μοναρχικά καθεστώτα στη μητροπολιτική Ελλάδα

"Εγώ ειμί ο Κύριος…"

Το δολάριο υποχώρησε σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου χθες, εν όψει της συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ. Η Ήπειρος είναι από τις λίγες περιοχές που διατηρήθηκε το καθεστώς της βασιλείας.

Στην τελική ευθεία των ιταλικών εκλογών της 9ης Απριλίου ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ταράζει για μια ακόμη φορά τα νερά, συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον Χριστό.

Η πίεση που ασκείται στο αμερικανικό νόμισμα εξακολουθεί να είναι κυρίως αποτέλεσμα γεωπολιτικών θεμάτων, ενώ τόσο τα πρόσφατα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών που έδωσαν έδαφος για αμφισβήτηση της πολιτικής του ισχυρού δολαρίου όσο και τα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την ανεργία τον Φεβρουάριο δεν προσφέρουν στήριξη στο δολάριο. Στο πιο ονομαστό βασίλειο της Ηπείρου, στο βασίλειο των Μολοσσών, το πολίτευμα έμοιαζε με αυτό της Σπάρτης.

"Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής.

Το ευρώ/δολάριο διαπραγματευόταν στο 1,1082 χθες το απόγευμα, ενώ το δολάριο/φράγκο είχε διολισθήσει στο 1,3232. Ο πιο γνωστός από τους βασιλείς των Μολοσσών ήταν ο Πύρρος.

Δεν είμαι παρά ένα υπομονετικό θύμα, έχω να αντιμετωπίσω την κακία όλων και θυσιάζω τον εαυτό μου για το καλό των υπολοίπων", δήλωσε χθες, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου της χώρας Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι για διάλυση του κοινοβουλίου, ώστε η Ιταλία να μπει και επισήμως σε τροχιά εκλογών.

Έναντι του γιεν το δολάριο βρισκόταν στο 116,99 χθες το απόγευμα ελαφρώς πάνω από τα χαμηλά επτά μηνών. Στη Μακεδονία ο βασιλιάς είχε σχεδόν απόλυτη εξουσία, και διατηρούσε το δικαίωμα να απονέμει αξιώματα και να δίνει κτήματα στους εταίρους, που αποτελούσαν την τάξη των αξιωματούχων-γαιοκτημόνων.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση της Ιταλίας κατηγόρησε τον Μπερλουσκόνι ότι προβαίνει σε συνεχείς εντυπωσιακές δηλώσεις, για να καλύψει με τον τρόπο αυτό την πολιτική ανυπαρξία της κυβέρνησής του.

Οι παλαίμαχοι στρατιώτες ήταν τα μέλη της συνέλευσης, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έπαιρνε σημαντικές αποφάσεις.

Είχαν προηγηθεί η δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για αποχή από το σεξ μέχρι τις εκλογές και η σύγκρισή του με τον Ναπολέοντα.

Σε αντίθεση με το πολίτευμα των πόλεων-κρατών της νότιας Ελλάδας, στη Μακεδονία το σύνολο σχεδόν της οικονομικής ζωής βρισκόταν υπό τον έλεγχο του βασιλιά.

"Μόνο ο Ναπολέων έχει κάνει περισσότερα απ' όσα εγώ για τη χώρα του", είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση το βράδυ της Παρασκευής, για να προσθέσει:

Ο θεσμός της δουλείας δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερα, γιατί οι Μακεδόνες αποτελούσαν μια κοινωνία ελεύθερων καλλιεργητών, με αρκετά μεγάλη συνοχή.

"Οπωσδήποτε, όμως, εγώ είμαι ψηλότερος".

β. Τα νέα ελληνιστικά βασίλεια

"Ο Μπερλουσκόνι είναι όπως ο Ναπολέων;

Στην Αίγυπτο κυβέρνησαν οι Πτολεμαίοι, με τρόπο που θύμιζε το παλιό καθεστώς των Φαραώ.

Τότε οι εκλογές θα είναι το Βατερλό του", ήταν η πληρωμένη απάντηση του Αλφόνσο Πεκοράρο Σκάνιο, επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων.

Στηρίζονταν σε μια καλά οργανωμένη γραφειοκρατική διοίκηση, που την αποτελούσαν κυρίως Έλληνες οι οποίοι ασχολούνταν με τα οικονομικά του κράτους, την απονομή της δικαιοσύνης, την οργάνωση του στρατού και του στόλου και τη διοίκηση των επαρχιών.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας ο Μπερλουσκόνι επιτέθηκε κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τις οποίες κατηγόρησε ότι υπηρετούν συμφέροντα, γι' αυτό δείχνουν ότι η κεντροδεξιά συμμαχία του, "Οίκος των Ελευθεριών", υπολείπεται της κεντροαριστερής "Ένωσης" του μεγάλου αντιπάλου του Ρομάνο Πρόντι.

Οι ιθαγενείς είχαν περιορισμένα δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως ο ίδιος ανέθεσε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας "σε σοβαρή αμερικανική εταιρεία", η οποία τον έφερε να προηγείται.

Το πιο σημαντικό ήταν ότι οι μεταξύ τους διαφορές εκδικάζονταν με βάση το παραδοσιακό τους δίκαιο, στοιχεία του οποίου είχαν ενσωματωθεί και στο κρατικό δίκαιο.

Δεν έδωσε, όμως, καμία άλλη λεπτομέρεια στη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα τα ιταλικά ΜΜΕ να τον αντιμετωπίσουν μάλλον με θυμηδία.

Παρόμοια διοικητική δομή είχε και το κράτος των Σελευκιδών.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν την κεντροαριστερά να προηγείται με τουλάχιστον 5% του Μπερλουσκόνι.

Ανώτεροι και κατώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, σύμβουλοι και αυλικοί αποτελούσαν το επιτελείο του βασιλιά και υπάκουαν τυφλά στις εντολές του.

Κλειδί η οικονομία

Από το παλιό περσικό σύστημα διατηρήθηκαν οι σατραπείες.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ιταλικές εκλογές θα κριθούν στην οικονομία, εκεί όπου ο Μπερλουσκόνι ισχυρίζεται ότι έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του για μείωση της φορολογίας, αύξηση της κατώτατης σύνταξης, δημιουργία 1.500.000 νέων θέσεων εργασίας και την υλοποίηση του 40% των έργων υποδομής που έχουν προγραμματισθεί για την επόμενη δεκαετία.

Οι ελληνικές πόλεις που βρίσκονταν μέσα στο κράτος είχαν ιδιαίτερα προνόμια, ήταν όμως φόρου υποτελείς στο βασιλιά, ο οποίος ρύθμιζε και πολλά ζητήματα που σχετίζονταν με την απονομή της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε και υπενθυμίζει πως η ιταλική οικονομία αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% κατά μέσο όρο στα χρόνια της πρωθυπουργίας Μπερλουσκόνι, αύξηση που κατατάσσει τη χώρα στις τελευταίες θέσεις της λίστας των δώδεκα κρατών της ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε για πρώτη φορά από το 1992 η Ιταλία παρουσίασε την τελευταία διετία αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.

γ. Σχέσεις μεταξύ ελληνικών πόλεων, κοινά και συμπολιτείες

Ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι εύθραυστες πολιτικές συμμαχίες, καθώς τόσο ο "Οίκος των Ελευθεριών" όσο και η "Ένωση" εμφανίζονται διχασμένες για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Κατά την ελληνιστική περίοδο, οι πόλεις-κράτη της Ελλάδας είχαν χάσει μεγάλο μέρος από την παλιά τους δύναμη. Έτσι, καθώς απέφευγαν τις πολεμικές αναμετρήσεις, συνήθιζαν να αναθέτουν την επίλυση των διαφορών τους σε άλλες πόλεις. Η συνεργασία μεταξύ των πόλεων ενισχύθηκε και με τα μέτρα της ασυλίας, της προξενίας, και της παραχώρησης πολιτικών δικαιωμάτων σε πολίτες άλλων πόλεων. Τα κοινά και οι συμπολιτείες είναι πολιτικοί σχηματισμοί που είχαν εμφανιστεί στην Ελλάδα από πιο παλιά. Οι συμπολιτείες κατά την ελληνιστική περίοδο ήταν ενώσεις πόλεων με δημοκρατικά πολιτεύματα που διατηρούσαν την ανεξαρτησία τους αλλά ταυτόχρονα είχαν κοινή βουλή, κοινή συνέλευση και άρχοντες. Η αδυναμία των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών να μετακινούνται, τους αφαιρούσε στην πράξη το δικαίωμα να συμμετέχουν στα κοινά. Η Αχαϊκή συμπολιτεία εκμεταλλεύτηκε την εξασθένηση της Μακεδονίας κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. και κατόρθωσε να επικρατήσει στην Πελοπόννησο, νικώντας και αυτή ακόμη τη Σπάρτη, τελικά όμως ηττήθηκε από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. Η Αιτωλική συμπολιτεία, αν και επεκτάθηκε σε μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, δεν ακολούθησε σταθερή πολιτική και δεν βοήθησε στην υπόθεση της ενοποίησης των Ελλήνων.